Kirjoittaja Aihe: XP:llä fiilistelyä  (Luettu 9655 kertaa)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #20 : 04.08.11 - klo:22.04 »

No, tukee mitä tukee ja jos on tuo versio tai tekee sellaisen. Nykyäänhän on jo Sata-III pelissä.

Sata III:sta en tiedä, itsellä kone sen verran iäkäs, ettei siinä moisia herkkuja ole. Mutta Win XP:n asennuslevy ns natiivi sp2 versio, ja ainakin levyrikon jälkeen hommaamalleni uudelle sata levylle asentui mukisematta.
...


Lainaus
Eli XP:n asentamiseksi tarvittiin toinen kone millä haetaan driverit "näppärästi" ja sitten tarvitaan Ubuntun live-levy, jotta saadaan haaskattua levyltä ylimääräinen partitio drivereiden asentamiseksi.

Ei itellä dualboot systeemi, Windows nykyään lähinnä pelaamiseen. Ubuntu käynnistyi vaikkea Vista sekosikin levyrikon yhteydessä. Itsellä ollut aina Windows koneissa kaksi tai kolme osiota. Yksi omille tiedostoille, toinen peleille, kolmas järjestelmälle ja hyötysovelluksille. Käytäntö periytynyt win 9x kaudelta, kun uudelleenasentelu oli enemmän sääntö kuin poikkeus, ja estänyt hyvin tietojen menetyksen.

Lainaus
Tuon kun tekee "näppärästi" vaikkapa 5 erilaisella koneelle muutaman viikon aikana, niin yhtäkkiä asennus ei olekaan näppärää  ;D

No ei, siinä olet täysin oikeassa. Mutta kotikoneessa kokoonpano on tietty ja siihen on siis helppo varautua.
Lainaus
Voisihan nuo driverit tietysti tuoda USB-tikulla - ai mutta, eihän tuolla emolla toimi kuin USB 1 ennen noita drivereita.Viimeksi en tosin saanut USB 2:sta toimimaan kuin vahingossa paljon myöhemmin (sama emo toimi Ubuntuissa ilman mitään ongelmia, myös USB 2:lla).




Niiden asentaminen yleensä edellyttää, että verkko on käytettävissä. Jos verkko ei ole käytettävissä XP:n asennuksen aikana, on edessä manuaalinen konfiguraatio myöhemmin. Se voi myös jymähtää, jos ei muista että verkkoa ei saanut kytkeä - voi olla vanhaa historiaakin.

Riippuu kait virustutkasta, ei se tietysti asennustiedostosta asennettuna yleensä päivitetyin ole.
Itsellä ei verkkotoimintojen käynnistäminen XP:n asennuksen jälkeen vaatinut muuta kuin tapsin seinään. Xp osasi kiltisti hakea oikeat asetukset dhcp:ltä, ja toimi ongelmattomasti.

Lainaus
Ei ne sen huonompia ole, kun ladataan kaikki päivitykset ja muutetaan älyttömät perusasetukset kunnollisiksi. Vistassahan on oletuksena tällainen 80-lukulainen toimintojen hidastelu - olevinaan hienompaa. Kyllä ne voi asettaa järkeviksikin - tosin oma aikansa siihen menee. Käytännössä ovat nopeampia, koska voi käyttää 64-bittistä muistiavaruutta, parempaa muistinhallintaa ja ennen kaikkea enemmän muistia. Tämä siis raskaammilla ohjelmilla - kevyillä ohjelmilla, mitä väliä?

Itsellä molemmat systeemit siis 32 bittisiä. Mitä sovellusten raskauteen tulee, niin käytännössä raskaimmat ovat erinäisiä pelejä, ja nekään eivät omassa koneessani välttämättä raskaimmasta päästä ole, kun mopolla on turha yrittää mahdottomia.


Lainaus
Sehän se ongelma juuri onkin. Tosin riippuu tietysti mitä tekee - kyllähän Notepad toimii pienelläkin muistilla - uusimmasta Officesta Firefoxin ja SP3:n kanssa ei enää niin varma kannata ollakaan - riippuu mitä tekee.

Itsellä vanha Office XP joka riittää tasan tarkkaan kaikkeen tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan mitä tarvitsen. Ylipäätään en oikein käsitä miten toimisto-ohjelmaan saa menemään niin älyttömästi tehoja. Suurin osa uusista ominaisuuksista on sellaisia mille en ole käyttöä löytänyt, käytännössä jonkin Wordin kanssa käyttelen pitkälti aivan samoja toimintoja kuin joskus 486 kaudella Winwordin kanssakin. Firefox on itsellä win puolella sama versio kuin linux-puolella, uusin siis, ja kummankaan kanssa ei ole vielä tullut muistin loppuminen tai hidastelu sen kummemmin vastaan. Välilehtiä voi olla auki vino pino ja silti toimii kuin junan vessa.

Lainaus
... tämä vain fiilistelynä ... en kritisoi sitä miten asiat teit, mitä muutakaan voisi  ;D

En kritiikkinä ottanutkaan, mutta hyviä pointteja :D Itsellä on tietyt aika vakiintuneet käytännöt ja tavat koneitten kanssa, ja ne sopivat minulle, muitten suhteen en tiedä. (Hakemistorakenne ntfs omien tiedostojen osioilla jokseenkin sama kuin v 1999 hankkimassani Pentium 225 koneessa, korkeintaan jokunen tullut lisää, mutta vanhoja ei poistettu. Kun menee mökille ja käynnistää vanhan pena kolmosen löytää suunnilleen kaiken samasta paikkaa kuin uudemmissakin koneissa)
« Viimeksi muokattu: 04.08.11 - klo:22.12 kirjoittanut JaniAlander »
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Storck

  • Vieras
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #21 : 04.08.11 - klo:22.06 »
^ Tuo on jo hankalasti luettava  8)

gedit. hmmm  korjasit, hyvä.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #22 : 04.08.11 - klo:22.12 »
Juu meni quotet vähän kauniisti sanoen sekaisin :)
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #23 : 05.08.11 - klo:12.08 »
...
v 1999 hankkimassani Pentium 225 koneessa
...

Tarkoitatko TD 225 konetta (Pentium II, 266 MHz tai enemmän, tuplana tai ilman)? Sellaisiahan minullakin ...

Lisää fiilistelyä:

Juu tietysti XP:n asennus sujuu helposti jos on vakiintuneet käytännöt kovalevyllä ... ai, mutta miksi se sitten piti asentaa jos se jo oli sillä kovalevyllä? Ai niin, mutta sehän on XP, jonka uusimmat versiot tuntuvat tuhoavan itsensä jo puolessa vuodessa (vanhemmat eivät niinkään, ne vaan muuttuivat sietämättömän hitaiksi vuodessa)  ;D

Joku tietysti keksii, että voihan kovalevy hajota ja sikäli joutuu sen asentamaan uusiksi. No silloin sillä uudella kovalevyllä EI ole näitä ylimääräisiä partitioita eikä niitä saa tehtyä, jos on vuodelta 2002 XP, joka ei tue SATA-levyä - pitää käyttää Ubuntua (tai jotain muuta Linuxia (Linuxeja ne Gparted ja Ultimate Boot -levytkin ovat) ), jotta saa tehtyä nämä partitiot mitä XP:lle tarvitsee ja siirtää driverit niille jollakin muulla koneella. Kokopäivätoimista työtä ...

Toisaalta, varmaan kannattaisi tehdä suosiolla tuo SP3 tasoinen levy, mitä quertyy käyttää - tekisi asian PALJON yksinkertaisemmaksi ja nopeammaksi.

Mutta oma fiiliksensä siinä on laittaa fyysinen kone pystyyn XP-levyllä vuodelta 2002  ;D - se täytyy myöntää.

Storck

  • Vieras
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #24 : 05.08.11 - klo:12.19 »
tekisi asian PALJON yksinkertaisemmaksi ja nopeammaksi.

Mutta oma fiiliksensä siinä on laittaa fyysinen kone pystyyn XP-levyllä vuodelta 2002  ;D - se täytyy myöntää.

Juuri tuosta syystä kiitän Linus Torvaldsia lähes joka aamu kun herään, xp asennus pitääkin kestää ja olla "kauheaa".

Ubuntu sitten tikulta neljässä minuutissa asennettu mutta se on nykypäivää  ;)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #25 : 05.08.11 - klo:12.29 »
Minulla oli siihen aikaan Pentium mmx 225Mhz.  Kellotaajuus hiukka erikoinen, mahtoikohan väylätaajuus siinä masiinassa olla 75 Mhz. Kone on edelleen käytössä, nykyään retropelikoneena MS-Dos 6.21 ja win 3.11 yhdistelmällä. Pääajatuksena oli että pyörittää kaikkia 486 aikakauden pelejä ököttelemättä.

Mitä omaan asennusrumbaan Windowsin kanssa tuli niin huomattakoon, että se johtui kovalevyn fyysisestä hajoamisesta, siihen aikaan siinä siis oli Vista. Oli melkoisen tappelun takana saada tiedot turvaan uudelle levylle, johon loin aika pitkälti saman osioinnin kuin aiempiinkin systeemeihin, sen verran tapoihin urautunut. Ilman levyn fyysistä rikkoutumista olisi tuskin Vistakaan seonnut. Mitä XP:hen tulee niin kakkoskoneessani sellainen on ollut samalla asennuksella vuodesta 2006 ja hyvin toimii. Pääasiallisessa käytössä olevassa koneessani kaikki Windowsin uudelleenasentelut ovat johtuneet järjestelmälevyn hajoamisista. Koneessa on ollut kaksi järjestelmälevyä, jotka rikkoutuneet ajan myötä. Tällä hetkellä tilanne on se, että Ubuntu majailee omalla fyysisellä levyllään ja XP omallaan. Saapahan koneen käyntiin vaikka mikä olisi.  XP Service Pack 3:sta olen sen verran ikäviä huhuja kuullut, että jätän sen suosiolla asentamatta jollei ole ihan ehdottoman pakko. Moni kun tuntuu sanovan, että se rikkoo tavalla tai toisella Windowsin.

Itsellä tosiaan tuossa hommassa auttoi kummasti se että koneessa oli toisella fyysisellä levyllä tämä Ubuntu, jolla sai osioitua uuden levyn heti kättelyssä. Oma XP:n asennus levyni on sen verran uusi että se tunnistaa kyllä Sata-levyt, mutta wanhalla levyllä en itsekään lähtisi temppuilemaan.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Storck

  • Vieras
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #26 : 07.08.11 - klo:16.19 »
Ei siitä noin muutoinkaan mitään tule - hirveä työ  ;D . Sinun pitää muutoinkin:
- hankkia SATA-driverit jostakin, tai muuttaa emon asetuksia, en tiedä mitä Ubuntulle tapahtuu tällöin dual-bootissa
- tai tehdä SP3-tasoinen XP-levy, jos se sillä toimisi, en takaa mitään
- hankkia emolevyn driverit XP:lle, muutoin ei esim. emon verkkokortti toimi, mistään nopeasta toiminnasta muutoin puhumattakaan
- hankkia näytönohjaimen driverit
- kaikki muutkin driverit, äänet, usb, firewire, mitä niitä nyt on
- virustorjuntaohjelma, ennen kuin liität nettiin, milläs sekin asennat ilman nettiä. No tuurilla mikään ei tartu asennusvaiheessa, nykyäänhän on NAT-purkkeja turvana.
- haittaohjelmien poisto, muuten on kone täynnä kaikkea hyvin nopeasti
- sovellusohjelmat, jotta saat edes MS Wordin ja Excelin auki
Asenna virtuaalisena. Mitään noista ei tarvitse murehtia kun ajat XP:tä VMwaren alla, paitsi tietysti ylimääräisten ohjelmien asentaminen pitää tehdä. Samalla voit käyttää Ubuntua rinnalla, kun odottelet tuntitolkulla kaiken asentumista XP.ssä. Voit ottaa koneesta myös 1:1 varmuuskopion, kun "saattaa olla", että jossakin vaiheessa teet jotakin harkitsematonta ja saat muuten aloittaa alusta - tai katua koko XP:n eliniän, joka kiitettävästi ei ole yleensä kovin pitkä  ;D

Hmmm, meni suunnilleen näin:

Asennus
USB-tikulta SP1, jonka aikana (ilman virustorjuntaa) nettipiuha puoleksi minuutiksi kiinni.
Käynnistys
USB-tikulta SP2 jonka aikana (ilman virustorjuntaa) nettipiuha puoleksi minuutiksi kiinni.
Käynnistys
Virustorjunnat ja muurit koneeseen
Käynnistys nettiyhteydellä

XP:n omalla systeemillä tarvittavat ajurit koneeseen ja se oli siinä. Ei ongelmia, normaali pari kolme tuntia vievä operaatio  ;D

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #27 : 07.08.11 - klo:16.33 »
Ai sulla USBIt ja verkkokortit toimivat XP:n omilla jutuilla ... taitaa olla museokone tai sitten sulla ei ole XP-levy vaan laitetoimittajan tekemä asennuslevy joka sisältää XP:n. Ensimmäisessä tapauksessa sulla ei ole myöskään kunnollista piirisarjatukea jms, mitä emolevyn tekijän toimesta tarjotaan - eikä näytönohjaimessa kunnollista resoluutiota.

Tosin eihän sulla vieläkään ole tuettua Windowsia - missäs SP3 ja sata patchiä - kyllä se siitä vielä kurjemmaksi muuttuu, jos saa arvata  ;D

Storck

  • Vieras
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #28 : 07.08.11 - klo:16.44 »
Mulla on vuoden 2002 perus xp, ei mitään SP-paketteja ja asennus meni heittämällä.

Museokone ei todellakaan ole vaan pari vuotta vanha omakasaus...

Kaikki on kuten pitää, näytönohjaimiin ja muihin saa ajurit XP:n kautta, ei tarvii emolevyn CD-levyjä.


 ??? tuettua missä SP3  ???  en ymmärrä mitä tukea tarkoitat mutta kyllä on normit päivitykset ja SP:t asennettu.

Lainaus
kyllä se siitä vielä kurjemmaksi muuttuu, jos saa arvata

No toiki, onhan se vindous  :D

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #29 : 07.08.11 - klo:16.53 »
Et maininnut tuossa että olisit asentanut päivitykset - eikä niitä SP2:n liene tulossakaan - jos kirjoittamasi pitää paikkansa, niin madot syövät koneesi nopeasti - aja vain palomuurien takana. Tai sitten sinulta puuttuu tuosta asennuksesta vaiheita - kuten SP3:n asennus ja sen kaikki patchit. SP2 ei ole enää tuettu.

Haittaohjelmien poisto on myös käytännössä pakollinen, esim. Ad-aware.

Edelleenkin puuttuu vielä Office, Kuvankäsittelyt, kunnollinen editori, Torrent softat, Firefox - aika paljon muutakin - verrattuna siihen mitä Ubuntussa jo olisi.

Esim. Asus-emot eivät toimi juuri yhtään ilman emolevyn mukana toimitettavia drivereitä, esim. verkkokortti, USB, piirisarja ja kovalevyohjain jms.

Storck

  • Vieras
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #30 : 07.08.11 - klo:17.02 »
Kyllä joo, SP2 jälkeen normaali käynnistys ja sen jälkeen normaalit päivitykset jolloin SP3 tuli koneeseen toki.

Usko jo, kyllä se toimii ja kaikki tarvittavat on asennettu    ;D

Matoja tulee ja matoja menee, saa tulla. Ei tuolla XP:llä mitään käyttöä olekaan, kunhan kikkailen.

Lainaus
Edelleenkin puuttuu vielä Office, Kuvankäsittelyt, kunnollinen editori, Torrent softat, Firefox - aika paljon muutakin - verrattuna siihen mitä Ubuntussa jo olisi.

Kyllä joo ja jääkin pois kun ei ole käyttöä, nuo käytän Ubuntussa. En laita edes s-postia tuohon äkspeehen.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #31 : 07.08.11 - klo:17.25 »
...
Usko jo, kyllä se toimii ja kaikki tarvittavat on asennettu    ;D
...

Ei ole uskon kysymys - tiedän, että tuolla mitä kirjoitit (siis aiemmin) ei toimisi  ;D

Storck

  • Vieras
Vs: XP:llä fiilistelyä
« Vastaus #32 : 07.08.11 - klo:17.30 »
Toimii, näköjään.

gedit. siis esim USB-tikut toimi heti asennuksen jälkeen koska sieltä SP1-paketin asensin. Ei tarvinnu mitään ajureita erikseen. Netti toki piti emon ajureista asentaa...
« Viimeksi muokattu: 07.08.11 - klo:17.33 kirjoittanut Storck »