Kirjoittaja Aihe: Legendaarisia viruksia ja historian havinaa  (Luettu 3267 kertaa)

bomanizer

  • Vieras
Legendaarisia viruksia ja historian havinaa
« : 30.07.07 - klo:09.47 »
Tässä aamukahvilla rupesin miettimään, että koska olen viimeeksi "nähnyt" ihan ihka oikean viruksen työssään. Paljonhan näistä puhutaan, mutta tarkemmin ajateltuna en ole vuosiin nähnyt mitään virusvahinkoa. Kavereilla on XP:t ja kuuluisa reikäinen winkkarikaan ei ole heillä oireilut koskaan, mäkkäreistä puhumattakaan. Kerran olen eläessäni nähnyt mitä virus voi tehdä winkkarille; olin asentamassa kaverille XP:tä ja epähuomiossa oli verkkopiuha jäänyt kiinni, BIG MISTAKE! :D Ilman sp2:sta ei ole nettin asiaa, ilmeisesti :D Sitten joskus vuoden 1998-2000 aikoihin oli jotain, mutta en silloin omistanut konetta, niin empä näistä ollut tietoinen. Siitä kun mennään taaksepäin niin päästään 1990 alkupuolelle, jolloin hakattiin kylällä pelejä Amigalla, sillä legendaarisella viissatasella (muistoja tulvii mieleen.. :)). Silloin kopioitiin korppupelejä, jolloin muutama virus pääsi livahtamaan meidän kopiointirinkiin, mm. Saddam-virus...

salai

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2126
    • Profiili
Vs: Legendaarisia viruksia ja historian havinaa
« Vastaus #1 : 30.07.07 - klo:10.27 »
Ensimmäinen kokemus viruksista oli joskus 80-luvun loppupuolella Cascade, joka oli levinnyt erään asiakkaan Novell Netware-serveriin kytkettyihin DOS-koneisiin Ruotsissa.

Onnekkaasti sattui matkassa olemaan jonkun lehden mukana tullut disketti, jossa oli ensimmäinen virustorjuntaohjelma, jonka koskaan olin nähnyt (oisko ollut sen aikainen Norton, vai joku muu?). Cascade oli tartuttanut kaikki .com-tiedostot mutta sain sen poistettua työasemista laittamalla ohjelmat latautumaan toiselta serveriltä, jonne käyttäjillä ei ollut kirjoitusoikeuksia.

Kymmeniä Windows-koneita on kyllä viime vuosina tullut puhdistettua haittaohjelmista. Useimmiten kyseessä olleet päivittämättömän piraattikoneet. Itsehän en toki käytä mitään virustorjuntaa, siis jatkuvasti. Windows toimii paljon nopeammin, eikä mitään haitakkeitakaan tule.

Ai niin, viime kesänä saastutin naapurin tuoreen W2000-asennuksen parissa minuutissa, kun ZoneAlarm ei ollutkaan käynnistynyt kunnolla.

Kari Argillander

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 437
  • Kubuntu - Hardy
    • Profiili
Vs: Legendaarisia viruksia ja historian havinaa
« Vastaus #2 : 30.07.07 - klo:13.01 »
Nykyään käyttäjä ei huomaa mitään eroa jos koneeseen on tullut jotain pöpöjä. Kone vain hidastuu. Tähän voi olla monta muutakin syytä, mutta tämä on kyllä yksi syy miksi windows koneet ovat hitaita ne ovat "botti koneita".
Kaikkea täällä sanomaani saa käyttää public domain lisenssillä. Lainauksia ei saa käyttää ellei lainauksen lähde sitä salli. Tiedostoja ei saa käyttää ellei sitä erikseen sallita.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Legendaarisia viruksia ja historian havinaa
« Vastaus #3 : 30.07.07 - klo:13.21 »
Juu, vanhat virukset olivat siitä ystävällisiä, että niiden olemassaoloa ei voinut olla huomaamatta. Ne joko kaatoivat koneen tai tökkäsivät ruutuun ilmoituksen olemassaolostaa. Toisin on toisiaan nykyään, kun koneajan varastaminen esim. spammaamiseen on päätarkoitus.

Itse olen viimeksi törmännyt kunnon pahalaisiin noin 2003, jolloin yritin pystyttää tytärpuolen koneeseen W2k:ta. eihän siitä mitään tullut, kun konessa oli viisi virusta, ennen kuin turvapäivitykset ja -ohjelmat oli saatu ladattua netistä. Pääpiru taisi olla sasser, joka kaatoi koneen noin minuutin kuluttua käynnistyksestä. 98 siihen koneeseen sitten roiskastiin. Myöhemmin sitten kun SP4 oli julkaistu saatiin siihen W2k, kun sitä ei päästetty nettiin ennen SP4:sen, palomuurin ja virustorjunnan asennusta.

Huvittavinta oli aikanaan, kun Commodore:n PC-tehtaalta Saksasta lähti ulos valmiiksi ssastuneita koneita ja systeemilevyjä. Joku saksan systeemiryhmästä oli onnistunut saamaan k.o viruksen, jonka nimeä en enää muista, koneeseensa, jolla tehtiin systeemilevyjä. Commodore-diilereitä tuo ei kyllä hymyilyttänyt. Me huollossa saimme maksullisia lisähommia ;D

Oma koneeni silloin DOS/windows aikaan on saastunut tasan kerran asiakkaalta tulleen korpun avulla. Olihan siinäkin siivoamista.

T:Jallu59


Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

tallonen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
Vs: Legendaarisia viruksia ja historian havinaa
« Vastaus #4 : 31.07.07 - klo:16.23 »
Amiga aikana pääsi korpulle livahtamaa SCA (en aivan varma nimestä) joka kellautti pelin nurin, sekä aikalainen LAMER niminen mörkö joka laittoi kuvaruudun täyteen LAMER LAMER LAMER.......

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Legendaarisia viruksia ja historian havinaa
« Vastaus #5 : 01.08.07 - klo:19.57 »
Edellinen virusmuisto on juuri tuo windowsin iki ihana blasterworm mikälie kun kaataa koneen.

Joskus muinoin taas kun en koneista tiennyt mitään niin tuli ihmeteltyä että mikä se sellainen CIH on :P

Marko Lavikainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 130
    • Profiili
Vs: Legendaarisia viruksia ja historian havinaa
« Vastaus #6 : 02.08.07 - klo:11.36 »
Minullakin on kokemuksia viruksista Amiga-puolella.

Silloin käyttämissäni levykkeissä jylläsi virus nimeltään "Saddam Hussein" tai jotain sinne päin. Se teki jotain tiedostojen alustustietoihin, jolloin tiedostoja ei saanut auki. Onneksi siihenkin löytyi korjausohjelma, joka poisti viruksen, sekä korjasi tiedostot.