Gimppiin kannattanee asentaa Separate-plugin [http://cue.yellowmagic.info/softwares/separate-plus/index.html], koska ohjelma ei toistaiseksi osaa lainkaan CMYK-väritilaa. Muuten ohjelma onkin aika mukava, kunhan vain jaksaa opetella käyttämään. (Käyttölogiikka on aika erilainen kuin Photoshopissa, mutta ei ainakaan minun mielestäni lainkaan huonompi.) Sellainen asia, jota kaipaisin, olisi kyllä säätötasot. Ainakaan 2.6-sarjassa ei niitä vielä ole olemassa.
Gimpin lisäksi Krita saattaa kiinnostaa:
http://www.koffice.org/krita/ – se on pikseligrafiikkaa, ja tuntuu erikoistuneen maalaamiseen... En ole kokeillut
Inkscape lienee kaikista suosituin vektoriohjelma, ja erittäin hyvä softa onkin. En tunne paljoakaan vektorigrafiikkaa, joten en voi kommentoida, mitä sillä voi tehdä ja mitä ei. Muistan kuitenkin, että joskus tehtiin sillä ikkunateippaushomma: suunniteltiin tekstilogo ja laitettiin tarraliikkeeseen. Toimi mainiosti.
Inkscapen lisäksi KOffice-paketissa on Karbon-niminen softa. Liekö yhtä monipuolinen kuin Inkscape:
http://www.koffice.org/karbon/Scribus on kykenevä taitto-ohjelma, mutta kun minä sitä vanhalla koneellani käyttelin, se vaikutti vähän epävakaalta ja hitaalta. Kannattanee kuitenkin testata itse jollain hieman tehokkaammalla koneella kuin ikivanha nuhapumppuni oli. Kaikki toiminnot, mitä itse olen tarvinnut, Scribuksesta suunnilleen löytyy. Epäilisin kuitenkin, että hienoimmat Indesignin viime versiossa olevat kilkkeet saattaa puuttua
Aiheeseen liittyen netistä löytyy tällainen blogi:
http://blogi.tsoots.fi/ – siellä tuntuu olevan jonkin verran ajankohtaisia postauksia liittyen graafiseen suunnitteluun.
Graafiselle suunnittelijalle on tarjolla myös joitain pikkuohjelmia liittyen esimerkiksi näytön kalibrointiin, väriteemojen suunnitteluun ja muuhun sellaiseen. Nettisivujen suunnittelussa korvaamattomiksi apuvälineiksi ovat osoittautuneet ScreenRuler [http://gnomecoder.wordpress.com/screenruler/], jolla voi mitata elementtien kokoja, sekä OpenOffice Draw, jolla on helppo tehdä Layout-suunnitelmia.