Kiva kuulla.
Normaalisti levyt kyllä toimivat ihan heittämällä. Jotain on vain pielessä tai puuttuu jos eivät toimi. Seuraavassa yleisimpiä syitä:
- jumpperoinnit väärin suhteessa kytkentöihin. Tämä pitää korjata ensin. SATA-levyillä ei ole jumpperointia eikä kytkemisessäkään ole mitään valinnanvaraa.
- levyjen pitää näkyä bioksessa, kun menee bios menuihin. Bios-puolella on omat asetuksensa, mutta nykyisillä levyillä automatiikka toimii. Jos ei ymmärrä näistä mitään, tai jos kone on peritty niin, että siinä voi olla mitä hyvänsä outoa jossakin, niin kannattaa sanoa "Reset to factory defaults" (tai jotain vastaavaa bioksen mukaan)
- se, että mitä sitten tarkoittaa että "levy ei toimi", on suhteellista. Käyttöjärjestelmässä pitää yleensä tehdä "jotakin", jotta levy näkyy. Levy näkyy AINA (jos edelliset kohdat olivat kunnossa), kun sanoo "sudo fdisk -l" (pieni ällä lopussa, komentoikkunasta=pääte=terminal). Levyn alustukset ja virhetilanteeseen joutuneen levyn korjaaminen ovat sitten kokonaan omia kappaleitaan.
En valitettavasti näissä 10.04:n Xorg-jutuissa voi auttaa. Mutta käynnistysjat ovat yleensä hyvin lyhyitä (versiolla 9.04), koneena keskimäärin AMD Athlon 5000+.
- varsinainen Ubuntu lataaminen (sen jälkeen kun bios-jutut ovat ohi), ehkä 15 s tai jotakin
- login ruudusta työpöytään, vain joitakin sekuntteja (ei ehdi kunnolla edes kahvia kaatamaan). Toiminnassa samantien tämän jälkeen. Hiostusta sanon minä - XP.ssä ehtisi vaikka kahvit keittämään tässä välissä