alkuun tietokone oli pakettiauton kokoinen laite, jossa näppäimistön virkaa toimitti kytkentätaulu puolen sadan sulaketta muistuutavan kytkimen kanssa, käyttöjärjestelmät kirjoitettiin tuolloin kullekin koneelle erikseen, ja tämä perinne jatkui aina vuoteen 1970 asti.
Sitten tuli Unix, ensimmäinen OS, joka voitiin siirtää koneesta toiseen.
Sitten tultiin 70-80 lukujen taitteeseen, tietokoneet olivat löytäneet tiensä ensimmäisiin koteihin, mutta alustat olivat erilaisia, samoin niiden käyttöjärjestelmät.
alustojen välisten erojen aiheuttama kuilu kapeni huomattavasti, kun Unixista ja sen klooneista tehtiin siirroksia eri alustoille, mutta Unixin kenttä oli sirpaloitunut, ja kun joku sanoi Unix, kuului kysymys "Unix? tarkoitatko X, Y vaiko Z?"
RMS:n GNU -projekti pyrki takaamaan vapaita työkaluja Unixeihin (vaikkakin ne pääosin oli tarkoitettu Hurdin ympärille), mutta itse ydin puuttui vielä, arkkitehtuurit olivat harvenemassa PC -kloonien raivatessa tieltään "kuuslankut" ja muut näppäimistöön rakennetut koneet.
Sitten tuli 1991 ja eräs viesti comp.os.minix -keskusteluryhmään, viestissä muuan yliopisto-opiskelija kyseli apua POSIX -standartiin käsiksi pääsemiseen.
Kolme vuotta myöhemmin näki päivänvalon ensimmäinen "valmis" versio yhdistelmästä, joka tälläkin hetkellä auttaa satoja tuhansia ihmisiä elämässään.
GNU/Linux.
Tällä välin Intelin x86 oli jo käytännön standarti kotikoneissa, mutta käyttöjärjestelmissä oli yhä monta kehityssuuntaa.
2000 luvun alkuun tultaessa on tilanne tämä: Apple heitti ensin 80 -luvulta asti työstetyn OS -perheen romukoppaan ja otti Unix -pohjaisen OS X:n korvaajaksi, ja kolme vuotta sitten sai PPC lähteä Intel x86:den tieltä, ja lisäksi myös Windows 7 on kokonaa uusi, ja (joidenkin luultavasti eäluotettavien lähteiden mukaan) sekin ottaa mallia Unixista.
OS -kehitys alkoi 1970 Unixista, ja 2000 luvulle tultaessa on palaamassa siihen.