Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - klreksi

Sivuja: [1]
1
Asensin ubuntu 9.10 kolmelle samanlaiselle koneelle kuin alkuperäinen kirjoittaja kuvaa. Muistia vain 500mb, mutta toimii ihan täydellisesti, jopa SD-muistikortinlukija, tabletit, volumepainikkeet, bluetooth, verkko, wlan, dvd-asema, äänet jne. ilman mitään säätämistä. Asentaminen vei konetta kohti reilut puoli tuntia ja yhden koneen asennuksen teki tytär 13 v ilman aiempaa käyttöjärjestelmäasennuskokemusta. Toimivat nettikoneina mainiosti ja jopa vanhat ja vaatimattomat win95 pelit winellä. Muistia voisi lisätä, mutta on tylsän kallista (1G paikalliskaupasssa 79e, netissä 69e...) enkä ole varma, nopeuttaisiko koneen toimintaa merkittävästi.

2
Kiitokset vastauksista, jotka kesäloman aikana sain. Näillä on hyvä jatkaa eteenpäin. Tuo labelin asettaminen vaatii kuitenkin määrittelyn kaikkiin henkilöihin, joissa on viittaus "vanhaan" kuvien tallennuspaikkaan. Toisaalta se olisi pysyvä ratkaisu seuraaviin henkilöihin, joten työ ehkä kannattaisi.

Tärkeiden tietojen säilyttäminen ulkoisella medialla on tuon miniläppärin 8 G kiintolevyn säästämistä, sillä kun pyörii jo tuo Ubuntu ja kaikki sovellukset. Kuvat ovat digikameralla perhealbumeista napsittuja ja samaan ryhmäkuvaan on viittauksia monesta eri henkilöstä. Gramps osaa näppärästi rajata tietyt kasvot ja linkittää ne tietyn henkilön tietoihin kannassa.

3
Miniläppärissäni (AA1) pyörii Ubuntu 9.04. Läppärin vasen muistikorttipaikka on varustettu 4Gb SD-muistikortilla. Asensin mainion sukututkimusohjelman GRAMPsin ja sukelsin sukuni historiaan. Tuonne muistikortille tallensi kuvat ja varmuuskopion tietokannasta. Noin 300 nimeä napsahteli sukupuuhin nopeasti ja 8 sukupolvea näin aloittelijalle oli mukava saavutus.

Henkilöihin voi liittää myös galleriakuvia, eli sukupuussa näkyy pieni pala vaikkapa ryhmäkuvasta rajattuna. Homma toimi hienosti, kunnes eräänä päivänä jokaisen naamakuvan tilalla oli punainen rasti. Kuvat olivat tallella, mutta niihin viittaava polku oli muuttunut, joten tietokanta ei löytänyt enää kuvia.

Aikaisempi polku, jolla kuvat olin tallentanut oli /media/disk/hakemisto/tiedosto ja tätä tietokanta hakee. Nyt tiedosto löytyy /media/disk_1/hakemisto/tiedosto Epäilen tuon uuden nimityksen johtuvan koneessa satunnaisesti kiinni olevista muista usb-levyasemista, jotka ovat automaattisesti nimenneet liitoskohdan uusiksi (?). Taltion irrottaminen ja tuominen takaisin ei korjaa asiaa, ei liioin ominaisuuksien kautta tapahtuva liitoskohdan muuttaminen. Voisin tietysti muuttaa jokaisen henkilön kohdalla tuon polun viittaamaan uuteen paikkaan, mutta työ on tuskastuttavan suuri ja entäpä jos polun nimi vaihtuu jälleen?

Miten liitoskohdan vaihtumisen voi estää tai vaihtaa liitoskohdan aikaisemmaksi. Onko tuosta "lukittamisesta" vaaraa esim muiden tietovälineitten liitettävyydelle?

Kimmo, root(sien) harrastaja

Sivuja: [1]