Jos koneessa on Vista ja haluaa asentaa Ubuntun sen rinnalle, eikä halua käyttää Ubuntun grub-käynnistylataajaa, vaan Vistan käynnistyslataajaa, kannattaa homma hoitaa tähän tyyliin (huom, kaikkea tarvittavaa tässä ei ehkä kerrottu, mutta oletan että moista asennusta yrittävä jo vähän tietää mitä tekee - ja luovutan tässä siis reilusti kaiken vastuun tämän ohjeen mukaan toimimisesta ja seurauksista itsellesi ; )
Tämän ohjeen lisätueksi lötyy toisaalta tältä foorumilta tarkempaa asennusohjeistusta.
1) Lataa netistä EasyBCD-ohjelma 1.7.2-versio tai uudempi
http://neosmart.net/dl.php?id=1 ja asenna se Vistaan, mutta älä käytä sitä vielä tässä vaiheessa sen enempää. Ohjelmasta ei valitettavasti muuten kyllä löydy suomen kieltä, joten jos enlanti ei suju, tarvitset kaverin apuun.
2) Jos koneesi kiintolevyllä on levytilaa, mikä ei ole Vistan käytössä windows-asemana ja voit asentaa Ubuntun sille, nin voit siirtyä vaiheeseen 3
3) Eheytä (defragmentoi) Vistassa kiintolevy (eli järjestelee tiedostot kiintolevyllä aseman alku/keskipuolelle), jotta aseman loppuun jäisi tyhjää tilaa napata siitä osa Ubuntulle ja siis antaa Ubuntun pienentää windowsin asemaa vähän. Tuo eheytys/defragmentointiohjelma löytyy Vistassa (ja WinXP:ssäkin) Käynnistä-valikosta (->Kaikki ohjelmat) -> Apuohjelmat -> Järjestelmätyökalut -> Levyn eheytys
4) Kannattaa ottaa varmistus tärkeistä tiedoista talteen esim ulkoiselle kiintolevylle tai polttaa cd/dvd-levy(i)lle. Varmista myös että sinulla on käytössäsi media tai turvakopiot koneen Vistan uudelleenasentamiseksi - jos jotain menee Ubuntun asennuksessa pahasti pieleen.
5) Vistan osalta voi Vistan levynhallinnassa (Käynnistä-valikon oikean reunan Tietokone-valikkoa Windows-näppäin alhaalla hiiren 2painikkeella klikaten Hallitse -> esilletulevasta ikkunasta vasemmalta Levynhallinta) pienenentää (shrink) vistan levyasemaa, klikkaamalla sitä hiiren 2painikkeella ja valiten pienennä osiota / shrink volume ... Älä pienennä kaikkea vapaata tilaa, vaan jätä vapaata tilaa myös vistan asemalle. esim jos vapaata on 50gb, riittänee ubuntulle 20gb (tosin, sitä ei ole helppo kasvattaa enää tuosta jälkeenpäin, asentamatta ubuntua uudelleen).
WindowsXPssä tuollaista levyosion pienennys/kasvatus-toimintoa ei ole, joten sen osalta asia on tehtävä linuxin työkaluilla jäljempänä linuxin asennuksessa.
6) Aloita Ubuntun asennus, eli cd asemaan ja koneen uudelleenkäynnistys, millä asennusohjelma käynnistyy. Valitse alussa kieli, esim suomi ja Ubuntun asentaminen kiintolevylle. Etene siinä ohjeiden mukaan... kunnes kysytään asennuksessa kiintolevyn osiointia.
WinXPn ollessa rinnalla tai jos et tee edellä 5) kohdassa neuvotusti Vistassa : Jos koneessasi on vain yksi kiintolevy ja se nyt kokonaan Vistalla windows-asemana, valitse ylhäällä olevista vaihtoehdoista siitä lohkaistavaksi osa Ubuntun asentamiselle. Ei kuitenkaan kannattane valita ihan niin paljoa kuin Ubuntu ehdottaa, vaan jokin 1/3-1/4-osa riittänee. Ubuntu osaa tässä pienentää windowsille varattua asematilaa ja luoda sitten vapautetulle omat asema-alueet Ubuntun asentamiselle.
Jos koneessa on useita kiintolevyjä ja niillä tilaa tai vaikkapa ihan tyhjää tilaa, mitä ei ole Windowsin käytössä, voi käyttää asennuksen tässä levyasemaosiointivaiheessa alempana olevia vaihtoehtoja ja valita itse niissä sopivan aseman ja haluttavan tilan siltä.
Ole tarkkana ettet tässä tuhoa vahingossa windows-asemilta tietoja, siis tuota em. niiden koon sovitusta lukuunottamatta.
Laita ylös muistiin, mikä on Ubuntun asennukselle luotavan aseman nimi, siis jotain hda6 tms ja jolle Ubuntun juuri (/) kytketään.
7) Jatka Ubuntun asennusta aina viimeiselle näytölle, missä on yhteenverto asennusvalinnoista ennen asennuksen varsinaista käynnistystä. Siinä klikkaa oikealla alhaalla näkyvää Muuta valintoja (tms)nimistä painiketta ja siellä, vaihda grub-käynnistyslataajan asennus pois hda1:ltä ja valitse se asennettavaksi edellä 5)-kohdassa muistiinmerkitsemällesi levyosioinnin Ubuntun asennuksen juuren (/) asemanimelle (tässä asemat voi valita hiirellä listasta ja ko asemanimen pitäisi siitä löytyä). Hyväksy valinnat muuten Jatkamalla.
Sitten jatka eli käynnistä Ubuntun asennus ... sehän kestä jonkin aikaa. Asennuksen lopussa Ubuntu pyytää uudelleenkäynnistystä ja siinä aukaisee asennus-cd-aseman. Tämän jälkeen kone käynnistääkin normaalisti Vistan (koska Ubuntun käynnistyslataajaa ei valittukaan asennettavaksi koneen käynnistävän aseman alkuun).
Mutta jatketaan Vistan puolella. Käynnistä siellä alussa asennettu EasyBCD -ohjelma (löytyy Käynnistä-valikosta NeoSmart technologies-haarasta... valitettavasti siitä ei suomen kieltä löydy, vaan englanti).
Valitaan EasyBCD:ssä vasemmalta Add/Remove entry ja sitten alhaalta Linux-välilehti ja siinä Type: grub, syötä haluamasi nimi eli vaikka Ubuntu ja viimeisenä valintana listasta löytyvä linux-native, mille Ubuntu on asentunut ja lopuksi oikealta ylhäältä valitse Save.
9) Sitten käynnistä kone vielä uudelleen ja alkuun tulee Vistan käynnistyslataaja, missä on vaihtoehtona tuo edellä EasyBCD:llä lisätty Ubuntun käynnistys, valitse se hiiren ylä/alanuolilla ja seuraavaksi tulee vielä Ubunun käynnistyslataaja grub ja sitten käynnistyy Ubuntu ...
Tästä EasyBDC:n käytöstä on sitä etua että voi käyttää Vistan käynnistyslataajaa ja voi graafisella hyvällä hallintatyökalulla (EasyBCD) säätää käynnistyslataajan asetuksia. Se on paljon helpompaa kuin perus-linux-käyttäjälle säätää asioita Ubuntun puolella.
- - -
Tuota EasyBCD:tä voi käyttää myös silloin jos haluaa asentaa Vista-koneeseen toiseksi rinnalle WindowsXP:n (vaikkapa jotain ikivanhaa peliä varten tms). Eli tällöinhän WindowsXP:n asennus korvaa Vistan käynnistyslataajan eikä osaa huomioida sitä (koska WinXP:n asennusmedia on Vistaa vanhempi eikä voi tietää tulevasta =). Muista ettet asenna WinXP:tä samaan asemaan, missä Vista on asennettuna, vaan tarvitset sille eri kiintolevyaseman. WinXP:n asentamisen jälkeen voi Vistan asennus-dvd:n avulla pelastus/rescue-toiminnoilla palauttaa Vistan käynnistyslataajan, asentaa sitten EasyBCD:n ja lisätä sillä WinXP:n käynnistyksen Vistan käynnistyslataajaan.
- - -
Jos Ubuntun tai muun linuxin asennus "vahingossa" korvaa Vistan käynnistyslataajan omalla, esim grubilla, tai esim. openSusen asennus jopa poistaa windowsin osion aktiivisuuden, jolloin se ei voi käynnistyä, voi Vistan käynnistyksen korjata Vistan asennus-dvd:n kanssa helposti. pätee osin myös winXPlle
1) koneen windows-aseman määrittäminen takaisin aktiiviseksi näin
- käynnistys windowsvistan/xpn asennusdvd/cd asemassa (varmista että dvd/cd-asema on buuttaava ennen kiintolevyä)
- valitse windowsin asennuksen alussa korjaustoimet ja komentoikkuna
- anna sillä komento diskpart, sitten list disk millä saat listan levyistä, sitten select disk nro, jolla win asennettuna
sitten list partition, millä näkee ko. levyn asemapartitiot, joista valitaan select partition nro se jolla win asennetuna
lopuksi komento active, millä se määrittyy takaisin aktiiviseksi (huom jos siis esim openSuse asennettu toiselle, ei tämä vaikuta sen aktiivisuuteen, vaan se jää myös)
2) jos vistan käynnistyslataaja on poistunut, saa sen takaisin näin
- käynnistys windowsvistan/xpn asennusdvd/cd asemassa (varmista että dvd/cd-asema on buuttaava ennen kiintolevyä)
- valitse windowsin asennuksen alussa korjaustoimet ja komentoikkuna
- siirry vistan asennusosioon esim c: -komennolla
- anna komento bootrec /fixmbr
ja lisäksi bootrec /fixboot
huom! nuo eivät toimi jos windows-asennusosio ei ole aktiivisena eli varmista se ja ks edellä kohta 1)
tämän jälkeen vista pitäisi käynnistyä koneen käynnistyksessä ja
voit alussa olevan ohjeen mukaisesti käynnikstää siellä EasyBCDn ja lisätä siihen koneelle asennetun linux-version käynnistyksen.
Niitä voi olla myös useita, eli itselläni on esim. koneella Windows Vista Ultimate, Ubuntu 8.10alpha, openSUSE 11 ja Mac OS-X 11.5.3 Leopard (kone HPn läppäri - eli tuo OS X:hänkin asentuu ihan helposti tavallisellekin pcläppärille, koska nykyMacit ovat ihan samoista osista tehtyjä, niissä on vaan erilaiset kuoret ja isompi hintalappu - tosin Macithän ovat suljetun koodin suhteen Windowseja paljon pahemmin suljettuja tapauksia