Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Pykmi

Sivuja: [1]
1
Karvanoppa kokeilepa muuttaa Gallery3-kansion ja alikansioiden omistajaa www-data:ksi:
Koodia: [Valitse]
sudo chown -R www-data /var/www/gallery3

2
U-torrent on paras  ;D ;D ;D mutta sitä ei taida olla Linuxille........  ??? ??? ???  :-\ :-\  :o
Ken tähän trolliin tarttukoon?

Karvanoppa: Kiitos vinkeistä. Pitääkin tutustua paremmin kun pääsee taas pojan viereen.

3
Tosiaan päivittelin ubuntun tuohon 10.04:seen ja sepä sai aikaseksi töitä. :o jostain syystä PS3 Media serveri ei sitten pyörittänyt enää HD videoita. Sitten sain viimein kaikki codecit ja ps3 media serverin asennettua uudelleen HD videot purettua ja pyöritettyä, mutta vieläkin tekstitys uupuu...  :-\ MP4 tiedostoihin tulee siis tekstit, mutta MKV tiedostoihin ei.
Tän viikon lopussa olisi edessä muutto takaisin Tampereella ja ps3:sen ääreen, niin pitäisi tuo ps3mediaserver konffata.
Oletko käyttänyt tätä ohjelmaa suoraan terminaalin kautta?
Itsellä ei ole asennuttuna gnome-corea, joten pitäisi saada tämä toimimaan terminaalin kautta, niin että mkv:t pyörisi tekstien kanssa.

4
Itse olen myös jonkin verran panostanut tuohon hiljaisuuteen vuosien varrella. Kopassa on kaksi Noiseblockerin 1500rpm 80mm tuuletinta, joista ääntä lähtee specsien mukaan 11db ja äänenvaimennusmatot seinissä. Virtalähteenä on hiljainen Nexus silent power nx-4090. Prossua jäähdyttää passiivinen AVC:n halpisjäähy (~15e) ja näyttistä jäähdyttää passiivinen Arctic Cooling Accelero 2 (~20e).

5
Pitänee laittaa tuo Gallery3 testiin, mielestäni jo kakkosversio oli hyvä ja tuli käytettyä. Onko tietoa, onko tuo milloin rantautumassa Ubuntun repoihin?
3 on vielä beta, joten ei se varmaan ihan vielä ole tulossa. Asennus kuitenkin tapahtuu git:llä näin:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install git-core
cd /var/www/
sudo git clone git://github.com/gallery/gallery3.git

Ja sitten vain selaimella https://servunip/gallery3 (tai http)

EDIT: Kuten mrl586 alempana korjasi niin Gallery3 on RC2 vaiheessa.

6
Asensin serverille äskettäin Gallery3:sen, jonka avulla on helppo jakaa kuvia kavereiden kesken. Kun LAMP on asennettu alle, niin asennus on todella yksinkertainen. Ensin ladataan Git:llä gallery3 /var/www-hakemistoon ja sen jälkeen Gallery3 konffataan menemällä selaimella osoitteeseen https://"servunip"/gallery3.

Galleryyn voi lisätä kuvia selaimen kautta tai suoraan serveriltä. Jos haluat, että muutkin pystyvät lisäämään albumeita niin se onnistuu käyttäjätunnuksien avulla. Muutenkin ominaisuuksia hallitaan helposti erilaisten pluginien avulla.

Jos on tarkoitus jakaa kuvia serverin kautta, niin suosittelen tätä Gallery3:sta. Kokeilin myös 1- ja 2-versiota mutta mielestäni 3 on mennyt huimasti eteenpäin edellisistä.

7
Minulla on Telewell TW-EA501 ADSL-modeemi, jonka asetuksista löysin kohdan 'IP-suodatus'.  Kuvittelin että se menisi jotenkin niin että kun yritän ulkoa ottaa yhteyden ulkoisella ip-osoitteellani porttiin X, niin se ohjattaisiin tuon suodattimen kautta tietylle lähiverkon koneelle kyseisen koneen sisäisen ip:n avulla ja porttiin 8080, jossa tomcat kuuntelee.
Telewelissä portinohjaus muistaakseni tapahtuu kohdan Virtual server -alta. Sinne lisäät portin 8080 ja ohjaat sen serverisi sisäiseen ip:seen (muotoa 192.168.?.?). Nyt pitäisi toimia muodossa http://"ulkoinen-ip":8080 tai jos käytössäsi on suositeltu ssl-yhteys https://"ulkoinen-ip":8080

Muista että Telewelissä portit 3 ja 4 ovat defaulttina siltaavia joten niihin ei dhcp-palvelu vaikuta. Eikö sinulla ole mitään koneiden ja modeemin välissä? Esim. wlan reititintä? Jos ei ole niin muuta kaikki tw:n portit reitittäviksi. Jos taas wlan-reititin löytyy niin päivitä tw uusimpaan firmwareen ja kytke wlan-reititin 3 tai 4 porttiin. Silloin kaikki portinohjaukset on tehtävä wlan-reitittimeen.

8
Teeppä noista ulkopuolisten yhteyksistä ssl salattuja tuonne palvelimelle. Nostaa ainakin jonkin verran tietoturvaa. Ja jos ftp on käytössä/tulee käyttöön, niin kannattaa testata turvallisempaa sftp versiota
Itse asiassa kaikki on jo suojattuja. Webmin käyttää ssl:ää, torrentit käyttää kun se on mahdollista ja myös apache käyttää sitä. Ip-rajoituksia en ole laittanut päälle.

Sftp on käytössä kun ensiasennuksessa asentui jo openssh. Ftp-clientillä ottaa vain yhteyden porttiin 22, niin saa sftp-yhteyden.

9
Tässä olisi pieni pintaraapaisu asennuksesta ja konffauksesta. Kaikki konffaukset on tehty netistä löytyneistä oppaista, joten en tähän viitsi mitään suurempia ohjeita tehdä. Ihan vain muutamia vinkkejä aloittelijoille.

Nyt on 64-bittinen Ubuntu 10.04 -serveri pyörimässä. Asennus onnistui todella helposti a64 3200+, nvidia 6800, 2048Mt, 1,5Tt -koneeseen.  Asennus meni muuten "next, next..." -periaatteella paitsi kun valitsi asennettavia servuja. Valitsin listasta LAMP:n, print serverin ja openssh:n.

Asennuksen jälkeen ohjasin muutamia portteja reitittimestä serveriin (22, 445, 10000, 65090) ja samalla asetin dhcp:n antamaan serverille aina saman ip-osoitteen.

Asennuksen jälkeen päivitykset normaalisti apt-get:llä ja sen jälkeen webmin:n asennus (apt-get install webmin). Webmin:llä on todella kätevä konffata koko palvelinta ja sen osia selaimen kautta https://serveri.local:10000 tai https://"ulkoinenip":10000. Rinnalle vielä kun avaa ssh yhteyden terminaaliin, niin eipä tarvitse fyysisesti enää koskea palvelimeen.

Seuraavaksi asensin nfs-jaon kotihakemistosta ja mounttasin sen työasema-ubuntu-koneella, jolla voi nyt käyttää kotihakemistoa kuin ulkoista levyä. Tämän avulla säilytän melkein kaiken datan servulla, jonne pääsen kaikilta kodin työasemilta. Jaon avulla saan myös työaseman kotihakemistosta helposti kerran viikossa backupit serverille Back in time -ohjelmalla. Ohjelmalla saa kätevästi valittua myös kuinka kauan backupit säilyvät. Näin backupit eivät vie turhaa tilaa eikä niitä tarvitse poistaa manuaalisesti.

Torrenttien lataukseen kokeilin ensin Torrentfluxia mutta sen kankeus häiritsi niin paljon, että päätin kokeilla rtorrenttia ja se oli oikea ratkaisu. rTorrentin konffaaminen onnistuu helposti kätevän konffi-tiedostopohjan avulla. Torrentin lataaminen onnistuu niin, että tallennan torrent-tiedoston nfs-jaon kautta palvelimelle "Torrentit"-kansioon. rTorrent lukee tätä kansiota ja aloittaa lataamisen muutaman sekunnin päästä. Torrentin poistaminen rtorrentista onnistuu helposti vain poistamalla torrent-tiedosto kansiosta. Rtorrentin hallinnointi muuten tapahtuu terminaalin kautta (screen -R rtorrent ), mutta itse en ole sitä konffaamisen jälkeen tarvinnut.

Kavereille tein Apachella nettijaon kuville, kouluhommille jne. Jaon konffaaminen onnistui jälleen helposti webminin kautta. /var/www/ -hakemistoon tehdään linkit jaettaviin kansioihin (ln -s -t /var/www/ /home/pykmi/kuvat/ ). Samalla tein tein http-palvelimesta salasanasuojatun. Käyttäjien/salasanojen luonti onnistui "htpasswd -c /usr/local/apache/passwd/passwords pykmi" ja "htpasswd /usr/local/apache/passwd/passwords vieras" -komennoilla. Tämän jälkeen webminin kautta Apachen asetuksiin muutamat muutokset: authtype: basic, authname: secure area, auth-user-file: /usr/local/apache/passwd/passwords ja symlinkkien käytön tuki pitää myös laittaa päälle, jotta hakemistot näkyvät osoitteessa http://"ulkoinenip".

Printterin jakoa en ole CUPS:lla vielä testannut mutta sen pitäisi olla aika kakun pala. Ps3mediaserveriäkään en ole nyt päässyt testaamaan, kun ps3 on toisella paikkakunnalla.

10
Projektina olisi tehdä ubuntu 10.04 server editionista kotiserveri. Verkosta sen verran että käytössä on kiinteä ip ja lähiverkossa (dlink dir-655) pyörii Ubuntu-kone, ps3 ja Htc Desire.
Tarkoituksena olisi pääasiassa säilötä dataa ja päästä käsiksi siihen kotikoneilta, internetin yli sftp:llä ja pystyä "lukemaan" dataa selaimella internetin yli.
Toinen tärkeimmistä ominaisuuksista olis kyky ladata torrenteilla data suoraan tälle serverille. Lähiverkossa ei ole niin väliä miten uuden torrentin lataus käynnistetään mutta torrent-clienttiin pitäisi päästä kiinni myös internetin yli selaimella.
Serveriin ei tule kiinni omaa näyttöä joten ylläpito hoidetaan toiselta kotikoneelta.

Ominaisuuksia:
- Tiedostojen jako lähiverkossa (nfs)
- Tiedostojen luku selaimella internetin yli (apache)
- Tiedostojen luku/kirjoitus internetin yli (openshh/sftp/webmin)
- Torrentit (rtorrent)
- Printterin jakaminen (CUPS)
- Backuppeja kotikoneesta (Back in Time)
- Streamaus videoista (*.mkv) ps3:lle (ps3mediaserver)
- Etäyhteys (webmin/openssh)
- Kuvien jako internetin yli (gallery3)

Ottaisin mielelläni vinkkejä millä softilla nämä ominaisuudet kannattaisi toteuttaa ja vinkkejä mitä muita käytännöllisiä ominaisuuksia serverille voisi asennella.

EDIT 2.7.2010. Päivittelin ominaisuuksien perään softia, joilla ominaisuudet toteutin.
EDIT 23.8.2010 Gallery3 lisätty.

11
Laitealue / Asus v2s telakka langallinen verkkoyhteys
« : 14.03.10 - klo:13.58 »
Tuli yllättäen tällainen ongelma, että kun läppäri on telakassa kiinni niin langallinen verkkoyhteys ei toimi, mutta kun läppäri on irti telakasta, niin se toimii moitteetta.
En tiedä rikkoiko joku päivitys tämän vai mitä tapahtui, kun ennen se toimi ihan hyvin.

Olisiko jotain gurua auttamaan, kun itse vielä aika aloittelija linuxin parissa?

Sivuja: [1]