Annoit jopa ymmärtää, ett olis syytä hankkia ulkopuolinen tuki jostain...
aloittelija tarvitsevat ulkopuolista tukea riippumatta järjestelmästä. se, että kuvittelee osaavansa vähän jotain järjestelmää ja huomaakin olevansa hukassa uuden järjestelmän kanssa, ei tarkoita, että uusi järjestelmä olisi välttämättä vaikeampi. sitä vaan ei muista alkuongelmia sen toisen järjestelmän kanssa tai edes nynyisiä ongelmia joista ei vain ole tietoinen.
Siitä johtui minun kommenttini sinulle, kun mielestäni sinäkään et voi tyrmätä toisen tunteita/tuntemuksia, joita hän on saanut linuxia kokeillessaan.
en tiedä kuinka paljon olet lukenut linux-foorumeita, nyysejä ym. mutta aloitus oli kyllä aika perinteinen 'linux on paska kun ihmiset ei jaksa opetella toista järjestelmää'-tyyppinen vuodatus.
Ellei aloitus ollut pelkkä provo.
saattoihan se olla sitä tarkoituksellakin, mutta vähintään tahattomasti se oli sitä, ihan otsikosta lähtien...
totuus kuitenkin on, että "...eli Linux ei lisäänny" ei pidä pätkääkään paikkaansa. linuxin käyttäjämäärät ovat olleet kasvussa jo pitkään, eikä kasvu ole pysähtynyt kertaakaan. se, että kasvu ei ole 'räjähdysmäistä' on minusta aivan ok. otan mielummin linux-käyttäjien joukkoon tasaiseti ja hallitusti ihmisiä jotka oikeasti haluavat oppia käyttämään linuxia, kuin kerralla valtavan määrän vihjeettömiä käyttäjiä jotka luulevat homman toimivan täsmälleen samalla tavalla kuin joku muu ympäristö tai jotka eivät ole koskaan käyttäneet mitään ympäristöä, mutta eivät ole vaivautuneet opettelemaan edes videoiden ajastusta (mikä on tietysti nykyisellään turha taito, koska videoista ollaan muutenkin luopumassa).
sille, että ihmiset ostavat halvinta ja huonointa rautaa, jossa osa raudan tehtävistä on korvattu prosessoriaikaa syövällä softalla ja jonka speksejä valmistaja ei halua kertoa, ei varsinaisesti ole linux-kehittäjien vika. on tietysti ikävää, että nyypiön budjettikoneen jotkut laitteet eivät toimi, mutta ne toimisivat oikeasti windowsissakin paremmin jos käyttäjä olisi sijoittanut komponentteihin vähän enemmän (muistan varsin hyvin miten yhteyden pätkiminen loppui lähipiirissäni windows-koneella, kun perhe vaihtoi kahden kympin usb-modeemin kolmen kympin verkkoliitäntäiseen).
musiikki, kuvat ja videot... kuvia en ymmärrä sillä en kuollaksenikaan keksi mitkä kuvat eivät toimisi. se, että suljetuilla koodekeilla toteutetut video ja audio-formaatit eivät toimi ihan oikeusteknisistä syistä. jos, käyttäjä haluaisi maksaa sellaisesta ubuntu-versiosta jossa olisi esim. fluendon koodekit, niin hyvä siinähän sitten saisi lisensioitua windows media tukea, mutta mikähän itku siitä alkaisi kun linux yhtäkkiä maksaisikin. eikä tilanne sitä paitsi ole yhtään sen parempi windowsissa. juu, windows media toki toimii, mutta valtaosan muista koodekeista joutuu metsästämään ympäri nettiä. tietty se on helpompaa windowsissa kun ne voi vaan hakea netistä kuten on tottunut, eikä suoraan paketinhallinnasta mikä on kamalan vierasta, varsinkin kun paketinhallinnasta asentamiseen on varsin hyvät dokumentaatiot (kiitokset vaan wikikirja-tiimille
). ja mitä tulee "kun normaalisti windows puolella tulee selvä suositus,, että asenna tämä yksi ohjelma.." niin koodekkien kanssa näin ei tapahtunut automaattisesti ainakaan w2k:n kanssa, koodekkia ehkä etsittiin, mutta usein sitä ei löytynyt ja suositusta ei saatu, toisin kuin uudemmissa ubuntuissa kuten Timo jo mainitsikin.
ihmettelen vaan miksi tämä ei tuntuisi linux käyttäjästä provolta?
Ja tuskin voit väittää saatika vaatia, että linuxia osaamattoman (?) pitäis vaan tyytyä osaansa ja pysyä käyttäjänä. Kyllä kai meidän on hyväksyttävä se tosiasia, ett aikas monet haluavat oppia lisää.
juu, jso käyttäjä haluaa oppia niin hyvä, jos ei niin...
Ja nykyaikana ei valitettavasti tuo oppikirjojen tai muidenkaan, mahd pitkien, ohjeiden lukeminen - ainakaan etukäteen - kauhiasti innosta.
kukaan ei mielestäni ole käskenyt lukemaan mahdollisimman pitkiä oppikirjoja. surullinen totuus vain on, että ennen kuin osaa, pitää opetella, se ei vaan toimi toisin päin. käyttöympäristön opettelussa on aina ollut kyse opettelemisesta tarpeen mukaan: halutaan suorittaa toiminto x → etsitään tietoa tai yritetään intuition mukaan → tehtävä suoritettu ja suorittamistapa opittu. edelleen esim. ubuntulle on erittäin hyvät lähteet juuri tuon kaltaiseen oppimiseen foorumeilla ja wikikirjassa. se, että niitä ei halua käyttää vaan mielummin itkee siitä kuinka linux on paska ja kuinka on palaamassa windowsin käyttäjäksi on sitten toinen juttu.
No sehän jokaisen oma ongelma tietty, mutta jopa tutkimukset vahvistavat ton tietämäni, että nykyisistä opiskeluikäisistä vain pienempi osa (~30%) jaksaa edes kuunnella opetusta - saatika lukea sitä varten 'sarjakuvia' enempää.
ja se sama jengi ei sitten osaa käyttää windowsiakaan yhtään sen paremmin. kone on täynnä viruksia ja spywarea ja sitten ihmetellään kun ISP laittaa nettiyhteyden poikki. tai kuinka netti on hidas kun kaikki naapurusto kakarat käyttävät (spywaren lisäksi) hänen nettiyhteyttään huonosti konffatun wlan-tukiaseman kautta. no, ainakin tuo on helppoa eikä tarvitse opetella.
Jos siis vähennetään yliopisto-opiskelijat pois, niin jäljelle jäävistä opiskelijoista liki kaikki haluavat oppia uusia asioita niitä itse tekemällä.
tekemällä oppiikin parhaiten, pitää vaan olla ohjeet miten hommaa kannattaa yrittää. ei mattojakaan lähdetä kutomaan ilman mitään opastusta, vaikka kyseessä on oikeasti aika paljon helpompi homma kuin tietokoneen käyttäminen.
Mutt jos on muita (pätemisen) tarpeita tai tavoitteita, niin toki silloin voi pitäytyä vanhoissa kaavoissa ja itse joskus oppimissaan tavoissa - olkoon ne sitt miltä vuosituhannelta tahansa.
?