Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - paukku92

Sivuja: [1]
1
Yleistä keskustelua / Vs: Gnome vai KDE
« : 26.04.08 - klo:07.58 »
Pelkällä Fluxboxilla mennään. On tullut käytettyä joskus GNOME:a KDE:tä ja Xfce:tä, mutta minimalistisuus maan perii :)

2
Yleistä keskustelua / Vs: Vuosi Ubuntua.
« : 17.03.08 - klo:19.13 »
Olin ajellut eri MS-tuotteilla koko pienen elämäni. MS-DOS, Windows 3.1, 95, 98 ja 2000 oli nähty. Isäni oli kokeillut Linuxia jo ensimmäisellä tietokoneellaan, joka oli IBM PS/1, jakeluna oli Slackware. Isä kokeilikin eri distroja aina silloin tällöin, mutta Windows tuli kyllä aina takaisin koneelle jonkin ajan päästä. Pettymys olikin kova kun luin MikroBitistä pelistä nimeltä Freeciv, halusinkin kokeilla sitä mutta siitä olikin vain Linux-versio.

Henkilökohtainen ensiaskel Linuxiin päin alkoi 2007 kesällä kun osallistuin Suomipelit.com:n kesäkisaan. Tein peliä, jota en kuitenkaan saanut valmiiksi, mutta olin ottanut askeleen OpenGL:n suuntaan, kun DirectX tuntui TODELLA hankalalta. Samaan aikaan isä kokeili silloin uutta Ubuntu 7.04 Feisty Fawnia. Omana huolena Linux-maailmaan siirtymisessä oli ohjelmointityökalujen puute. Luulin nimittäin ettei Linuxiin saa hyviä ohjelmointityökaluja. Nämä huolet karsiutuivat kun kokeilin kääntää ohjelmani Linuxissa, ihmetykseksi Windowsissa tehty OpenGL-koodi toimi lähes heittämällä, joten seuraavaksi alkoikin jakelun metsästys. Kokeilin koneellani Damn Small Linuxia, joka olikin ihan kiva, mutta en saanut siinä USB-muistitikkuani mountattua. Etsin muita jakeluita jotka olisivat toimineet 200mhz nuhapumpullani, Xubuntu olisikin periaatteessa toiminut, mutta kiintolevy oli liian pieni ja koneen BIOS ei tukenut suurempaa kiintolevyä joka meillä oli.

Tulin siten hankkineeksi vanhan, hieman tehokkaamman, koneen neljälläkympillä netistä. Asensin siihen Xubuntun ja kaikki toimi mainiosti äänikorttia lukuunottamatta. Kortti oli SoundBlaster AWE 64 ISA-väylään. Netistä sain kaiken maailman modprobea ja lspcitä mutta ei vaan toiminut. Luin jostain, että Linux-ytimessä ei ole enää Plug&Play tukea ISA-korteille, joten luulin että joudun kääntämään kernelin uudestaan. Vika ratkesi kuitenkin BIOS puolella, yllätykseskseni huomasin että rinnakkaisportilla ja äänikortilla oli sama keskeytys, joten sekään vika ei ollut Linuxin syytä.

Nykyään osaan käyttää Ubuntua aika hyvin, konffitiedostot ovat tulleet tutuiksi, käyttöympäristönä toimii konsoli (jota käytänkin jo ehkä paremminkin kuin GUIta) ja Fluxbox. Pelin kehitys sujuu systeemin puolesta ihan hyvin, vielä kun itse saisi jotain tehtyä :) . Säätämistä on omalla koneella ollut aika paljon, lähinnä sen takia että olen tavoitellut aina kevyempää kokoonpanoa, mutta itse asiassa nautin järjestelmän säätämisestä, ja pelin teko onkin joskus jäänyt jalkoihin. Tähän mennessä on jäänyt hyvä maku Ubuntusta ja kaikesta muustakin Linux-touhusta. Saahan sitten nähdä mitä toinen puolivuotinen tuo tullessaan, kaikkea hyvää varmaankin :)

EDIT: typo

3
Jeps, kiitos linkistä. Nyt voikin tehdä peliä aika vapaasti.

4
Olen tekemässä peliä ja kuvia etsiessäni olen törmännyt Wikipediassa ja Autowikissä Public Domain-kuviin joita siis saa käyttää täysin vapaasti. Suurin osa kuvista on kuitenkin GNU Free Documentation Lisencellä. Joten haluaisin tietää mitä tämä lisenssi edellyttää minulta, jos käytän kuvia pelissäni.

P.S. Tiedän kyllä mistä lisenssitekstin saa, mutta se on aika pitkä enkä itse saanut kovin paljon tolkkua siitä. Olisin hyvin kiitollinen jos joku kertoisi asian lyhyesti.

5
Yleistä keskustelua / Vs: Linux Kiuruveden Yläasteelle?
« : 26.02.08 - klo:16.41 »
Opettajan mukaan yhden luokan koneet muuttuvat Linux-koneiksi, joten siirtymä ei ole sataprosenttinen. Kahdesta isommasta ja yhdestä pienemmästä luokasta tämä on kuitenkin aika paljon.

Ajankohdasta opettaja sanoi että voi kestää pitkäänkin (joku juttu mutkistunut), joten ei ehkä ihan parista viikosta olla puhumassa.

6
Yleistä keskustelua / Vs: Linux Kiuruveden Yläasteelle?
« : 25.02.08 - klo:18.21 »
Ainakin näin äkkiseltään ajatellen thinclient-systeemi tuntuisi todennäköiseltä, sillä linkin tekstissä valitettiin laitekannan kustannuksia ja ylläpidon vaikeutta.

Mutta huomenna voi koulussa yrittää saada vähän lisätietoja opettajilta. Toivotaan, että asiaan on paneuduttu kunnolla, ettei tule sitten karvasta pettymystä kun kaikki ei menekään niin kuin piti.

7
Yleistä keskustelua / Linux Kiuruveden Yläasteelle?
« : 25.02.08 - klo:17.13 »
Tänään huomasin koululla, että ATK-luokista raahattiin koneita pois ja joku sanoi että hiihtoloman (seuraava viikko) jälkeen siellä on uudet koneet.

No, Googletus asiasta tuotti seuraavan linkin:

http://opspro.peda.net/kiuruvesi/viewer.php3?DB=kvyatvts&mode=2&document_id=9

"Siirtyminen linux-ympäristöön ja avoimien ohjelmien käyttöön tulee ajankohtaiseksi lähiaikoina."

Kiuruveden Yläaste siis näiden tietojen mukaan siirtyy Linux-aikaan parin viikon kuluessa.

EDIT: typoja

8
Vilkuilin sääntöjä kansiossa /etc/udev/rules.d/ ja löysin tiedoston 85-alsa.rules ja muokkailin sen tällaiseksi

Koodia: [Valitse]
KERNEL=="controlC[0-9]*", ACTION=="add", \
        RUN+="/sbin/start-stop-daemon --start --background --pidfile /var/run/alsa/bogus --startas /etc/init.d/alsa-utils -- start %n"
KERNEL=="controlC1*", ACTION=="add", RUN+="asoundconf set-default-card default"
KERNEL=="controlC1*", ACTION=="remove", RUN+="asoundconf set-default-card Intel"

Juttu ei toiminut heti, ja löysinkin syyn tiedostosta /etc/udev/rules.d/README, kun vaihdoin numeron tiedostonimen alussa numeroksi 80, niin johan alkoi toimia.

9
Isällä on USB-äänikortti joka toimii Ubuntussa mainiosti. Hän kuitenkin haluaisi että kun se liitetään koneeseen niin silloin siitä tulisi oletusäänikortti kaikille ohjelmille, ja kun USB-äänikortti on irti niin silloin koneen oma äänikortti on  oletuksena.

Onnistuuko?

10
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 12.09.07 - klo:18.40 »
Minun työpöytäni.



[ylläpito on poistanut liitteen]

11
Löysin googlettamalla kyllä ohjeet puhtaalta pöydältä asennukseen ilman graafista ympäristöä:

https://help.ubuntu.com/community/Installation/LowMemorySystems

Ajattelin sitten siihen laittaa FluxBoxin ja muutamia ohjelmia, että ongelma on varmaan tällä ratkaistu.

Komentoikkunalla tarkoitin sitä pääteikkunaa joka xinit:llä käynnistyy ihan graafisessa ympäristössä, ei minua tekstitilassa kirjautuminen haittaa.

12
Koneeni on vanha nuhapumppu ja kokeilin saada siihen jotain kevyempää käyttöympäristöä, ja löysinkin FluxBox:n. Olen Fluxboxiin tyytyväinen, se on kevyt, muokattava yms. No, koneessani on aika pieni kiintolevy ja tuo XFCE rohmuaa aikas paljon tilaa joten poistin sen.

Saan kyllä X:n ja Fluxboxin käyntiin kometoriviltä xinit:llä, mutta tässä on ongelma xinit:n voi käynnistää vain roottina ja koko ympäristön käyttäjää en osaa vaihtaa.

Lisäksi se komentoikkuna alussa häiritsee.

Yritän löytää ratkaisu(j)a itsekin, mutta apu olisi tervetullutta.

Sivuja: [1]