Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - 20071523

Sivuja: [1]
1
Ubuntu tietokoneissa / Re: Linuxin komentokieleen apuja
« : 14.01.07 - klo:03.37 »
Kiitos kaikille vastanneille neuvoineen ja kirjasuosituksineen!

Nyt yömyöhällä palanneena yöjalasta katson parhaimmaksi tutkia linkit 15 tunnin päästä. Komentokieli selkenee ajan myötä, tavalla tahi toisella. Motivaatiota ainakin riittää ja jonkin verran myös omaksumiskykyä.

Tällä hetkellä pidän parhaimpana vaihtoehtona pitää kaksoiskäyttöjärjestelmää siihen asti, kun olen oppinut Linuxista niin paljon, että tulen toimeen ilman sitä. Sen jälkeen Windows XP Professional saa kokonaisuudessaan kenkää molemmilta kiintolevyiltäni ja asennusvalintani on ainakin aluksi Unbutu ja myöhemmin ehkä kokemuksen karttuessa Kunbutu, vaikka kysymys lienee ainakin osittain vain eri työpöydästä.

Reilun viikon Unbutu-kokemuksen jälkeen ei voi muuta sanoa, kuin että vakaa on, ja Windowsiin verrattuna ei ole tullut yhtäkään kaatumista. Liekö tuuria, vai onko Linuxin stabiliteetti maineensa veroinen !! Raskaiden Windowsin vaatimien virustorjuntapakettien + muiden tilpehöörien takia Winkku on selkeästi hitaampi kuin Linux. Lämmöt esimerkiksi Linuksissa ovat huomattavasti alhaisemmat, kuin Windows XP:ssä, joka tekee ja hääräilee itsekseen mitä omituisempia asioita katsellen Taski Managerista.

Tosin tämä minun masiina on vähän vanhanaikainen varovasti järeällä Zalman pipelinellä ylikellotettu kuumakalle ( P4, socket 775, 3,8 MHz --> 3,98 MHz, 4096 DDR RAM 800 MHz ), mutta Linux toimii tässä aivan moitteettomasti !!

Alkutuntuman mukaan tämä on hyvä käyttöjärjestelmä. Olen saanut tarpeekseni Win XP:n virheilmoituksista ja kaatumisista. Piste.

Kysymys Linuxista enemmän tietäville: Koski & Kajalan kirjan ( Linux käyttäjän käsikirja, s. 36, IT Press, 2003 ) mukaan raskaasti kuormitetulla palvelimella, jossa oli runsaasti PIENIÄ tiedostoja, tiedostojärjestelmä Reiser FS selvisi niistä poisto- ja kirjoitusosuudeltaan noin 6 - 7 kertaa nopeammin, kuin ext3. Jos on kovolla pieniä tiedostoja, niin onko järkeä tai syytä vaihtaa Linuxin tiedostojärjestelmäksi ext3 sijaan Reiser FS  ??

Ystävällisin terveisin Ykä   

2
Ubuntu tietokoneissa / Linuxin komentokieleen apuja
« : 13.01.07 - klo:11.41 »
Minulla on WindowsXP:ssä kaksi suurta kiintolevyä, joista ykköslevy on partitioitu osioiksi C, E ja F. Pienempi kakkoslevy osioiksi D ja G. Työtiedostot olivat osiolla E ja ja varmuuskopiot menivät muuntuneiden tiedostojen osalta päivittäin itsekseen kakkoslevyyn osioon G ajastelulla copy con- komentojonolla tarvitsematta tehdä mitään. Sinänsä kätevää.   

COPY CON
XCOPY E:\  G:\  /e /m /s

Poistin levynhallinnasta osiot F, johon asensin Ubuntun. Samoin varmistustallennuksia varten poistin kakkoslevyltä osion G, joka on niin ikään ext-formaatissa. Ykköslevyn osiosta tuli /dev/hdc7 ja kakkoslevyn osiosta tuli /dev/hdd2.  Kysymykseni saattaa kuulostaa typerältä, mutta olen käyttänyt Linuxia vain viikon.

Kysymys kuuluu: Minkälaisen komentojonon rakennan, että saisin ykköslevyn Linux osiolta vaikkapa päivittäin varmuuskopiot kakkoslevylle siten, että vain muuntuneet tiedostot kopioidaan. XCOPY-komennossa ensimmäisen kopioinnin jälkeen juuri tuo valitsin /m, joka poistaa edellisen kopion arkistointibitin pois päältä, jolloin kopionti on nopeaa, kun vain muuntuneet tiedot kopioidaan. Toisin sanoen miten saan kopioinnin sujumaan yhtä kätevästi tekemättä itse mitään muuta kuin komentojonon?

Toinen kysymys. Minusta tuntuu siltä (voi olla harhaluulokin), että Linuxin komentokieltä pidetään jollakin tavoin itsestäänselvyytenä siinä mielessä, että kaikkihan sen osaavat, jos Linuxia käyttävät. Tämä näkyy mielestäni suomenkielisessä Linux-kirjallisuudessa, jotka keskittyvät valitettavan usein vain Linuxin kehityshistoriaan, asennukseen ym,, mutta komentokieli pahimmillaan kuitataan "katso man sivuilta" tai sitten annetaan muutama yleinen komento ilman esimerkkejä.

Tietysti netti on pullollaan vastauksia joka kysymykseen, mutta kun olen hieman laiska opiskelemaan päätteen ääressä, niin mielelläni opiskelisin kirjaa lokoisasti sängyssä, ja tekisin  vaikkapa komentojonoharjoituksia päätteellä.

Aikoinaan ensimmäisen tietokoneeni IMB ps2 / Win3.1 ja PC-DOS 5.0 mukana tuli IBM:n oma 800 sivuinen kirja dossista ja kieltämättä se on tähän mennessä paras tietokonekirja, minkä olen lukenut. Komennot esiteltiin useilla esimerkeillä ja komentokielen sybtaksi, parametrit ja valitsimet selitettiin juurta jaksaen. Jos tämän kirjan luki ajatuksella, ei voinut olla osaamatta dossia suhteellisen hyvin. Windows-piolella tästä oli myöhemmin suurehko apu.

Niin. Jos joku tietää kirjan, jossa perehdyttäisiin toden teolla Linuxin monipuoliseen ja dossia paljon kehittyneempään komentokieleen, niin otan kirjasuosituksia kiitollisena vastaan. Englanninkieltä en vierasta ja voi olla, että suomenkielisiä ei ole olemassakaan.       

3
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: Tulostinongelma
« : 11.01.07 - klo:10.32 »
murheenkryyni on on uudehjo mustavalkolaser HP 1020, joka on kyllä luettelossa,

Hmmm... Itselläni on HP Laserjet 1200, eikä sen asennuksessa ollut mitään probleemaa.
LinuxPrinting-sivuilla kerrotaan tulostimesi toimivan mostly ja ajuriksi suositellaan
zoo2zjs:ää.
http://openprinting.org/show_printer.cgi?recnum=HP-LaserJet_1020
Tuolla on myös ohjeita tulostimen asennuksesta Breezyyn. Oma tulostimeni siis
meni ns. heittämällä (tulostimeni on printteriportissa ei siis USB:ssä, mutta tuolla
ei juurikaan pitäisi olla merkitystä).

Kiitoksia neuvoista.  Kyseiseen ongelmaan löytyi useita hieman erityyppisiä ohjeita, joista kaikki eivät toimineet. Menettelin seuraavasti:

sudo apt-get install-build essential
wget -O foo2zjs.tar.gz http://foo2zjs.rkkda.com/foo2zjs.tar.gz
tar zxvf foo2zjs.tar.gz
cd foo2zjs
sudo make unistall
make
./getweb 1020
sudo make install-hotplug cups

Nyt tulostin toimii moitteetta ja en huomaa mitään ongelmia, vaikka tämä on kai nyt sitten onneton Windows tulostin.

4
Asentaminen ja käyttöönotto / Tulostinongelma
« : 10.01.07 - klo:11.08 »
Asensin Dapperin XP:n rinnalle ja yllätys oli suuri, kun kaikki oheislaitteetkin toimivat. Ainoa murheenkryyni on on uudehjo mustavalkolaser HP 1020, joka on kyllä luettelossa, mutta se ei ihahdakkaan. Miten saisi tämän tulostimen pelaamaan. Huom. komentokielei ei ole oikein hallussa ....

Sivuja: [1]