Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vika/fiba

Sivuja: [1] 2 3 ... 33
1
minulta hävisi toinen kovalevy , kun asensin uuden kernelin 5.15.0-101 vaihdoin takasin  100 mutta ei auttanut
LINUX MINT 21.3
- sisältö  ext4 -ei liitetty
-laite        /dev/sbd1
miten mountaan sen turvallisesti takaisin, siinä on melko paljon tavaraa

se on bios mikä takkuilee
kiitos mielenkiinosta- täällä koneen ääressä vika täytyy löytyä

bioksesta löytyi
ASUS EZ MODE minulle aika outu bios

Oletko katsonut näkyykö kadonnut kovalevy Nemo-tiedostoselaimessa "Näytä sijainnit" asetuksella? Ikoni aivan vasemmassa alakulmassa, katso kuva.

Minulla tuo Data-SSD on toinen kovalevy, jota ei ole mainittu /etc/fstab-tiedostossa ja joka ei siten mountaannu käynnistäessä, mutta sen voi liittää klikkaamalla Nemossa.

2
Kokeile nyt ihmeessä toisella, mieluiten langallisella hiirellä.

3
Kovasti nuo oireet vaikuttavat näytönohjaimen syyltä. Ja siis näytönohjaimen ajurin. Mutta, jos ajurin vaihto ei auta, vika tietysti voisi olla näytönohjaimen raudassa.
Toisaalta, kun minulla on ollut noita ajuriongelmia, hiiren jälkeen myös näppis on mennyt jossain vaiheessa jumiin.

Oletko kokeillut toisella hiirellä? Hajoaahan nekin joskus, varsinkin langattomat. Ehkä toinen usb-portti toimii paremmin.

4
Lainaus
Peruutukset voivat kohdentua
- määrittämiini asetuksiin

Onhan niitä keinoja.
Itse pidän Gimpissä aina auki tuota työkalujen asetusikkunaa, koska lähes kaikkia työkaluja voi ja pitää säätää niitä käyttäessäni. Ikkunan alalaidassa oikealla on nappi, jolla asetukset voi palauttaa oletuksille.Samasta napista vaihtonäppäin pohjassa klikkaamalla saa kaikkien työkalujen asetukset oletusarvoihin.

Pysyvämpi ratkaisu: Muokkaa -> Asetukset -> Työkaluasetukset; ota rasti pois ruudusta "Tallenna työkaluasetukset poistuttaessa". Jos siinä on rasti, edellisen istunnon asetukset ovat käytössä kunnes niitä muutetaan.
Samalla voit päättää, mitkä asetukset ovat käytössä seuraavassa istunnossa. Voit tallentaa nykyisen istunnon asetukset tai oletusasetukset seuraavia istuntoja varten.

Muuten, noita omia toimia, ainakin useampia kerralla, on mielestäni mukavampi perua "Toimintohistoria" -valintaikkunassa. Siinä näkee samalla listan asioista, joita olen kuvalle tehnyt.
Nämä kaksi ikkunaa: työkaluasetukset ja historia ovat minulla aina auki, kun kuvia käsittelen.

5
Multimedia ja grafiikka / Vs: GIMPissä 3x3 ruudukko
« : 02.03.24 - klo:18.26 »
Olen saanut GIMPiin oheisen kuvat mukaisen 3x3 ruudukon. Se tulee esiin Control+C, Alt+C, Shift+Control+C ja Shift+C komennoilla. Säilyy myös tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

a) Kuinka tästä pääsee eroon?


Tuo on rajaustyökalun apuruudukko nimeltä "Kultaiset leikkaukset". Poistuu heti, kun painat esc-näppäintä, mutta tulee taas esiin kun alat rajata kuvaa.

Sen voi poistaa Gimpin auki ollessa avaamalla ylävalikosta: Ikkunat -> Telakoitavat valintaikkunat -> Työkalun asetukset.
Kun rajaustyökalu on valittu työkalupakista tai näppäinkomennolla Shift+C, näkyy työkalun asetuksissa pudotusvalikko, jossa sinulla kultasia leikkauksia tarjoava valinta. Vaihda "Ei apulinjoja" -valintaan.

Control+C, Alt+C, Shift+Control+C -komennoilla en saanut omassa Gimpissäni mitään näkyvää efektiä.

6
Termi on OCR (Optical Character Recognition).

Linux Mintin repoissa on OCRmyPDF-ohjelma.
Kuvaus kertoo: OCRmyPDF generates a searchable PDF/A file from a regular PDF containing only images, allowing it to be searched.

Tämä taitaa olla haluttu toiminto. Toivottavasti löytyy myös Ubuntusta testattavaksi.

7
Linux Mint 2.1.0

Päivitysten hallinta ilmoitelee että pitää päivittää shadow (system login tools) ja Linux kernel 6.5.0.18.18- 22.04.10


2. Mikä kernel pitäisi olla tällä hetkellä uusimmassa Linux Mintissä?


Kuten Jtkone sanoi kernel 5.15. pitäisi olla 21.3 Virginiassa, joka on uusin.
Oletkohan asentanut 21.3 Cinnamon Edgen? Sitä varoitetaan epävakauden takia asentamasta, ellet ehdottomasti tarvitse sitä hyvin uuden raudan takia. Edgessä on tuo 6.5-kernel.
https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/edge.html

Jos et halua Ubuntu-pohjaista Linux Mintiä, sopiva ratkaisu saattaisi olla suoraan Debianiin perustuva LMDE, Linux Mint Debian Edition. Siinä on kernel 6.1 ja uudempia ohjelmaversioita. Vaikuttaa minusta hyvin toimivalta ja vakaalta. https://blog.linuxmint.com/?p=4570


8
Gnomen lisäosat eivät taida toimia Cinnamonissa.

Nopealla guuglauksella löytyi puhetta 'workspace switcher applet'-nimisestä lisäosasta Cinnamonin alapalkkiin. Pitänee viedä sitten hiiri kuvakkeen päälle ja pyöritellä rullaa.

MUOK: Löytyy siis Asetukset-->Sovelmat-->Työtilan vaihtaja.

En löytänyt omasta Cinnamonista tuota Asetuksista. Mutta klikkaamalla alapalkkia hiiren oikealla napilla löytyy Paneelisovelmat. Sieltä valitse Työtilan vaihtaja ja klikka plussaa.  Vaihtaja asentuu alapalkkiin ja toimii kuten Eesaurus kertoi, myös klikkailemalla työpöytien kuvia sovelmassa.

Myös vanhat näppäinkomennot ctrl+alt+nuolet toimivat. Sovelman voi poistaa palkista samalla tavalla, painamalla miinusta Paneelisovelmissa.

9
Nomacs-ohjelmassa on tuollainen liukuva kuvanvaihto (fade), jonka aikaa voi säätää, samoin kuvannäyttöaikaa. Erilaisia vaihtotapoja on tarjolla tasan kolme, mutta tuo yksikin riittää hyvin. Diaesityksen säätö: Edit-> Settings-> Display. Settingsistä laitoin myös hiukan lisää välimuistia Nomacsin käyttöön; oletus näytti olevan nolla.

Onneksi tuo Settings aukeaa uuteen välilehteen, joten voit ensin avata kuvakansion ja käynnistää diaesityksen, sitten säätää aikoja ja tarkastella tulosta ja sitten säätää paremmaksi kätevästi hyppimällä välilehtien välillä.

Kuvien järjestyksen voi valita tiedostonimen mukaan tai kuvaus- tai käsittelyajan mukaan nousevaan tai laskevaan järjestykseen, tai satunnaiseksi.

LO Impressiä suosittelen, jos haluat huolitellumman diaesityksen.

Edit. ehdit näemmä löytää ratkaisun, mutta lähetän nyt tämänkin vaihtoehdon tiedoksi. ::)

10
Minulla palautuspisteet ovat kansiossa /timeshift/snapshots. Pari palautuspistettä vie 25 gigaa tilaa.

Luulisin, että /timeshift -kansion voi poista, kun et Timeshiftiä käytä. Tarvitset poistamiseen pääkäyttäjän oikeudet.

11
Siis Writerin yläpalkista Työkalut -> Asetukset -> Libre Office Writer -> Tulostus.

Olin juuri kirjoittamassa, mutta meni jo! 8)

Harmi tosiaan. Jos haluat taulukotkin mustiksi, niin kuluupa tulostimesta väri nopeasti!

12
Jos on käytössä ns. double boot -kone, voi kokeilla, että valitsee Windowsin sammutusvalikosta "Käynnistä uudelleen". Sitten, kun kone käynnistyy, siirtyy grubista Linuxin puolelle. Ainakin joskus aikoja sitten Windows irrotti otteensa levyistä uudelleen käynnistettäessä.

13
Tuo Asetukset -> Sovelluksen värit on siitä huono systeemi, että se vaikuttaa kaikkiin LO-ohjelmiin eikä sitä voi kohdistaa vain writeriin.

Sensijaan Writerissa on oikealla muotoilupalkki ( jos ei näy, yläpalkista Näytä -> Sivupalkki ). Siitä klikkaa Sivu ja valitse taustalle väri.
Kun valitsen tummanharmaan taustan, teksti muuttuu vaaleaksi. Kun vielä keksisi, miten tämän saisi oletukseksi, ettei tarvitsisi valita taustan väriä aina, kun aloittaa uuden dokumentin

Tulostaessa ota LO Writer -välilehdeltä täppä pois kohdasta Sivun tausta ( tarvittaessa lisää täppä kohtaan Tulosta teksti mustana). Tämän saa asetuksista pysyväksi kohdasta Libre Office Writer -> Tulostus.

Edit. Tulipas tuosta ruudunkaappauksesta iso kuva! Toivottavasti saat selvää.



14
Ongelma on korjattu uudessa päivityksessä. Merkitsen ratkaistuksi.

15

Mintissä kerneli, ajurit ja suurin osa perusjärjestelmän paketeista tulee suoraan Ubuntusta, joten tällaiset bugit ilmenevät yleensä molemmissa jakeluissa.


Juuri siksi seuraan tämän foorumin keskusteluita, kun ohjeet enimmäkseen pätevät myös Minttiin.


Joka tapauksessa vika on siis raportoitu ja korjaus nähtävästi etenee juuri nyt. Status asetettiin kriittiseksi 15 tuntia sitten ja edistyväksi 10 tuntia sitten.


Kiitos tiedosta, kuulostaa lupaavalta. ;D

16
Nvidian kortteja t 15v ajan käyttäneenä nämä ajoittaiset ongelmat on ihan normaalia. Välillä on saanut purgettaa ajureita ja käytellä avoimia, jotka aiheuttaa aivan tearingiä. Joskus joku vanhin versio on saattanut toimia. Seuraavassa ajuripäivityksessä on sitten yleensä korjaantunut.
On siis  muistettava, että kyseessä on suljetut ajurit, joiden kaikkia ominaisuuksia ei avata Linux-jakeluiden kehittäjille.

Totta, mutta toisaalta nVidian kehittäjillä olisi kaikki tarvittavat tiedot Linuxista avoimesti saatavilla.
No, ikuisuusongelmahan tämä on, kuten pkill totesi. Onneksi ajuri kuitenkin toimii ja kuva on hyvä, kunhan asennuksesta selvtitään.

17
Esiintyykö? Löysin tuosta linkistäsi ensimmäisenä Mintin käyttäjän valituksen.

Vastaus oli tyly:
1. You are not supposed to confirm your own bug reports
2. You are not running Ubuntu, but Linux Mint.

En ole katsonut Mint-foorumilta ( vielä), koska olen vanhastaan tottunut tähän Ubuntu-Suomen foorumiin.
Olenhan aloittanut Linuxin käytön Ubuntulla, ja saanut täältä niin paljon apua. :)

@nm: jos oikein muistan sama bugi ilmeni vanhemmissakin ajureissa, oliskohan alkanut jostain 525-ajurista.

18
Se, mikä sotkee, on nimenomaan nVidian suljetun ajurin päivitys.
Olen kokeillut jättämällä sen pois ja päivittämällä kaikki muut tarjolla olevat. Ei ongelmia, muut päivitykset, ei edes kernel-pävitys sotke.
Kun sitten päivitän ainoastaan nVidian, tulee se musta ruutu.

19
Kyseessä siis Linux Mint 20.3 Cinnamon ja GeForce RTX 2060 SUPER. Viimeisin suljettu ajuri 535.113.01 käytössä.

Olen nyt yrittänyt seurata päivityksen yksityiskohtia, ja näyttää, että päivitys menee loppun asti, mutta uuden ajurin käyttöönotto tökkää mustan ruudun. En pääse siitä mihinkään, edes virtuaalikonsoli ei aukea (tai ehkä aukeaa, mutta en näe sitä). Siis pakko sammuttaa napista.
Käynnistämisen jälkeen kaikki taas toimii. Ei siis kauheaa, ärsyttävää kuitenkin.
Tätä on nyt tapahtunut ainakin puolen vuoden ajan useiden päivitysten kanssa. Ja myös toisella Mint 21 -koneella.

Sivuja: [1] 2 3 ... 33