Kirjoittaja Aihe: Closed software säilyvyys?  (Luettu 2270 kertaa)

ooo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 120
    • Profiili
Closed software säilyvyys?
« : 24.05.07 - klo:13.21 »

Pitkällisen etsimisen jälkeen olen löytänyt lupaavan linuxille tehdyn raw converterin, jonka kotisivut on osoitteessa www.rawtherapee.com. Ohjelman asennus on varsin helppo: ladataan paketti ja puretaan se. Ohjelma käynnistyy sitten rt-ohjelmaa klikkaamalla nautiluksessa (tai komentoriviltä).

Rawtherapee on freewarea, mutta valitettavasti closed software, eikä koodaaja ole halukas ainakaan vielä siirtymään opensourceen. Jos nyt alkaisin käyttää rawtherapeetä, niin voiko vuoden tai parin vuoden tai peräti vuosikymmenenkin jälkeen tulla tilanne, että linuxin kernel tai jokin muu koodin osa muutetaan niin, että rawtherapee ei enää toimisikaan koneellani? Tai toisin päin kysyen: kuinka varmaa on, että tänään linuxille kirjoitut ohjelmat toimivat sellaisenaan myös vuosien päästä?

(En näet viitsisi alkaa käyttää softaa, jonka tulevaisuudesta en ole varma. Voihan olla, että softasta tulee jossain vaiheessa maksullista tai että päivitykset loppuvat. Tällöin pitäisi käyttää vanhaa versiota ja jos sen toiminta ei ole varmaa, niin hoh hoijaa... Jos vanhaakaan versiota ei voi enää käyttää niin iso työ kuvien värisäätöjen kanssa on ollut aika turhaa...)
______________________________
Minäkö tyhmä? Nyt en ymmärrä.

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Closed software säilyvyys?
« Vastaus #1 : 24.05.07 - klo:13.44 »
kuinka varmaa on, että tänään linuxille kirjoitut ohjelmat toimivat sellaisenaan myös vuosien päästä?

Vastaus on hyvin selkeä - niin kauan kuin lähdekoodi on saatavilla. On jopa ohjelmia, joiden kehitys on lopetettu, koska ne ovat tulleet täydellisiksi (!). Avoimessa maailmassa se on mahdollista - kaupallisessa maailmassa yritykset elävät keinotekoisista päivityksistä.

Riippumatta lisenssistä suljettu koodi voi milloin tahansa tulla käyttökelvottomaksi. Soikolle meinasi tapahtua niin, kun siirryttiin OOo 1.x-versiosta 2.x-versioon.

Joten jos suunnittelee jotain kestävää, niin silloin pitää valita vapaata softaa, jota voi muokata milloin tahansa.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

juyli

  • Vieras
Vs: Closed software säilyvyys?
« Vastaus #2 : 24.05.07 - klo:18.16 »
Pitkällisen etsimisen jälkeen olen löytänyt lupaavan linuxille tehdyn raw converterin,

Hmmmm... dcraw on vapaa ja löytyy suoraa paketinhallinnasta ja lisäpalikaksi (?) gimppiin.
http://packages.ubuntu.com/feisty/graphics/dcraw
http://packages.ubuntu.com/feisty/graphics/gimp-dcraw

Toki, voithan käyttää freeware-softaa niinkauan kuin se toimii, ja etsiä senjälkeen muita vaihtoehtoja.
Faktaa on se, etteivät mitkään tämän päivä ohjelmista välttämättä toimi tulevaisuuden käyttöjärjestelmissä. Oli se käyttöjärjestelmä sitten mikä tahansa.

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Vs: Closed software säilyvyys?
« Vastaus #3 : 24.05.07 - klo:18.24 »
Pitkällisen etsimisen jälkeen olen löytänyt lupaavan linuxille tehdyn raw converterin, jonka kotisivut on osoitteessa www.rawtherapee.com.

oletko kokeillut rawstudiota?

Rawtherapee on freewarea, mutta valitettavasti closed software, eikä koodaaja ole halukas ainakaan vielä siirtymään opensourceen.

muistaakseni se tekijä ei oikein osannut päättää mitä lisenssiä haluaisi käyttää. kaupallisena tuo tuoskin tulisi pärjäämään.

Jos nyt alkaisin käyttää rawtherapeetä, niin voiko vuoden tai parin vuoden tai peräti vuosikymmenenkin jälkeen tulla tilanne, että linuxin kernel tai jokin muu koodin osa muutetaan niin, että rawtherapee ei enää toimisikaan koneellani?

jos softasta on saatavilla vain binärit, niin se voi rikkoutua ja rikkoutuukin jos tekijällä ei ole enää intoa sitä korjata. juurihan operakin meni rikki feistyyn päivitettäessä...

Tai toisin päin kysyen: kuinka varmaa on, että tänään linuxille kirjoitut ohjelmat toimivat sellaisenaan myös vuosien päästä?

et voikaan. tosin Asmo oli viestissään asian ytimessä. jos softa on hyvä ja sen lähdekoodi on saatavilla, niin joku muu tekee softasta uuden käännöksen tai jopa korjaa sitä kooditasolla vaikka alkuperäistä kirjoittajaa homma ei voisi enää vähempää kiinnostaakaan.

on varmasti jotain tapauksia joissa jotain menee niin rikki, että jonkun yksittäisen softan toimimaan saattaminen voisi olla niin työlästä, että kukaan ei viitsi siihen ryhtyä.
Janne

ooo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 120
    • Profiili
Vs: Closed software säilyvyys?
« Vastaus #4 : 24.05.07 - klo:19.05 »

Kait se täytyy tottua tähän sitten...  :(  RawTherapeella olisi varmasti loistava tulevaisuus jos sen kehittäjä vain suostuisi avaamaan koodinsa. Rawstudio on aivan raakile vielä ja ufraw soveltuu vain yksittäisten raw-kuvien kääntämiseen, mutta ei kuvien selailuun ja jatkuvaan viilaamiseen useammalla istunnolla.
______________________________
Minäkö tyhmä? Nyt en ymmärrä.