Kirjoittaja Aihe: [R]Päivitysongelma: Hakemistossa /var/cache/apt/archives/ ei ole tarpeeksi tilaa  (Luettu 5270 kertaa)

satsuma

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 63
    • Profiili
edit: [R] tarkoittaa siis, että ratkaistu. Tila ei riitä otskossa.

Terve,

Otin pitkästä aikaa vanhan läppärin käyttöön, jossa on Ubuntu 6.10. Tähän releaseen on tuki loppunut, joten yritin päivittää uudempaan. Tarkoituksena on päivittää 8.04 LTS versioon, jolloin tuki pitäisi kestää jonkin aikaa. Käsittääkseni releasien yli ei voi hypätä, joten joudun ensiksi päivittämään 7.04:n, sitten 7.10:n ja sitten vasta 8.04:n.

sources.listiin muutin jo edgy tilalle feisty ja päivitin repositoryn komennolla apt-get update. Kun yritän tehdä päivitystä komennolla apt-get dist-upgrade listataan asennettavat paketit ja niiden vaatima tila normaalisti, mutta päivitys ei jatku vaan ilmoittaa, että hakemistossa /var/cache/apt/archives/ ei ole tarpeeksi tilaa.

Noudettavia arkistoja on noin giga, ja tilaa tarvii asennuksen jälkeen 400 megaa. Koneessa on n. 12 gigan kovalevy, josta puolet on varattu /home-partitioon.

Onko päivitys mahdollista tehdä osissa? Tai voinko ladata paketit /home-hakemistoon väliaikaisesti ennen asennusta?
« Viimeksi muokattu: 17.11.08 - klo:21.38 kirjoittanut satsuma »

TheJoker

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 88
    • Profiili
Aja ensin:
Koodia: [Valitse]
sudo aptitude autocleanJos ei tuonkaan jälkeen vielä tila riitä niin:
Koodia: [Valitse]
sudo aptitude clean
Ensimmäinen tekee siis tämän:
Lainaus
Poistaa kaikki varastoidut pakettitiedostot, jotka eivät enää ole saatavilla palvelimilta. Tämä sallii varaston pitkäaikaisen käytön ilman, että sen koko kasvaisi rajoituksetta.
ja jälkimmäinen:
Lainaus
Poistaa kaikki varastoidut pakettitiedostot (yleensä hakemistosta /var/cache/apt/archives).
« Viimeksi muokattu: 05.11.08 - klo:23.46 kirjoittanut TheJoker »

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Kyllä tuo kuusi gigaa pitäisi riittää normaalille systeemiosiolle ja päivityksille.Suosittelen levyn siivousta ennen uutta päivitysyritystä. Kaikennäköiset cachet, temp-kansiot ja lokikansiot tyhjiksi. Mulla esimerkiksi on tämän läppärin systeemiosiolla käytössä 3,4 gigaa ja muistelen tuon 6.10 olleen vielä säästeliäämpi lyvyn täyttäjä.Joten raivaa levyäsi sen verran, että on kaksi gigaa tyhjää, niin pitäisi päivitysten onnistua.

Lainaus
Levytilan vapauttaminen

Apt lataa kaikki asentamasi paketit koneellesi välimuistiin ennen asentamista hakemistoon /var/cache/apt/archives. Näitä ei tarvitse muuhun kuin pakettien uudelleenasentamisen nopeuttamiseksi, ettei paketteja tarvitse ladata uudelleen (koska ne ovat jo koneellasi).

Voit tarkistaa tämänhetkisen levytilanteesi syöttämällä komennon
Koodia: [Valitse]
df -h päätteeseen.

Aptin siivouskomentoja:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get autoclean
Tämä komento poistaa vanhojen ohjelmaversioiden asennuspaketit välimuistihakemistosta

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get clean
Tämä komento poistaa vieläkin enemmän asennuspaketteja.

Nämä komennot eivät poista mitään ohjelmiasi eikä tiedostojasi, vain ja ainoastaan asennuspaketteja.


Koodia: [Valitse]
sudo apt-get autoremoveSiivoaa orpoja paketteja

T:Jallu59
« Viimeksi muokattu: 05.11.08 - klo:23.50 kirjoittanut Jallu59 »
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

anttimr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1625
    • Profiili
Joo ensiksi clean. Aptin arkiston paikkaa saa myös vaihdettua, vaikka sinne /home-osiolle näillä ohjeilla:
http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-144779.html

Onko puhtaan asennuksen vaihtoehto jo harkittu ja pois suljettu? Ainakin olisi nopeampi asentaa cd:ltä kokonaan uusiksi...
Tuli mieleen, että ennen päivityksiä kannattaisi järjestelmästä poistaa mahdollisimman paljon sellaisia paketteja / ohjelmia, joita tietää itselle tarpeettomiksi. Pienentäisi ladattavaa määrää ja hyöty kertaantuu, kun samat paketit päivitetään moneen kertaan. Silloin kyllä täytyy olla varovainen, että ei riko ubuntu-desktop:ia ja vastaavia metapaketteja tai poista muita oleellisia paketteja, minkä jälkeen päivitys voisi mennä mönkään.
« Viimeksi muokattu: 05.11.08 - klo:23.55 kirjoittanut anttimr »
Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

retu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 949
    • Profiili
Tuo aikomasi ei kuulosta kovin järkevältä. Olen käyttänyt kaikkia ubuntu versioita versiosta 5.10 lähtien ja aina päivittänyt seuraavaan uuden ilmestyessä. Päivitykset eivät aina suju täysin ongelmitta.

Jos kone on kovin vanha, yhteen päivitykseen menee muutama tunti. Kuten mainitsin, jokaisessa päivityksessä voi tulla vastaan ongelmia, jotka on kenties selvitettävä ennen seuraavaa päivitystä. Voi siis olla että joudut askartelemaan muutaman päivän ennen kuin pääset 8.04 versioon asti. Eipä siinä mitään, jos aikaa ja mielenkiintoa riittää, kyllä se pitäisi onnistua. Siivousohjeita jo saitkin.

Koska home on omalla osiollaan, voit asentaa 8.04 version suoraan korvaamalla vanhan juuriosion. Kaikki tarpeelliset omat tiedostothan ovat home-osiossa, ovathan?

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Jos puhdasta asennusta suunnittelee, niin xorg.conf ainakin talteen. Myös useampien käyttäjien tapauksessa käyttäjätietojen tallennus helpottaa uuden version käyttöön saamista.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

satsuma

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 63
    • Profiili
Kiitos kaikista vastauksista tähän mennessä.

Tein siivousta komennoilla autoclean, clean ja autoremove, mutta juuri mitään siivottavaa ei ollut. Poistin myös turhia ohjelmia, jotka olin asentanut /opt-hakemistoon ja tyhjensin lokeja ja cacheja. Kuitenkaan päivitys ei vielä onnistu.

Komento df -h tuottaa seuraavanlaisen tulosteen

Koodia: [Valitse]
Tiedostojärjestelmä            Koko  Käyt Vapaa Käy% Liitospiste
/dev/hda1                            897M  542M  308M  64% /
varrun                                 126M  104K  125M   1% /var/run
varlock                                126M  4,0K  126M   1% /var/lock
procbususb                         10M  104K  9,9M   2% /proc/bus/usb
udev                                    10M  104K  9,9M   2% /dev
devshm                               126M     0  126M   0% /dev/shm
lrm                                       126M   18M  108M  15% /lib/modules/2.6.17-10-386/volatile
/dev/hda8                             125M   23M   96M  19% /boot
/dev/hda7                             6,0G  5,4G  299M  95% /home
/dev/hda6                             3,7G  2,7G  892M  75% /us

Tämän perusteella /home, /usr ja /boot ovat omilla osioillaan, ja loput hakemistot yhdellä. /dev/hda1-osion koko on vain vajaat 900 megaa, mutta paketteja tulisi hakea se gigan verran hakemistoon /var/cache/apt/archives/. Selviääkö tästä enää siivoilemalla?

/home on siis omalla osiollaan, joten asennus cd:ltä on varteenotettava vaihtoehto. Kuitenkin tarvittavien ohjelmien asentaminen ja tarpeettomien ohjelmien poistaminen vie aika paljon aikaa, joten se ei ole ensimmäinen vaihtoehto.

Tuo mitä retu sanoi, että päityksessä tulee aina ongelmia, on totta, ja yksi syy miksen aikanaan päivittänyt konetta, kun se oli aktiivisemmassa käytössä. On hyvin mahdollista, että asennan koneeseen kokeilumielessä jonkin muun distron, mutta siihen saakka tarvitsisin järjestelmän, jossa on ainakin tietoturvapäivitykset ajantasalla.

Tuo /home-osion käyttö väliaikaisesti päivityksessä vaikuttaa aika helpolta, joten pidän sitä edelleen parempana vaihtoehtona kuin puhdas asennus cd:ltä. Sitä cd-aseman toimivuus ei ole aivan taattu tässä tietokoneessa  :D

Kaipaisin edelleen kommenttia tuohon mahdollisuuteen siivota hakemistoja tuon df -h -listauksen perusteella.

retu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 949
    • Profiili
Ongelma taitaa olla tuon sda1 osion koko. Aika vaikeaa sitä on siivota yli gigaiseksi. Pitäisi muuttaa osioiden kokoja. Helpommalla pääset kun siirrät apt:n arkiston home-osioon.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Juu nuo nykyubuntut vaativat melkein kolme gigaa asentuakseen ja viisi päivittyäkseen, eli melkein olisi uuden osioinnin ja puhtaan asennuksen paikka. Varmuuskopiot ensin kaikesta, Muistitikut ovat nykyään aika halpoja ;D Ja hyvä olisi testata, jos rammi riittää, ensin livenä tunnistuuko näyttö siedettävästi uudella versiolla. Jos ei voi testata, erityisesti xorg.conf kannattaa laittaa visusti talteen.

Jos näytön kanssa on nykyversioilla vaikeaa, niin uudelleosioinnin jälkeen asenna ensin 6.06.2 LTS ja päivitä se suoraan 8.04:ksi.

Ja osiointi yksinkertaisemmaksi. ensin swappi(n1GB) ja sitten systeemille(/) vähintään viisi gigaa ja kotikansiolle(/home) loput.

Jos kone osaa bootata tikulta, niin asennuslevyn voi laittaa sille jos epäilee romppuaseman toimivuutta. Itse asensin tähän romppuvaivaiseen Amiloon tämän Xubuntuni tikulta.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Juu nuo nykyubuntut vaativat melkein kolme gigaa asentuakseen ja viisi päivittyäkseen, eli melkein olisi uuden osioinnin ja puhtaan asennuksen paikka. Varmuuskopiot ensin kaikesta, Muistitikut ovat nykyään aika halpoja ;D

Kiintolevyt on halpoja.

Uusi asennus. Sitä ennen uusi levy ja rsyncillä /homen sisältö sinne. Ja tietysti kaikkea ennen tärkeät jutut talteen jonnekin.

Mutta joo, 8Gigan muistikortille saat varmuuskopioitua koko /homen halutessasi. Hinta joitain kymppejä.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Kiintolevyt on halpoja.

Vaan ei läppäreihin. ;D Lisäksi uudemmissa levyissä on liittimessä pientä eroa noihin vuosituhannen vaihteen levyihin verrattuna.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

AlbertRetro

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1084
  • Puun uudelleenistutus auttaa usein... <resetointi>
    • Profiili
Totta puhut Jallu, niissä on semmonen läppärivero. ;)
Se rsync?
Osaako se kaapata nuo apt/cachet myös matkaansa, kun ei tahtois näillä nykyisillä mokkulanopeuksilla hukata tuota materiaalia.
Tuossa piuhan päässä on USB-levy, bitilleen kaksi kertaa läppärin 120 Gigaa.
Vaan en sinne ole dataa ainakaan kuukauteen siirtäny... on aika jotenkin vain menny tässä päivitellessä...
Pitäisikö  ulkolevyyn perustaa semmonen oma yksityinen repola, kun on 64-bittinen läppäri ja nuo vanhat pöytäkoneet nyt on sitä tosivanhaa... 32-bittistä.
Ne etc-kansiot pitäis olla myös kokolailla tallessa.
Vaan onko parempi jos ajan kerran viikossa täydellisen varsinaisen backupin tuohon ulkoiseen levyyn,
ja tuolla rsyncillä sitten kellon ympäri nuo home ja etc...
Oikeastaan ihanne olisi jos tungen aluksi jokaisen deb-paketin usb-levylle säätöineen päivineen ja formatoin tämän läppärin kiintolevyn. Se on pariin kertaan sekoontunu, ensin joku wee-syndrooma ja tuossa keväällä semmonen parempilaatuinen pitkäkestoinen käyttösähköhäiriö.
On nimittäin se viimeisin biospäivityskin ajamatta. Tänään muistui kummallisesti mieleen.
Saisi sitten ehkä luopua niistä acpi-käynnistysjutuistakin. Valittelee nää uudemmat kernelit ajoittain aina välillä muutakin.
Öh, meni taas myöhäks...
Ehdotuksia?
    "...minä mikään viisas ole, tahdon elää vain kuin ihminen..."   http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=22423.new#new  counter.li.org #417588

satsuma

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 63
    • Profiili
Elikkäs näyttää siltä, että puhdas asennus on ainoa vaihtoehto. Taidan pysyä vanhassa versiossa,  ja sitten joskus,  kun on  aikaa, niin kokeilen jotain muuta distroa.

Kiitos kaikille vastauksista.

veekoo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 443
    • Profiili
Minä en tuollaista 10 gigan levyä alkaisi välttämättä pilkkomaan mitenkään osiin, vaan asentaisin kaiken yhteen juuri (/) -osioon.  Tuon sinun systeemisi varmuuskopionti ja palautus yhteen osioon voisi onnistua seuraavaan tyyliin (tässä backup kopioidaan toiselle koneelle ssh:n avulla).

Boottaa kone live CD:llä. Komentorivillä sitten seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
sudo -s
mkdir /media/root
mount /dev/hda1 /media/root
mount /dev/hda8 /media/root/boot
mount /dev/hda7 /media/root/home
mount /dev/hda6  /media/root/usr
cd /media/root
tar cf - . | ssh user@otherhost "cat > backup.tar"

Sitten vaan levy sileäksi vaikkapa gparted-ohjelmalla. Luo levylle yksi iso juuri-osio ja swap. Alusta juuri osio esim. ext3 -tiedostojärjestelmään ja muista merkitä sen "mount point":ksi /. Sitten systeemin palautus:

Koodia: [Valitse]
sudo -s
mount /dev/hda1 /media/root
cd /media/root
ssh user@otherhost "cat backup.tar" | tar xpf -

Siitten bootti ja toivo parasta. Montahan juttua voi tässä mennä pieleen joten seuraava vaihe voi tämän jälkeen olla täysi uudelleenasennus. Valitse kokeiluhetki sen mukaan.