Xubuntu 10.04, Celeron <1GHz/370MB RAM (384MB, mutta 370MB käytettävissä), kaffeine, me-tv, dvb-apps, restricted-extras ja libxine1-ffmpeg (mm.) asennettuna, Artecin DVB-tikku (DiBcom 7000PC)
Molempia ohjelmia käytin hardyssa tv:n katseluun, ja varsinkin kaffeine toimi ihan hyvin. Joskus kaatuili kesken kaiken (kanavaa vaihtaessa), mutta harvemmin eikä kertaakaan tallentaessa. Me-tv oli vaikeampi tapaus, reagoi toimintoihin todella hitaasti jos ollenkaan ja muutenkin oli vähemmän säätövaraa.
Nyt kun asensin lucidin (puhdas, toki /home vanhasta tallessa) ja samalla tuon kaksikon, voipa todeta, että uusi≠kehitys. Me-tv tökkii pääikkunassaan samaan tahtiin ellei vielä pahemmin kuin ennen, ja kaffeinessa on (ainakin itselläni) huomattavia vaikeuksia kuvan ja äänen yhteensovittamisessa. GUI:n karsiminen ja monien säätömahdollisuuksien pois jättäminen on tehnyt asetusten korjaamisen/kokeilemisen aika hankalaksi. Onhan siellä xine-config kaffeinen hakemistossa tekstitiedostona, mutta eipä ole ainakaan itselleni paras vaihtoehto, kun ei pysty kokeilemaan saman tien vaan aina on tallennettava tuo tiedosto ja käynnistettävä ohjelma uudestaan.
No, itse asiaan. Me-tv:ssä ihmetyttää tuo käsittämätön hitaus joka tilanteessa. Onko se lähes koko ruudun täyttävä epg, joka halvaannuttaa koko ohjelman, kun yritän avata valikkoja ja tehdä jotakin? Yleensä mitään ei tapahdu, kun painan valikon kohdalla tai yläreunan kuvaketta, ja jos jollain ihmeellä (pitkän odotuksen jälkeen) valikko aukeaa, seuraavan komennon kohdalla käy samalla tavalla. Ikkunat jäävät myös jumiin ruudulle pitkäksi aikaa, jos niin pitkälle ikinä pääsen. Eipä ole kovin käyttäjäystävällistä, ja ainakaan oma kärsivällisyys ei tuota kestä. Vielä kun ei asetuksissakaan näytä olevan mitään, millä pystyisi nopeuttamaan hommaa (vai onko?). Videoajurina on (oli jo hardyssa) xv ja äänessä alsa, ja molemmat kyllä toimivat, eikä kumpikaan laahaa perässä. Itse ohjelma on vaan niin etanavauhdilla, että pikkasen potuttaa. Huomasin aiemmin kesällä saman hitauden myös paljon tehokkaammassa, n. 3GHz:n koneessa, jossa oli lucid ja me-tv. Ihmettelenpä vain, mistä kiikastaa ja onko mitään ratkaisua olemassa.
Kaffeinessa tökkii sekä kuva että ääni. Alun perin käytin koneen omaa intelin näytönohjainta, jolla hoitelin myös uuden asennuksen (ongelmitta). Sillä hardyn kaffeine toimi aivan hyvin. Nykyinen taas ei: ääni kuului mutta mitään ei näkynyt. Sitä aikani tuskailtuani vaihdoin tähän
*-display
description: VGA compatible controller
product: Radeon R100 QD [Radeon 7200]
vendor: ATI Technologies Inc
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
width: 32 bits
clock: 66MHz
capabilities: agp agp-2.0 pm bus_master cap_list rom
configuration: driver=radeon latency=66 mingnt=8
resources: irq:11 memory:f0000000-f7ffffff(prefetchable) ioport:3000(size=256) memory:e8000000-e807ffff memory:e8080000-e809ffff(prefetchable)
ja taas rupesi maata näkymään (tai mitä lie valoa). glxinfo lupaa direct rendering: yes ja kertoo myös seuraavaa:
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa DRI R100 (R100 5144) 20090101 x86/MMX/SSE TCL DRI2
OpenGL version string: 1.3 Mesa 7.7.1
ja Xorgin lokitiedostossa ei ilmaannu virheitä.
Paljon on kuitenkin toivomisen varaa. Deinterlacing EI voi olla valittuna, tai ääni katoaa parin sekunnin jälkeen ja kuvakin hidastuu tai jumiutuu kokonaan. Yritin xine-config -tiedostossa vaihdella eri deinterlacing-tyyppejä ja kokeilla uudestaan, mutta sama toistui. videodriverina kokeilin auton lisäksi xv:tä (kuten me-tv:ssä) ja audiodriverina alsaa. Ilman deinterlacingia ne toimivat, deinterlacing valittuna ei. Valitsin alsan, koska hardyssa se oli valittuna (siellä ei itselläni mitään pulseaudiota ollutkaan) ja toimi hyvin. Deinterlacing oli siellä käytössä, aika matala taso (low quality) johtuen koneen alhaisesta tehosta. Tuolla xine-config -tiedostossa deinterlacing on vaan määritelty aivan eri arvoilla (none bob weave greedy onefield onefield_xv linearblend), ja on vaikea sanoa, mikä noista on se sama low quality, mitä ennen käytin. Siispä kokeilin eri arvoja, mutta aina samoin tuloksin.
Voi tietenkin kysyä, miksi väkisin yrittää käyttää tuota deinterlacing-vaihtoehtoa, jos kuva ja ääni toimivat ilman sitä. Eikö sen pitäisi kuitenkin parantaa kuvan laatua, sikäli kun koneen prossu jaksaa raksuttaa? Hardyn kaffeinessa ainakin jos deinterlacing ei ollut valittuna, kuva saattoi nykiä aika lailla ja pahimmillaan pilata katselemisen. Nytkin kuva on ajoittain tehnyt samaa, sen verran kun olen asennuksen jälkeen tilannetta tarkkaillut.
Yksi mahdollinen vaikuttava tekijä, mikä tuli mieleen, on kaikki käynnissä olevat prosessit Xubuntussa. Ainakin Järjestelmän valvonnassa näyttää olevan enemmän prosesseja (kaikki mukaan lukien) kuin hardyssa. Kuitenkaan aktiivisena ei yleensä näytä olevan mitään niistä (pois lukien käytössä oleva ohjelma). Xfce:n asetuksissa olen jättänyt joitain turhia (tulostusjono, laiteajurit, päivitysilmoitin) pois automaattisesti käynnistettävistä sovelluksista. On siellä vieläkin ties mitä virranhallintaa ja avainnippuja, policykittia ja ssh-agentteja hyörimässä, mutta kun ei tiedä, mitkä niistä on olennaisia, en ole niihin koskenut. Mitään turhaa en siellä todellakaan tarvitse, kun ei noita vähäisiä prosessoritehoja viitsi niihin tuhlata. En vaan tiedä, onko niillä vaikutusta tv:n katseluun.
Uuden kahvikupin pohjalla on vielä muutakin mätää. Ennen sujuvasti toiminut osd ja tekstit ruudulla, esim. kanavanvaihdon yhteydessä näkyvä teksti, (EI siis tekstitys, mikä kyllä toimii) ovat seonneet ihmeellisesti. Teksti on käsittämättömän suurta, mustalla pohjalla eikä näy kokonaan (siis osd), ja vaikka sitä yritin kuinka vaihtaa xine-config:ssa pienempään ja osin läpinäkyvään kuten vanhassa kaffeinessa, sama homma toistuu. Huomasin myös vanhasta config-tiedostosta (jonka otin talteen ennen uutta asennusta), että joitain osd-asetuksia ei ole enää uudessa xine-config:ssa. Yritin niitä vielä ujuttaa mukaan, mutta ohjelma poisti rivit sieltä aina. Esim. vanhasta config-tiedostosta, millä osd toimi siis hyvin:
# Font for OSD Messages
# string, default: sans
#osd.osd_font:sans
# Show OSD Messages
# bool, default: 1
#osd.osd_messages:1
# Size of OSD text
# { tiny small medium large very large huge }, default: 1
osd.osd_size:tiny
Nykyisessä xine-config:ssa ei näytä olevan mitään asetusta, millä tuohon pystyisi vaikuttamaan. En tiedä, miten muilla kaffeinisteilla nuo osd-tekstit näkyvät. Näytön resoluution (1024x768) vaihtaminen ylös- tai alaspäin ei vaikuttanut tekstin kokoon.
Kokeilin gnome-mplayeria ja vlc:täkin, mutta niillä en saanut edes kanavia haettua, joten ne saivat lähtöpassit saman tien. Totemillakin pystyi muistaakseni hardyssa katselemaan, mutta nyt sen valikoissa ei mitään DVB-vaihtoehtoa näy. Mitään mythtv:tä en todellakaan halua asentaa. Asensin sen hardyssa tietämättömyyttäni, tuhoisin seurauksin: aiemmin hiljainen kone alkoi riehua hullun lailla (otti varmaan mallia vierestä) ja mikä lie mysql jatkoi ja jatkoi mesoamistaan koneen sisuksissa, kunnes sain kaiken sen poistettua. Vdr:ää en ole kokeillut, mutta liekö sekin liian raskastekoinen heiveröiselle koneelleni ja liian monimutkainen näille aivosoluille. Oli tarkoitus laittaa uusi Xubuntu vanhaan mutta toimivaan koneeseen ja antaa sille lisäaikaa ainakin pariksi vuodeksi, mutta jos uusi hylkiikin vanhaa eikä katselusta tule mitään, en tiedä, pitääkö palata suosiolla hardyyn vai vetää johdot seinästä.
Kiitos, jos jaksoitte lopputeksteihin saakka ilman ruudun pimenemistä. Seuraavaksi merisää.