Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - iiwari

Sivuja: [1]
1
Laitealue / Re: Lexmarkin X1170 tulostin/scanneri
« : 27.07.06 - klo:19.28 »
Ongelma ei ole se, ettenkö tietäisi missä tiedosto on, kone ei näytä tietävän. Tai se ei kykene käsittelemään tiedostoa, tai sitten minä en kykene lukemaan ohjeita oikein ajurinasennukseen.

2
Laitealue / Re: Lexmarkin X1170 tulostin/scanneri
« : 26.07.06 - klo:20.20 »
Imuroin ajurin netistä. Ajuri on desktopissa tai kotikansiossa, molemmissa tapauksissa seuraavat komennot aiheuttavat tuloksen:

~$ mv CJLZ600LE-CUPS-1.0-1.TAR.gz lexmark
mv: tiedoston "CJLZ600LE-CUPS-1.0-1.TAR.gz" tilaa ei voi lukea: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
~$ tar -xvzf CJLZ600LE-CUPS-1.0-1.TAR.gz
tar: CJLZ600LE-CUPS-1.0-1.TAR.gz: Toimintoa open ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: Virhe ei ole korjattavissa, poistutaan nyt
tar: Child returned status 2
tar: Viivästetty virhepoistuminen johtuu aikaisemmista virheistä

Skanneri toimii. Tiedoston nimenkin pitäisi olla oikein.

3
Ubuntu tietokoneissa / Re: live-cd ja kovalevyn lukeminen
« : 13.03.06 - klo:21.25 »
Linux on hda:lla, joka on osioitu asennuksessa ehdotetulla tavalla, asema on IDE primary master. Hdb on asennettu tai ainakin yritetty Linuxin asennuksen jälkeen, IDE primary slave. Asennusta tein Linuxin ohjeiden mukaan. En ole hdb:tä osioinut erikseen, vaan se on winkun jäljiltä. Ennen linux-alustusta pyrkisin kopioimaan tiedostot muualle. Yritin asentaa fat:na ja nsft:nä, mutta ei onnistunut, proc:na sain näkyviin winkku-kansion, mutta en oikeaa sisältöä. Winkussa ei kyseiseltä kovikselta näkynyt mitään, näytti pelkkää alustamatonta.

Asentelusavotassa kävi näin:
-------------------
~$ sudo mount -t  /dev/hdb1 /media/windows -komennon jälkeen vaadittiin tiedostotyyppiä.

~$ sudo mount -t ntfs /dev/hdb1 /media/windows
             tai
~$ sudo mount -t vfat /dev/hdb1 /media/windows               

       mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,
       missing codepage or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so


~$ sudo mount -t proc /dev/hdb1 /media/windows

      Ja kas, taisipa mennä läpi. Järjestelmä/levyt  -osioissa hdb1 oli käytössä ja tiedostomuotona näkyi ntfs. Media/windows kansioista löytyi tavaraa, mutta vain 256 megaa. Kansioiden nimetkin oli outoja.
-------------------

4
Ubuntu tietokoneissa / Re: live-cd ja kovalevyn lukeminen
« : 13.03.06 - klo:00.00 »
Ja se Live-cd:n käyttö. Pitääkö biosista asettaa boottaus tapahtuvaksi cd-asemasta vai annetaanko Ubuntun käynnistyä ja sitten ajetaan joku levyn ohjelma. Itse en saanut konetta boottaamaan CD:ltä. Herjasi puuttuvaa boottauslevyä Linux:in sivulta latasin esittely-cd:n, ISO-tiedostonimessä on termi "live". Polton kanssa oli ongelmia, en aivan selkeästi saanut "levyn kuvaa" taikka imagea tehdyksi.  Poltto pielessä, vai, väärä "live", vai väärin ymmärretty boottaus? Pitäisikö kenties polttaa boottauslevynä, eräässä poltto-ohjelmassa oli vaihtoehtona boottauslevy.

Winkkukoneeseen kun laitoin polttamani levyn sisään, ruutuun avautui ikkuna, jossa oli vaihtoehtoina Linuxin testaus ilman koneeseen tehtäviä muutoksia, sekä muista Linux-ohjelmista yms.

5
Laitealue / Rikkonaiselta kovalevyltä tiedostot ulos?
« : 08.03.06 - klo:23.42 »
Olisiko sellaista ohjelmaa tai keinoa, jolla saisi ilmeisen vioittuneelta kovalevyltä edes jotain ulos? Aiemmassa ketjussa ihmettelin asennusvaikeuksia winkku-koviksen kanssa. Se ei asentunut FATtina eikä ntfs:nä vaan oudosti proc:na. Siltikään ei näy sellaista, mitä pitäisi, vaan aivan outoja kansioita. Kovis laitettiin winkkukoneeseen, se näytti alustamatonta RAW:ia. Tämä kovis on luultavasti saanut siipensä samalla, kun käyttiksen kovis (josta syystä täällä keikun). Winkkupuolella olisi joku PC-inspector(Clouseau?), joka pyrkii lukemaan vahingoittuneita tms tiedostoja. Winkkua ei pääse käyttämään. Nyt kaivataan välineitä, tietoa ja apua Linuxpuolella.

Jos ei onnaa, niin pensaa palaa, kun uudelleen joutuu lainaamaan mediaa toiselta puolelta maata. Taikka vaihtoehtoisesti sammakset katoaa postimerkkeihin, eikä edes riitä. Ihan olisi mukavaa saada pelastettua aarreaitta, mitä ei imuroida oikein mistään. Nyt vahingosta viisastuneena on töspelissä musta mötikkä, siitä tulee kaksi piuhaa koneeseen.

Jos on winkkupuolelle tehokas resepti, sekin kelpaa hyvin, tosin homma etenee osaltani hattu kourassa, vaan ei haittaa, jos toimii.

Tässä aiheessa olen ollut hidas, mutta aarteitaan pitää vaalia, jos on enää mitä vaalia. :-\

6
Ubuntu tietokoneissa / Vai Dapperissa?
« : 24.02.06 - klo:23.29 »
Eikös se oikea Dapper ilmesty huhtikuulla. Siitähän ne versiotunnukset tulevat: huhtikuussa tuleva saa loppunumeroiksi x.04 ja lokakuussa tuleva x.10. Ja se äksä vaihtuu vuosittain? Jos jollakulla parempaa tietoa/mutua, luetaan mielenkiinnolla. Ihan oikeesti. Minullakin oli vaan ihan olettamukset pelissä.

Joten, onko ihmekään, jos Dapper ei vielä toimi odotetusti, ennen ihan oikeaa julkaisuaan. Jos sinulla on Dapperin Beta-versio ja olet sitoutunut raportoimaan järjestelmän puutteista, silloin sinun kait pitäisi raportoida niistä.

Noh, ei sentään tämä ei olekaan "akkunoita", ehkä Linuxilla ei olla niin nuukia. Jos ei toimi, niin ei toimi. Itkeminen jätetään ammattimaisemmille, he tekevät sen taidolla ja asialla. Tosin joku harrastaja voi kyetä raportoimaan ominaisuuksista selvittävästi ja asiasta, joka ei vaivaisi ammattilaista. Joskus näissä osaajapiireissä vaivaa se seikka, että perehtymeemmät pitävät itsestään selvänä asioita, jotka helposti ovat hepreaa muissa käyttiksissä osaaville hepuille. Tosin osaavat vaihdokkaat voisivat vaivautua perehtyä käyttiksen omaan manuaaliin; siis se on käyttiksessä, ei tarvitse mennä nettiin.

 Aivan kuin opettelisi uuden kielen. Harva englantia opetteleva kiroaa sitä, että suomenkielen taidosta ei ole apua englanninkielenn opiskelussa. Miksi mikki-osaajat kiroavat sitä, että aiempi kokemus ei auta? Voisivat lukea manuaalia, auttaa paljon, mutta ei aina.

Juu, kun pyrkii olemaan edellä aikaansa, saattaa olla muodissa hiukan erilainen turkoosi, kuin on itse edelläkävijänä mainostanut pukeutumisessaan useitakin kuukausia. Itse en lataisi Dapperia, ennenkuin se on virallisesrti valmis. Jos se ei ole virallisesti valmis, en varmaan valittaisi kokeilukappaleen toimimattomudesta.

MUTTA ns beta-käyttäjiäkin tarvitaan, muuten ei virallinen julkaisu olisi niin valmis. Jos testaat raakiletta, raportoi ohjelman tekijöille, mutta tee se ammattitaidolla. Jos olet hyvä beta-käyttäjä, olet hyödyksi monille varsinaisille käyttäjille. Jos ei kiinnosta, anna olla. Jos kiinnostaa, varmaan ymmärrät kehittää itseäsi edelleen, ja olet yhteisölle tärkeä monen muun mukana. Oikea ns. beta-käyttäjä yrittää varmaankin tehdä kokeiluversiolla kaikkea mahdollista (ellei ole varoituksia) , ja jos tulee ongelmia, lähettää tarkan raportin ohjelman tekijälle.

Täällä on muitakin kokeiluversioiden testaajia, joten ehkä saatat saada ohjeita. Mutta mikä parempi, korjatulla paketilla tekemään lisää kokeiluja. Ja niistä raporttia eteenpäin. Mutta kokeilijoiden marmatukset ovat paikallaan viimeistään silloin, kun virallinen versio on liikkeellä. Silloin virallisen version käyttäjät voivat kokeilla, löytyykö edelleen marmatuksen aiheita.

Vähemmän kokeneille harrastajille voi olla turhauttavaa säätää kokeiluversioita. Mutta aina kannattaa kokeilla. Nyypiöstä voi kehkeytyä tie mimmoinen kukkanen.

7
Laitealue / Re: Wintous-kovalevy Ubuntuun?
« : 23.02.06 - klo:22.20 »
~$ sudo mount -t  /dev/hdb1 /media/windows -komennon jälkeen vaadittiin tiedostotyyppiä.

~$ sudo mount -t ntfs /dev/hdb1 /media/windows
             ja
~$ sudo mount -t vfat /dev/hdb1 /media/windows

       mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,
       missing codepage or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so


~$ sudo mount -t proc /dev/hdb1 /media/windows

      Ja kas, taisipa mennä läpi. Järjestelmä/levyt  -osioissa hdb1 oli käytössä ja tiedostomuotona näkyi ntfs. Media/windows kansioista löytyi tavaraa, mutta vain 256 megaa. Siellä pitäisi olla n. 50 gigaa, eikä ollenkaan sellaisia kansioita, kuin pitäisi löytyä. Lisäksi ominaisuuksissa näkyy, etteivät kaikki kansiot ole luettavissa. Kaikkiin kansioihin ei ole lukuoikeuksia. Oikeuksia pitää kokeilla vielä muokata. Työpöydällekin tuli ylimääräinen windows-ikoni.

Kaverilta varmistin: Proc ei ole wintousin tiedostomuoto. Miksi Fat tai ntfs ei toimi, mutta tuo proc olevinaan toimii, mutta ihan oikeasti ei kait sekään. Mystillistä.

8
Mitenkä pitäisi soveltaa omassa koneessa tuo    `uname -r`  , kuten esimerkkirivillä:

    "sudo apt-get install linux-headers-`uname -r` linux-restricted-modules-`uname -r`          build-essential gcc-3.4"

Meneekö sellaisenaan?

9
Laitealue / Re: Wintous-kovalevy Ubuntuun?
« : 22.02.06 - klo:22.33 »
Noniin. Nyt kokeiltiin ntfs-tiedostomuodon mukaista asennusta:

        ~$ sudo cp /etc/fstab /etc/fstab_backup
          $ sudo gedit /etc/fstab

Tämmöinen lisättiin loppuun:

        /dev/hdb1       /media/windows  ntfs  umask=0222         0       0

Lopuksi kokeilin:

        ~$ sudo mount -a

josta tuloksena:

         mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,
                    missing codepage or other error
                    In some cases useful info is found in syslog - try
                    dmesg | tail  or so

Lopputulos näyttäisi olevan sama, kuin FAT32-menetelmällä.

10
Laitealue / Re: Wintous-kovalevy Ubuntuun?
« : 22.02.06 - klo:21.31 »
Katsoin ja näytti olevan tuo FAT16. Sisältö on mp3-muotoon pakattua musiikkia. Tiedostoja yhteensä yli 4 gigaa. Yksittäinen kansio sisältää kaiken musiikin. Voisiko olla sittenkin ntfs? Levyn sisältö on tallennettu W 2000 Pro:lla. Kait se selviää kokeilemalla. Kaiken varalta lisää neuvoja otetaan kiitollisuudella vastaan.

11
Laitealue / Ongelma FAT16? Ohjeet 32
« : 21.02.06 - klo:23.33 »
Pähkäilin ja vertailin aikani erilaisia ohjeita. En tohtinut hoppuilla, tiedostojen hankinta oli huomattavasti vaivalloisempaa, ei mitään netti-imurointia, vaan kokeita levyjä käsiin ja koneeseen. Tässä asiassa muillekin noviiseille neuvoksi:

Yläpalkki(näytön yläreunassa): Järjestelmä/Ohje/Ubuntu 5.10 Starter Guide/  Ubuntun UKK-opas otsikon alta klikkaa "5. Windows-osiot". Uudelta sivulta kyseisen otsikon alta löytyy ohjeet FAT-tiedostomuotoisen osion liittämiseen.


Tein kyseisen ohjeen mukaan:

sudo mkdir /media/windows
sudo cp /etc/fstab /etcfstab_backup
sudo gedit /etc/fstab

aukesi uusi ikkuna, fstab, jonne lisäsin loppuun ohjeen mukaisen rivin:

/dev/hdb1 /media/windows vfat umask=000  0  0
(ennen sulkemista tallensin yläpalkista, vähän kuin vöördillä)

kokeilin komentoa:
  ~$ sudo mount -a
  Password:
  mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,
       missing codepage or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so


Mediakansiossa ei näy mitään, vaikka lukuoikeudet ovat käytössä. Graafisesta liittymästä "Järjestelmä/Levyt/" näkyy osio hdb ja sieltä hdb1. Tilaa on 111 Gt ja risat, kuten pitääkin, mutta vapaana. Tiedostomuotona näkyy vfat. Levya vaan ei saa käyttöön sieltäkään klikkailemalla.

Voisiko ongelma olla levyni FAT16, ohjeet koskevat lähinnä FAT32-muotoa. Jollakin työkalulla kun kurkkasin hdb:n tai hdb1:n tietoja, sain vastaukseksi mm. "kelvoton järjestelmätaulu" tai jokin hyvin samalainen termi (ei ainakaan mikään "hervoton protestilaulu" ;).

Sörkkii, sörkkii, eikä wörki. 

12
Ubuntu tietokoneissa / Re: Windows levyjen mounttaus.
« : 21.02.06 - klo:01.25 »
Olen koettanut asentaa kiintolevyä jonkin kerran ohjeiden mukaan. Kyseessä ei ole NTFS- eikä FAT32- vaan FAT16-tiedosto. Tein toimenpiteet FAT32-ohjeiden mukaan, siinäkö vika? Järjestelmä/Hallinta/Levyt näyttää hdb:lle liitoskohdaksi  Media/Windows. Levyasemaa ei saa käyttöön, tiedostomuoto näkyy tuntemattomana (Korjaus, nyt näkyy FAT:na). Windows-kansiokaan ei näytä mitään, vaikka oikeudet on kunnossa. Hdb on siis kiintolevy, jolla on runsas tiedosto. Kokona näkyy 111,89 vapaata  tilaa, ja levy on nimellisesti 120 Gt.

13
Yleistä keskustelua / Re: Mikä on ikäsi?
« : 02.02.06 - klo:00.05 »
Uusvanha eli 40 v. lasissa. Kalkkisosastolla tökkii välillä, kun on perehtynyt tietokoneisiin enempi kypsemmällä iällä. Kun on muitakin harrastuksia, kesäisin motukalla surauttelen, tämä ala ei ole vuodenympäri painotettuna, vaan paremmin tarvepohjalla. Kiinnostaa tämä linux jo siksikin, ettei tarvitse pelätä olevansa Gatesin taskuja täyttelemässä. Tämä foorumi on oiva käyttäjätuki, kiitos osallistuville. Porukkaa saa varmaan mukaan lisää, kun vaan sitkeästi käyttistä kehitetään siihen suuntaan, että sen käyttö edellyttää entistä vähemmän perehtymistä, aina tulee olemaan sellaisia, etteivät jaksa/kykene/viitsi.

14
Laitealue / Re: Wintous-kovalevy Ubuntuun?
« : 02.01.06 - klo:15.21 »
Tuo kävi itsellänikin mielessä. Alustettuna toinenkin kovis(hdb) olisi linuxin käytettävissä. Kuinka pääsen käsiksi tiedostoihin ja siirtämään ne ekalle, eli käyttiskovikselle(hda)?

15
Laitealue / Wintous-kovalevy Ubuntuun?
« : 02.01.06 - klo:01.52 »
Entisellä kovalevyllä on mp3-musaa. Levy ei ole niin entinen, ettenkö yrittäisi liittää sitä Ubuntuun breezyyn. Levy näkyy levytiedostoissa, mutta se ei ole käytössä. Kannattaako esim siirtää mp3 ekalle levylle, sitten alustaa tämä toinen levy linuxiin? Olen sitten aloittelija linuxin kanssa.

16
Yleistä keskustelua / CDex
« : 15.12.05 - klo:03.38 »
Olisiko Cdex -ohjelmalle vastinetta vai saisiko sen toimimaan Ubuntulla? Itse pidin Cdex:stä, kelpo rippausohjelma, hieman naarmujen vaikutustakin korjaili, lisäksi muitakin mukavia ominaisuuksia löytyy.

Vinyylejäkin on n.200 kpl, saisikohan niitä koneelle suht nopsasti ja helposti? Ne ovat 70-luvulta, joten CD-vastineita ei viitsisi lähteä metsästämään.

17
Itse asensin Ubuntu 5.10 -käyttiksen 1200Mz-prossun omaavaan koneeseen. Itse asennus ei tuottanut ongelmia. Ubuntu sai äänikortin käyttöönsä, mitä ei aiemmin kokeilemani Redhatit(taikka minä tunari itse) saaneet aikaan. Mikrofonikin toimii, mitä en saanut wintoosalla toimimaan. Nettiyhteys oli ongelma kaikilla Linuxeilla. Ehkä ongelma oli Adsl-liittymän asentajassa. Opiskelin sen verran, että aloin ymmärtämään liittymästä jotakin sumealla logiikalla. Sorkin Adsl-modeemin asetuksia, laitoin DHCP:n toimintaan boksissa ja Eth:n asetuksissa myös, ja johan toimi. Laitteiden ajureiden ja ohjelmien asennukseen voisi olla yleispäteviä ohjeita, mikä varmaankin houkuttelisi lisää porukkaa Linux-käyttäjiksi.

Sivuja: [1]