Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vika/fiba

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 33
21
Linux Mintin Chromiumissa numeronäppäimistön nuolet ja PgDn ym. toimivat, jos numlock on pois päältä. Numlock päällä ei toimi.
Pikanäppäin F7 muuttaa nuolien toimintaa. Vaikuttaa paremmalta, jos tuo F7 on pois päältä.

22
Luulisin, että tarvitset paketin libenchant-2-voikko Thunderbirdiä ja Firefoxia varten. Siis, mikäli enchant-2 -paketti on jo asennettu.

En ole tuota itse asentanut, joten en ole varma, mutta ainakin tätä kirjoittaessani kaikki suomenkieliset sanat on alleviivattu punaisilla aalloilla! :P

23
Nyt ei moderaattori tainnut olla enää ihan herellä « Vastaus #4 : tänään kello 00:01 »

]Useimmissa Linux-jakeluissa on valittavissa, otetaanko käyttöön pääkäyttäjä, jolla on sudo-oikeudet - tai se, että luodaan root-tunnus. Kirjautumalla root-käyttäjänä ei sudo-komento ole tarpeen.

Minusta asia on tasan päinvastoin: ei ole olemassa mitään sudo-oikeuksia, vaan sudolla otetaan pääkäyttäjän eli rootin oikeudet tilapäisesti käyttöön luomatta pääkäyttäjää. Ubuntussa ei oletuksena ole olemassa käyttäjää nimeltä root eli pääkäyttäjää. Kaikki pääkäyttäjän oikeuksia vaativat asiat tehdään sudon avulla tilapäisin oikeuksin. Tämä on tärkeä pointti Ubuntun tietoturvassa. Järjestelyn kääntöpuoli on, ettei Ubuntua käytetä pääkäyttäjänä, vaan yleensä rajoitetuin oikeusin normikäyttäjänä.

Back to the Roots: "Aiheeseen kannattaa paneutua." (Lainaus juylilta, mielestäni viisautta).

24
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: AppImage
« : 22.10.22 - klo:19.00 »
Minua kiinnostaa RawTherapee-ohjelma. Siinä on viime aikoina ollut kehitysongelmia, mutta nyt tilanne näyttää paranevan. Silti uutta versiota ei ole julkaistu, vaan paljon parannuksia sisältävä dev-versio olisi ladattava Linuxille appimagena. En ihan ymmärrä, mitä tämä tarkoittaa.

Luultavasti tämä:  RawTherapee_dev_release.AppImage sivulla https://github.com/Beep6581/RawTherapee/releases/tag/nightly-github-actions olisi uusin versio.

Jos tämän asentaisin, olisiko tämä Appimage-versio erillinen vanhasta, jo asennetusta versiosta, vai pitäisikö vanha ensin poistaa?
Tämä appimage tuskin päivittyy, mutta odotamme uutta RawTherapeeta käyttöjärjestelmän repoihin!

25

Muualla ei ole tullut vastaan, että "tietokoneesta loppuu teho".

Jos tuota tehoa tarvitsee, niin ilmeisesti pitää perehtyä useamman ytimen rinnakkaiseen ohjelmointiin. Toistaiseksi vasta ohjelmointiuran alussa, joten jäänee myöhemmäksi. :)

Jos suunnittelet ohjelmoinnista itsellesi uraa, kannattaa tosiaan perehtyä säikeistämiseen. Jos aihetta ymmärtää, hommia riittää, ja jos osaat ratkaista säikeistyksen ongelmia, siitä myös maksetaan.

Tämä liittyy prosessoritehon kasvattamisongelmaan: yhden prossun suorituskykyä on kovin vaikea kasvattaa, mutta helppoa (ja siis halpaa), on lisätä prosessoriin ytimiä.

Monet vanhat, laajasti käytetyt ohjelmat, eivät pysty jakamaan tehtäviä useille ytimille, Adoben ohjelmat, varsinkin Photoshop hyvänä esimerkkinä runsaasti prosessoritehoa ( ja muistia myös) vaativina ohjelmina, jotka käyttävät vain yhtä (virtuaalista) säiettä monisäikeisen prosessorin tehosta.

Olen asiasta kiinnostunut, koska tässä käyttämässäni koneessa on 12 prosessorisäiettä, virtuaalisesti 24; silti monessa tehtävässä hyödynnetään vain yhtä (virtuaalista) säiettä. 11 tai 23 lepää, miten se nyt menee.

26
Muotoilu -> Otsikkosivu -> Luo otsikkosivuja. Voit tehdä otsikkosivuja olemassaolevista tekstisivuista tai lisätä alkuun tyhjiä sivuja (tai muuallekin).
Jos teet vaikkapa neljä otsikkosivua ja aloitat sivunumeroinnin otsikkosivujen jälkeen numerosta 5, viimeinen sivunumero ja asiakirjan sivumäärä täsmäävät.

27
Oletuksena on käytössä ihan apt.
Koodia: [Valitse]
apt install firefox
Käsky lataa ja asentaa Mintin repoista Firefoxin version firefox 105.0.1+linuxmint1+una, joka tietääkseni on ihan avointa koodia. Jos ei ole, kertokaa toki ja perustelkaa.
Synaptic kertoo, että ohjelman ylläpitäjä on Ylläpitäjä: Clement Lefebvre <root@linuxmint.com>

Flatpakin voi myös tarvittaessa asentaa, jos haluaa hiekkalaatikkoa.

28
Thunderbird, Firefox,  Chromium jne.  ovat Ubuntu 22.04 pakettivarastossa saatavana vain snapversioina ja
ovat avoimen koodin tuotteita kun taas muulta löytyvät vastaavat eivät ole avointa koodia.

Mistähän tämä tieto on peräisin?

Minulla Linux Mintissä on Mintin pakettivarastoista ladattu Firefox. Sen about:license -sivulla kerrotaan:
Lainaus
Binaries of this product have been made available to you by the Mozilla Project under the Mozilla Public License 2.0 (MPL). All of the source code to this product is available under licenses which are both free and open source.

Koodia: [Valitse]
~$ snap list

Komentoa 'snap' ei löytynyt, mutta se on asennettavissa seuraavasti:

sudo apt install snapd


29
Kiitos,
tuo vertailu on kuusi vuotta vanha, joten molemmat lienevät kehittyneet siitä.
Minulla tosiaan näyttää olevan molemmat asennettuina, exiftool vain tuolla pitkällä nimellä. Eli luulisi skriptin toimivan.

30
Mitähän eroa on exiftoolilla ja exiv2-ohjelmalla?
Onkohan mitään tämän skriptin kannalta? Tässä käyttämässäni Mintissä ei ole exiftoolia repoissa vaan exiv2. libimage-exiftool-perl on kuitenkin asennettu.

31
Yleistä keskustelua / Vs: Kuriirifirmat ovat helkutista
« : 19.09.22 - klo:19.37 »
En lähde arvaamaan, mikä virhetoiminto kyseisestä listasta oli se oikea. Otsikon kanssa olen samaa mieltä.
En ole sitä mieltä, että ennen kaikki oli paremmin. Mutta ennen tavarat toimitettiin täsmällisemmin. Se toimittaja oli Posti ja siellä oli vastuullisia ja tosiaan vastuustaan innoittoitunneita virkamiehiä. Oli ylpeyden aihe olla postivirkamies, ja Postin ylpeyden aihe oli paras mahdollinen toimitus. Kauas on siitä tultu.
Nyt, kun kilpaililu on vapaata, meikälälinen tavan ihminen ei ole kiinnostava näiden kuriirifirmojen kannalta; toimitetaan minne lystätään.

32
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kone on hukannut salasanan
« : 18.09.22 - klo:14.50 »
Kirjoitin käyttäjätunnukselle varatulle riville ison Ö-kirjaimen näppikseltä ja se tuli esiin normaalisti. Muutos suomenkielisestä lontoonkieliseen pitäisi tapahtua käyttäjätunnuksen ja salasanan välissä. Hiukkasen kyllä epäilyttää.

Testasin kohdassa johon käyttäjätunnus jää näkyviin. Control ja Shift pohjassa u00d6:
1) Ylärivin näppis: Kun kirjoitin u-kirjaimen, ei näkynyt mitään. Nollan kohdalla ruudulle tuli yhtäläisyysmerkki ja d-kirjain toimi kuin enter eli heitti minut password kohtaan.

Mikähän viritys meikeläisellä mahtaakaan olla?

Enpä usko, että kieliasetus muuttuisi siinä käyttäjätunnuksen ja salasanan välissä. Olisi vähän liian outoa.

1) Luultavasti siinä kirjautumisikkunassa, mikä ohjelma alla lieneekin, on pikakomento Ctrl+Shift+D, joka ohittaa tämän Unicode-näppäinkomennon ennen kuin se edes tulee valmiiksi. Minulla kävi samanlainen ilmiö jonkin toisen Unicode-näppäinkomennon kanssa Mintin päätteessä. Jouduin sitteen copy-pastettamaan sen tekstieditorista päätteeseen.

2) ja 3) Tässä menee nyt CapsLock ja NumLock sekaisin, liikaa sotkua.

Yritä edetä nm:n ohjeen mukaan.

33
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kone on hukannut salasanan
« : 17.09.22 - klo:20.23 »
Yhden kerran kone hyväksyi normaalisti kirjoitetun ison Ö-kirjaimen: kun käytin ensimmäisen kerran Ctrl+Alt+F3 yhdistelmää ja pääsin sisälle. Lieneekö mahdollista, että näppis olisi muljahtanut ei-suomalaiseksi.

Kokeilin &#214; ja käytin sekä ylärivin numeroita että oikean reunan numeronäppäimiä. Sekä NumLock että ilman. Ei pelittänyt. Kuinka englanninkielisellä näppiksellä tehdään iso Ö-kirjain


Linux-järjestelmässä kaikenkielisillä (latinalaisilla) näppäimistöillä: control- ja vaihtonäppäimet pohjassa kirjoita u00D6 . Nosta sormet pois ctrl- ja vaihtonäppäimiltä.

Yleensähän tämä ilmaistaan Ctrl+Shift+U+00D6 , mikä ärsyttää, koska plussia ei kirjoiteta ja esim. tässä u ja d ovat pieniä kirjaimia. ( no vaihtonäppäin on pohjassa).
Saattaa vaatia toimiakseen NumLockin ja numeronäppäimien käytön. (ei vaadi minun tekstieditorissani eikä tässä viestissä: Ö!)

Kokeile ehjän koneen tekstieditorissa tai päätteessä ensin. Ja kannattaa vielä tsekata ongelmakoneen käyttäjätunnuksessa, joka tulee näkyviin.

34
Ubuntu tietokoneissa / Vs: gimp, TIFF ja pienoiskuvat
« : 03.09.22 - klo:09.33 »
Noin se tekee, jos tiffissä on tasoja.

Tekeekö gimp nykyään automaagisesti pienoiskuvan ja siitä tason?


Eihän se ihan automaattista ole, jos käyttäjä vientivaiheessa  ruksaa kohdan tallenna pienoiskuva ja sitten vielä tuontaessa käskee avata tasoina.
Ongelmahan on helposti kierrettävissä, kun ei tallenna pienoiskuvaa. En tiedä mihin sitä tarvitaan.

Tulin muuten vilkaisseeksi oman Gimpini version: se on 2.10.18 ja käyttäytyy kuten kuvasit ensimmäisessä viestissäsi 2.10.30:n toimivan, joten asia ei ole muuttunut päivityksessä, mutta tiffin vientiasetusten oletus on voinut muuttua. Gimp näyttää käyttävän edellisiä vientiasetuksia tuon pienoiskuvan suhteen, joten ruksin poistaminen kerran riittää pitkäksi aikaa. 8)

35
Ubuntu tietokoneissa / Vs: gimp, TIFF ja pienoiskuvat
« : 02.09.22 - klo:16.20 »
Noin se tekee, jos tiffissä on tasoja. Jos klikkaat kuva1-laatikossa "Valitse kaikki" ja sitten "tuo", monitasoinen tif aukeaa. Voit myös avata vain osan tasoista.

36
Ubuntu tietokoneissa / Vs: gimp ei löydä ohjeitaan
« : 26.08.22 - klo:09.06 »
Gimpin käyttöohje on myös netissä: https://docs.gimp.org/fi/index.html

37
Nämä kansio-kuvakkeet ovat minusta huonompia kuin pukit jaruksit. Ei juuri erota, onko kansio auki vai kiinni.
U+1F4C2 📂
U+1F4C1 📁
Nämä muuten näkyvät terminaalissa keltaisena, mutta yhtä epäinformatiivisina. Lisäksi näitä ei voi sinne kirjoittaa vaan on kopioitava, koska ctrl+vaihto+f on varattu pikanäppäin ja aloittaa haun.

U+2705 ✅
U+274C ❌
Ovat nämä helpompia hahmottaa.

Ehkä joudut opettelemaan FontForgen käytön.

38
Löysin tällaisen  ✅ eli U+2705.
Toimi omassa Gnome-terminaalissani, jossa fonttina Monospace Regular.

 ✅

39
Pitäisikö kuitenkin asentaa font awesome järjestelmään?
Synaptic löytää paketin fonts-font-awesome.

Kun vähän selailin sivua https://fontawesome.com/start , en koskisi pitkällä tikullakaan. Mutta ilmeisesti siellä on jäljellä jotain avointa koodia, jota eivät pysty kokonaan piilottamaan.

40
Kokeilin. Tämä toimii kuten tuolla sivulla
Koodia: [Valitse]
echo -n  | hexdump -C
Mutta tämä ei oikein toimi
Koodia: [Valitse]
echo -e 'xefx80x87'
Minun kykyni eivät riitä. Eikö näistä löydy sopivia kuvioita? https://www.utf8icons.com/subsets

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 33