Ei millään pahalla, mutta viestisi on melko sekava, ehkä jopa hieman trollimainen
Kannattaisi kirjoittaa ihan selvästi mitä olet hakemassa, jotta apu olisi parempi. Tässä kuitenkin jotain omia mielipiteitä:
Noniin. Nyt on pari ongelmaa. Kaverille pitäisi asentaa TIETOTURVALLINEN linux pohjalle läppäriin (Gentoo vai Debian) ja onko valmiita ohjeita?
Ei ole ongelma. Ohjeita on vaikka kuinka paljon, kunhan tietää mitä haetaan. Mikäli haet tietoturvallista Linux -jakelua, niin varmaankin mikä tahansa muu, kuin DVL sopivat tarkoitukseesi.
Mistä mieleesti tuli juuri Gentoo tai Debian? Yhtä lailla Fedorat, Ubuntut, Archit yms on tietoturvallisia jos niitä käyttää järkevästi.
Eli koneesta tulee pitkälti desktop-käyttöinen
Silloin kannattaa keskittyä tietysti desktop käyttöön suositelluihin jakeluihin. Esimerkkejä mainittu yllä.
Ainiin ja sitten pitäisi saada Grubiin mahdolliseksi vielä sellainen, että Xenillä(tähän mennessä vaikuttaa lupaavimmalta tähän(?) sellainen vaihtoehto, että Xen käynnistäisi tuolle mainitsemalleni pohjalle Windows seiskan.
Ihan täysin varma en nyt ole, että sen windowsin saisi suoraan xenin kautta grubista käyntiin. Xenin perusidea on se, että asennat sen pohjalla olevaan linux jakeluun, ja sitten tuon pohjan päällä ajetaan muita asennuksia omina virtuaalikoneinaan. Lisäksi windowsin ajaminen xenin päällä vaatii koneelta muistaakseni rautatason virtualisointimahdollisuuksia.
Olen nyt lukenut kaiken suomenkielisen Linuxista, jossa suositellaan pääasiassa Gentoota tai Debiania(Docendo)
Vaikka Linuxista ja sen eri jakeluista onkin kirjoitettu paljon suomenkielisiä kirjoja, niin ne eivät välttämättä ole parhaat lähteet nykypäivinä. Se riippuu niin paljon käyttötarkoituksesta. Mitä nyt viestiäsi luin, niin epäilen Gentoon olevan sopivin tuleviin testeihisi. Debian sen sijaan luultavasti sopii parhaiten.
Kouluni vaatii sitä, että mukaa on windows ohjelmistoja verkossa jonka rakennan
Mikäli tällä sun viestilläsi on jokin perimmäinen tarkoitus niin kannattaa kertoa se kokonaan, jotta apu olisi paras mahdollinen.
en usko tuon koneen nielevän Lennyä
Mikäli se ottaa vastaan debian 4, ottaa se luultavasti tulevaisuudessa vastaan myös debian 7. Eli vaikka se versionumero vaihtuu, ei sen rautatason vaatimukset todennäköisesti vaihdu niin dramaattisesti.
Tarkoitus olisi tehdä leikkifirma ja joskus ehkä ihan oikea firma, mutta intranetin tarkoitus olisi tehdä isommalla porukalla esim. joomlapohjaisia sivustoja, ihan linuxin asennuksesta saakka ja saada se sopimaan arkkitehtuuriin.
Eli jos tämä on nyt tavoite, niin kannattaa se vielä kertaalleen kirjoittaa niin selvästi kuin mahdollista.
Tiedän, että voisin kertoa huomattavasti spesifisemmin, mutta tuo kahden verkon tekeminen ja VPN-järjestelmän käyttö nykypäivänä? Kuinka tietoturvallista ja löytyykö siihen ohjeita?
VPN on edelleen ihan turvallinen. Ja ohjeita verkkojen ja VPN-toteutusten tekemiseen löytyy varmasti.