Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - tgts

Sivuja: [1]
1
Tässäpä mun kahden koneen uptimet:

Koodia: [Valitse]
16:03:27 up 11 days,  6:59,  2 users,  load average: 0,01, 0,08, 0,12
Ja toinen:

Koodia: [Valitse]
16:00:01 up 46 days, 8 min,  2 users,  load average: 1,00, 1,00, 1,00
Nuo koneet on aina auki, kun toinen toimii kodin tiedostopalvelimena ja toinen yleisenä weppipalvelimena. Täällä maaseudulla sähköt katkeilee kuitenkin siihen malliin, että pari kertaa on päässyt jonnekin 90 päivän kieppeille, mutta ei yli sadan koskaan.

Toinen kone on aina täydellä kuormalla, kun ajan siinä distributed computing -projekteja - miksei antaisi käyttämätöntä prosessoriaikaa hyvään tarkoitukseen, kun kone kumminkin on auki. Kone alkaa kohta olla neljän vuoden iässä, ja alusta asti on ollut täysi prosessorikuorma yötäpäivää, ei minkäänlaisia ongelmia. Veikkaan että vehje vanhenee ominaisuuksiltaan ennen kuin komponenttien tunnit tulee täyteen.

Ainiin, sitten nurkassa lojuu vielä yksi vanha serveri 90-luvun loppupuolelta, joka nyt on jo eläkkeellä, mutta on ollut varmaan 6 vuotta koko ajan käynnissä. Siitä on pari tuuletinta vaihdettu, mutta kaikki muut osat, esim. alkuperäiset 8 scsi-levyä, toimivat yhä kuin uudet.

2
Laitealue / Vs: Ubuntuko hajottaa kiintolevyt?!
« : 02.11.07 - klo:22.37 »
Tietääkseni lukema kasvaa kahdessa tapauksessa, ensinnäkin aina kun levy pysähtyy ja käynnistyy (esim. virransäästön vuoksi), ja toiseksi kun levy parkkeeraa lukupäät. Tästä oli juttua jossain ulkomaan sivustolla, jota en tähän hätään löytänyt enää. Ainakaan oma levy ei lopettanut pyörimistä, mutta parkkeerasi lukupäitä tiuhaan tahtiin, mikä tuotti ärsyttävän kilahduksen, monesti useita aivan peräkkäin. Tuota tapahtui etenkin silloin kun kone oli vähällä käytöllä. Nyt onneksi ongelmaa ei enää ole uuden asetuksen myötä.

3
Laitealue / Vs: Ubuntuko hajottaa kiintolevyt?!
« : 31.10.07 - klo:13.27 »
Mitäs mieltä olette sitten siitä, pitäisikö tuo ”hdparm -B 254” asettaa jonnekin rc.localiin tms.?

Kunhan vaan sitten ei tuo haitallinen asetus palaa, jos koneen laittaa nukkumaan tms. Kai paras olisi muuttaa se sieltä, mistä se alunperin asettuu. Vaikka ideaalitapauksessahan tällaista haittaa ei tietysti olisi vakiona päällä ollenkaan. Olettaen että tuolla asetuksella todella on yhteys levyn kestoikään, pitäisi asiasta mun mielestä olla aika paljon isompi haloo kuin mitä tällä hetkellä on.

4
Laitealue / Vs: Ubuntuko hajottaa kiintolevyt?!
« : 31.10.07 - klo:09.28 »
Samsungin nykyiset 2.5" levyt (kuten tämä oma, malliltaan HM080HC) laskee "käyttötunneiksi" puolikkaita minuutteja. Jako kahdella ja sitten 60:llä antaa tunnit. Tuo raw value on se kiinnostava lukema, pelkkä value on sellainen ihmiselle suuntaa antava arvo, eli esim. lukema on aluksi vaikka 100, ja alkaa sitten levyn kuluessa laskea kohti raja-arvoa (tresh). Sitten kun menee alle, on aika vaihtaa levy tai ainakin varautua ongelmiin. Worst on sitten levyn eliniän aikana sattunut huonoin arvo, josta näkee vaikka lämpötilan tapauksessa kuumimman lämpötilan. Tasaisesti laskevien mittarien kohdalla tuolla arvolla ei liene merkitystä kun worst on aina sama kuin value.

Nyt kun muutin hdparm -B254:llä asetuksia, ei levy pidä enää sellaista lukupään parkkeerausääntä, joka tähän mennessä onkin vähän ihmetyttänyt ja kuulostanut jotenkin huolestuttavalta. Load cycle countin value on 95, varmaan se alun perin on ollut 100. Että kyllä aika äkkiä on tullut alaspäin, kun ajattelee että levy on käytännössä vielä uusi. Ei hyvä.

Levyissä on myös aika monipuolinen sisäinen diagnostiikka. Smartctl:n vipu -t näyttää testivaihtoehdot ja sillä saa myös käynnistettyä valitsemansa, long-testi on ymmärtääkseni kaikkein kattavin, kestää yli tunnin. Tuloksen näkee sitten esim. vivulla -a, aivan listauksen lopusta.

5
Laitealue / Vs: Ubuntuko hajottaa kiintolevyt?!
« : 30.10.07 - klo:22.48 »
Tämäpä onkin mielenkiintoinen kysymys. Mulla on tänä syksynä hajonnut Linux-kannettavista kolme levyä, käytettyinä tulleita tosin. Ongelmiin kyllästyneenä hankin koneisiin upouudet levyt, ja nyt kun katson smartctl:lla, näissä kahdessa läppärin levyssä (molemmat hankittu syyskuussa -07) on tuo load cycle count ensimmäisessä 54901 ja toisessa 45277. Taitavat olla aika isoja arvoja..?

6
Laitealue / Vs: Xubuntu 7.10 wlan-kortti a-link wl54pc
« : 30.10.07 - klo:21.38 »
Nuo WinXP:n ajurit voi imuroida täältä:

http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=24&PFid=1&Level=6&Conn=5&DownTypeID=3&GetDown=false&Downloads=true

Tuolta sitten kohta Windows XP/2K/ME/98SE driver. Se on siis zip-paketti, ja sen kun purkaa purkajan unzip kanssa, saa nuo tarvittavat kaksi ajuritiedostoa.

Itse en onnistunut kääntämään kortin mukana tulevia enkä netistä saatavia Linuxin ajureita, vaikka kernelin headerit ja muu kääntämiseen tarvittava kama oli asennettuna, enkä jaksanut kovin paljoa selvitellä syytä, koska ndiswrapper toimi. Tietty natiivi-ajuri olisi kivoin, mutta...

7
Laitealue / Vs: Xubuntu 7.10 wlan-kortti a-link wl54pc
« : 30.10.07 - klo:18.59 »
Huomasin että tuo toimimaton rtl8180 onkin moduulina nimeltään r8180. Eli tuossa aiemmassa viestissäni rtl8180 pitää korvata oikealla nimellä r8180. Kyllä mulla ainakin toimii kun ensin poistan moduulin r8180 ja sitten lataan ndiswrapperin, johon olen ensin asentanut XP:n ajurit. Raportoikaapa menestyksestä niin mietitään lisää jos ei ala toimia...

Edit: niin, toisen komennon kohdalla ei pitäiskään tapahtua mitään. Promptin palaaminen kestää pari sekuntia, ja sitten jo alkaakin kortissa palaa/vilkkua molemmat valot. Se on kanssa yksi ongelma, että näissä korteissa on käytetty monia eri piirisarjoja. Tää mun on just tuo RTL-8185-pohjainen, eli lspci näyttää tällaista tietoa:

Koodia: [Valitse]
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller (rev 20)

8
Laitealue / Vs: Xubuntu 7.10 wlan-kortti a-link wl54pc
« : 30.10.07 - klo:17.06 »
Kyllä tuon kortin saa toimimaan, jos ei muuten niin käyttämällä ndiswrapperia. Se on siis systeemi, jolla Windowsin ajuria voi käyttää Linuxissa. Asenna pakettivarastoista paketit ndiswrapper-common ja ndiswrapper-utils. Noiden lisäksi tarvitset esim. Windows XP:n ajurit tuolle kortille, ja nehän ovat siinä cd:llä, joka kortin mukana tuli. Ja netistä toki löytyy myös. Tarvittavat tiedostot ovat rtl8185.sys sekä net8185.inf. Päätteessä sitten mene sinne hakemistoon missä nuo Windows-ajuritiedostot ovat (cd -komentoa käyttäen) ja komenna

Koodia: [Valitse]
sudo ndiswrapper -i net8185.inf
Tämän jälkeen komento

Koodia: [Valitse]
sudo modprobe ndiswrapper
ottaa ajurin käyttöön. Nyt pitäisi kortin toimia (merkiksi syttyy toinen, kiinteä valo korttiin). Jos ei toimi, on mahdollista että toinen moduuli (muistaakseni nimeltään rtl8180) on ladattuna, jolloin se pitää poistaa käytöstä ennen kuin ndiswrapperin lataa modprobe-komennolla. Ladatut moduulit näkee komennolla lsmod, ja komento sudo modprobe -r rtl8180 poistaa moduulin käytöstä. Jatkossa sitten pitää tuo moduuli ndiswrapper ladata aina, jotta kortti toimii (eli käyttämällä tuota modprobe-komentoa). Automaattiseksi sen voi tehdä lisäämällä rivin jossa lukee ndiswrapper tiedostoon /etc/modules. Tällöin pitää myös estää ettei rtl8180 lataudu (jos se niin tekee) lisäämällä rivi blacklist rtl8180 tiedostoon /etc/modprobe.d/blacklist. Tuota komentoa sudo ndiswrapper -i net8185.inf ei tarvitse suorittaa kuin kerran.

Vähän - tai paljon - sekava selostus tämä, toivottavasti oli jotain apua...

9
Jännää miten eri ihmiset näkevät asiat eri tavoin. Omasta mielestäni taas Windows on juuri se peruskäyttäjän helppo ja yksinkertainen pelien ja toimistosovellusten alusta, kun taas Unix-tyyliset ovat ammattilaisten järjestelmiä, joihin siirrytään siinä vaiheessa kun käyttäjä haluaa laajat vaikutusmahdollisuudet ja monipuolisuutta... Joo, off-topiciksi meni :(

10
Laitealue / Re: Canon LBP-4u
« : 06.01.07 - klo:16.13 »
Minkäslaisella konekokoonpanolla ajelet Linuxiasi. Huomioitavaa on kuitenkin, että Linux tekee aina ensin PostScript-vedoksen, jonka ajuri sitten kääntää tulostimelle sopivaksi.

Minulla on nuo printterit kahdessa eri koneessa, molemmat ihan perusvehkeitä, toinen on 1.4GHz (käyttiksenä Dapper) ja toinen 450MHz (Edgy) riittävillä muisteilla. En ole huomannut että tulostaminen veisi juurikaan tehoa tuossa hitaassakaan... Sama vaiva on ollut kaikilla käyttämilläni distroilla viime vuodet, mikä voisi viitata rautaongelmaan jos olisi vain yksi kone kyseessä, tai sitten johonkin kaikille distroille yhteiseen juttuun, kuten ajureihin, CUPSiin tai johonkin muuhun vastaavaan.

11
Laitealue / Re: Canon LBP-4u
« : 06.01.07 - klo:14.23 »
Eipä kyllä itselläkään vaikuttanut, vaikka noita asetuksia vaihteli kuinka. Outo juttu sikälikin, että ongelma on sama sekä Canonilla (eli lbp8-ajurilla) että tuolla HP 4:llä, joka käyttää eri ajuria. Veikkaan että tuossa on kyse tavalla tai toisella siitä, että tekstikin tulostuu ikään kuin kuvana - kuvan tulostaminen noilla koneilla tunnetusti kestää kauan, mutta tekstiä pitäisi tulla 6 sivua minuutissa. Muistaakseni silloin joskus vanhassa Red Hatissa oli printterin konfigissa joku tähän vaikuttava rasti-ruutuun -kohta, joka piti olla oikein että printteri toimi nopeasti.

12
Laitealue / Re: Canon LBP-4u
« : 03.01.07 - klo:23.33 »
Itsellä on aivan sama tilanne LBP-8IV:n ja LBP-1260:n sekä HP 4:n kanssa. Outoa on se, että joskus RedHat 6.x tai 7.x -aikoina nuo toimivat yhtä nopeasti kuin Windowsissa, mutta sitten jonkun käyttispäivityksen myötä alkoi hidastelu. Oliskohan siinä vaiheessa tullut CUPS tai jotain, en tiedä. Jos saman sivun tulostaa monta kertaa, tulevat ne aina nopeasti, mutta sitten kun sivu vaihtuu, printteri miettii aivan kuin kuvaa tulostaisi, vaikka pelkkää tekstiä olisikin sivulla.

Sivuja: [1]