Kirjoittaja Aihe: Laitetietokanta/wiki  (Luettu 3276 kertaa)

Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1517
    • Profiili
Laitetietokanta/wiki
« : 23.05.08 - klo:09.39 »
Eli työpaikan kahvihuoneessa oli keskustelua Linuxin tulosta tavallisten käyttäjien koneille, ja täälläkin tiedostetaan se ongelma, että on valtava määrä laitteita, joiden toiminta Linuxissa on epävarmaa.

Puhuin aiemmin jo jonkinlaisen wikin tai tietokannan kokoamisesta, josta kävisi ilmi ne laitteet, jotka on tetsattu toimiviksi, ne joiden toiminta ei ole täydellistä ja ne jotka eivät toimi yhteen Linuxin kanssa nykyisillä ajureilla.

Mielestäni alkaisi olla korkea aika aloittaa tällainen projekti, jo Assemblyn Linux Helpdeskiä ajatellen se olisi erittäin hyödyllinen.

tässä jonkinlainen esimerkki rakenteeksi:

[Pääsivu]
-täällä listattu väliotsikoiden alle kaikki laitteet, jaoittelu vaikka

[Vihreä]
-laitteet jotka toimivat ongelmitta

[Keltainen]
-laitteet jotka toimivat, mutta vaativat säätämistä

[Punainen]
-ajuria ei vielä ole/ se ei toimi

[Harmaa]
-laitteille on olemassa ajurit, ja ne toimivat tyydyttävästi, mutta ne ovat suljettuja, eikä niihin voida tehdä muutoksia yhteisön puolelta.

ja jokaiselle listauksen laitteele olisi oma wiki -sivu, josta käy ilmi mm. ne toimenpiteet, jotka vaaditaan, että laite toimii, sekä vaatimukset (mm. vanhin kernel -versio jossa tuki tjsp.)
Ubuntu 24.04.01 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
2x480 GB SSD

HMi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1424
    • Profiili
Vs: Laitetietokanta/wiki
« Vastaus #1 : 23.05.08 - klo:10.38 »
Hyvältä idealta kuulostaa.

Millä tavalla tuo sitten toimisi? Kävisikö se niin että esim minä voisin kirjoittaa sinne kun saan kokemuksia jostain raudasta?

Jos noin niin tuo voisi toimia. (vanhinta toimivaa kerneliä en kyl jaksais kaivaa) 

Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1517
    • Profiili
Vs: Laitetietokanta/wiki
« Vastaus #2 : 26.05.08 - klo:15.23 »
no, se voisi toimia siten, että wikisivua voi muokata vapaasti, mutta ensisijaisesti lisäykset laitettaisiin Keskustelu -välilehdelle, mistä asiallinen ja paikkansa pitävä sisältö siirrettäsiin varsinaiselle wikisivulle.
Ubuntu 24.04.01 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
2x480 GB SSD

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Laitetietokanta/wiki
« Vastaus #3 : 27.05.08 - klo:07.01 »
Tykkäisin että ei kannattane suomalaisvoimin omaa tehdä vaan käyttää kansainvälisiä joita löytyy jo pilvin pimein.. Sinne voi iskeä niitä kotimaisia erikoisuuksiakin..

http://www.linux-drivers.org/
http://en.opensuse.org/Hardware
http://xorg.freedesktop.org/wiki/Projects/Drivers?action=show&redirect=VideoDrivers
http://linux-sound.org/hardware.html
http://www.linux-foundation.org/en/OpenPrinting/Database/DatabaseIntro
http://www.sane-project.org/cgi-bin/driver.pl
http://www.teaser.fr/~hfiguiere/linux/digicam.html
http://www.hpl.hp.com/personal/Jean_Tourrilhes/Linux/
http://tuxmobil.org/
http://www.linuxdevices.com/
http://hardware4linux.info/
http://www.linuxhardware.org/

Noin alkuun, ensimmäiseltä tulossivulta googlesta haulla hardware linux. En viitsisi noita ruveta kääntämään mikä tosin olisi nopeampi tapa haalia kotimainen arkisto kuin odotella että joku kokeilee jonkun laitteen toiminnan..

Eli esim. ylläolevat kannattaa toki koota (ellei ole jo koottu) johonkin, esim. linux.fi:n johonkin sivulle jotta käyttäjä pystyy sieltä tarkastamaan oman laitteensa toimivuutta..

edit: tällainen näyttäisi jo olevan: http://linux.fi/index.php/Suositeltavat_laitteistoratkaisut - em. linkkejä saanee lisätä tuonne (ja sen alisivuille)

r
« Viimeksi muokattu: 27.05.08 - klo:07.03 kirjoittanut Risto H. Kurppa »
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

vpv

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 185
  • 3 * Fedora + OpenWRT
    • Profiili
    • Fedora-sivuni
Vs: Laitetietokanta/wiki
« Vastaus #4 : 27.05.08 - klo:20.34 »
Fedora-projektistahan on jo lähtenyt tällainen systeemi, joka on nimeltään Smolt. Koneella ajetaan ohjelma, joka tunnistaa laitteiston, jakelun, kielen, runlevelin ja muuta vastaavaa ja ne tiedot lähetetään Smoltin palvelimelle. Smolts.org-sivustolla voi sitten käydä merkitsemässä, että toimiiko laite ja laitteille on vieläpä omat wikisivut, mihin voi kirjoitella lisää.

Etusivu: http://smolts.org/
Yleiset tilastot: http://smolts.org/static/stats/stats.html
Laitetilastot: http://smolts.org/static/stats/devices.html
Ja esimerkkinä oman läppärini julkinen profiili.

Ei muuta kuin puhumaan Ubuntu-piireissä, että liitytte tuohon mukaan, sivustoa ei tarkoituksella ole Fedora-brändätty, joskin tuo sivustokuvake, joka selaimessa näkyy, näyttää olevan vielä Fedoran logo. Tietääkseni  ainakin OpenSuse-väen kanssa on keskusteltu siitä, että he liittyisivät samaan mukaan ja teknisesti Ubuntu- ja Debian-tuki on olemassa.

Projektisivu ja lähdekoodit ovat saatavilla osoitteesta https://fedorahosted.org/smolt/ - valitettavasti Fx3 vain antaa tuosta sivusta ainakin täällä turvallisuusvaroituksen  :-\ - mutta kyllä se ihan asiallinen on, ovat tainneet vain sertifikaatin kanssa sotkea jotain.

Edit: Kysäisin Smoltin irkkikanavalta Ubuntun tilannetta. Kuulemma monet käyttäjät haluaisivat sen Ubuntuun, mutta Canonical ei. Olisikohan hieman Not Invented Here -syndroomaa... Jos pieni offtopic ja flamebait sallitaan, niin tässä taitaa taas olla yksi esimerkki siitä, että Canonical suhtautuu aika nihkeästi suurempaan open source -yhteisöön. Vain Ubuntuun menevät Launchpad-käännökset ovat toinen. Mutta ehkäpä tämä ei ole ihan oikea paikka keskustella siitä.
« Viimeksi muokattu: 27.05.08 - klo:21.01 kirjoittanut vpv »

Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1517
    • Profiili
Vs: Laitetietokanta/wiki
« Vastaus #5 : 27.05.08 - klo:21.05 »
valitettavasti Fx3 vain antaa tuosta sivusta ainakin täällä turvallisuusvaroituksen  :-\ - mutta kyllä se ihan asiallinen on, ovat tainneet vain sertifikaatin kanssa sotkea jotain.
heh, FF ei tykkää myöskään http://www.fbi.gov vai oliko se taas http://www.cia.gov vaiko peräti http://www.nsa.gov en ole varma, mutta jokatapauksessa kaverin Vista -koneella tuli varoitus, että varmenne kuuluu eri sivustolle kuin http://www.mikä_virasto_se_nyt_olikaan.gov.
Ubuntu 24.04.01 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
2x480 GB SSD