Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - jallugola

Sivuja: [1]
1
Tällä kaavalla pienin muutoksin saapi varmaan myös ulkoiset firewire asemat joissa ntfs formaatti toimimaan...silti uutena tulokkana windows maailmasta jäipi  ::)mietityttämään että jos wintoosassa kaikki oli ntfs tai fatxx formaatissa onko linux käytössä samaa kaavaa eli voiko lisälevyn alustaa esimerkiksi ext3 tai ext4 formaattiin? ja onko sillä tapaa helponpi jakaa oikeudet..

Eli mikä on se oikein tapa tehdä lisätilaa esimerkiksi videoille/ musiikille lisälevylle?

2
NTFS-osioilla oikeudet ja omistajatiedot eivät toimi noin Linuxin suunnasta. Osion kaikki tiedostot liitetään tietyillä oikeuksilla, eikä niitä voi tietääkseni muuttaa lennossa.

Voit sen sijaan luoda ryhmän niille käyttäjille, jotka saavat käyttää NTFS-osioita, ja sitten liittää osiot vastaavalla gid:llä ja ryhmän luku/kirjoitusoikeuksilla. Debianissa ja Ubuntussa on valmiina disk-ryhmä, jota käytetään mm. loopback-laitteiden käyttöoikeuksien hallinnointiin. Sitä voi ymmärtääkseni hyödyntää turvallisesti myös tähän tarkoitukseen, mutta jos käyttäjille ei halua antaa ylimääräisiä oikeuksia, kannattaa luoda kokonaan uusi ryhmä.

Pysyvän NTFS-liitoksen luonti ryhmäoikeuksin:

1. Tarkista ensin disk-ryhmän gid ajamalla päätteessä: grep disk /etc/group
Ubuntussa se on tavallisesti 6

2. Lisää seuraava rivi /etc/fstab-tiedostoon (päätteessä: sudo nano /etc/fstab):

Koodia: [Valitse]

/dev/sda1    /media/ntfs1    ntfs-3g    defaults,locale=fi_FI.utf8,gid=6,fmask=117,dmask=007    0    0


Tallenna ja sulje editori.

gid=6 asettaa siis kaikkien tiedostojen ja hakemistojen omistajaryhmäksi diskin. fmask=117 asettaa tiedostojen omistajalle (root) ja omistajaryhmälle (disk) luku- ja kirjoitusoikeuden. Muilla käyttäjillä ei ole mitään oikeuksia. dmask=007 asettaa hakemistojen omistajalle ja omistajaryhmälle luku-, kirjoitus- ja suoritusoikeuden.

3. Lisää käyttäjät disk-ryhmään:

Koodia: [Valitse]
sudo usermod -a -G disk pekka
sudo usermod -a -G disk olli

4. Luo liitospiste: sudo mkdir /media/ntfs1

5. Käynnistä kone uudelleen

Tämä ratkaisi kaiken! toimii! Kiitokset avusta kaikille!

3
Pitäisiköhän se /media/disk/sda1 korjata oikeaksi. :) Eli millekkäs sinä ne oikeudet nyt tahdoitkaan antaa. Yleensä liitospiste on /media-hakemiston alla, mutta missä siellä?


Hyvä kysymys.....niitä kun ei siellä näy.....tarviiko mountata ne ensin salasanalla jotta näkyy? "Sijainnit" valikossa ne kyllä näkyy..

Elikkäs ensin salasana ja sitten sda1 ilmestyy media kansioon...jesh.. ::)

Kokeilenpa uudelleen...


ja koodia:

jari@Mcore:~$ sudo chown -R jari:jari /media/disk/sda1
[sudo] password for jari:
chown: tiedostoa ”/media/disk/sda1” ei voi käsitellä: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
jari@Mcore:~$

ja huh huh...ainakin media kansiossa näkyy onko vika siinä että osio on ntfs formaatissa? Pitäisikö olla joku muu formaatti?

4
Jos haluat oikeudet esim. ntfs-osioon sda1, joka löytyy polusta /media/disk/sda1, niin sitten tällainen riimi päätteessä..

Koodia: [Valitse]
sudo chown -R &USER:&USER /media/disk/sda1

.....tai myös näin

sudo chown -R käyttäjänimesi:käyttäjänimesi /media/disk/sda1

Antaa seuraavanlaisen ilmoituksen...

Koodia:

sudo chown -R jari:jari /media/disk/sda1
[sudo] password for jari:
chown: tiedostoa ”/media/disk/sda1” ei voi käsitellä: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
[3]+  Exit 127                USER:
jari@Mcore:~$

5
Ongelma seuraava...perus asennus tehty ok ::). käyttäjiä kaksi, osioita 2, ntfs, sda1 ja 2. ((vaikka Olli ja Pekka) olli asentanut). Olli joutuu kirjautumaan levylle joka kerta mountatessa ja pekan puolella vaaditaan ollin salasana kirjautumiseen. Miten saan levyille oikeudet siten että authorization:ia ei kysytä mountatessa?  ??? Pitääkö ensin tehdä ryhmä jossa olli ja pekka ovat? tarvitaanko samba kun jaettaisiin nämä kaksi osiota kaikille käyttäjille muttei verkkon? ???

Varmaan yksinkertaista mutta totta vie wintoosasta siirtyneelle ongelma.. ;).
Koitin metsästää netistä mutta on niin monia sekalaisia ohjeita ettei mitään rajaa..enkä halua sekoittaa koko konetta. :-\.


Apuva ja apuja :)

6
Firefoxin asetuksista voi valita mennäänkö suoraan nettiin vai välipalvelimen kautta.
Eli Muokkaa > Asetukset > Lisäasetukset > Verkko > Asetukset ja sieltä Ei välityspalvelinta ...



No niin, tuokin asetus on sitten tehty mutta edelleenkin jos on wireless on päällä samaan aikaan mokkulan kanssa niin firefox ei osaa mennä nettiin. Näkyypi olevan sama hommeli jos Lan kaapeli on kiinni niin selain ei toimita mokkulalla...
Lan ei yleensä onneksi ole käytössä mutta wlan on mokkulan kanssa samaan aikaan käytössä. Wlanin ip:t jakaa mulla dhcp...mokkula saa ip:t elisalta. Ja jos nyt oikeen kimurantisti sattuu niin lan saa omat ip:t vielä omalta dhcp:ltä ::)
Pitäisikö tuonne firefoxiin rukata jotain noihin välityspalvelimen asetuksiin jotta toimisi?

Eli tässä oottelen apuja...jollain on taatusti ollut sama ongelma....

7
Wlan siis toimii hyvin kun yhdistää sillä lähiverkkoon ja mokkula hyvin nettiin kun wlan ei ole käytössä, mutta miten saan tomimaan tämän ubuntun niin että wlan ja mokkula voivat olla yhtä aikaa päällä ja firefox ymmärtää mennä nettiin mokkulan kautta?

Eli miten mokkula oletukseksi yhteyksiin firefoxiin?

ubuntu 8.10, NetworkManager Applet 0.7.0, mokkula, usb wlan, firefox.

Varmaankin tyhmä kysymys mutta olenkin vasta siirtynyt windowsista tähän laatu käyttöjärjestelmään ::)

Sivuja: [1]