No, tämähän on taas noita juttuja, jossa erilaiset mielipiteet tulevat vain siitä, että ei oikeasti ole määritelty sitä mistä oikeasti puhutaan. Teknologiassa asiat ovat enimmäkseen yksiselitteisiä, puhutussa tai kirjoitetussa kielessä taasen ei.
Otetaan esimerkiksi artikkelin tämä lause:
"Linux will protect them from their own stupidity. At least so the story goes,"
En ole vielä KOSKAAN tavannut käyttäjää joka ajattelisi näin. Koska kyseessä on englanninkieli, niin siihen voi loistavasti koodata sisään merkityksettömyyksiä - tuossakin nollataan koko asia nimeämällä tuo sanalla "story" - kuitenkin siitä kirjoitetaan ikäänkuin kyseessä olisi jokin "todellinen asia". Epäilen että kyseessä on pelkkä kaupunkilegenda - tätä tosin toistetaan, narsistisesti, joka paikassa ja varoitetaan "näitä toisia käyttäjiä" jotka ovat "näin tyhmiä" ja joilla on "väärä turvallisuudentunne".
Mutta tietysti jotta voi kirjoittaa värikkään artikkelin kannattaa ottaa värikäs ja trendikäs lähtökohta - tuohan puree moniin käyttäjiin - sehän on trendikäs, tosin aivokuollut mutta trendikäs, ajatusmalli.
Käsittääkseni tällaisiin asioihin juyli viittasi yllä - riippuu siitä mistä puhutaan, niin vastauskin on erilainen.
Sen sijaan voisi listata turvallisuusriskejä, eri järjestelmät EIVÄT ole samanlaisia, ja miettiä niihin ratkaisuja. Tässäkin mielessä on AIVAN samantekevää mitä joku ajattelee, kyse on siitä mitä Linuxiin tai Ubuntuun tai Windowsiin OIKEASTI joku TEKEE.
Tällaisia aihepiirejä liittyy turvallisuuteen, viime aikojen esimerkkien perusteella, ainakin. Sitten voisi miettiä mitkä näistä liittyvät Linuxiin, mitkä vain Ubuntuun (tai johonkin muuhun jakeluun) ja miten nämä ovat Windowissa ja Macissä.
1. Virukset (leviävät ajettavien ohjelmien mukana)
2. Madot (leviävät tietoverkossa automaattisesti ilman käyttäjän toimenpiteitä)
3. ns. Makrovirukset (leviävät aukastujen liitteiden mukana)
4. Haittaohjelmat (asentuvat koneelle normaali WEB-käytön yhteydessä)
5. Linuxin turva-aukot
6. Ohjelmistojärjestelmän, Ubuntu, turva-aukot (normaalin jakelun ohjelmat tai automaattisesti ladattavat ohjelmat)
7. Muiden ohjelmien turva-aukot (ohjelmiahan on maailma täynnä)
8. Käyttäjän huolimattomuus, täydellinen osaamattomuus (esim. phishing jossa käyttäjä antaa jollekin kännykkänsä PIN-koodin)
9. Käyttäjästä johtuvat turvariskit, joita käyttäjä ei kohtuudella voi osata hoitaa oikein (esim. Windows palomuurien esittämät tolkuttomat kysymykset)
Näiden ERILAISTEN asioiden turvariskit ovat VARSIN erilaisia eri järjestelmissä ja niiden ratkaisutkin ovat erilaisia.
En malta olla lisäämättä, että normaaliin Windows hegemoniaan (=markkinointipropaganda johon monet menevät mukaan), kuuluu, että kohdasta 8 tehdään se ainoa merkittävä jota korostetaan koska se on yhteinen kaikille järjestelmille. Samalla unohdetaan, että sillä ei ole minkään teknologian kanssa oikeastaan juuri mitään tekemistä ja se voitaisiin jopa unohtaa kun puhutaan status quo -tilanteesta jossakin ohjelmistojärjestelmässä. Joten asiaan kuulumattomattomasti asiasta tehdään se tärkein (= tyypillinen propagandan tapa).
Sen sijaan kohdat 7. ja 9, OVAT merkityksellisiä myös teknologian kannalta, koska näihin asioihin liittyvät esim. seuraavantyyppiset asiat:
- pitääkö ohjelmia metsästää ympäri nettiä tuntemattomista paikoista,
- voiko ohjelmia asentua käyttäjän tietämättä,
- pitääkö palomuuria ja virustorjuntaa käyttää,
- onko virustorjunta konfiguroitavissa helposti vai tekeekö alla oleva ohjelmistojärjestelmä siitä erittäin vaikean toimenpiteen,
- pitääkö käyttää erillistä palomuuria,
- minkälainen on jakelu suhteessa e.m. ohjelmiin esim. tuleeko sen mukana päällekkäisiä palomuureja tai virusohjelmia jotka pitää osata konfiguroida,
- pitääkö koneen olla suojatta netissä kun näitä konfiguroi vai pitääkö se olla jotenkin suojattu ja jos niin miten,
- pitääkö turvapäivitykset ladata ennen vai jälkeen näiden virusohjelmien latausten,
- voiko kone olla netissä suojatta ilman virustorjuntaa e.m. ajan
... lista on pitkä ja erittäin sekava asiaa tuntemattomalle. Nämä ovat niitä todellisia käyttäjästä riippuvia asioita jotka todella LIITTYVÄT ohjelmistojärjestelmässä käytettyyn teknologiaan.