Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Timppis

Sivuja: [1]
1
Olen Storkin kanssa hiljalleen samaa mieltä tuosta päivityksen ja asennuksen erosta...

Minua kiinnostaisi tietää mitkä suhteet on onnistumisille/epäonnistumisille kun versiopäivitys tehdään netistä vs. DVD-levyltä.


Omat kokemukseni ovat sellaiset, että aivan alussa kun aloin Linuxia käyttämään (olisko ollut versio 5.0 tai jotain) niin silloin versiopäivitykset netin kautta onnistuivat. Jostain 8.0 lähtien lähes aina kun olen siirtynyt versioissa ylöspäin netin kautta, niin jotain ongelmaa on ollut. Ja yleensä ne ovat ratkenneet asentamalla järjestelmä uudestaan levyltä. Sitten kun olen saanut version pystyyn, niin sen "sisäiset" päivitykset ovat aina sujuneet mallikkaasti.

Tiedä häntä, voihan kyseessä olla myös vika näytön ja seinän välissä: jos käyttäjä räpiköi, se tuskin on järjestelmän vika... ;)

2
No niin, tilanne on liikkunut reippaasti eteenpäin. Eli tein sen, minkä olisi pitänyt tehdä heti alkuun: poltin levykuvan 11.04:sta ja asensin järjestelmän siitä olemassaolevan päälle - ja voilá! Nyt pelittää jälleen ja alkaa tuohon uuteen työpöytään tutustuminen. Olen Storkin kanssa hiljalleen samaa mieltä tuosta päivityksen ja asennuksen erosta...

Onkos tuossa 11.04:ssa jotain työpöytätehosteita? Tulen toki toimeen ilman höllyviä ikkunoita, mutta haluaisin kokeilla onko näytönohjaimen 3D-grafiikka päällä vai ei?

3
Tilannepäivytys: tällä hetkellä pääsen kirjautumaan graafiseen liittymään käyttämällä onboard-näppäimistöä, mutta itse liittymässä en pysty käyttämään päätettä koska näppis ei suostu toimimaan. Joten en saa sources-listaa esiin. Saisikos tuon onboard-näppäimistön jotenkin toimimaan myös graafisen liittymän puolella? Paketinhallinnasta yritin asentaa Dasherin, mutta sehän tökkäsi siihen, etten saanut kirjoitettua salasanaa...

Recoveryn puolella kun kokeilin komentoa sudo apt-get -f install, niin vastaukseksi sain kolme nollaa ja tiedon että koneessa on 399 päivittämätöntä.

4
Eli päätin päivittää vanhan 10.04. uudempaan versioon. Normaalin tavan mukaan nostin sen ensin 10.10. ja yritin uudelleenkäynnistää. Lopputulemana se, että näyttö pysyi pimeänä. Se ei minua yllättänyt, sillä koneen sisällä on Ati Radeon, jonka kanssa olen tapellut aikaisemminkin.

Päätin ennen tuon ongelman perkaamista kuitenkin päivittää version vielä 11.04, niin saan uusimman version käyttööni tuon Ati Radeonin säätämisen jälkeen. Päivityksen jälkeen graafinen käyttöliittymäkin alkoi toimia, mutta ilo oli lyhytaikainen - nyt on ratkottavana seuraavanlaisia ongelmia:

1) Päivityksen jäljiltä koneesta ei löydy kovalevyn osioita - itseasiassa koko kovalevyä ei löydy, ainoastaan Kotihakemisto ja Tietokone.

2) Firefox hävisi tyystin jonnekin. Kun yritin asentaa sitä komentoriviltä, sain tiedon että riippuvuussuhteissa on ongelmia, ja että "syynä todennäköisesti pystytetyt paketit".

4) Päivityksenhallinta työkalussa sama juttu: päivityksiä ei voida hakea/asentaa noiden pakettien takia

5) Grubin valikossa näkyvät versiot 2.6.35-30 ja 2.6.32-33. Ensimmäisestä ei pääse graafiseen liittymään ja recovery mode jumittuu tehtyään osan "ajoa". Jälkimmäisestä (2.6.32-33) pääsee graafisen tilaan, mutta recovery mode tyssää ilmoitukseen: "skip stopping firewall: ufw (not enabled)

6) Näppis toimii silloin kun huvittaa, ja hiiren saa toimimaan irrottamalla sen välillä koneesta.

Noin nyt aluksi. Itse olen pähkäillyt, että syynä koko tähän soppaan on toisen päivityksen keskeytyminen (nappula päätti kokeilla mitä isän koneen eri napit tekevät...) jonka seurauksena koneessa on jollain tavalla pystyssä horjuva käyttöjärjestelmä.

Mutta millä tavalla tuon päivityksen saisi etenemään/korjaantumaan?

5
Tutkimattomat ovat Ubuntun tiet.... edellisen viestin jälkeen poistin radeonin ajurin järjestelmästä, jonka jälkeen koko näyttö ei toiminut. Vikasietotilassa käskin ensin korjata vialliset paketit, joita oli viisi (nimiä en älynnyt ottaa ylös).

Sen jälkeen asensin uudestaan radeonin ajurin ja yllätykseni oli sangen positiivinen kun rauta heräsi eloon ja näyttö toimii vilkkelästi kuin ajokoira metsällä. Eli nyt pelittää.

Mutta mitä tuli korjattua ja miten, sitä en varmuudella voi sanoa. Pääasia lienee että homma toimii...

6
Tuli asennettua gallium, ja lopputulos oli edelleen sama. Näytön tahmailu jatkuu samalla tasolla mitä aikaisemmin. Vaihdoin vanhan putkinäytönkin tilanteeseen kun aloin epäillä että voisiko tahmailu johtua siitä, mutta lopputulema oli edelleen sama, tahmeaa touhua. Miten on mahdollista, että vain minulla tuntuu olevan vaikeuksia tämän kortin kanssa? Mitä ihmettä teen väärin?

7
Koodia: [Valitse]
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Laitteisto#N.C3.A4yt.C3.B6nohjainten_suljetut_3D-ajuritEivät ole, ellei käytössä ole erittäin vanha Ubuntu. ATi ei tee enää suljettuja linux-ajureita esihistoriallisille näytönohjaimille.
Luitko linkin? Siinä nimenomaan tarkkaan kerrotaan, ettei ole mitään tarvetta etsiskellä ATI-näytönohjaimille erityisiä ajureita.
Luin. Galliumia kannattaa kokeilla.

Siitä lähtien kun aloin Ubuntua käyttää, olen ollut siihen tyytyväinen. Pientä säätämistä se toisinaan tarvitsee, mutta kaikenkaikkiaan sen toimintavarmuus on minusta parempaa kuin Windowsin, joten aion Ubuntun käyttäjänä pysyä.

Tosiasia tässä aiheessa on kuitenkin se, että minulla on kone, jonka näytönohjain on aikaisemmin toiminut Windowsin puolella. Ubuntun puolella se ei toimi kunnolla edes 2D-tilassa, mikä tarkoittaa sitä että tällä koneella on erittäin hankala tehdä töitä tällä hetkellä (jo tämän kirjoitusruudun vierittäminen oikeaan kohtaan vaatii tarkkuutta, ettei mene kirjoituskohdan ohi). Olisin ollut erittäin tyytyväinen, jos uudelleenasennuksen yhteydessä olisin saanut näytönohjaimen toimimaan ilman mitään lisähärvellyksiä - ja todennut jälleen kerran Ubuntun erinomaisuuden.

Näin ei kuitenkaan käynyt, joten olen joutunut etsimään toisia ajureita tälle näytönohjaimelle - jos ne vaikka saisivat näytön toimimaan oikein. Oletan, että ongelmani ydin piilee juuri tuossa kohtaa, koska järjestelmä muuten toimii tällä hetkellä hyvin (varmuuttahan tästä ei ole, mutta luulen niin...). Joten kokeilen Galliumia, josko se avittaisi edes tuon 2D-puolen kuntoon.

8
Tarkastelin asiaa, ja huomasin ettei koneessa oleetu tuota radeonhd-ajuria, jonka sitten asensin pakettienhallintaohjelmalla. Uudelleenkäynnistys ei kuitenkaan parantanut tilannetta. Tunnistaako uusi päivitys automaattisesti oikean ajurin, vai pitääkö järjestelmässä ollut radeon-ajuri poistaa?

Nuo näytönohjain sivut tuli luettua alkusi, mutta kun Laiteajurit toiminto antoi vastaukseksi: "Tässä laitteessa ei ole suljettuja ajureita", niin ajattelin että vika piilee jossain muualla.

Tuota Xorgia olen joskus käyttänyt siihen että muutin näytönohjaimen nimen oikeaksi, näppiksen käyttöjärjestelmän suomalaiseksi jne. Sen takia ajattelin että voisiko se onnistua tässäkin jakelussa?

Tosin en ole vielä noiden ohjeiden perusteella saanut xorgia esille. Miten se tapahtuu tässä jakelussa?

9
Tarkastelin asiaa vielä ja huomasin tarkentavia tietoja. Komento lspci -nn | grep VGA antaa seuraavan tuloksen:

"01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV570 [Radeon X1950 Pro] [1002:7280] (rev 9a)"

ja komento glxinfo |grep vendor puolestaan tiedot:

"server glx vendor string: SGI
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
OpenGL vendor string: DRI R300 Project"

Eli kyseessä onkin x1950 Pro ohjain, mutta muuttaako se mitään olennaisesti?

Toinen kysymys liittyy xorgiin. Aikaisemmissa jakeluversioissa xorg:ia pääsi katselemaan ja mahdollisesti myös muokkaamaan, mutta olen ymmärtänyt että 10.04:ssa koko xorgia ei edes ole. Missä tiedostossa vastaavat tiedot ovat, ja voisiko niiden muokkaaminen jollain tavalla auttaa asiaa?


10
Tervehdys taas!

Ongelman ratkaisu oli perinteinen, ja se paljasti että vika ei ilmeisesti ollutkaan näytönohjaimessa vaan joko järjestelmässä/xorgissa. Kun asensin järjestämän alusta lähtien uudestaan, niin homma alkoi pelittämään uudelleen. Ilmeisesti johonkin kohtaa järjestelmää oli tullut joku ristiriitaisuus, joka jumitti koko hoidon kirjaantumisikkunaan.

Varsinainen vika ei siis koskaan paljastunut, ja nyt olen lähtöpisteessä: järjestelmä toimii, mutta ikkunointi on tahmeaa ja 3D-ominaisuudet sangen "töksähtelevät". Välttääkseni koko homman uudelleen pystyynlaittamisen, mitä minun pitäisi tehdä saadakseni näytön paremmin toimivaksi?

Näytönohjain on siis Ati Radeon x1950 ja näyttönä on Sonyn Dvi-D SME-E76D.

11
Tervehdys!

Kun loppuu järki, pitää kysyä apua. Eli päivitin Ubuntu 10.04:ään ja huomasin ettei näytönohjain Ati Radeon x1950 ei pelitä kunnolla - toisin sanoen ikkunat liikkuivat ruudulla todella takkuillen. Lähdin hakemaan Atin sivuilta neuvoa, ja sieltä käsin löysin sivun, http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Lucid_Installation_Guide jonka ohjeiden mukaan toimin.

Kaikki meni ensimmäisellä kerralla ok, ja näyttö rupesi toimimaan ihan eri mallilla - tosin 3D oli kokonaan poissa pelistä. Sen kuntoon saattamiseksi käytin sivuilla olevia neuvoja/komentoja:

$ sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-radeon
$ sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati
$ sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core
$ sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Kone uudelleen käyntiin ja sitten alkoivat ongelmat. Kone käynnistyi kyllä kirjaantumisikkunaan, mutta näppis ja hiiri olivat tykkänään poissa pelistä. Recoverymodessa näppis toimii, kirjaantumisikkunassa ei. Useiden eri yritysten jälkeen - myös komennon "sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg" jälkeen tilanne on edelleen sama. Myös ohjeet sivulta https://wiki.ubuntu.com/X/Troubleshooting/FglrxInteferesWithRadeonDriver on käyty läpi huonolla menestyksellä.

Mikä siis avuksi?

Sivuja: [1]