Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kukathies

Sivuja: [1]
1
Multimedia ja grafiikka / Kuva kunnossa
« : 09.09.10 - klo:10.47 »
Vielä vähän lisäraporttia:
VLC:n ikkunan pomppiminen jatkuu, kun vaihtaa kanavanipusta toiseen. Saman nipun sisällä en tuota eilen havainnut. En ainakaan löytänyt asetuksista mitään, millä sen saisi pois (ehkä kokoruudussa käynnistys, mitä en tajunnut kokeilla). Tosin siellä oli niin monia asetuksia, mitkä menivät yli hilseen. Huomasin kuitenkin, että siellä on erikseen "Disable screensaver" -vaihtoehto, mikä (kuten todettua) estää näytönsäästäjän tunkeutumisen kesken katselun. Ilmeisesti Me TV:n virheilmoitus "Failed to poke screensaver" taas kertoo sen epäonnistuvan samassa hommassa.

Lainaus
Ainakin Gnomessa voi ohjelmoida pikanäppäimiä äänenvoimakkuuden säätöön. Luulisi onnistuvan myös XFCE:ssä.
Onnistuuhan se. Xfce4-asetuksissa Näppäinkartta, ja siellä Sovellusten pikanäppäimet -välilehti. Sinne lisää komennoksi
Koodia: [Valitse]
aumix -v +10
äänenvoimakkuuden lisäämiseen ja
Koodia: [Valitse]
aumix -v -10
vähentämiseen (molemmissa 10% suuruudella) ja valitsee haluamansa vapaan näppäinyhdistelmän. Taas on opittu jotain.

Toivottavasti näillä eväillä pärjää taas pidempään, ja joku muukin sai tästä jotain irti. Päätän lähetyksen täältä tähän.

2
Multimedia ja grafiikka / Näyttää paremmalta
« : 08.09.10 - klo:13.13 »
Nyt VLC:n kanssa löytyi oikea sävel, kun käynnistin sen päätteessä antamallasi komennolla. Vielä se vähän temppuilee, esim. kanavaa vaihtaessa ikkuna aina ensin pienenee ja hyppää ruudun vasempaan yläreunaan ja heti perään suurenee, mikä pidemmän päälle voi ruveta häiritsemään. Pitää perehtyä tarkemmin asetuksiin, niin saisi tuo pomppimisen pois ohjelmistosta. Lomituksenpoiston kanssa VLC:ssä tuntuu olevan vähän niin ja näin. Jotkin niistä tuntuivat toimivan kohtuullisesti. Toisilla se vaihtui välittömästi pois käytöstä (varmaan liika rasitus prosessorille taustalla). Kuitenkin kun katselin eilen jalkapalloa ilman lomituksenpoistoa, ei kuvan kanssa ollut mitään häiriöitä.

Kaffeinen vanhempi versio launchpadista näyttää toimivan kuten olin tottunut hardyssa. Otin ehdottamasi tvtime-liitännäisen käyttöön. Siellä oli vaihtoehtoina half-top ja half-bottom. En tiedä, onko niillä jotain eroa. No, kokeilen ja katson, mikä toimii parhaiten. Joka tapauksessa kuvan ja äänen kanssa ei nyt ole ongelmia kaffeinessa, ja osd-tekstit ovat kunnossa. Vanhassa vara parempi, varmaankin.

Näytönsäästäjän/virranhallinnan mysteeri ei täysin selvinnyt. Vaihdoin virranhallinnassa näytön sammumisen ja sleep moden vaihtoehdoksi "Never", mikä luulisi estävän sammumisen kesken kaiken, mutta xscreensaver (jos sen antaa olla käynnissä) napsahtaa vieläkin päälle kesken katselun me-tv:ssä ja uudessa kaffeinessa (tiedän, että näytönsäästäjä ja virranhallinta ovat kaksi eri asiaa). Kun otin uuden kaffeinen pois ja asensin launchpadin 0.88-version, näytönsäästäjä EI enää ilmesty ruudulle katselun aikana. VLC:ssäkään se ei ainakaan koekatselussani tullut sotkemaan kuvioita. En tajua, miksi noissa kahdessa se pysyy poissa ja me-tv:ssä ja kaffeinen oletusversiossa se alkaa pyöriä, ikään kuin xscreensaver ei tajuaisi niiden olevan toiminnassa. Mutta eipä haittaa, kunhan kaffeine 0.88 ja VLC toimivat.

Totemin kanavahakuun vielä, että annoin sen kyllä ensin hakea kanavat, ja se teki dvb-channels.conf:n, joka oli mielestäni samanlainen kuin aiemmin scan-komennolla tehty kanavalista. Muutin vain aiemman channels.conf:n nimen ja liitin sen gstreamer-hakemistoon. Jokin siellä selvästi mättää, kun en edes pääse ohjelman DVB-asetuksiin. Tässä tilanteessa sillä nyt ei ole juuri väliä, kun paremmat vaihtoehdot löytyivät. Kiitos hyvistä neuvoista.

3
Lainaus
Lomituksenpoisto ...
Juu, tiedän, ettei tuolta koneelta voi odottaa ihmeitä. Ihmettelin vain sitä, miksi ennen lomituksenpoisto (low quality) onnistui ja nyt uudessa kaffeinessa ei. Vanhassa käytin vielä emolevyn (i815) intelin näyttistä, joka ei varmaan pärjää edes nykyiselle radeonille, minkä sinne jouduin vaihtamaan. En kyllä tiedä, onko tuo radeonkaan kovinkaan kummoinen. Glxinfossa näkyy aika paljon "Slow" varoituksia (en nyt viitsi koko pitkää listaa tänne liittää).

Lainaus
Kaffeine ...
Kiitos vinkistä, pitää kokeilla ja katsoa, miten käy.

Lainaus
Me TV ...
Tajusin viimein, miten sitä epg-tavaraa saa pois ruudulta (vain yhden kanavan epg näkyviin), ja ainakin nyt ohjelma ja valikot ym. toimivat huomattavasti paremmin. Kanavanvaihto on tosin edelleen hidasta. No, ainakin askel oikeaan suuntaan, ja ehkä silläkin pärjää, jos jättää kanavasurffailun väliin. Harmi, että Me TV:n ikkunassa ei ole äänenvoimakkuuden säätöä, vaan sen joutuu aina muuttamaan työpöydältä (vähän hankalaa esim. kokoruudussa).

Totemiin löysin totem-plugins-dvb-daemon -paketin ja asensin sen ja riippuvuudet, ja nyt silläkin pystyi hakemaan kanavia. Se ei kuitenkaan löytänyt kuin yhden nipun (antenniin en ollut koskenut), ja vanha channels.conf ei kelvannut, vaikka laitoin sen gstreamerin hakemistoon dvb-channels.conf:na, niin kuin siellä aiemmin ollut tiedosto oli. xine-hakemistossakin oli sama channels.conf. Kun kokeilin valita kanavan totemissa, ruutuun tuli ilmoitus "Tapahtui virhe Resurssista ei voitu lukea.", joten se siitä. DVB-asetuksiin en päässyt jostain syystä, ja epg oli tyhjä. Lisäksi kanavia ei pystynyt enää hakemaan uudestaan. Ei väkisin.

Vlc:tä kokeilin vain pikaisesti alkuhässäkässä, ja kun en sillä saanut kanavia esiin (valitsin oikean laitteen ym.), se jäi saman tien. Channels.conf oli jo ennestään kotihakemistossa, mutta ilmeisesti väärässä paikassa. No, täytyy perehtyä tähänkin, jos noilla muilla ei suju. Samaten Vdr:n kanssa.

Yksi juttu, mikä jäi aloituspostistani pois, liittyy xscreensaveriin ja/tai virranhallintaan (ilmeisesti jälkimmäiseen). En tiedä, mikä asetus on muuttunut, mutta nyt näyttö pimenee kesken katselun. Hardyssa gnome-screensaver ei sotkeutunut juoneen mukaan tuolla lailla, mutta nyt näin on käynyt. BIOSissa en ole koskenut mihinkään, ja Xfce:n virranhallinnan asetukset näyttivät olevan samat kuin hardyssa. Me TV:kin näyttää virheilmoituksen "Failed to poke screensaver" tai jotain sen kaltaista. No, pitää etsiä joku ratkaisu.

4
Xubuntu 10.04, Celeron <1GHz/370MB RAM (384MB, mutta 370MB käytettävissä), kaffeine, me-tv, dvb-apps, restricted-extras ja libxine1-ffmpeg (mm.) asennettuna, Artecin DVB-tikku (DiBcom 7000PC)

Molempia ohjelmia käytin hardyssa tv:n katseluun, ja varsinkin kaffeine toimi ihan hyvin. Joskus kaatuili kesken kaiken (kanavaa vaihtaessa), mutta harvemmin eikä kertaakaan tallentaessa. Me-tv oli vaikeampi tapaus, reagoi toimintoihin todella hitaasti jos ollenkaan ja muutenkin oli vähemmän säätövaraa.

Nyt kun asensin lucidin (puhdas, toki /home vanhasta tallessa) ja samalla tuon kaksikon, voipa todeta, että uusi≠kehitys. Me-tv tökkii pääikkunassaan samaan tahtiin ellei vielä pahemmin kuin ennen, ja kaffeinessa on (ainakin itselläni) huomattavia vaikeuksia kuvan ja äänen yhteensovittamisessa. GUI:n karsiminen ja monien säätömahdollisuuksien pois jättäminen on tehnyt asetusten korjaamisen/kokeilemisen aika hankalaksi. Onhan siellä xine-config kaffeinen hakemistossa tekstitiedostona, mutta eipä ole ainakaan itselleni paras vaihtoehto, kun ei pysty kokeilemaan saman tien vaan aina on tallennettava tuo tiedosto ja käynnistettävä ohjelma uudestaan.

No, itse asiaan. Me-tv:ssä ihmetyttää tuo käsittämätön hitaus joka tilanteessa. Onko se lähes koko ruudun täyttävä epg, joka halvaannuttaa koko ohjelman, kun yritän avata valikkoja ja tehdä jotakin? Yleensä mitään ei tapahdu, kun painan valikon kohdalla tai yläreunan kuvaketta, ja jos jollain ihmeellä (pitkän odotuksen jälkeen) valikko aukeaa, seuraavan komennon kohdalla käy samalla tavalla. Ikkunat jäävät myös jumiin ruudulle pitkäksi aikaa, jos niin pitkälle ikinä pääsen. Eipä ole kovin käyttäjäystävällistä, ja ainakaan oma kärsivällisyys ei tuota kestä. Vielä kun ei asetuksissakaan näytä olevan mitään, millä pystyisi nopeuttamaan hommaa (vai onko?). Videoajurina on (oli jo hardyssa) xv ja äänessä alsa, ja molemmat kyllä toimivat, eikä kumpikaan laahaa perässä. Itse ohjelma on vaan niin etanavauhdilla, että pikkasen potuttaa. Huomasin aiemmin kesällä saman hitauden myös paljon tehokkaammassa, n. 3GHz:n koneessa, jossa oli lucid ja me-tv. Ihmettelenpä vain, mistä kiikastaa ja onko mitään ratkaisua olemassa.

Kaffeinessa tökkii sekä kuva että ääni. Alun perin käytin koneen omaa intelin näytönohjainta, jolla hoitelin myös uuden asennuksen (ongelmitta). Sillä hardyn kaffeine toimi aivan hyvin. Nykyinen taas ei: ääni kuului mutta mitään ei näkynyt. Sitä aikani tuskailtuani vaihdoin tähän

Koodia: [Valitse]
          *-display
                description: VGA compatible controller
                product: Radeon R100 QD [Radeon 7200]
                vendor: ATI Technologies Inc
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:01:00.0
                version: 00
                width: 32 bits
                clock: 66MHz
                capabilities: agp agp-2.0 pm bus_master cap_list rom
                configuration: driver=radeon latency=66 mingnt=8
                resources: irq:11 memory:f0000000-f7ffffff(prefetchable) ioport:3000(size=256) memory:e8000000-e807ffff memory:e8080000-e809ffff(prefetchable)
ja taas rupesi maata näkymään (tai mitä lie valoa). glxinfo lupaa direct rendering: yes ja kertoo myös seuraavaa:

Koodia: [Valitse]
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa DRI R100 (R100 5144) 20090101 x86/MMX/SSE TCL DRI2
OpenGL version string: 1.3 Mesa 7.7.1
ja Xorgin lokitiedostossa ei ilmaannu virheitä.

Paljon on kuitenkin toivomisen varaa. Deinterlacing EI voi olla valittuna, tai ääni katoaa parin sekunnin jälkeen ja kuvakin hidastuu tai jumiutuu kokonaan. Yritin xine-config -tiedostossa vaihdella eri deinterlacing-tyyppejä ja kokeilla uudestaan, mutta sama toistui. videodriverina kokeilin auton lisäksi xv:tä (kuten me-tv:ssä) ja audiodriverina alsaa. Ilman deinterlacingia ne toimivat, deinterlacing valittuna ei. Valitsin alsan, koska hardyssa se oli valittuna (siellä ei itselläni mitään pulseaudiota ollutkaan) ja toimi hyvin. Deinterlacing oli siellä käytössä, aika matala taso (low quality) johtuen koneen alhaisesta tehosta. Tuolla xine-config -tiedostossa deinterlacing on vaan määritelty aivan eri arvoilla (none  bob  weave  greedy  onefield  onefield_xv  linearblend), ja on vaikea sanoa, mikä noista on se sama low quality, mitä ennen käytin. Siispä kokeilin eri arvoja, mutta aina samoin tuloksin.

Voi tietenkin kysyä, miksi väkisin yrittää käyttää tuota deinterlacing-vaihtoehtoa, jos kuva ja ääni toimivat ilman sitä. Eikö sen pitäisi kuitenkin parantaa kuvan laatua, sikäli kun koneen prossu jaksaa raksuttaa? Hardyn kaffeinessa ainakin jos deinterlacing ei ollut valittuna, kuva saattoi nykiä aika lailla ja pahimmillaan pilata katselemisen. Nytkin kuva on ajoittain tehnyt samaa, sen verran kun olen asennuksen jälkeen tilannetta tarkkaillut.

Yksi mahdollinen vaikuttava tekijä, mikä tuli mieleen, on kaikki käynnissä olevat prosessit Xubuntussa. Ainakin Järjestelmän valvonnassa näyttää olevan enemmän prosesseja (kaikki mukaan lukien) kuin hardyssa. Kuitenkaan aktiivisena ei yleensä näytä olevan mitään niistä (pois lukien käytössä oleva ohjelma). Xfce:n asetuksissa olen jättänyt joitain turhia (tulostusjono, laiteajurit, päivitysilmoitin) pois automaattisesti käynnistettävistä sovelluksista. On siellä vieläkin ties mitä virranhallintaa ja avainnippuja, policykittia ja ssh-agentteja hyörimässä, mutta kun ei tiedä, mitkä niistä on olennaisia, en ole niihin koskenut. Mitään turhaa en siellä todellakaan tarvitse, kun ei noita vähäisiä prosessoritehoja viitsi niihin tuhlata. En vaan tiedä, onko niillä vaikutusta tv:n katseluun.

Uuden kahvikupin pohjalla on vielä muutakin mätää. Ennen sujuvasti toiminut osd ja tekstit ruudulla, esim. kanavanvaihdon yhteydessä näkyvä teksti, (EI siis tekstitys, mikä kyllä toimii) ovat seonneet ihmeellisesti. Teksti on käsittämättömän suurta, mustalla pohjalla eikä näy kokonaan (siis osd), ja vaikka sitä yritin kuinka vaihtaa xine-config:ssa pienempään ja osin läpinäkyvään kuten vanhassa kaffeinessa, sama homma toistuu. Huomasin myös vanhasta config-tiedostosta (jonka otin talteen ennen uutta asennusta), että joitain osd-asetuksia ei ole enää uudessa xine-config:ssa. Yritin niitä vielä ujuttaa mukaan, mutta ohjelma poisti rivit sieltä aina. Esim. vanhasta config-tiedostosta, millä osd toimi siis hyvin:
Koodia: [Valitse]
# Font for OSD Messages
# string, default: sans
#osd.osd_font:sans

# Show OSD Messages
# bool, default: 1
#osd.osd_messages:1

# Size of OSD text
# { tiny  small  medium  large  very large  huge }, default: 1
osd.osd_size:tiny
Nykyisessä xine-config:ssa ei näytä olevan mitään asetusta, millä tuohon pystyisi vaikuttamaan. En tiedä, miten muilla kaffeinisteilla nuo osd-tekstit näkyvät. Näytön resoluution (1024x768) vaihtaminen ylös- tai alaspäin ei vaikuttanut tekstin kokoon.

Kokeilin gnome-mplayeria ja vlc:täkin, mutta niillä en saanut edes kanavia haettua, joten ne saivat lähtöpassit saman tien. Totemillakin pystyi muistaakseni hardyssa katselemaan, mutta nyt sen valikoissa ei mitään DVB-vaihtoehtoa näy. Mitään mythtv:tä en todellakaan halua asentaa. Asensin sen hardyssa tietämättömyyttäni, tuhoisin seurauksin: aiemmin hiljainen kone alkoi riehua hullun lailla (otti varmaan mallia vierestä) ja mikä lie mysql jatkoi ja jatkoi mesoamistaan koneen sisuksissa, kunnes sain kaiken sen poistettua. Vdr:ää en ole kokeillut, mutta liekö sekin liian raskastekoinen heiveröiselle koneelleni ja liian monimutkainen näille aivosoluille. Oli tarkoitus laittaa uusi Xubuntu vanhaan mutta toimivaan koneeseen ja antaa sille lisäaikaa ainakin pariksi vuodeksi, mutta jos uusi hylkiikin vanhaa eikä katselusta tule mitään, en tiedä, pitääkö palata suosiolla hardyyn vai vetää johdot seinästä.

Kiitos, jos jaksoitte lopputeksteihin saakka ilman ruudun pimenemistä. Seuraavaksi merisää.

5
Kyllä low-profile-mallisia kortteja on tarjolla. Matala passiivijäähdytteinen GeForce 4 MX 440 maksaa nettihuutokaupassa n. 5 euroa + 1-2 euroa postikuluja. Tuossa esimerkiksi yksi tapaus osta heti -periaatteella.

Joku paikkakunnallasi asuva foorumilainen saattaisi luopua vastaavasta kortista ilmaiseksikin, jos kyselet kauppapaikalla. Minulla ei valitettavasti satu olemaan sopivaa mallia vapaana -- ainoa GeForce 4 MX on edelleen päivittäisessä käytössä.
Selvä, voihan tuotakin tutkailla.

Lainaus
Voi olla, että haeskelen vielä sitä vanhaa, toiminutta suljettua ajuria jostain debianin puolelta, jos sen paketit ovat tarjolla samoin kuin ubuntussa.

Paketit voi etsiä ja ladata packages.debian.org:n kautta, mutta ne eivät asennu suoraan vaan paketit pitäisi rakentaa uudelleen lähdekoodista.


Löysin kyllä perille ja hain oikeat paketit, mutta tuo ytimen sorkkiminen ja moduulien rakentaminen pysäytti tämän hankkeen. On hieman huonoja kokemuksia aiemmista tilanteista suljetun näytönohjainajurin asentamisesta (joku unichrome, jota ei Laiteajurit -ohjelmalla tai Synapticilla saanut vaan piti omin käsin operoida), kun homma meni pieleen huolimatta ohjeiden mukaisesta toiminnasta ja grafiikkatila sekosi ja ystäväni vesa saapui kylään. Ainoa ratkaisu, millä sain palattua takaisin turvaan, oli kyseisen kernelin uudelleenasennus. Omat kyvyt eivät kuitenkaan yleensä riitä korjailemaan vahinkoja, ja kun kyseisen koneen pitäisi toimia ongelmitta ja mahdollisimman pienellä ylläpitotarpeella, tajusin jättää homman sikseen. 

Se ei kuitenkaan haittaa, koska
Lainaus
Satunnaisessa käytössä voisi harkita myös videoiden lataamista koneella ja toistamista tavallisella mediasoittimella, joka käyttää videon piirtämiseen XVideo-rajapintaa Flashin vaatiman OpenGL:n sijaan. Se toimii myös lucidin nouveaulla ja nv-ajurilla.

Areenan videot saa ladattua RTMPDump-YLE-ohjelmalla. Katso:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=14127.msg264207#msg264207
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=14127.msg259669#msg259669
tämä onnistui mainiosti. Tiedoston lataus kesti jonkin aikaa (ei mitään turboyhteyttä käytössä), mutta totemissa kokoruudussa ei kuvan tökkimistä ollut. En tiedä sitten, kauanko jonkun tunnin ohjelman lataaminen kestäisi, jolloin pikkuikkunassa katsominen olisi mielekkäämpää, mutta ainakin löytyi toimiva vaihtoehto. En siis valita enkä vaahtoa, vaan kiitän avusta, jolla tämäkin pulma selvisi.

6
Satunnaisessa käytössä voisi harkita myös videoiden lataamista koneella ja toistamista tavallisella mediasoittimella, joka käyttää videon piirtämiseen XVideo-rajapintaa Flashin vaatiman OpenGL:n sijaan. Se toimii myös lucidin nouveaulla ja nv-ajurilla.

Areenan videot saa ladattua RTMPDump-YLE-ohjelmalla. Katso:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=14127.msg264207#msg264207
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=14127.msg259669#msg259669

Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla tuotakin konstia.

Lainaus
Tuulettimella varustettu Vantan ikäinen kortti lienee joku Radeon 7000 -sarjan malli. 3D-kiihdytys luultavasti toimii, mutta ei välttämättä riitä Flashille. Joudut luultavasti asettamaan /etc/adobe/mms.conf-tiedostossa OverrideGPUValidation=true.

Tässä tarkempia tietoja Flashin OpenGL-videotoiston vaatimuksista:
http://blogs.adobe.com/penguin.swf/2008/08/secrets_of_the_mmscfg_file_1.html
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=624183#p624183

Näytönohjaimen vaihto meni mönkään, kun kone on vain sellainen SFF-mallinen, ja tuo atin kortti ei mahdu raamien sisälle, eikä viitsi koteloakaan jättää auki. Uudemmankin kortin hommaaminen olisi sitten aika turhaa, sikäli kun ne kaikki ovat isompia/korkeampia kuin tuo vanha nvidian näyttis. Emollakaan ei ole integroitua näytönohjainta. Se siitä.

Lainaus
Onkohan tuo laitteistokiihdytyksen puuttuminen suurin syypää tuohon flash-ongelmaan?

On.

Kiitos selvennyksestä.

Lainaus
Lisäys: jos koneesi näytönohjain on jo vuosia kypsynyt, voisi ollla tarpeetonta unelmoida nykyaikaisia tehosteita (jos joku noita oikeasti edes mihinkään oleelliseen tarvitseekaan).

Ei tässä mistään työpöytätehosteista ole kyse, eikä sellaisia ole tuossa koneessa edes käytetty. Tunnistan kyllä laitteiston rajoitukset, mutta kun flash-videoita katsellessa ei aiemmin hardyssa nvidian omalla legacy-ajurilla ollut ongelmia, ihmettelin, mistä päivityksen jälkeinen kokoruututilan ongelma johtuu. Nyt sekin selvisi.

Ehkä kärsivällisyyskin kannattaa, jos nouveau-ajurin kehittäjät saavat jossain vaiheessa 3D-kiihdytyksen pelaamaan.

Voi olla, että haeskelen vielä sitä vanhaa, toiminutta suljettua ajuria jostain debianin puolelta, jos sen paketit ovat tarjolla samoin kuin ubuntussa. Kaipa se asentuu ilman suuria konflikteja, ja vanhalla xorg.confilla saisi vielä toimivat asetukset. Jos ei suju, sitten kokeillaan videoiden lataamista koneelle.

Kiitos kaikille avustaneille.

7
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/Nvidia

Tuolla on juttua tästä. Omalla kohdalla auttoi (sen jälkeen kun 96-ajuri on asennettu)
Koodia: [Valitse]
sudo nvidia-xconfigUudempi kortti kyllä mutta taitaa käyttää samaa ajuria, ja ongelma tuli nimenomaan Lucidissa. Ton sivun mukaan Vantalle on tuki suljetussa ajurissa.

Kokeilin kyllä tuota nvidia-96:sta, mutta ei ollut yhteensopiva, ainakaan xorg.0.login viestien mukaan.

Olisihan paremman näyttiksen hommaaminen ratkaisu, mutta kun kyseinen kone on vain kevyessä kotikäytössä eikä mikään multimediamylly (flashkin vain satunnaista areenan katselua ym. varten), tuskinpa ostelen uutta kehiin. On mulla ylimääräisenä joku vähintään yhtä vanha atin kortti, huomattavasti meluisampi kuitenkin. Hardyssa se ainakin toimi. En muista glxinfoja ym. kyseiseltä kortilta. Voihan senkin tökätä koneeseen ja katsoa, kuinka pitkälle sillä pötkii.

Onkohan tuo laitteistokiihdytyksen puuttuminen suurin syypää tuohon flash-ongelmaan?

8
Päivitin tuossa vanhan hardyn lucidiksi, ja flash on sen jälkeen ruvennut oireilemaan kokoruututilassa (ff ja epiphany). Video ei pyöri sujuvasti kuten aiemmin, vaan se jättää ruutuja väliin (vai miten sitä kuvailisi, kun kuva ei solju normaalisti eteenpäin) ja tökkii kaikin puolin. Pienessä videoikkunassa en ole samaa testeissäni havainnut, mutta siitä ei oikein jaksa katsella pidempiä ohjelmia. Ääni virtaa aivan sujuvasti ja tavalliset .wmv yms. totemilla aukeavat videot toimivat ihan hyvin (restricted-extras asennettuna). Eri asia tietenkin, mutta mainitsen kuitenkin. about:plugins Firefoxissa kertoo näin:
Koodia: [Valitse]
Shockwave Flash

    Tiedosto: libflashplayer.so
    Versio:
    Shockwave Flash 10.1 r53

MIME-tyyppi Kuvaus Päätteet Käytössä
application/x-shockwave-flash Shockwave Flash swf Kyllä
application/futuresplash FutureSplash Player spl Kyllä
Zoomailin tuonne emofoorumillekin, mutta ei oikein selvinnyt.

Olen poistanut xorg.confin, kun sitä ei enää pitäisi tarvita (kopio on kyllä tallessa ja sitä paitsi sama ilmiö näkyi myös ennen xorg.confin poistamista), ja libflashsupportkin flashin 9.0.x versiota varten häipyi koneelta päivityksen mukana. Kotihakemistostakin heivasin vanhat .adobe- ja .macromedia -hakemistot, jos siellä jotkin asetukset olisivat haranneet vastaan.

Näytönohjaimena on
Koodia: [Valitse]
          *-display
                description: VGA compatible controller
                product: NV6 [Vanta/Vanta LT]
                vendor: nVidia Corporation
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:01:00.0
                version: 15
                width: 32 bits
                clock: 66MHz
                capabilities: pm agp agp-2.0 bus_master cap_list rom
                configuration: driver=nouveau latency=64 maxlatency=1 mingnt=5
                resources: irq:18 memory:fd000000-fdffffff memory:f6000000-f7ffffff(prefetchable) memory:f5e00000-f5e0ffff(prefetchable)
ja huomasin, että vanha ajuri nvidia-glx-legacy lähti, ja kirjaimellisesti uusi nouveau on tilalla. En tiedä sitten, onko flash-videoiden tökkiminen näytönohjaimen tai sen ajurin vika. glxinfo paljastaa tämän:
Koodia: [Valitse]
OpenGL vendor string: Mesa Project
OpenGL renderer string: Software Rasterizer
glxvisuals-kohdassa monella rivillä on "Slow" varoitus, mitä ei aiemmin nvidian ajurin kanssa ollut. glxgears näyttää huomattavan paljon alempia lukuja (vaikkei se mikään virallinen mittari olisikaan): nyt n.70-80 fps, kun aiemmin oli ainakin 150:n lukuja (ilman muita ohjelmia pyörimässä). Tiedän, että näyttis on vanha ja konekin vain vanha pentium 4, mutta kun aiemmin videon katselu onnistui hyvin samoissa puitteissa, mikä mättää nyt?

Laiteajurit näyttää vain, että suljettuja ajureita ei ole asennettuna, eikä se tyrkytä mitään nvidian omaa ajuria asennettavaksi. Löysin niitä kyllä synapticilla, mutta kun en tiedä, mikä niistä olisi tuota vanhaa korttia varten (vai ainoastaan nouveau tai nv), enkä viitsisi sotkea grafiikkajuttuja heti kättelyssä. Sen verran niiden kanssa tuli hardyssa sählättyä. Konekaan ei ole pelaamista varten, mutta jos tuo 2D/3D-kiihdytyksen puuttuminen aiheuttaa flash-videoiden surkean pyörimisen, nvidian oma ajuri täytyy sitten asentaa, jos mahdollista.

Tajusin lopulta katsoa Xorg.0.logiin, jossa lukee mm. näin:
Koodia: [Valitse]
(II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
RIVA TNT    (NV04)
RIVA TNT2   (NV05)
GeForce 256 (NV10)
GeForce 2   (NV11, NV15)
GeForce 4MX (NV17, NV18)
GeForce 3   (NV20)
GeForce 4Ti (NV25, NV28)
GeForce FX  (NV3x)
GeForce 6   (NV4x)
GeForce 7   (G7x)
GeForce 8   (G8x)
kuitenkin näytönohjain on luokkaa
Koodia: [Valitse]
               product: NV6 [Vanta/Vanta LT]
mitä ei tuossa listassa sitten mainita.

Hieman myöhemmin samassa lokissa on kuitenkin määritetty:
Koodia: [Valitse]
(--) NOUVEAU(0): Chipset: "NVIDIA NV05"
Myöhemmin virheet ilmaantuvat:
Koodia: [Valitse]
(EE) AIGLX error: dlopen of /usr/lib/dri/nouveau_vieux_dri.so failed (/usr/lib/dri/nouveau_vieux_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory)
(EE) AIGLX: reverting to software rendering
(II) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable

Lisätietoa tuosta xorg.0.login virheestä:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mesa/+bug/537721
Lainaus
nouveau_vieux_dri.so does not exist in lucid, it is something in mesa 7.8 and the error message is normal and harmless. 2D acceleration is not dependant on AIGLX, there is not going to be any 3D support for nouveau in lucid.
Siis tyhjästä on paha nyhjästä, ja 3D-tuen perään turha haikailla tässä vaiheessa. Edelleen en kuitenkaan tiedä, vaikuttaako tämä flash-videoihin kuvaamallani tavalla.

Vastoin omia neuvojani kokeilin vielä asentaa nvidia-96 -ajurin, mutta xorg.0.logissa tuli seuraavan käynnistyksen aikana seuraava virhe:
Koodia: [Valitse]
(EE) Failed to initialize GLX extension (Compatible NVIDIA X driver not found)
glxinfo kertoi sitten
Koodia: [Valitse]
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
ja mitään direct renderingia ei ollut. Siis vikatikki, ja nvidia-96 lisukkeineen pois. Muut nvidian ajurit ovat ilmeisesti paljon uudemmille korteille, joten lienee turha kokeilla onneaan niillä.

Aiemmin kokeilin jo laittaa /etc/modprobe.d/blacklist.confiin nouveaun, josko Laiteajurit sitten tarjoaisi jotain yhteensopivaa suljettua ajuria tilalle, mutta mitään muutosta ei tullut. Nouveau säilyi myös näytönohjaimen ajurina (ei tullut vesa paikalle sotkemaan kuvioita).

Tämän pidemmälle en omilla, osin lainatuilla eväilläni päässyt. Kiitos kaikille, jotka jaksoivat pysyä mukana.

Sivuja: [1]