Tuntuu vaan todella hassulta maksaa 70€ nVidia GT430:sta kun köyhdyin tämän oman pelimasiinani HD5770:sta vähän päälle satasen. Mutta sillä pitäs varmaan pyöriä?
Jep.
Tossa miks en ole puhdasta media-center softaa hakenut niin tärkeimmät tarkoitukset ehdottomasti koneelle on tallentaa ohjelmia (avovaimolle ihan must) ja soittaa mediaa (dvd:t, mahdollisesti joskus blue-rayt, netti-streamit ym.) Mutta toinen tärkeä käyttö on olla mulle pikku apuna kaikissa koulu ja duuni hommissa kun aika usein tarvitsen linuxia johonkin.
Tavallinen työpöytäkäyttöhän onnistuu vaikka samanaikaisesti mediacenterin pyöriessä toisella näytöllä, kun koneessasi on kuitenkin tehoa riittävästi. Ja ilmeisesti et edes tarvitse hommiisi paikallista työpöytää vaan voit käyttää Linuxia etänä?
Jos DVB-tallennukset ovat oleellinen ominaisuus, suosittelisin kyllä jotain muuta kuin Kaffeinea, jonka EPG- ja tallennusominaisuudet ovat aika alkeellisia, eli esim. automaattiset hakuajastukset eivät onnistu. Lisäksi ohjelman on oltava jatkuvasti käynnissä ja Kaffeine ei toimi taustalla järjestelmätason daemonina (eli et voi kirjautua työpöydältä ulos kesken tallennuksen). VDR ja MythTV pystyisivät myös herättämään koneen acpi- tai nvram-wakeupin avulla ennen ajastettua tallennusta ja sulkemaan sen tallennuksen jälkeen, jos konetta ei ole tarkoitus pitää jatkuvasti päällä.
Tossa alempia threadeja lukeneena niin on tämäkin mun mielestä aika hirveä farssi. Toimii Windowsissa niin helposti nykypäivänä, että oikeen hirvittää ajatella tätä Linuxin suuntaa työpöydällä: (serverit on asia erikseen)
-3D on saavuttamattomissa (pelaaminen / cadit). (Direct X mafia)
-Aika suuri osa yrityskoneista on saavuttamattomissa (Office, Adoben softat, CADit yms.)
-Kahdesta ylläolevasta syystä on aika vaikeaa päästä perus-Penan koti työpöydällekään.
Oma näkemykseni tähän on, että 95% käyttäjistä tarvitsee kotona vain nettiselaimen (Flash Playerillä varustettuna) ja satunnaisesti joitakin perusohjelmia (tekstinkäsittely, valokuvien arkistointi, videosoittimet), jotka toimivat Linuxissa yhtä hyvin kuin Windowsissa. Itunesin kaltaiset ohjelmistot voivat olla hankalia; Spotifyn sentään saa toimimaan melko vaivattomasti.
Nyt ei tarvitsis saada kuin osa kehittäjistä saman lipun alle ja vähän puhaltaa yhteen hiileen, että saatais rautapurku toimimaan ja media-centerit ois aika paljon lähempänä.
Rautapurun toimivuus on pitkälti kiinni näytönohjainvalmistajista. ATI ei vain ole tuonut toimivaa ratkaisua suljettuun ajuriinsa, joka on muutenkin edelleen ongelmallinen Linuxissa. Intel on päässyt VAAPI:nsa kanssa kunnolla vauhtiin vasta tänä vuonna.
XBMC:n Linux-versio on saamassa VAAPI-tuen, jolloin se pystyy hyödyntämään rautapurkua Nvidian lisäksi Intelin, ja tulevaisuudessa toivottavasti myös Atin raudalla. XBMC:n ympärille on helppo rakentaa mediakeskusjärjestelmiä (katso esimerkiksi
yaVDR). Työpöydällä myös VLC osaa jo hyödyntää VAAPI:a.
Ja nyt jos joku kaveri (joka ei tiedä linuxista tuon taivaallista) kysyy, että minkä käyttiksen laittaa media-centeriin on mun vähän paha tätäkään suositella
Mielestäni XBMC+VDR ja MythTV ovat ihan varteenotettavia ratkaisuja Nvidian raudalla, ja näiden ohjelmien ympärille rakennetut jakelut alkavat olla sillä tasolla, että aloittelijakin pystyy ne asentamaan. Ainakin yaVDR:ssä ja MythBuntussa sekä TV-vastaanotto että videon rautapurku toimivat suoraan tuetulla raudalla.
Jos koneella on tarkoitus tehdä ylipäänsä mitään HD-videotoistoon tai 3D-grafiikkaan liittyvää, muiden valmistajien kuin Nvidian näytönohjaimia ei oikein voi suositella Linuxiin. Intelin ja Atin open source -ajurit toimivat, mutta 3D-grafiikka on hidasta. 1080i-videotoistossa taas tarvitaan paljon tehoa lomituksenpoistoon, jolloin vain nopeahkot Nvidian ja Atin ohjaimet riittävät edes teoriassa ja Intel on kokonaan pois laskuista.