Jäi vielä mietityttämään että häviääkö ohjelmani koneeltani tuon
päivityksen yhteydessä?
päivitys asentaa uudet versiot niistä ohjelmista joita sinulla on asennettuna, mitään ei pitäisi hävitä.
Entäs aikoinani tappelemani wlan? Pysyyköhän asetukset tallella vai
joudunko taas taistelemaan ndiswrapperin kanssa ja ties mitä?
myös asetusten pitäisi säilyä muuttumattomina. tosin ihan aina ja kaikkien asetusten kanssa näin ei valitettavasti käy, mutta useinmiten kyllä.
näistä versiopäivityksistä on aina aloitettu ketju foorumilla jossa on kokemuksia ja ohjeet päivityksen suorittamiseksi, kannattaa etsiä sellainen välillä dapper → edgy (6.06 → 6.10) ja lukaista muiden kokemuksia.
Onko päivitys yhtä helppo toteuttaa kuin oli ubuntun asentaminenkin?
samaa luokkaa. päivitys hoidetaan paketinhallinnan kautta. sille kerrotaan uuden version asennuslähteet ja se päivittää koneen uudempaa versioon aivan kuten se päivittäisi koneeseen tietoturvapäivityksiä. toki ladattavia paketteja on jonkin verran enemmän.
Mistä löytäisin tuon päivityksen ja tiedon sen vaatimuksista koneen
suhteen?
päivitys vaatii väliaikaisesti jonkin verran kiintolevytilaa ja pysyvästikin ehkä hieman enemmän, muuten vaatimukset ovat jotakuinkin samat kuin nykyisellä versiollasi.
Onko mitään muuta käytänön hyötyä päivityksestä kun usein tuntuu
siltä että uusin versio vaatii enemmän resursseja koneelta ollen hitaampi
ja jopa tuskallinen käyttää?
vapaa softa kehittyy aika nopeaa tahtia ja päivittämällä saa koneelleen uudemman kokonaisuuden joka on tietty sitten yleensä tuetumpikin (tosin sinulla on nyt käytössä long term support joten...). yleensä vaan tietoturvapäivityksiä saa kauemmin uudempaa versioon. resurssivaatimukset eivät ole merkittävästi kasvaneet ja ainakin minusta uusi gnome on aika paljon kivempi
Muutenkin ihmetyttää tuo että käyttöjärjestelmään ympätään jotain joka
kuormittaa konetta enemmän kuin edellinen versio, olematta kuitenkaan
oleellisesti parempi.
kuten sanoin, lisäkuormitusta ei juurikaan ole ja osittain jutut ovat jopa keventyneet optimoinnin seurauksena ja ainakin minä arvostan pieniä näppäriä parannuksia joihin tottuu nopeasti niin hyvin, että niitä ilman on vaikea olla. tosin nyt gutsyn mukana tulleet 3d-efektit ovat raskaampia ilman 3d-kiihdytystä, mutta onneksi nekin on verraten helppo ottaa pois käytöstä. ja sinähän et olisikaan päivittämässä suoraan gutsyyn vaan edgyyn.
C64-aikoina koodaajat sentään joutuivat todella optimoimaan
koodiaan. Nykyään ajatellaan että: "osta sitten uusi kone jos ei kerran toimi sulavasti".
kuusnepalla rauta oli tosiaan fiksattua joten sen kanssa joutui elämään. tavallaan tämä oli hyvä juttu mutta tietty siinä oli huonotkin puolensa. koneesta saatiin kaikki teho irti vasta kun kone oli ollut kaupallisessa mielessä kuollut jo vuosia ja viimeisimmät kaupallisetkin ohjelmat käyttivät hyväkseen levyaseman laskentakapasiteettia joten kasettiaseman omistajat jäivät paikoitellen nuolemaan näppejään.
toisaalta kuusnepassa suoritettiin vain yhtä ohjelmaa kerrallaan, siinä ei ollut moniajoa, muistinsuojausta, se ei toiminut netissä, eikä tukenut montaa yhtäaikaista käyttäjää. puhumattakaan saatavilla olevista ohjelmointikielistä. nykyisin saatavilla olevan (joskin jonkin verran raskaammat) korkeamman tason ohjelmointikielet mahdollistavat nopeamman ja vähemmän virhealttiin ohjelmistokehityksen. puhumattakaan tietty frameworkeista joiden avulla ohjelmien graafinen ilme on helppo saada keskenään samanlaiseksi (mahdollisesti myös teemattavaksi) ja niiden keskinäisen kommunikoinnin toteuttaminen on helpompaa. toki kehitys on myös nopeampaa valmiilla kirjastoilla ja käyttöliittymäelementeillä.