Toisaalta tämä on vähän kaksihaarainen juttu...
Ubuntussa tulee mukana openoffice, firefox, gimp, evolution, gnomen pelit ja kaikki muutkin perus-hommelit.
Mielestäni se on
hyvä asia, perusjamppaa ei varmasti kiinnosta ruveta miettimään mistä voisi saada nettiselaimen tai mikä olisi hyvä tekstinkäsittelysofta, luullakseni normaalit ihmiset pitävät sitä erittäin positiivisena asiana, ettei kaikkea tarvitse asennella erikseen.
Windowsissa on sama homma, internet-exploder, outlook (mikälie onkaan nykyään), pari peliä ja paint. Surkea varustus ubuntuun verattuna, mutta kuitenkin samasta asiasta on kyse...
Microsoft kuitenkin liimaa mukana tulevat ja erikseenladattavat softansa usein niin kunnolla kiinni toisiinsa, että esim. Messengerissä, painoit sitten mitä tahansa linkkiä, aukeaa se poikkeuksetta internet-exploderiin. Tämä rikkoo EUn lakeja.
Toki samankaltaista liimaamista on huomattavissa joskus myös avoimen koodin softissa. Esimerkkinä Jauntyn xchat-gnome. Kun haluaa avata linkin selaimeen, ilmoittaa sovellus tylysti, että firefoxin käynnistys epäonnistui. Tämä, ja monet muutin vastaavat tapaukset on lähes aina mahdollista säätää kuntoon, ja avoimen koodin softat ovat harvoin yhteen selaimeen keskittyneitä. Toisin kuin Windowsissa.
Olen sitä mieltä, että perus-käyttöjärejstelmä saa, ja sen tuleekin olla ohjelmakokonaisuus eikä palapeli. Se kyllä tulee nenille, jos menee tässä asiassa yli ja ympäri. Kultainen Keskitie.