Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - mvnet

Sivuja: [1] 2
1
Ubuntu tietokoneissa / Re: Verkkoyhteyksien siltaukset
« : 07.01.06 - klo:20.51 »
Eli 192.168.1.5 on koneesi wlan verkon ip?

Anna PC:si verkkokortille ip-osoite eri verkosta esim: 192.168.2.1 ja XBOXille 192.168.2.2

Ja sitten vain asetetaan natti tuohon väliin:
Koodia: [Valitse]
# Natataan wlan0 laiteesta ulkoverkkoon menevä liikenne.
iptables -t nat -A  POSTROUTING -o wlan0 -j MASQUERADE

# Sallitaan eth0 laitteesta liikenne wlan0 laitteeseen ja siitä ulkoverkkoon.
iptables -A FORWARD -i eth0 -o wlan0 -m state --state NEW,ESTABLISHED -j ACCEPT


Tokihan tuo on mahdollista myös siltauksella, mutta en nyt muista miten se onnistui.

Onko tämä NAT-sitten aina päällä jokaisella käynnistyskerralla? Eli tartteeko näitä komentoja ajaa, jos käynnistää koneen uudelleen? Jos tämä NAT on päällä jokaisella käynnistyskerralla, niin miten saan sen pois käytöstä?

Tuleekohan tässä jotain ongelmia, kun PC on langattomassa reitittimessä kiinni, jossa myös on NAT. Eli olisi sitten kaksi NATtia peräkkäin.

2
Minunkaan mielestä Ubuntun osiontiohjelma ei ole aloittelijalle paras mahdollinen. Itse asentelin ensimmäistä Linuxiani ja se oli juuri Ubuntu. Asennus tyssäsi aluksi osiointi-kohtaan, kun se vaikutti niin sekavalta. Sain pitkän aikaa tutkia netistä, mitä pitää tehdä ennen kun ymmärsin mitä tehdään ja miten. Tarkkana tuossa saa olla, ettei koko levyä mene formatoimaan.

Nyt olen vaihtanut linukkani SUSE 10.0:aan ja mielestäni sen asennusohjelma on huomattavasti parempi. SUSEn osiointiohjelma on tehty paljon selkeämmäksi (tosin voisi sekin parempi olla). Asennusohjelma antoi oletusasetuksina oikeat osiointiasetukset (eli pienentää windows-osiota, ei formatoi ja luo linuxin tarvitsemat osiot). Itse tykkään SUSEsta paljon enemmän ja mielestäni se on aivan aloittelevalle Linuxin käyttäjälle helpompi kuin Ubuntu. Eli, jos Ubuntun asennus ei suju, kokeile SUSEa. Makuasiahan se vähän on, joten siitä ei passaa kiistellä.

Niinhän se on, että Linuxia varten pitää luoda swap-osio (muistin sivutusta tai jotain sellaista varten) sekä varsinainen tiedostojärjestelmä Linuxin tiedostoille (Ext2, Ext3, Reiser tms.). Itsekään en tarkasti muista, oliko Ubuntun asennusohjelmassa mahdollisuutta pienentää ensin Windowsin osiota ja tähän tyhjään tilaan sitten luotaisiin nämä Linuxin vaatimat osiot. Jos en väärin muista, niin tällaista mahdollisuutta ei ole (korjatkaa jos olen väärässä). Siinä mielessä SUSEn asennus on aloittelevalle paljon helpompi. Ei tarvitse räknätä Partition Magicin kanssa (joka on maksullinen).

3
Ubuntu tietokoneissa / Re: Verkkoyhteyksien siltaukset
« : 06.01.06 - klo:09.21 »
Kumpi on parempi tapa antaa nettiyhteys Xboxilleni PC:n kautta? Siltaus vain tuo NAT:taus? Vai onko vielä joku muu tapa? Onko joku tapa turvallisempi kuin toinen? Pitääkö palomuurin asetuksia säätää (eli salliiko se oletusena kaiken Xboxin liikenteen PC:n kautta)?

4
Ubuntu tietokoneissa / Verkkoyhteyksien siltaukset
« : 04.01.06 - klo:21.17 »
Eli pitäisi saada sillattua verkkoyhteydet. Asetelma on siis sellainen, että yhdessä huoneessa on PC ja Xbox. Xbox on kiinni verkkokaapelilla PC:ssä. PC on langattomalla verkkokortilla yhteydessä toisessa huoneessa olevaan WLAN-tukiasemaan, josta on laajakaistayhteys ulkomaailmaan. Xbox siis pitäisi saada PC:n kautta myös nettiin, että voisi pelata verkossa. Windowsin puolella yhteyksien siltaus toimii. Klikataan vain hiirellä yhteyksiä ja valitaan "lisää siltaan". Sitten on muodostunut uusi silta (MAC bridge miniport). Mutta nyt sama pitäisi saada Linuxille.

Käsittääkseni yhteyksien siltaukseen käytetään seuraavanlaisia komentoja:

Koodia: [Valitse]
ifconfig wlan0 0.0.0.0
ifconfig eth0 0.0.0.0
brctl addbr mybridge
brctl addif mybridge wlan0
brctl addif mybridge eth0
ifconfig mybridge up

ifconfig mybridge 192.168.1.5 netmask 255.255.255.0


Eli siis silta saisi koneen nykyisen IP-osoitteen (192.168.1.5) ja aliverkon peitteen. Noihin wlan0 (langaton) ja eth0 (verkkokaapeli)  -yhteyksiin ei käsittääksen tule IP-osoitteita (eli 0.0.0.0). Ongelmana on vain se, että näin tehtynä silta ei toimi. En saa PC:llä enää yhteyttä nettiin. Kun katson iwconfigista wlan0 -yhteyden tietoja, niin sen ESSID on nollaantunut (any/off). En saa laitettua SSID.tä takaisin edes manuaalisesti.

Muuta siis eikö sillan luominen tapahdu kuten yllä mainitsin? Windowsin puolella silta ainakin saa PC:n IP-osoitteet. Onko sillan määritys oikein, vai eikö Linux tue kunnolla yhteyksien siltaamista, jos toinen yhteyksistä on langaton verkkoyhteys? Vai pitäisikö tukiaseman asetuksia säätää?

5
Ubuntu tietokoneissa / Re: Grubin uudelleenasennus
« : 04.01.06 - klo:20.54 »
Joudun asentamaan xp:n uudelleen joten grub menee sen siliän tien. Miten sen saa asennettua takasin esim live cd:tä käyttäen?

Ainakin SUSE 10.0:n asennus-DVD:ssä on tehty todella helpoksi GRUB:in uudelleenasennus. Levy vaan sisään ja kone boottaa siltä. Valitaan valikoista järjestelmän palautusta jne.. ja sieltä käynnistyslataajan uudelleenasennus. En tiedä sitten voiko SUSEn asennus-CD:llä asentaa GRUB:in myös muihin koneisiin, joissa ei SUSEa ole (ja tietysti levyn imutus netistä ja poltto vie aikaa). Eikö Ubuntun asennus-CD:llä ole tällaista mahdollisuutta, että voisi asentaa GRUB:in uudestaan?

Itse yllätyin todella positiivisesti, kun SUSEn asennus-DVD:ltä löytyi tuo GRUB:in uudelleenasennus -mahdollisuus. Onnistuin saamaan GRUBin sekaisin kun muutin osiointeja Windowsin Partiton Magicilla. Mutta GRUBin uudelleenasennuksen kaikki taas toimi.

Tämä nyt meni ehkä vähän off-topic. Mutta, jos Ubuntun asennus-CD:ltä ei tuota ominaisuutta löydy, niin eikö olisi aika sellainen sinne saada?

6
Laitealue / Re: Herjaa Wlan -ajureista.
« : 15.12.05 - klo:16.28 »
Mitä seuraavaksi?

SItten pitäisi tietää WLAN:in asetukset. Eli SSID? salaus? (vain wep salaus toimii noiden Ndiswrapper ajureiden kanssa) dhcp vai kiinteä ip?

Ja jos haluaa saada WPA-salauksen toimimaan, niin silloin voi käyttää wpa_supplicant -nimistä ohjelmaa, jolla tuo WPA-salauksen käyttöönotto sujuu suht kivuttomasti (tietty kortin ajureiden pitää tukea WPA-salausta). Itselläni on ongelmia, jos käytän määritän Linuxin saamaan IP-osoitteet tukiasemani DHCP-palvelimen kautta. Siksi määritin IP-osoitteet ja DNS-osoitteet staattisiksi.

Jos firefox ei avaa sivuja, niin kannattaa kokeilla onko vika väärin määritellyissä DNS-osoitteissa. Kokeile vaikka mennä googlen sivuille osoitteeseen 64.233.183.104 . Jos tuolla menee ja www.google.com:lla ei mene, on vika todennäköisesti DNS-osoitteissa. Ja kannattaa tarkastaa, että oletusyhteytenä on tuo langaton yhteytesi eli wlan0. Eli valikosta Järjestelmä...Hallinta...Verkkoasetukset. Sieltä oletusyhdyskäytävän laite "wlan0". Samasta paikkaa saa määriteltyä DNS-osoitteet ja muut IP-osoitteet.

7
JAPADABADUUUU! Tämäkin ongelma ratkesi. Olin jo luopunut toivosta ja tyytynyt siihen, etten saa wlan-korttiani toimimaan lepotilasta palauduttua. Mutta sitten törmäsin netissä aivan sattumalta erääseen keskusteluun, jossa heillä oli samankaltainen ongelma.

Eli ongelman aiheutti siis seuraava (kuten vähän edellisissä viesteissäni arvelinkin):

Kun lepotilasta/valmiustilasta palataan, käynnistää Ubuntu sen hotplug-toiminnon (eli jotain siihen suuntaan, että Ubuntu lataa ajurit tunnistamilleen laitteille automaattisesti). Se latasi käyttöönsä acx100-ajurin wlan-kortilleni, vaikka sen olisi pitänyt käyttää ndiswrapperia. Tuo Linuxin acx100 -ajuri toimisi varmaankin, jos en käyttäsi mitään salauksia, mutta näin ei nyt ole. En saanut aiemmin mitenkään estettyä sitä, että Ubuntu ottaa käyttöön tuon acx100-ajurin. Ndiswrapperin lataaminen (modprobe ndiswrapper) ei siis auttanut mitään, koska acx100-ajuri oli jo käytössä.

Ongelma ratkeaa näin:

Kun lepotilasta ollaan palattu ja wlan-kortti ei toimi (eli Linuxin oma acx100 -ajuri on käytössä ndiswrapperin sijaan), mennään valikkoon: Järjestelmä...Hallinta...Laitehallinta. Täältä etsitään verkkokortti (itselläni "ACX 111 54Mbps Wireless Interface") ja valitaan se. Sitten valitaan Advanced-välilehti ja katsotaan mitä lukee kohdassa "info.linux.driver". Silloin kun ndiswrapper on käytössä ja wlan-kortti toimii ongelmitta, pitäisi kyseisessä kohdassa lukea ndiswrapper. Minulla siinä kuitenkin luki lepotilasta palutuksen jälkeen "acx_pci". Otetaan ajurin nimi ylös.

Laitetaan kyseinen ajuri Linuxin hotplug-systemin kieltolistaan. Eli muokkaa tiedostoa "/etc/hotplug/blacklist". Lisää tiedostoon rivi, jossa lukee "acx_pci" ja toinen rivi, jossa lukee "acx100" (kummatkin ilman lainausmerkkejä). Tallennetaan tiedosto ja sitten vain bootataan kone. Tämän jälkeen lepotilasta/valmiustilasta palautumisen jälkeen wlan-kortti toimii normaalisti (eli ajurina käytetään ndiswrapperia).

Ajoin myös seuraavia komentoja ennen blacklist-tiedoston editoimista, mutta en ole varma onko niitä pakko ajaa ollenkaan (epäilen että ei). Laitan ne nyt kuitenkin tähän:
Koodia: [Valitse]
sudo ndiswrapper -m
sudo ndiswrapper -hotplug

8
Eikö kukaan osaa auttaa tässä asiassa? Minkälaisia skriptejä Ubuntu ajaa kun kone uudelleenkäynnistetään? Luulisi, että jos ajan nuo samat skriptit, jotka käynnistävät wlan-korttini uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, niin saisin wlan-korttini toimimaan myös lepotilasta palattaessa.

Vai olisiko jotain muuta komentoa, jolla saisin wlan-korttini takaisin päälle?


Äh, en saa tuota langatonta verkkoani toimimaan mitenkään lepotilasta palatessa. Ei toiminut noiden  /etc/rc2.d skriptien ajaminen (tiedä sitten ajoinko ne oikein). Eikö kellään ole mitään muita ehdotuksia ongelman ratkaisemiseksi?

9
Jos linuxin käyttö on yhtä tuskaa niin windows käyttö on jo täyttä kidutusta, omalla koneella on molemmat ja enpä koske tuohon windowssiin enää kovin usein johtuen sen monista heikkouksista(ja rumakin se piruparka oli syntyessään). Vaikka olen kaunistellut ja säätänyt windowssia yhä paremmaksi ja paremmaksi(litestep, aston, palveluiden karsimista), niin vieläkin se muisti rohmu vie liikaa muistia(100 megaa enemmän kuin ubuntu). Ja vaikka se käynnistyy ja mikä parasta sammuu nopeasti en silti halua enää linuksesta luopua. Pelaan lähinnä vain ET:tä, joka toimii linuksellani paremmin kun se toimi windowssin puolella.

Turha Windowsia on niin morkata. Toki siinä on omat ongelmansa: mm. tietoturva, muistisyöppö tms.  mutta on sillä hyvätkin puolensa. Minullakin Ubuntu syö tavallisesti noin 50 % 256Mt:n muististani, mutta Windows käyttää yleensä 70% (alati pyörivä F-Securen palomuuri/virustutka syö resursseja). Windowsilla on kuitenkin vielä sen verran parempi laitteistotuki kuin Linuxin puolella ja monet hyvät ohjelmat (kuten esim. Macromedia Dreamweaver) on tehty vain Windowsille.

Yritäpä saada Linux toimimaan pikkasenkin erikoisemmalla kokoonpanolla, kuten vaikka joku vanhempi läppäri, jossa on esim. PCMCIA-verkkokortteja kiinni, digitv-kortti tms. Varmasti aikamoista säätämistä (kokemusta on oman kannettavan puolelta). Windowsin puolella ei yleensä muuta kuin ajurien asennus ja laite kiinni. Aina ei viitsisi käyttää montaa tuntia asetusten säätämiseen, kun olisi muutakin tekemistä. Johonkin perus PC:seen, jossa ei ole kummempia lisälaitteita, esim. Ubuntun asennus on varmasti helppoa ja kaikki toimii, mutta toisin on eksoottisemmissa ja harvinaisemmissa laitekokoonpanoissa.

Minusta tämä Windows/Linux uskollisuus on aika naurettavaa. Kumpikin käyttöjärjestelmä täydentää toisiaan. Uskon kyllä, että (lähi)tulevaisuudessa Linux ajaa Windowsin ohi. Sen ilmaisuus on aika iso valtti ja kunhan laitevalmistajat alkavat valmistaa ajureitansa myös linukalle ja helppokäyttöisyyttä parannetaan, alkaa Windows vaihtua varmasti monelta Linuxiin.


10
Sama juttu minulla. Windowsista en vielä luopuisi moneen vuoteen, ellei jakeluun tule sellaista Linux-pakettia, joka todella toimii kaikilla kokoonpanoilla ilman kauheaa säätämistä. Kannattavassani on edelleen sekä Windows XP, että Ubuntu 5.10. XP:tä käytän yleensä, koska WLAn-korttinii lakkaa toimimasta Ubuntussa aina kun palaan lepotilasta (kts. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=843.0). Linuxin lepotilatoiminnot eivät ole XP:n luokkaa. XP:ssä koneeni palaa lepotilasta noin 10 sekunnissa, Ubuntulla menee ainakin kaksinkertainen aika.

Ja WLAN-kortin sekä touchpadin saaminen toimintaan vaati aikamoista säätämistä näin Linuxin kanssa aloittelevalta, vaikka olenkin ikäni tietokoneiden kanssa häärännyt. Windows on aloittelijalle vielä huomattavasti helppokäyttöisempi ja laitteistotuki parempi. Ubuntun asentamisessa ja sen säätämisessä tosin oppii paljon uusi asioita, joista voi olla hyötyä tulevaisuudessa.

En väitä, että Ubuntu olisi mitenkään huono. Jos saisin tuon lepotilan toimimaan, niin käyttäisin Ubuntua varmasti enemmän. Vikaa on myös laitteiden valmistajissa, kun he eivät julkaise ajureitaa tms. muuta kuin Windowsille.

Mutta esim. kouluihin, kirjastoihin ja virastoihin, joissa ei pahemmin tietokonepelejä pelailla ja uusia laitteita asennella käyttäjän toimesta, Linukat olisivat mielestäni järkevä hankinta. Paljonkohan kaupungeilla menee vuodessa noihin Windowsin lisensseihin? Linuxin saisi ilmaiseksi. Kuitenkin suurin osa tästä käytöstä on nettiselailua, sähköpostin lukemista ja pienimuotoista tekstinkäsittelyä, joka hoituu Linuxilla paremmin kuin hyvin.

11
Eikö kukaan osaa auttaa tässä asiassa? Minkälaisia skriptejä Ubuntu ajaa kun kone uudelleenkäynnistetään? Luulisi, että jos ajan nuo samat skriptit, jotka käynnistävät wlan-korttini uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, niin saisin wlan-korttini toimimaan myös lepotilasta palattaessa.

Vai olisiko jotain muuta komentoa, jolla saisin wlan-korttini takaisin päälle?

12
Vielä tuosta WLAN-kortin toimimattomuudesta lepotilasta palattaessa.

Eli katsoin mitä iwconfig tulostaa terminaaliin.

Normaalisti kun WLAN-kortti ja langaton verkko toimivat tulostaa iwconfig:
koti@kannettava:~$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11g  ESSID:"Kotiverkko54Mbps"
          Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: 00:0F:3D:A7:7D:0A
          Bit Rate:54 Mb/s   Tx-Power:10 dBm   Sensitivity=0/3
          RTS thr:4096 B   Fragment thr:4096 B
          Power Management:off
          Link Quality:100/100  Signal level:-48 dBm  Noise level:-256 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

sit0      no wireless extensions.


Sitten lepotilasta palattua iwconfig tulostaakin tällaista:
koti@kannettava:~$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

sit0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11b+/g+  ESSID:"STA15A416"  Nickname:"acx100 v0.2.0pre8"
          Mode:Auto  Channel:1  Access Point: 00:00:00:00:00:00
          Bit Rate=54 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   Sensitivity=1/3
          Retry min limit:7   RTS thr:off
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0


Eli SSID, Access Point ja kaikki muutkin asetukset ovat aivan sekaisin.

Vaikuttaisi siltä, (arvailua) että Ubuntu ottaa käyttöön omat ajurinsa tuolle kortille, kun ndiswrapper ei ole päällä. Sitten kun ndiswrapper yritetään laittaa päälle, ei sillä ole vaikutusta vaan Ubuntu käyttää edelleen omaa ajuriansa, joka ei toimi oikein.

Vai voisiko tässä olla jotain vikaa wpa_supplicantissa - ettei se käynnistyisi oikein? Mitään ajatuksia???

13
Ubuntu tietokoneissa / Re: Lepotila ja ndiswrapper
« : 18.11.05 - klo:20.19 »
Sain nyt tuon lepotilan ja valmiustilan jotenkin toimimaan Ubuntussa, kun muokkasin acpi-support -tiedostoa. Kone menee ja palautuu lepotilaan/valmiustilaan normaalisti.

Viititkö laittaa nuo konfikit tänne näkysälle, kun olisi kiva saada nuo toimimaan itsekkin.


Eli ensin avataan muokattava tiedosto:

Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/default/acpi-support
Minulla kyseinen tiedosto näyttää tältä:
Koodia: [Valitse]
# Uncomment the next line to enable ACPI suspend to RAM
ACPI_SLEEP=true

# Comment the next line to disable suspend to disk
ACPI_HIBERNATE=true

# Change the following to "standby" to use ACPI S1 sleep, rather than S3.
# This will save less power, but may work on more machines
ACPI_SLEEP_MODE=mem

# Add modules to this list to have them removed before suspend and reloaded
# on resume. An example would be MODULES="em8300 yenta_socket"
#
# Note that network cards and USB controllers will automatically be unloaded
# unless they're listed in MODULES_WHITELIST
MODULES=""

# Add modules to this list to leave them in the kernel over suspend/resume
MODULES_WHITELIST=""

# Should we save and restore state using the VESA BIOS Extensions?
SAVE_VBE_STATE=false

# The file that we use to save the vbestate
VBESTATE=/var/lib/acpi-support/vbestate

# Should we attempt to warm-boot the video hardware on resume?
POST_VIDEO=false

# Should we switch the screen off with DPMS on suspend?
USE_DPMS=false

# Use Radeontool to switch the screen off? Seems to be needed on some machines
# RADEON_LIGHT=true

# Uncomment the next line to switch away from X and back again after resume.
# This is needed for some hardware, but should be unnecessary on most.
DOUBLE_CONSOLE_SWITCH=true

# Set the following to "platform" if you want to use ACPI to shut down
# your machine on hibernation
HIBERNATE_MODE=platform

# Comment this out to disable screen locking on resume
#LOCK_SCREEN=true

# Uncomment this line to have DMA disabled before suspend and reenabled
# afterwards
# DISABLE_DMA=true

# Uncomment this line to attempt to reset the drive on resume. This seems
# to be needed for some Sonys
# RESET_DRIVE=true

# Add services to this list to stop them before suspend and restart them in
# the resume process.
STOP_SERVICES="mysql "

# Restart Infra Red services on resume - off by default as it crashes some
# machines
RESTART_IRDA=false

# Switch to laptop-mode on battery power - off by default as it causes odd
# hangs on some machines
ENABLE_LAPTOP_MODE=false

Eli HIBERNATE_MODE oli minulla aluksi "shutdown", muutin sen arvoon "platform". SAVE_VBE_STATE, POST_VIDEO ja USE_DPMS -kohtiin laitoin arvoiksi "false". LOCK_SCREEN=true -rivin kommentoin pois, koska en halua aina syöttää käyttäjätunnusta ja salasanaa kun lepotilasta palaudutaan.

Sitten muutin myös hieman grub:in config-tiedostoa. Eli:
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Etsi sieltä rivi, joka alkaa "# kopt=root=". Lisää rivin perään "acpi_sleep=s3_bios" (ilman lainausmerkkejä). Minulla kyseinen rivi näyttää nyt tältä (kommenttimerkki pitää olla siis rivin alussa):

Koodia: [Valitse]
# kopt=root=/dev/hda5 ro acpi_sleep=s3_bios
En ole varma tarviiko tuota grub:in menu.lst-tiedostoa välttämättä muuttaa, mutta tuolla tavalla minulla ainakin homma pelaa. Ongelmana on siis vielä, ettei WLAN-kortti enää toimi lepotilasta palautumisen jälkeen.

WLAN-kortin ongelma tuskin johtuu noista äsken mainituista asetusten muutoksista. Sama ongelma oli aivan Ubuntun perusasetuksilla, kun joskus sain säkällä palautettua tietokoneen lepotilasta perusasetuksilla.

14
Ubuntu tietokoneissa / Lepotila ja ndiswrapper
« : 18.11.05 - klo:17.44 »
Sain nyt tuon lepotilan ja valmiustilan jotenkin toimimaan Ubuntussa, kun muokkasin acpi-support -tiedostoa. Kone menee ja palautuu lepotilaan/valmiustilaan normaalisti. Ainut ongelma on, että WLAN-korttini ei enää reagoi valmiustilasta/lepotilasta palautumisen jälkeen. Luulen, että ongelma liittyy jotenkin ndiswrapperiin. Ubuntuhan sammuttaa itse PCMCIA-laitteet ja ndiswrapperin kun se siirtyy lepotilaan/valmiustilaan. Nyt kun kone palautuu valmiustilasta, ei WLAN-kortin valot enää pala.

Sama juttu tapahtuu kun teen seuraavat toimenpiteet terminaalissa:

Koodia: [Valitse]
sudo ifdown wlan0
sudo rmmod ndiswrapper
sudo cardctl eject 0

(eli nyt wlan-yhteys on suljettu, ndiswrapper pois päältä ja pcmcia-kortista virta pois)
Sitten takaisin päälle:

Koodia: [Valitse]
sudo cardctl insert 0
sudo modprobe ndiswrapper
sudo ifup wlan0

(näillä komennoilla wlan-verkon pitäisi tulla päälle, mutta kortissa ei pala valot, eikä verkko toimi)

Jos teen seuraavasti, homma toimii:

Koodia: [Valitse]
sudo ifdown wlan0
sudo cardctl eject 0

(eli nyt pcmcia-kortista otettiin virrat pois, muttei koskettu ndiswrapperiin)

Koodia: [Valitse]
sudo cardctl insert 0
sudo ifup wlan0

Nyt wlan-kortissa palavat valot ja langaton verkko toimii.


Eli, jos otan ndiswrapperin pois päältä, en saa sitä enää takaisin. Eli siksi lepotilatoimintokaan ei varmaankaan pysty palauttamaan ndiswrapperia oikein.

Tutkiskelin hieman acpi-kansion resume.d ja prepare.d -tiedostoja ja yritin muokata niitä, ettei ndiswrapperia sammutettaisi. Mutta tämän jälkeen lepotilasta palautuminen ei enää toiminut. WLAN-kortin valot syttyivät kyllä, mutta tuli vain musta ruutu.

Eli missäköhän on vika? Pitäisikö ajaa jotain muita komentoja, että saisi ndiswrapperin takaisin päälle. Nyt ainoana vaihtoehtona, että saan verkon takaisin toimintaan lepotilasta palautumisen jälkeen on käynnistää kone uudestaan. Ehdotuksia

15
Taitaa tuo suspend2:n asennus jäädä minulta tekemättä. Olen yrittänyt saada lepotilaa/valmiustilaa toimimaan Ubuntun omilla toiminnoilla (muuttamalla etc/acpi-support -tiedoston sisältöä). Onko ideoita, mitä siitä kannattaisi editoita? Mitkä olisivat ne asetukset, joilla lepotila/valmiustila toimisi useimmilla koneilla?

Nyt siis kun laitan koneen lepotilaan tapahtuu seuraavaa:
Kone sammuttaa näytön ja rouskuttaa hetken. Kiintolevy sammuu ja parin sekunnin kuluttua kiintolevy taas pyörähtää käyntiin ja rouskuttaa taas hetken. Sitten kone sammuttaa itsensä. Eli jotain levylle kirjoitettiin.
Kun yritän palauttaa systeemiä lepotilasta, tulee ruudulle Ubuntun logo normaalisti. Joskus ruudulle tulostuu tämän jälkeen vain jotain outoa tekstiä ja numeroita ja homma tyssää siihen. Joskus taas tulee teksti tyyliin reading image. Kun image on luettu, menee näyttö taas sekaisin, ja pakko sammuttaa kone väkisin.

Onko mitään toivoa saada lepotilaa/valmiustilaa toimimaan?

16
Tuo mainitsemani suspend2 vaikuttaa ihan käyttökelpoiselta ohjelmalta, jos vain saisin sen asennettua oikein. Ohjeet kyseisen ohjelman asentamiseen ovat osoitteessa: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=75443&highlight=suspend2

Mutta asennus tyssää minun osaltani 7:een kohtaan, eli kohta:
Install gcc-3.4 required by kernel
Koodia: [Valitse]
apt-get -y install gcc-3.4.5
CC=gcc-3.4
export CC

Minulla kyseinen komento tuottaa tällaisen virheilmiotuksen:

Koodia: [Valitse]
root@kannettava:~# apt-get -y install gcc-3.4.5
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
E: Pakettia gcc-3.4.5 ei löytynyt

Mikäköhän mahtanee olla vialla. Pitäisikö sources.list -listaan lisätä jotain osoitteita? Vai jotain muuta? Vai olisiko Ubuntulle jotain muuta ohjelmaa lepotilan saamiseksi kuntoon, joka olisi suhteellisen helppo asentaa.

17
Ongelmana on nyt, että miten saan mountattua tuon niin, että pystyn peruskäyttäjänä myös kirjoittamaan Windowsin jaettuihin tiedostoihin.

...

Ja miten saan tehtyä niin, että Ubuntu mounttaa tuon Windowsin jaon automaattisesti käynnistyksen yhteydessä?

Tsori. Näihin löytyikin vastaus Ubuntuguidesta osoitteesta:

http://ubuntuguide.org/#automountnetworkfoldersall

Asia on ratkaistu.

18
No niin. Sain tuon tiedostojen jaon jotenkin toimimaan tällaisella komennolla.

Koodia: [Valitse]
sudo mount -t smbfs //192.168.1.5/Jaetut /mnt/pckone -o rw,username=Vieras,password=salasanani
Eli 192.168.1.5 on pöytäkoneeni IP lähiverkossa, Jaetut on jaetun kansion nimi ja Vieras on Windowsin oletuskäyttäjätunnus kun kirjadutaan jaettuihin kansioihin. Tuo siis mountattiin kansioon mnt/pckone.

Ongelmana on nyt, että miten saan mountattua tuon niin, että pystyn peruskäyttäjänä myös kirjoittamaan Windowsin jaettuihin tiedostoihin. Nyt en pysty kuin lukemaan niitä, en muokkaamaan. Roottina pystyn myös muokkaamaan niitä, mutta miten saan tehtyä asian niin, että pystyn tavallisena käyttäjänä muokkaamana Windowsin jaettuja tiedostoja.

Kokeilin myös mountata tuon smb-jaon suoraan työpöydälleni, mutta sama juttu - ei pysty kirjoittamaan.

Ja miten saan tehtyä niin, että Ubuntu mounttaa tuon Windowsin jaon automaattisesti käynnistyksen yhteydessä?

19
Elikkäs sellainen ongelma on, ettei lepotila (hibernate) eikä valmistila (sleep) toimi kannettavassani kun käytän Ubuntua. Windowsilla homma toimii. Ubuntulla kun laitan koneen lepotilaan kone rouskuttaa hetken ja sammuttaa kiintolevyn ja näytön. Muutaman sekunnin kuluttua kiintolevy lähtee taas käyntiin ja ruudulle tulostuu pystypalkkeja ja on pakko vain ottaa virrat pois ja käynnistää uudelleen, että pääsee takaisin Ubuntuun.

Valmiustilan kanssa on sama juttu. Valmiustilasta palatessa ruutu menee sekaisin, ja pakko resetoida. Mitäköhän asetuksia tässä kannattaisi säätää. Kannettava on parisen vuotta vanha Packard Bell IGO 2451.

Onko Ubuntulle jotain ohjelmaa, jolla saisi käyttöön samanlaisen lepotilatoiminnon kuin Windows XP käyttää. Siis, että sen hetkinen tila talennetaan kiintolevylle ja kone sammutetaan. Sitten kun Ubuntun käynnistää, niin palaisi siihen mihin jäätiin.

Silmääni sattui ohjelma nimeltä suspend2. Onko jollain kokemuksia tuosta?

20
Mutta toinen juttu onko käytössä Hoary vai Breezy? Itselläni oli ainakin Breezyssä jo valmiiksi synapticin ajurit. (tais kyllä olla jo Hoaryssäkin)

Tosiaan. Synapticsin ajurit oli todellakin asennettu Ubuntuuni (5.10) valmiiksi!! Tok tok  ;D. Riitti siis vain kun lisäsin tuohon synapticsin InputDevice kohtaan muutaman lisä-Optionin. Tässä auttoi sivu osoitteessa: http://gentoo-wiki.com/HARDWARE_Synaptics_Touchpad .

Eli kyseinen kohta näyttää nyt tältä:

Koodia: [Valitse]
Section "InputDevice"
Identifier "Synaptics Touchpad"
Driver "synaptics"
Option "SHMConfig"    "true"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "LeftEdge"      "1700"
Option "RightEdge"     "5300"
Option "TopEdge"       "1700"
Option "BottomEdge"    "4200"
Option "FingerLow" "25"
Option "FingerHigh" "30"
Option "MaxTapTime" "180"
Option "MaxTapMove" "220"
Option "VertScrollDelta" "100"
Option "MinSpeed" "0.05"
Option "MaxSpeed" "0.10"
Option "AccelFactor" "0.0011"
EndSection

Tuommoisilla asetuksilla sain hiiren nopeuden juuri siksi kuin halusinkin. Jos haluaa nopeutta pienemmäksi, muokkaa kohtien MinSpeed, MaxSpeed ja AccelFactor -arvoja pienemmiksi. Jos nopeutta haluaa enemmän, arvoja tietysti kasvatetaan.

Muihin InputDevice-kohtiin kuin tuohon Synapticsiin ei kannata koskea, muuten tulee ongelmia, kokemusta on.

Tämäkin asia ratkesi aika simppelisti. Ihmettelen vain miksei noita minspeed ja maxspeed arvoja ole laitettu ihan oletksena tuohon inputdevice-osioon. Nyt kului turhaa aikaa kun luulin, että täytyisi asentaa synapticsin ajurit, mutta semmoiset oli sitten jo asennettukin.  ;)

Nyt alkaa olla Ubuntun asetukset sellaisia kuin halusinkin. Vielä kun saisi luettua jaettuja kansioita Windows-koneelta ja saisin lepotilan/valmiustilan toimimaan Ubuntussa, niin alkaisi Windosista luopuminen olla lähellä.

Sivuja: [1] 2