Kirjoittaja Aihe: [RATKAISTU] monia murheita kaffeinessa ja me-tv:ssä  (Luettu 3071 kertaa)

kukathies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Xubuntu 10.04, Celeron <1GHz/370MB RAM (384MB, mutta 370MB käytettävissä), kaffeine, me-tv, dvb-apps, restricted-extras ja libxine1-ffmpeg (mm.) asennettuna, Artecin DVB-tikku (DiBcom 7000PC)

Molempia ohjelmia käytin hardyssa tv:n katseluun, ja varsinkin kaffeine toimi ihan hyvin. Joskus kaatuili kesken kaiken (kanavaa vaihtaessa), mutta harvemmin eikä kertaakaan tallentaessa. Me-tv oli vaikeampi tapaus, reagoi toimintoihin todella hitaasti jos ollenkaan ja muutenkin oli vähemmän säätövaraa.

Nyt kun asensin lucidin (puhdas, toki /home vanhasta tallessa) ja samalla tuon kaksikon, voipa todeta, että uusi≠kehitys. Me-tv tökkii pääikkunassaan samaan tahtiin ellei vielä pahemmin kuin ennen, ja kaffeinessa on (ainakin itselläni) huomattavia vaikeuksia kuvan ja äänen yhteensovittamisessa. GUI:n karsiminen ja monien säätömahdollisuuksien pois jättäminen on tehnyt asetusten korjaamisen/kokeilemisen aika hankalaksi. Onhan siellä xine-config kaffeinen hakemistossa tekstitiedostona, mutta eipä ole ainakaan itselleni paras vaihtoehto, kun ei pysty kokeilemaan saman tien vaan aina on tallennettava tuo tiedosto ja käynnistettävä ohjelma uudestaan.

No, itse asiaan. Me-tv:ssä ihmetyttää tuo käsittämätön hitaus joka tilanteessa. Onko se lähes koko ruudun täyttävä epg, joka halvaannuttaa koko ohjelman, kun yritän avata valikkoja ja tehdä jotakin? Yleensä mitään ei tapahdu, kun painan valikon kohdalla tai yläreunan kuvaketta, ja jos jollain ihmeellä (pitkän odotuksen jälkeen) valikko aukeaa, seuraavan komennon kohdalla käy samalla tavalla. Ikkunat jäävät myös jumiin ruudulle pitkäksi aikaa, jos niin pitkälle ikinä pääsen. Eipä ole kovin käyttäjäystävällistä, ja ainakaan oma kärsivällisyys ei tuota kestä. Vielä kun ei asetuksissakaan näytä olevan mitään, millä pystyisi nopeuttamaan hommaa (vai onko?). Videoajurina on (oli jo hardyssa) xv ja äänessä alsa, ja molemmat kyllä toimivat, eikä kumpikaan laahaa perässä. Itse ohjelma on vaan niin etanavauhdilla, että pikkasen potuttaa. Huomasin aiemmin kesällä saman hitauden myös paljon tehokkaammassa, n. 3GHz:n koneessa, jossa oli lucid ja me-tv. Ihmettelenpä vain, mistä kiikastaa ja onko mitään ratkaisua olemassa.

Kaffeinessa tökkii sekä kuva että ääni. Alun perin käytin koneen omaa intelin näytönohjainta, jolla hoitelin myös uuden asennuksen (ongelmitta). Sillä hardyn kaffeine toimi aivan hyvin. Nykyinen taas ei: ääni kuului mutta mitään ei näkynyt. Sitä aikani tuskailtuani vaihdoin tähän

Koodia: [Valitse]
          *-display
                description: VGA compatible controller
                product: Radeon R100 QD [Radeon 7200]
                vendor: ATI Technologies Inc
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:01:00.0
                version: 00
                width: 32 bits
                clock: 66MHz
                capabilities: agp agp-2.0 pm bus_master cap_list rom
                configuration: driver=radeon latency=66 mingnt=8
                resources: irq:11 memory:f0000000-f7ffffff(prefetchable) ioport:3000(size=256) memory:e8000000-e807ffff memory:e8080000-e809ffff(prefetchable)
ja taas rupesi maata näkymään (tai mitä lie valoa). glxinfo lupaa direct rendering: yes ja kertoo myös seuraavaa:

Koodia: [Valitse]
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa DRI R100 (R100 5144) 20090101 x86/MMX/SSE TCL DRI2
OpenGL version string: 1.3 Mesa 7.7.1
ja Xorgin lokitiedostossa ei ilmaannu virheitä.

Paljon on kuitenkin toivomisen varaa. Deinterlacing EI voi olla valittuna, tai ääni katoaa parin sekunnin jälkeen ja kuvakin hidastuu tai jumiutuu kokonaan. Yritin xine-config -tiedostossa vaihdella eri deinterlacing-tyyppejä ja kokeilla uudestaan, mutta sama toistui. videodriverina kokeilin auton lisäksi xv:tä (kuten me-tv:ssä) ja audiodriverina alsaa. Ilman deinterlacingia ne toimivat, deinterlacing valittuna ei. Valitsin alsan, koska hardyssa se oli valittuna (siellä ei itselläni mitään pulseaudiota ollutkaan) ja toimi hyvin. Deinterlacing oli siellä käytössä, aika matala taso (low quality) johtuen koneen alhaisesta tehosta. Tuolla xine-config -tiedostossa deinterlacing on vaan määritelty aivan eri arvoilla (none  bob  weave  greedy  onefield  onefield_xv  linearblend), ja on vaikea sanoa, mikä noista on se sama low quality, mitä ennen käytin. Siispä kokeilin eri arvoja, mutta aina samoin tuloksin.

Voi tietenkin kysyä, miksi väkisin yrittää käyttää tuota deinterlacing-vaihtoehtoa, jos kuva ja ääni toimivat ilman sitä. Eikö sen pitäisi kuitenkin parantaa kuvan laatua, sikäli kun koneen prossu jaksaa raksuttaa? Hardyn kaffeinessa ainakin jos deinterlacing ei ollut valittuna, kuva saattoi nykiä aika lailla ja pahimmillaan pilata katselemisen. Nytkin kuva on ajoittain tehnyt samaa, sen verran kun olen asennuksen jälkeen tilannetta tarkkaillut.

Yksi mahdollinen vaikuttava tekijä, mikä tuli mieleen, on kaikki käynnissä olevat prosessit Xubuntussa. Ainakin Järjestelmän valvonnassa näyttää olevan enemmän prosesseja (kaikki mukaan lukien) kuin hardyssa. Kuitenkaan aktiivisena ei yleensä näytä olevan mitään niistä (pois lukien käytössä oleva ohjelma). Xfce:n asetuksissa olen jättänyt joitain turhia (tulostusjono, laiteajurit, päivitysilmoitin) pois automaattisesti käynnistettävistä sovelluksista. On siellä vieläkin ties mitä virranhallintaa ja avainnippuja, policykittia ja ssh-agentteja hyörimässä, mutta kun ei tiedä, mitkä niistä on olennaisia, en ole niihin koskenut. Mitään turhaa en siellä todellakaan tarvitse, kun ei noita vähäisiä prosessoritehoja viitsi niihin tuhlata. En vaan tiedä, onko niillä vaikutusta tv:n katseluun.

Uuden kahvikupin pohjalla on vielä muutakin mätää. Ennen sujuvasti toiminut osd ja tekstit ruudulla, esim. kanavanvaihdon yhteydessä näkyvä teksti, (EI siis tekstitys, mikä kyllä toimii) ovat seonneet ihmeellisesti. Teksti on käsittämättömän suurta, mustalla pohjalla eikä näy kokonaan (siis osd), ja vaikka sitä yritin kuinka vaihtaa xine-config:ssa pienempään ja osin läpinäkyvään kuten vanhassa kaffeinessa, sama homma toistuu. Huomasin myös vanhasta config-tiedostosta (jonka otin talteen ennen uutta asennusta), että joitain osd-asetuksia ei ole enää uudessa xine-config:ssa. Yritin niitä vielä ujuttaa mukaan, mutta ohjelma poisti rivit sieltä aina. Esim. vanhasta config-tiedostosta, millä osd toimi siis hyvin:
Koodia: [Valitse]
# Font for OSD Messages
# string, default: sans
#osd.osd_font:sans

# Show OSD Messages
# bool, default: 1
#osd.osd_messages:1

# Size of OSD text
# { tiny  small  medium  large  very large  huge }, default: 1
osd.osd_size:tiny
Nykyisessä xine-config:ssa ei näytä olevan mitään asetusta, millä tuohon pystyisi vaikuttamaan. En tiedä, miten muilla kaffeinisteilla nuo osd-tekstit näkyvät. Näytön resoluution (1024x768) vaihtaminen ylös- tai alaspäin ei vaikuttanut tekstin kokoon.

Kokeilin gnome-mplayeria ja vlc:täkin, mutta niillä en saanut edes kanavia haettua, joten ne saivat lähtöpassit saman tien. Totemillakin pystyi muistaakseni hardyssa katselemaan, mutta nyt sen valikoissa ei mitään DVB-vaihtoehtoa näy. Mitään mythtv:tä en todellakaan halua asentaa. Asensin sen hardyssa tietämättömyyttäni, tuhoisin seurauksin: aiemmin hiljainen kone alkoi riehua hullun lailla (otti varmaan mallia vierestä) ja mikä lie mysql jatkoi ja jatkoi mesoamistaan koneen sisuksissa, kunnes sain kaiken sen poistettua. Vdr:ää en ole kokeillut, mutta liekö sekin liian raskastekoinen heiveröiselle koneelleni ja liian monimutkainen näille aivosoluille. Oli tarkoitus laittaa uusi Xubuntu vanhaan mutta toimivaan koneeseen ja antaa sille lisäaikaa ainakin pariksi vuodeksi, mutta jos uusi hylkiikin vanhaa eikä katselusta tule mitään, en tiedä, pitääkö palata suosiolla hardyyn vai vetää johdot seinästä.

Kiitos, jos jaksoitte lopputeksteihin saakka ilman ruudun pimenemistä. Seuraavaksi merisää.
« Viimeksi muokattu: 09.09.10 - klo:10.48 kirjoittanut kukathies »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16407
    • Profiili
Vs: monia murheita kaffeinessa ja me-tv:ssä
« Vastaus #1 : 06.09.10 - klo:17.21 »
Yleisluontoisia vastauksia muutamiin kysymyksiisi:

Lomituksenpoisto

1 GHz:n Celeron on liian hidas kunnolliseen lomituksenpoistoon. Saman kuvanopeuden (25 fps) lomituksenpoisto onnistuu, mutta kuvanopeuden kaksinkertaistaminen 50 fps:ään ei välttämättä toimi edes yksinkertaisella bobilla, jos näytönohjaimen ajuri on hidas. 25 fps:n lomituksenpoistolla videon liiketoisto ei ole aivan sulavaa.

Liian raskas lomituksenpoistomenetelmä voi olla yksi syy kuvan pätkimiseen ja ohjelmien hitauteen, mutta jos ongelmat esiintyvät myös ilman lomituksenpoistoa, vika on jossain muualla.

Kun lomituksenpoisto ei ole käytössä, lomitetussa videossa (esim. uutisissa ja urheilussa) näkyy kampaefekti (combing).


Kaffeine

Nykyiset Kaffeine 1.0:n esiversiot eivät ole vielä yhtä toimivia kuin vanha 0.8.x. Voit asentaa Kaffeine 0.8.8:n täältä: https://launchpad.net/~nvidia-vdpau/+archive/ppa

Kaffeine 0.8.x:ssä kannattaa kokeilla tvtime-liitännäisen Greedy2Framea "framerate output mode = half" -tilassa, jolloin se antaa ulos 25 fps videota.


Me TV

Me TV:stä kannattanee kokeilla uusinta kehitysversiota: https://launchpad.net/~me-tv-development/+archive/ppa

En tiedä miten Me TV:n OSD- ja lomituksenpoistoasetuksia säädetään.


VDR

VDR+Xineliboutput on koneelta vaadittavien resurssien kannalta hieman kevyempi ohjelmisto kuin Kaffeine tai Me TV. Asennus onnistuu tällä ohjeella: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=29787.0

Kokeile ajaa vdr-sxfe:tä näin:

Lainaus
vdr-sxfe --post=tvtime:method=Greedy2Frame,enabled=1,framerate_mode=half,cheap_mode=1


Muut soittimet

VLC:ssä on tuki DVB- ja tekstitv-tekstitykselle, joten se on toimiva ratkaisu, jos et tarvitse ajastettua tallennusta. Kanavat voi hakea dvb-apps-paketin scan-työkalulla:

Koodia: [Valitse]
scan /usr/share/dvb/dvb-t/fi-Espoo > channels.conf
Kanavalistaa voi muokata tekstieditorilla ja sen saa auki lucidin VLC:llä näin: vlc --playlist channels.conf

Katso laajemmat ohjeet VLC:n ja muiden mediasoittimien käyttöön täältä: http://linux.fi/wiki/Linux_ja_digi-tv

kukathies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: monia murheita kaffeinessa ja me-tv:ssä
« Vastaus #2 : 07.09.10 - klo:10.37 »
Lainaus
Lomituksenpoisto ...
Juu, tiedän, ettei tuolta koneelta voi odottaa ihmeitä. Ihmettelin vain sitä, miksi ennen lomituksenpoisto (low quality) onnistui ja nyt uudessa kaffeinessa ei. Vanhassa käytin vielä emolevyn (i815) intelin näyttistä, joka ei varmaan pärjää edes nykyiselle radeonille, minkä sinne jouduin vaihtamaan. En kyllä tiedä, onko tuo radeonkaan kovinkaan kummoinen. Glxinfossa näkyy aika paljon "Slow" varoituksia (en nyt viitsi koko pitkää listaa tänne liittää).

Lainaus
Kaffeine ...
Kiitos vinkistä, pitää kokeilla ja katsoa, miten käy.

Lainaus
Me TV ...
Tajusin viimein, miten sitä epg-tavaraa saa pois ruudulta (vain yhden kanavan epg näkyviin), ja ainakin nyt ohjelma ja valikot ym. toimivat huomattavasti paremmin. Kanavanvaihto on tosin edelleen hidasta. No, ainakin askel oikeaan suuntaan, ja ehkä silläkin pärjää, jos jättää kanavasurffailun väliin. Harmi, että Me TV:n ikkunassa ei ole äänenvoimakkuuden säätöä, vaan sen joutuu aina muuttamaan työpöydältä (vähän hankalaa esim. kokoruudussa).

Totemiin löysin totem-plugins-dvb-daemon -paketin ja asensin sen ja riippuvuudet, ja nyt silläkin pystyi hakemaan kanavia. Se ei kuitenkaan löytänyt kuin yhden nipun (antenniin en ollut koskenut), ja vanha channels.conf ei kelvannut, vaikka laitoin sen gstreamerin hakemistoon dvb-channels.conf:na, niin kuin siellä aiemmin ollut tiedosto oli. xine-hakemistossakin oli sama channels.conf. Kun kokeilin valita kanavan totemissa, ruutuun tuli ilmoitus "Tapahtui virhe Resurssista ei voitu lukea.", joten se siitä. DVB-asetuksiin en päässyt jostain syystä, ja epg oli tyhjä. Lisäksi kanavia ei pystynyt enää hakemaan uudestaan. Ei väkisin.

Vlc:tä kokeilin vain pikaisesti alkuhässäkässä, ja kun en sillä saanut kanavia esiin (valitsin oikean laitteen ym.), se jäi saman tien. Channels.conf oli jo ennestään kotihakemistossa, mutta ilmeisesti väärässä paikassa. No, täytyy perehtyä tähänkin, jos noilla muilla ei suju. Samaten Vdr:n kanssa.

Yksi juttu, mikä jäi aloituspostistani pois, liittyy xscreensaveriin ja/tai virranhallintaan (ilmeisesti jälkimmäiseen). En tiedä, mikä asetus on muuttunut, mutta nyt näyttö pimenee kesken katselun. Hardyssa gnome-screensaver ei sotkeutunut juoneen mukaan tuolla lailla, mutta nyt näin on käynyt. BIOSissa en ole koskenut mihinkään, ja Xfce:n virranhallinnan asetukset näyttivät olevan samat kuin hardyssa. Me TV:kin näyttää virheilmoituksen "Failed to poke screensaver" tai jotain sen kaltaista. No, pitää etsiä joku ratkaisu.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16407
    • Profiili
Vs: monia murheita kaffeinessa ja me-tv:ssä
« Vastaus #3 : 07.09.10 - klo:12.45 »
Juu, tiedän, ettei tuolta koneelta voi odottaa ihmeitä. Ihmettelin vain sitä, miksi ennen lomituksenpoisto (low quality) onnistui ja nyt uudessa kaffeinessa ei.

Kaffeine 1.0pre3 käyttää lomituksenpoistoon Greedy2Framea täyden kuvanopeuden tilassa (50 fps). Sitä ei voi muuttaa millään asetuksilla vaan ainoastaan lähdekoodissa. En tiedä onko ongelma korjattu Kaffeine 1.0:ssa tai 1.1:ssä.

Lainaus
Glxinfossa näkyy aika paljon "Slow" varoituksia (en nyt viitsi koko pitkää listaa tänne liittää).

OpenGL:llä ei ole väliä. Oleellista on, toimiiko XVideo vai ei. Sen tietoja voi tarkistaa komennolla xvinfo. Luultavasti XVideo on kunnossa, jos edes joku video toistuu sujuvasti. Suorituskyky etenkin 50 fps -toistossa riippuu sitten ajurin toteutuksesta, eli käyttääkö se DMA-siirtoa kuvan kopiointiin näytönohjaimen muistiin.

Lainaus
Harmi, että Me TV:n ikkunassa ei ole äänenvoimakkuuden säätöä, vaan sen joutuu aina muuttamaan työpöydältä (vähän hankalaa esim. kokoruudussa).

Ainakin Gnomessa voi ohjelmoida pikanäppäimiä äänenvoimakkuuden säätöön. Luulisi onnistuvan myös XFCE:ssä.

Lainaus
Totemiin löysin totem-plugins-dvb-daemon -paketin ja asensin sen ja riippuvuudet, ja nyt silläkin pystyi hakemaan kanavia. Se ei kuitenkaan löytänyt kuin yhden nipun (antenniin en ollut koskenut), ja vanha channels.conf ei kelvannut, vaikka laitoin sen gstreamerin hakemistoon dvb-channels.conf:na, niin kuin siellä aiemmin ollut tiedosto oli.

Tiedoston formaatti saattaa olla erilainen, eli pitäisi vertailla sisältöä. Saat varmaankin ohjelman toimimaan poistamalla luomasi vääränlaisen dvb-channels.confin?

Lainaus
Vlc:tä kokeilin vain pikaisesti alkuhässäkässä, ja kun en sillä saanut kanavia esiin (valitsin oikean laitteen ym.), se jäi saman tien. Channels.conf oli jo ennestään kotihakemistossa, mutta ilmeisesti väärässä paikassa.

channels.conf pitää antaa VLC:lle soittolistana. VLC ei poimi sitä automaattisesti mistään.

Lainaus
Yksi juttu, mikä jäi aloituspostistani pois, liittyy xscreensaveriin ja/tai virranhallintaan (ilmeisesti jälkimmäiseen). En tiedä, mikä asetus on muuttunut, mutta nyt näyttö pimenee kesken katselun. Hardyssa gnome-screensaver ei sotkeutunut juoneen mukaan tuolla lailla, mutta nyt näin on käynyt. BIOSissa en ole koskenut mihinkään, ja Xfce:n virranhallinnan asetukset näyttivät olevan samat kuin hardyssa. Me TV:kin näyttää virheilmoituksen "Failed to poke screensaver" tai jotain sen kaltaista. No, pitää etsiä joku ratkaisu.

Käsittääkseni Xubuntun näytönsäästäjäohjelma on 10.04:ssä oletuksena xscreensaver gnome-screensaverin sijaan. Xscreensaverin pitäisi kyllä totella mediasoittimien vihjeitä, mutta ehkä voit vaihtaa gnome-screensaveriin, jos se ei tunnu toimivan.

kukathies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Näyttää paremmalta
« Vastaus #4 : 08.09.10 - klo:13.13 »
Nyt VLC:n kanssa löytyi oikea sävel, kun käynnistin sen päätteessä antamallasi komennolla. Vielä se vähän temppuilee, esim. kanavaa vaihtaessa ikkuna aina ensin pienenee ja hyppää ruudun vasempaan yläreunaan ja heti perään suurenee, mikä pidemmän päälle voi ruveta häiritsemään. Pitää perehtyä tarkemmin asetuksiin, niin saisi tuo pomppimisen pois ohjelmistosta. Lomituksenpoiston kanssa VLC:ssä tuntuu olevan vähän niin ja näin. Jotkin niistä tuntuivat toimivan kohtuullisesti. Toisilla se vaihtui välittömästi pois käytöstä (varmaan liika rasitus prosessorille taustalla). Kuitenkin kun katselin eilen jalkapalloa ilman lomituksenpoistoa, ei kuvan kanssa ollut mitään häiriöitä.

Kaffeinen vanhempi versio launchpadista näyttää toimivan kuten olin tottunut hardyssa. Otin ehdottamasi tvtime-liitännäisen käyttöön. Siellä oli vaihtoehtoina half-top ja half-bottom. En tiedä, onko niillä jotain eroa. No, kokeilen ja katson, mikä toimii parhaiten. Joka tapauksessa kuvan ja äänen kanssa ei nyt ole ongelmia kaffeinessa, ja osd-tekstit ovat kunnossa. Vanhassa vara parempi, varmaankin.

Näytönsäästäjän/virranhallinnan mysteeri ei täysin selvinnyt. Vaihdoin virranhallinnassa näytön sammumisen ja sleep moden vaihtoehdoksi "Never", mikä luulisi estävän sammumisen kesken kaiken, mutta xscreensaver (jos sen antaa olla käynnissä) napsahtaa vieläkin päälle kesken katselun me-tv:ssä ja uudessa kaffeinessa (tiedän, että näytönsäästäjä ja virranhallinta ovat kaksi eri asiaa). Kun otin uuden kaffeinen pois ja asensin launchpadin 0.88-version, näytönsäästäjä EI enää ilmesty ruudulle katselun aikana. VLC:ssäkään se ei ainakaan koekatselussani tullut sotkemaan kuvioita. En tajua, miksi noissa kahdessa se pysyy poissa ja me-tv:ssä ja kaffeinen oletusversiossa se alkaa pyöriä, ikään kuin xscreensaver ei tajuaisi niiden olevan toiminnassa. Mutta eipä haittaa, kunhan kaffeine 0.88 ja VLC toimivat.

Totemin kanavahakuun vielä, että annoin sen kyllä ensin hakea kanavat, ja se teki dvb-channels.conf:n, joka oli mielestäni samanlainen kuin aiemmin scan-komennolla tehty kanavalista. Muutin vain aiemman channels.conf:n nimen ja liitin sen gstreamer-hakemistoon. Jokin siellä selvästi mättää, kun en edes pääse ohjelman DVB-asetuksiin. Tässä tilanteessa sillä nyt ei ole juuri väliä, kun paremmat vaihtoehdot löytyivät. Kiitos hyvistä neuvoista.

kukathies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Kuva kunnossa
« Vastaus #5 : 09.09.10 - klo:10.47 »
Vielä vähän lisäraporttia:
VLC:n ikkunan pomppiminen jatkuu, kun vaihtaa kanavanipusta toiseen. Saman nipun sisällä en tuota eilen havainnut. En ainakaan löytänyt asetuksista mitään, millä sen saisi pois (ehkä kokoruudussa käynnistys, mitä en tajunnut kokeilla). Tosin siellä oli niin monia asetuksia, mitkä menivät yli hilseen. Huomasin kuitenkin, että siellä on erikseen "Disable screensaver" -vaihtoehto, mikä (kuten todettua) estää näytönsäästäjän tunkeutumisen kesken katselun. Ilmeisesti Me TV:n virheilmoitus "Failed to poke screensaver" taas kertoo sen epäonnistuvan samassa hommassa.

Lainaus
Ainakin Gnomessa voi ohjelmoida pikanäppäimiä äänenvoimakkuuden säätöön. Luulisi onnistuvan myös XFCE:ssä.
Onnistuuhan se. Xfce4-asetuksissa Näppäinkartta, ja siellä Sovellusten pikanäppäimet -välilehti. Sinne lisää komennoksi
Koodia: [Valitse]
aumix -v +10
äänenvoimakkuuden lisäämiseen ja
Koodia: [Valitse]
aumix -v -10
vähentämiseen (molemmissa 10% suuruudella) ja valitsee haluamansa vapaan näppäinyhdistelmän. Taas on opittu jotain.

Toivottavasti näillä eväillä pärjää taas pidempään, ja joku muukin sai tästä jotain irti. Päätän lähetyksen täältä tähän.