Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - oivajussi

Sivuja: [1] 2
1
 Windowsin poistaminen ja ja openSUSEn asentaminen sen tilalle on vastauksiesi perusteella nyt minullekin selvinnyt.

 Taitaa olla aika riskipeliä lähteä korjailemaan Ubuntun osioita ilman uutta asennusta, joten olkoon ne entisellään.

Kiitos avustasi!

2
Kysyn vielä Ubuntun osioinnista (sen mahdollisista muutoksista, kun onnistuin saamaan Ubuntu levystä kuvankaappauksen. Onko siinä kaikki kohdallaan? Juuriosio on turhan suuri ja /home osiota ei ole ollenkaan. Voisiko niiden paikkaa vaihtaa eli liitospisteen / siirtää toiselle osoiolle ja liitospisteen /home lisätä toiselle isommalle ext3 osiolle. Tämä tapahtunee Gpartedissa muokkaa komennolla. Swapit olkoon entisellään.

OpenSUSEn asennuslevyn osiointityökalulla voin muokata nykyistä W levyä, kuten edellä neuvottiin. Laitan tästäkin levystä kuvan.

Käynnistin Gpartedin komentoriviltä oheisten kuvankappausten ottamiseksi. Voiko sitä käyttää näin asennettuna myös osioiden muokkaamiseen vaikka Ubuntu on silloin käynnissä? Vai pitääkö Gparted käynnistää varmuuden vuoksi cd-levyltä Ubuntu osioiden muokkaamiseen?.



[ylläpito on poistanut liitteen]

3
asennat susen sinne osiolle ja asennat samalla myös grubin uudelleen


Muistetaan varmuuskopiot

Kiitos neuvosta. Muun ehkä osaan tehdä, mutta vaatiko Grubin uudelleen asennus jotain erityistoimia vai asentuuko se automaattisesti?

4
Puolisen vuotta vanhalla koneella, jota käytän päivittäin, on asennettuna Windows XP Home ja versiosta 8.10 päivitetty 9.04 Ubuntu Gnome työpöydällä. Olen huomannut, että en enää tarvitse XP:tä, kun olen oppinut käyttämään Winen avulla muutamaa harvaa tarvitsemaani W ohjelmaa. Siksi haluaisin poistaa XP:n  koneeltani ja asentaa sen tilalle openSUSE 11.1:n. (Minulla on vanhalla "harjoittelukoneella" XP ja tuo Suse samalla levyllä).

Tässä koneessa on kaksi kiintolevyä, joista toisella siis on XP ja toisella Ubuntu. Ubuntu toimii vallan mainiosti (ja varmaan XP:kin, jos sitä käyttäisin). Haluaisin kuiten, että asiaa tuntevat tarkistaisivat fdisk -l komennon antaman kuvan (liitteenä), ennekuin ryhdyn varsinaisiin muutostöihin. Itse en ymmärrä siitä juuri mitään.

1. Miksiköhän siinä on kaksi swap osiota? Olisiko duplikaatti tullut versiopäivityksen yhteydessä. Ilmeisesti ei siitä kuitenkaan ole haittaa. Näyttäisikö osiointa muuten olevan kunnossa?

2 .Mitä tarkoittaa * merkki windows levyssä. Muistelen, että jos tällaisessa Windows Linux rinnakkaisasennuksessa  poistaa W:n, Linuxia ei pysty enää käynnistämään eli onko käynnistyssysteemi W levyllä?

Toiveena olisi, että voisin jättää Ubuntun omalle levylleen tällaisenaan. Jos muu ei auta, niin tietysti voin asentaa Ubuntunkin uudestaan Susen perään. Silloin ei ilmeisestikään käynnistysongelmia tulisi.

[ylläpito on poistanut liitteen]

5
En osaa antaa neuvoja mutta voin rohkaistaakseni kertoa, että minulla on myös kone kahdella kiintolevyllä. Toiseen asensin Windows XP Homen ja toiseen Ubuntu 8.10, jonka nyt olen päivittänyt 9.04:ksi. Mitään ongelmia ei puolen vuoden käytön aikana ole ilmaantunut. Myös asennus sujui ongelmitta vaikka taidot ovat todella vähäiset. Ubuntun Grubista voi käynnistää myös XP:n

Olen ymmärtänyt, että asennusjärjestys on tärkeä: ensin W ja sitten Linux (Ubuntu). En tiedä, koskee tämä myös eri levyille asentamista mutta luulen niin. Muistan myös jostain lukeneeni, että XP:n jälkeiset Windowsit (esim. Vista) olisi jotenkin "tehtaalla" käsitelty niin, että vieraan käyttöjärjestelmän (esimLinux) asentamista olisi ainakin vaikeutettu. Liekeko huhua?




6
Kiitos vastauksesta. Onpa paha juttu kun en osaa englantia ja muutenkin taidot ovat melko vähäiset. Ei auta kuin luopua yrityksestä.

On se jännää, että Fedoran asennuksessa ei LVM ole valinnainen (en sitä ainakaan asennusvaiheessa valinnut) vaan teki sen tuon kaltaiseksi mitään kysymättä.

7
Minulla on levyllä hyvin toimiva Fedora 10. Haluaisin sen rinnalle asentaa Kubuntu 9.04:sen. Olen kuullut, että kun Ubuntun tai Kubuntun asentaa jonkun muun Linuxin jälkeen, se osaa tehdä ilman mitään lisätoimenpiteitä sellaisen käynnistysvalikon, josta voi valita käynnistettävän jakelun.

Kun yritån asentaa Kubuntua (on minulla asennuslevyllä Ubuntu 8.04 ja 8.10:kin), niin osiointivaiheessa tulee esiin ongelma, jota en muista tulleen silloin kun kokeilin asentaa Ubuntua XP:n perään. Eli levytilan valmistelu taulussa on vain kaksi vaihtoehtoa: käytä koko levyä tai määritä osiot käsin. Mitään liukusäädintä olemassa olevan osion pienentämiseksi ei. Se taitaa liittyä vain Windowsin rinnalle asentamiseen. Ensimmäinen vaihtoehto (käytä koko levyä) ei voine tulla kysymykseen, koska sen käyttö poistaisi Fedoran. Toisen vaihtoehdon käytössä tarvitsisin neuvoja. Kun menen sinne, niin taulussa on /dev/sda/1 ja 2 osiot. Ensimmäisessä lukee ext3 ja koko 205 MB. Gpartedilla katsoin, että se on /boot. Sda 2:ssa ei ole määritelty tyyppiä mutta sen koko 79818 MB ja käytössä sarakeessa lukee tuntematon. Siinä täytyy kuitenkin olla Fedoran / osio (kuva). Kun valitse sda 2:sen, niin valittavissa on joko muokkaa tai poista osio. Valitsen muokkaa, jolloin esiin tulee valikko, jossa voi määritellä osion käytön. Oletusvalinta  on "älä käytä osiota". Jos valitsen vaihtoehdon ext3 ja liitoskohdaksi /. Nämä tiedot siirtyvät valmistele osiot valikkoon ja alusta valintaan tulee ruksi jota ei voi poistaa. Jos jatkaisin tästä niin  käsittääkseni Fedora pyyhkiytyisi pois.

Ongelman on siis se, että en osaa määritellä osiota Kubuntulle, kun en voi muuttaa sda2 osion kokoa.

Jos valitsen valmiste osiot valikossa ylimmän eli /dev/sda/ kohdan, niin silloin uuden osion ja sen koon pystyy määrittelemään. Mutta katoaako silloin Fedora. Jos e kuitenkaan katoaisi (niinkuin epäiien), niin mihin pistän täpit tässä valikossa kohtaa uuden osion tyyppi: ensijainen vai looginen ja kohdassa uuden osion paikka: alku vai loppu?

[ylläpito on poistanut liitteen]

8
Kiitos ehdotuksista. Sain po. ohjelman toimimaan Winellä Ubuntussa yksinkertaisesti komentamalla päätteessä regsvr32 scrrun.dll. Komennon jälkeen pääteessä luku, että jotain oli succesfully ja ohjelman varmuuskopiointi toimi kuten pitääkin. Taas kävi moukalla tuuri!

9
Käytän Ubuntua (nyt 9.04) kaikissa tehtävissä, jotka vaativat tietokonetta. Ainoastaan yksi minulle tärkeä ohjelma, jota en osaa käyttää  Ubuntussa, on otsikossa mainittu. Tavoitteena on luopua W:n käytöstä kokonaan ja viimeistään silloin kun tuki XP:lle loppuu.

Sukujutut ohjelmaa voi sen tekijän mukaan käyttää myös Linuxissa, ainakin Ubuntussa. Ohje em. käyttööön on tässähttp://www.sukujutut.fi/linux_info.asp. Ohjeen tekijää en nyt tavoita, joten ajattelin kysyä tältä foorumilta, miten ohjetta käytän. Ohjeessa ei varmaankaan ole mitään vikaa. Vika on siinä, että tietotekniset perustaitoni ovat varsin puutteeliiset.

Olen tehnyt ohjeen mukaisen täysasennuksen ja löytänyt puuttuvan scrrun.dll tiedoston, mutta miten menetellä ohjeen loppuosan kanssa eli:

1. Olen löytänyt kansion /home/jussi/.wine/drive_c/windows/system32 kansion ja kopioinut ..dll tiedoston sinne. Ohjeessa olevaa .wine\drive_c\windows\system32 kansiota en ole löytänyt mistään Ubuntun tiedostoista. Tässä lienee yksi syys siihen, että ohjeessa puheena oleva varmuuskopiointi ei toimi ja sen takia koko ohjelma on käyttökelvoton. Huom. erot / ja \ merkeissä. Onko tuo \ Windowsille ominainen merkki?

2.Mitä tarkoittaa ohjeen viimeinen virke. Miten konsolissa mennään ko. hakemistoon (onko hakemisto tässä sama kuin em. .wine....kansio?)ja miten siellä annetaan komento reg.... Konsolin(pääte?) käyttöä olen kyllä Ubuntussa jonkin verran tehnyt.

10
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Onko kernel oikea?
« : 14.05.09 - klo:16.17 »
No niin. Synaptic oli oikeka sana. En muistanut, että se on myös pakettienhallintaa. Poistin vanhan (2.6.27-11) kernelin ja vastasin ihme kyllä oikein (oliko se boot menu.listiä koskeva?) eli valitsin ei oletuksena olevan eli hyväksy paketintarjoajan vaihtoehto. Käynnistin koneen uudelleen ja alkulatausvalikossa on oikea version (9.04) oikea kernel.

Muutos oli jonkin verran sotkenut Gnomen ääniasetuksia mutta sain ne säädettyä kohdalleen.

Kiitos kaikille avusta! Merkitsen ratkaistuksi.

11
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Onko kernel oikea?
« : 14.05.09 - klo:07.31 »

Tein esittämäsi komennon. Se kysyi heti alkupuolella, että haluanko jatkaa ja vastasin K. Mitään kysymystä halusta vaihtaa uuteen kerneliin ei tullut. Lopuksi tuli kehotus käynnistää kone uudelleen. Sen tein ja boottivalikko oli entisen näköinen, samoin sudo update-grub komennon tuloste (alla). Jotakin splash imagea ei löydy. Lieneekö sillä asian kanssa tekemistä?

Koodia: [Valitse]
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.27-11-generic
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst ... done

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Onko kernel oikea?
« : 13.05.09 - klo:20.49 »
Koodia: [Valitse]
jussi@jussi-desktop:~$ sudo update-grub
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.27-11-generic
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst ... done

Tämmöinen vastaus tuli komentoon sudo update-grub. Eikös siellä jo esiinny uusikin kernel? Boottivalikossa ei muutosta ainakaan vielä näkynyt.

13
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Onko kernel oikea?
« : 13.05.09 - klo:20.30 »


Taisitpa tuossa päivitys hommissa ottaa valinnan säilytä käytössä oleva, kun olisi pitänyt valita valitse paketin tarjoajan vaihtoehto.
[/quote]

Näin siinä on varmaan käynyt. Onko syytä huoleen kun kaikki tuntuu toimivan hyvin.

14
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Onko kernel oikea?
« : 13.05.09 - klo:20.28 »

[/quote]
Käyttämäsi kernel-versio on vanha 8.10 -versio. Jaunty 9.04 nykyinen, "virallinen" kernel-versio on mallia:
Koodia: [Valitse]
uname -a
Linux jotakin.jossakin 2.6.28-11-generic #42-Ubuntu SMP Fri Apr 17 01:58:03 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
Ohjelmapaketteja (kuten linux-image) voi ihmetellä osoitteessa: http://packages.ubuntu.com
[/quote]

Se nyt ainakin selvisi, että käytössä oleva kernel-versio on vanha. Mutta mitä siitä seuraa? Voinko huoletta käyttää sitä, kunnes uusi kernel tulee päivityksen myötä?

En tullut hullua hurskaammaksi ohjelmapaketteja ihmetellessä jo siksikin, että en osaa englantia. Muutenkin tietotekniset taidot ovat aloittelijatasoa.

15
Ubuntu tietokoneissa / Onko kernel oikea?(Ratkaistu)
« : 13.05.09 - klo:16.54 »
Päivitin 8.10 Ubuntun, johon oli konsolikomenolla luoto KDE työpöytä, versioon 9.04. Päivitys sujui muuten hyvin mutta välillä tuli pari kysymystä, joita en ymmärtänyt ja vastasin niihin summamutikassa. Vaihdoin päivityksen jälkeen Gnome työpöytään, joka minusta tuntuu mm. hyvän suomennosasteen takia käytettävämmältä. Kaikki toimii mainiosti mutta kysyn "varmuuden vuoksi", onko sillä merkitystä että alkulatausvalikossa lukee edelleen 8.10 ja kernel 2.6.27-11 generic. Oheinen järjestelmä kuvake kertoo kuitenkin että käytössä on oikea versio eli 9.04, mutta onko kernel oikea?

Muistelen, että jommassa kummassa  päivityksen aikaisessa kysymyksessä oli jotain puhetta grubista.


[ylläpito on poistanut liitteen]

16
Jos haluat Skypen käynnistyvän automaattisesti niin laitat Järjestelmä->Asetukset->Käynnistettävät ohjelmat listaan skype

Jopa onnistui. Tosin listassa oli jo Skype valittuna mutta väilehdellä valinnat puuttui ruksi kohdasta muista valinnat uudelleen kirjauduttaessa. Testasin sammuttamalla koneen ja käynnistämällä uudelleen ja totta tosiaa Skype käynnistyi automaattisesti. Kiitoksia kaikille auttaneille! Pistän ratkaistuksi.

Muok. Olen taas unohtanut, minne se "ratkaistu" kirjoitetaan.

17
Ei auttanut eli Skype toimii edelleen vajavaisesti. Muuta vikaa täällä Gnome työpöydällä ei ole kuin, että konetta avatessa Skype ei mene päälle automaattisesti vaan vaatii Skypen käynnistimen napsautuksen. Salasanaa ei tässä yhteydessä enää kysellä. "Vika" on  todella pieni. Ihmetyttää vain, miksi Skype avautuu automaattisesti KDE 4.2 työpöydällä (sekä XP:ssä ja OpenSusessa).

18
En ymmärrä, mitä tarkoittaa ongelmallisen version. asennushakemiston/ puhdistus. Tietotekniset taitoni ovat hyvinkin rajalliset, mutta yritän oppia koko ajan uutta.

Skype tallettaa asetuksensa kotihakemistosi alihakemistoon ".Skype". Saat sen näkyville komennolla


Oheisena antamasi komennon tulos. Onko siinä näkyvissä virhe ja jos on, miten se tulisi korjata
Koodia: [Valitse]
jussi@jussi-desktop:~$ ls ~/.Skype
jkaimio  shared.lck  shared.xml
jussi@jussi-desktop:~$
[code]




















[/code]

19
Tässä jatkuvassa käytössä  olevassa koneessa on toisella levyllä XP, jota käytän äärimmäisen harvoin. Siinä toimii Skype kaikin puolin hyvin. Toisella levyllä on on Ubuntu 8.10 puhdas asennus. Asennuksen jälkeen lisäsin siihen konsolista KDE työpöydän (KDE 4.1.3). Viikko pari sitten päivitin tämän versioon 9.04. Päivityksen jälkeen KDE työpöytä (oliko se nyt versio 4.2?) ei mielestäni toiminut kunnolla. Pahin vika oli se, että käyttämäni pöytämikki AK 5370 ei enää toiminut Skypessä. Muuhun en sitä tarvitsekaan. Syykin on selvä, KMix:n asetuksissa mikkissä on vaimennus päällä, enkä saa sitä millaan pois. Olen kysellyt siitä kuvan kera tällä foorumilla, mutta kukaan ei ole vastannut. Todettakoon, että ennen päivitystä mikki toimi. Kuten aikaisemmin kerroin, muuten Skype toimii  KDE pöydällä oikein.

Jokapäiväisessä käytössä on siis Ubuntu 9.04 ja toisella vanhalla koneella on "harjoituksen vvuoksi" asennettu OpenSuse. On siellä ollut Mandrivakin. Tätä konetta en edes aukaise päivittäin. Mutta siinä toimii Skype niinkuin pitääkin. Tämän koneen linuxeissa (nyt siis OpenSuse) ei /home kotihakemistoa ole osioinnissa tehty lainkaan. Käyttökoneessa Ubuntu 8.10 on asennettu niin, että osioinnissa on käytetty menetelmää "käytä koko levya" tai jotain sinne päin. Luulisin, että asennus on tehnyt normaalit osiot, siis myös /homen. Yhteisiä /home osioita ei siis ole.

Skype on asennettu Skypen sivuilta (olikohan se Feisty Fawn ?)Olen poistanut ja asentanut paketin (skype debian 2.0.0.72-1_ i386.deb) lukuisia kertoja uudelleen.

En ymmärrä, mitä tarkoittaa ongelmallisen version. asennushakemiston/ puhdistus. Tietotekniset taitoni ovat hyvinkin rajalliset, mutta yritän oppia koko ajan uutta.

20
Tmä kysymys siksi, että Skype toimii oikein KDE:ssä, OpenSusessa ja XP:ssä mutta ei oikealla tavalla Gnomessa. Kun aukaisen koneen, jossa toisella kiintölevyllä on Ubuntu 9.04 (päivitetty versiosta 8.10), Gnomeen, Skype ei aukea automaattisesti vaan sen käynnistintä pitää napauttaa ja ilmestyneeseen sisäänkirjautumisikkunaan pitää antaa Skypen salasana. Tämän jälkeen Skype aukeaa ja toimii normaalisti niin kauan kun kone on auki. (Ilmaisinalueella olevan  mikrofonin kuvakkeessa on punainen ruksi ja mikrofonin äänensäädön liukusäädin on nollassa ja säädintä pitää vetää oikealle, jotta ruksi poistuu.).  Kun valitsen työpöydäksi  KDE:n, Skype aukeaa automaattisesti eli oikein. Saman koneen toisella kiintolevyllä on XP, jossa niinikään Skype toimii oikein samoin kuin toisen koneen OpenSusessa. Kaikissa on sama käyttänimi (Skype nimi) ja tietenkin sama salasana. Myöskään mikrofoni ei niissä ole mennyt mykistynyt tilaan.

Kuvittelin ensin, että vika on vanhoissa käyttänimissä, jotka ovat jääneet kummittelemaan Skypen palvelimelle (?), mutta eikö olisi loogista, että ne siinä tapauksessa haittaisivat myös KDE:ssä, XP:ssä ja OpenSusessa. Kun näin ei ole, voisin kuvitella vian olevan Gnomessa.

Käytin päivitykseen asti Ubuntun 8.10 versiota, johon KDE pöytä oli asennettu konsolikomennolla. Päivitin siis tämän KDE pöydällä olevan Ubuntu 8.10 version uuteen 9.04 versioon. Muistaakseni käytin po. versiota joskus tilapäisesti myös Gnomella ja Skype toimii normaalisti.

Ongelma ei ole suuri, mutta olisi mukava, jos joku osaisi auttaa sen ratkaisemisessa.

Sivuja: [1] 2