Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vika/fiba

Sivuja: [1] 2 3 ... 30
1

  • Miten saan selville, mikä ohjelma tuo on, onko ehkä DejaDup?


Katso Ohje > Tietoja. Siellä näkyy ohjelman alkuperäinen nimi ja myös versio. Tätä olen usein tarvinnut selvittääkseni mitä tiedostonhallintaohjelmaa tai tekstimuokkainta käytän.

2
OP kertoi laittaneensa Darktableen vientiasetukseksi srgb, silti tuossa lataamassani kuvassa oli väriprofiili C3. Siksi kysyin.
En itse käytä Darktablea, joten en voi kokeilla.
Gimp käyttää srgb-profiilia, oletuksena sisäänrakennettua omaa implementaatiotaan srgb:stä. Kuitenkin srgb, joten kuvan ei pitäisi näyttää liian punaiselta ilman värihallintaakaan (mitä en suosittele), jos Darktablesta kuva on viety srgb-profiiliin. Oletan, että jokin mättää Darktablen viennissä.

Muuten, jossain keskustelussa täällä bongasin Nomacs-kuvaselaimen, joka näyttää tosi nopealta ja etevältä verrattuna qeegieen tai muihin.


3
Yleistä keskustelua / Vs: Tullaaminen ?
« : 19.08.21 - klo:19.57 »
Asia lienee jo hoitunut Postin nykyisillä toimitusaikatauluillakin. Kuis kävi?

4
Paljon kiitoksia ;D
Tuollahan se hoitui ja helposti!
Muuten, tuo G näemmä tarkoittaa gibitavuja.

5
Latasin kuvasi ensimmäisestä linkistä ja avasin värihallitulla Gimpillä. Gimp herjasi, että kuvassa on c3-väriprofiili.
Onkohan tuo unsplash-palvelu muuttanut profiilia vai onko Darktablen viennissä ongelma? Jos laitat Gimpissä värinhallinnan käyttön ja valitset tiedoston avaamisen käytännöksi: "Kysy, mitä tehdään" , pitäisi Gimpin kysyä, muunnetaanko Darktablen srgb Gimpin omaksi versioksi.

Voiko Darktablesta viedä kuvan jollain muulla sRGB-profiililla kuin käyttämälläsi?

6
Tuli tehtyä asennus oletusasetuksilla. Niihin kuului 2 gigan /swapfile.
Olen saanut pari kertaa koneen kaadetuksi kuvankäsittelyssä. Osin omaa syytäni: liikaa ohjelmia auki yhtaikaa.
Juuriosiolla olisi tilaa isommallekin swap-tiedostolle, jos osaisin sellaisen tehdä.
Muistaakseni swap-osion kooksi suositellaan vähintään Rammin verran, mieluummin 2xRAM. Sama pätenee myös tiedostoon.

7
Gimpissä on myös kehittyneempi Paranna-työkalu (Heal). Se toimi kuten kloonaava leimasin, mutta kloonaus sulautuu paremmin ympäristöönsä. Käytän sitä tämäntapaisiin tarkoituksiin ja useimmiten se toimiikin hyvin. Joskus tietysti tulee suttua tai häiritseviä kuvioita. Silloin perutaan ja yritetään uudelleen vaihtamalla kloonauksen lähdettä.
Gimpin oma ohje on myös parantunut 2.10-version myötä. Se on osittain suomennettu, mutta ei juuri tämän parannustyökalun ohjetta. Tässä englanniksi:https://docs.gimp.org/2.10/fi/gimp-tool-heal.html

8
Monet (auto)soittimethan ymmärtävät myös Ogg-formaattia.
Tuleeko muuten Lubuntun asennuksessa Lame? Tai siis ainakin Mp3-muotoon muuttamiseksi tarvittava kirjasto, tässä Mintissä nimellä libmp3lame0

9
Tuosta vasemmalta (ei mikään) aukeaa selain, jolla voit valita ison haluamastasi paikasta. Siis näin Mintissä.

10
Kokeilitko? Minä kokeilin laittamalla viimeisen rivin loppuun rivinvaihdon. +-1 vei kursorin kaksi riviä viimeistä tekstiriviä alemmaksi.

11
Ja negatiiviset numerot lasketaan hauskasti, niin että +-1 vie kursorin viimeisen rivin jälkeiselle riville ja +-2 viimeiselle riville. Ja niin edelleen rivinumeroita vähentäen ikäänkuin vähennyslasku alkaisi rivinumerosta viimeisen rivin numero +2. Sinne ei kuitenkaan pääse +-0 -merkinnällä.

12

Luin siis kyllä tuota "man nano", mutta ihan pitää rehellisesti sanoa, että suurin osa on yhä melkoista hepreaa. Ehkä nämä hieman aukeavat enemmän kun pääsen sen oppaan loppuun asti. :)

Heprealta tai muulta vieraalta kieleltä man-sivut minustakin vaikuttivat, mutta, ihme kyllä, nykyisin ymmärrän niistä jo jotakin, vaikka tuskin kaikkea vieläkään.
Kannattaa lukea myös muiden ohjelmien man-sivuja, niissä on kaikissa samanlainen logiikka, joka minulle valkenee parhaiten joidenkin man-sivujen käyttöesimerkkien kautta. Lisäksi monilla ohjelmilla on help-sivut, niin Nanollakin, osittain suomennettuna:
Koodia: [Valitse]
nano -htai
Koodia: [Valitse]
nano --helpJos avaat man-sivun ja helpin päätteen eri ikkunoihin, voit vertailla vähän erilaisia ohjeita. Ja nanon käytön aikana elohopen mainitsema ohje auttaa.

Mutta, asiaan, man nano siis kyllä vastaa ensimmäiseen kysymykseesi, mutta ei nyt millään varsinaisella selkokielellä:
Lainaus
When  giving a filename on the command line, the cursor can be put on a
       specific line by adding the line number with a plus sign (+) before the
       filename,  and  even  in  a  specific column by adding it with a comma.
       (Negative numbers count from the end of the file or line.)

Tästä siis tyhmempikin ymmärtää, että päätteeseen kirjoitetaan:
Koodia: [Valitse]
nano +-1 tiedosto.txt
Kokeilin fstab-tiedostolla muutamankin kerran, ennenkuin sain oikean komennon kasattua
Koodia: [Valitse]
sudo nano +-1 /etc/fstab
Ja siellähän se kursori sykkii fstabin viimeisen rivin jälkeen! fstab vaatii pääkäyttäjän oikeudet editointiin, siksi sudo13
Kiitos vinkistä. Luulisin, että timellä se selviää. Kokeilin käynnistää Gimpin tyhjälle työpöydälle ja sammutin Gimpin heti sen jälkeen:
Koodia: [Valitse]
~$ time gimp
gimp_color_transform_new: using babl for 'GIMP built-in sRGB' -> 'DELL UP2716D_22-11-2020.icm'
gimp_color_transform_new: using babl for 'GIMP built-in sRGB' -> 'DELL UP2716D_22-11-2020.icm'

real 0m3,763s
user 0m1,184s
sys 0m0,098s

Kolmen kokeilun keskimääräinen user-aika oli 1,2s. Vaikuttaa todelliselta käynnistysajalta. Kun sitten käynnistin ja sen jälkeen avasin kuvan Gimpiin ja heti suljin, numerot olivat:
real   0m21,675s
user   0m7,077s
sys   0m0,486s
Tässä siis Gimp käynnistyi ilmeisesti n. 1,2 sekunnissa ja avasi kuvaa vajaat 6 s. Minulta nähtävästi kului kolminkertainen aika, joten kone ei liene pullonkaula kuvankäsittelyni työnkulussa. ;)
Nyt kyllä menee senverran ohi alkuperäisen aiheen, että on parasta jatkaa näistä toisessa ketjussa, jos aihetta vielä ilmenee.

14
Ei ollut tarkoitus varsinaisesti kinata, tuo ikäasia vain vähän tökkäsi. Ehkä Jekku kiteytti parhaiten (ilman kysymysmerkkiä)

Tuntuu olevan vahvasti riippuvainen siitä mitä koneella tekee?


Tosiaan muistan, että joskus GIMP käynnistyi tosi hitaasti, ladataan sitä ja ladataan tätä... Nyt, kun käynnistin Gimpin, se kesti alle kaksi sekuntia, mutulla. Olisiko jotain loitsua, jolla tuon käynnistysajan voisi mitata?


15
Joo, eron pitäisi kyllä näkyä surffatessa ja varsinkin Firefoxilla.

16
...
Käytännössä SSD:n tuoma nopeusetu on niin järkyttävän iso, että sitä on näkemättä miltei mahdoton uskoa. Kone on kuin ihan eri laite verrattuna samaan laitteeseen HDD:ltä käytettynä

Tuntuu olevan vahvasti riippuvainen siitä mitä koneella tekee?

Muutamassa koneessani on ssd, ainoat erot olen huomannut käyttiksen latautumisessa ja sammutuksessa.
Surffaillessa, taulukkolaskinta ja editoreja käyttäessä en juurikaan eroa huomaa.


Suunnileen näin. Käyttöjärjestelmän asentaminen ssd:lle nopeuttaa periaatteessa aina konetta, mutta taulukkolaskennalle ja tekstieditoreille riittää RAM, joka on nopeaa. Kovalevyn nopeudella on merkitystä vain tulosta tallennettaessa ja tekstit ja taulukot ovat niin pieniä tiedostokooltaan ettei nopeuseroa huomaa (eikä sillä ole siis merkitystä käyttäjälle).
Sitten ovat nämä dataintensiiviset ohjelmat: kuvankäsittely, videoeditointi, musiikinteko, mallinnus. Niissä työn aikana luetaan ja kirjoitetaan paljon dataa kovalevyltä ja kovalevylle, ja tallennetaan valtavia tiedostoja, jolloin eron erityyppisten levyjen välillä kyllä huomaa. Ja silläkin on merkitystä onko noihin työtiedostoihin (cache) käytetty ssd-levy pcie- vai sata- väylässä.
Mä en oikein ymmärrä mikä pointti on kinata tuosta "normaalin käytön" määritelmästä, kun ei sellaista ole?

Kaikki eivät selaa Facebookia tai katso netflixiä, toiset tarvitsevat raskaan työaseman tai pelikoneen, yksin elävä vanhus pärjää luultavati aika vaatimattomalla koneella, jossa toimii sähköposti ja nettiselain. Ei tässä ole mitään normaalia, tai jos on niin on vain typerä tilastollinen keskiarvo.


Muuten olen ihan samaa mieltä, mutta tästä kommentista voin arvata kirjoittajan iän tai ainakin, ettei sitä vielä kovin paljoa ole. "Normaalia käyttöä ei voi määritellä, mutta yksin elävän vanhuksen tietotekniset tarpeet voidaan määritellä vaatimattomiksi".
Kun itse lähestyn "yksielävän vanhuksen" määritelmää ainakin iän puolesta, sanoisin omasta kokemuksestani ja siitä, mitä tiedän itseäni vanhemmista ihmisistä, että sama mahdottomuus määritellä "normaalia" tarvittavaa konetehoa koskee myös ikäihmisiä. Monet heistä harrastavat tietokoneen käyttöä vaativiin tehtäviin, toiset taas eivät, aivan kuten "normaalitkin ihmiset"

Itse olen katsonut neuvoa nimenomaan tarvittavan konetehon määrittämiseksi ja sopivien palikoiden valitsemiseksi Pugetsystemsin blogeista ja testeistä. Ne tekevät ja myyvät tietokoneita erityisesti ajatellen noita raskaita käyttöjä. Pugetsystems ei myy Usan ulkopuolelle, joten tämä linkki ei ole mainos. Mielenkiintoisia juttuja, jos tarvitsee mahdollisimman hyvän koneen vaikka Lightroomin tai daVinci Resolverin käyttöön, suosittelen lukemista: https://www.pugetsystems.com/all_articles.php
Sitäpaitsi kone, joka testattiin hyväksi Lightroomille, tuntuu toimivan mainiosti myös RawTherapeella, kuten etukäteen arvelinkin.17
Jos olet saanut positiivisen kuvan ( ;))  ja käyttänyt sitä värinpoimintaa poistaaksesi oranssin maskin, jatka Color-välilehdellä oikean värisävyn säätöä. Tässä värilämpötila ja tint ovat tärkeimmät säätimet. Vibrancella voi lisätä tai vähentää värikylläisyyttä hienovaraisesti. (huom! siinäkin virtanappi)
Exposure-välilehdellä säädetään sitten kuvan valoisuus ja kontrasti, myös värikylläisyys rajummin Saturation-säätimellä.
Detail-välilehdellä terävöitys ja kohinan poisto.
Therapeessa on lisäksi suuri määrä erilaisia, eri periaattein toimivia kuvansäätötyökaluja, aloittelijalle onneksi ne ovat oletuksena pois päältä.
Olen viime aikoina aktiivisesti opetellut RT:n käyttöä digikuvieni avaamiseen. Alkukankeuksien jälkeen tulokset alkavat olla oikein hyviä, ja olen löytänyt siitä oivallisia työkaluja. Aiemmin en ole kameraskannattuja värinegoja käsitellyt, mutta kun nostit kysymyksen, sain syyn kokeilla. Koekaniineina minulla oli pari 60-vuotiasta negatiivia. Onneksi ei sentää auringonlaskuja vaan ihan keskipäivän otoksia. Niistä on helpompi löytää jokin neutraalin sävyinen kohta tukipisteeksi. Sain mielestäni hyviä tuloksia vähällä työllä.

18
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Levytila loppui, helppiä
« : 05.03.21 - klo:19.28 »
Minä tein toiselle kotikoneelle sellaisen järjestelyn, jossa järjestelmä ja Home siinä mukana on pienehköllä 90 gt:n ssd:llä. Sitten tein symboliset linkit Homen kuvat, musiikki, videot -kansioista vastaaviin kansioihin isommalla pyörivällä datalevyllä. Näin nuo suuret tiedostot eivät syö tilaa järjestelmälevyltä ja mahdolliset käyttäjäkohtaiset järjestelmäasetukset ovat samalla levyllä kuin Linuxkin. Jos symlinkit menevät rikki, vaikkapa järjestelmän päivityksen takia, data on tallessa ja löytyy tiedostoselaimella.

19
Siinä Film Negative -otsikon vasemmalla puolella on On/Off-nappi  ;D
Kun saat negan kääntymään positiiviksi, kokeile värinpomintatyökalua. Sillä pitää valita KAKSI eritummuista neutraalia kohtaa kuvasta. Toinen voi olla värinegan valottamattomalla reuna-alueella, toinen jokin neutraali sävy kuvassa. Sen jälkeen värien hienosäätö Värit- välilehdellä.

20
Yleistä keskustelua / Vs: Scribuksen käyttö vinkki
« : 26.02.21 - klo:21.25 »
Wikipedian pdf/a artikkeli puhuu ligatuuriongellmista pdf/a-muunnoksien yhteydessä (pdf>pdf/a konversiossa yleensä, ei missään ohjelmassa erityisesti):
https://en.wikipedia.org/wiki/PDF/A
Mutta pitäisi onnistua LibreOfficessa:
PDF/A standard documents can be created with the following software : SoftMaker Office 2021[22][circular reference], MS Word 2010 and newer, Adobe Acrobat Distiller, PDF Creator, OpenOffice or LibreOffice since release 3.0, LaTeX with pdfx or pdfTeX addons, or by using a virtual PDF printer (Adobe Acrobat Pro, PDF24, FreePDF + Ghostscript).[23]
Luulisin, että ennen uuden ohjelman asentamista tai peräti ostamista, kannattaa perehtyä olemassaolevan ohjelman käyttöön. Todennäköisesti se uusikin ohjelma vaatii käytön opettelemisen ;)

Sivuja: [1] 2 3 ... 30