Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - scub

Sivuja: [1] 2 3
1
Laitealue / Mikrofonin ääni kaiuttimiin Ubuntu 10.04
« : 25.06.10 - klo:00.54 »
Saan mikrofonin toimimaan nauhoitusta varten ääniasetuksista, mutta en saa millään kuulumaan mikrofoniin puhuttua ääntä kaiuttimista suoraan (takaisinkytkentä). Olen yrittänyt mm. kikkailla alsamixerin capture ja mux linjoilla onnistumatta. Kellään tietämystä asiasta tai ideoita?

Tämmöseen törmäsin: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/pulseaudio/+bug/483812. En tosin tiedä onko tuo edelleen validi bugi Lucidissa ja voiko tuon jotenkin helposti kiertää softalla? Tuo jackd ohje bugiraportin viimeisessä kommentissa ei auttanut, sillä jackd ei suostu käynnistymään. Mielummin muutenkin käyttäisin pulseaudiota tai vaikka asoundrc määrittelyjä routtaamaan mikrofonin äänen kaiuttimiin. Kellään tietämystä jälkimmäisestä?

2
Voishan tän siirtää sinne wlan osion alle... mutta pitäskö ensin ootella kommentteja, että toimiiko muillankin tällä ohjeella? ja onko ohjeessa virheitä?

Valitettavasti minulla tuon ohjeen perusteella käännetty ja asennettu ajuri johti siihen, että käytännössä välittömästi ajurin lataamisen jälkeen kone jäi jumiin. Kokeilin toistaa saman vielä live-cd:llä ja siinäkin tulos oli sama. Sääli sinällään, koska kyseessä on niin edullinen kortti - toivon mukaan tulevaisuudessa myös hyvin Linuxissa tuettu. Käännösohjeet tuntuivat sinällään sisältävän kaikki tarvitavat riippuvuudet ainakin kääntämisen kannalta, sillä live-cd:lläkin käännös meni tuon apt-getin jälkeen heittämällä läpi.

Päädyin sitten hankkimaan selvästi D-linkin DWA-140:n ja sen ajuri tuntuu NetworkManagerin kanssa toimivan kuin junan vessa, mikä oli minulle pieni yllätys, sillä aiemmin olen kokenut NetworkManagerin etenkin staattisella IP:llä niin bugiseksi, että se on täytynyt vaihtaa wicd:iin (jolla en ainakaan pikaisesti yrittämällä taas saanut DWA-140:ää toimimaan). Käsittämätöntä miten hyvin tällainen USB-tikku voi saada vahvan signaalin jopa paljon huonommin sijoitetusta paikasta kuin aiempi PCI-kortti suunta-antennilla, jolla sai tapella kymmeniä minuutteja ja siirrellä antennia ja esteitä, ennen kuin sai yhteyden muodostumaan.

Ongelmat keskeneräisessä ajurissa voivat tietysti olla tietokoneen osakokonaisuuskohtaisia ja tämän vuoksi aiheuttaa ongelmia erilaisissa koneissa. Itse olen 2 viikkoa käyttänyt tätä ajuria ongelmitta WPA2 salauksen kanssa staattisella IP:llä NetworkManagerin kanssa.

Olen myös huomannut, että USB WLAN tikut tuntuvat saavan paremmin signaalin kuin antennilla varustetut PCI kortit.

Tuon ajurin kanssa muuten kannataa varmistaa, että firmware asentuu oikeaan, kerneliä vastaavaa, paikkaan. Esim. minulla kansioon "/lib/firmware/2.6.28-13-generic/RTL8192U".

3
Voishan tän siirtää sinne wlan osion alle... mutta pitäskö ensin ootella kommentteja, että toimiiko muillankin tällä ohjeella? ja onko ohjeessa virheitä?

4
Hankin A-Link WNU WLAN USB tikun, jonka mukana ei tullut Linux ajuria. Ubuntu 9.04:n kernelissä eikä kernel.org:n mainline stable tai pre kernelissä ole vielä rtl8192 piirisarjan wlan USB tikkujen ajureita mukana, joten päätin tehdä laitteen toimintaan laitosta ohjeen.

(Tätä kirjoittaessani mainline kernelin ajuri on kehittäjillä työn alla ja osia siitä on 2.6.31-rc2 kernelissä kansiossa drivers/staging/rtl8192su. En saanut ko. ajuria edes käännettyä, sillä se tuntui käyttävän netdevice rajapintaa väärin.)

Tätä ohjetta kannataa käyttää vain siihen asti, kunnes oikea tuki kernelissä on saatavilla. (En takaa, että ohje toimii, enkä ota vastuuta, jos onnistut hajoittamaan laitteistoa seuraamalla tätä ohjetta!)

Näin saa A-Link WNU WLAN USB tikun (ja varmaankin myös muiden rtl8192 piirisarjaan pohjautuvat wlan tikut) toimimaan Ubuntu:ssa (9.04 testattu, pitäisi toimia myös 7.10, 8.04, 8.10):

1. Lataa ajuritiedosto: ftp://ftp.dlink.com/Wireless/dwa130_revC/Drivers/dwa130_revC_drivers_linux_006.zip
- Kannattaa tarkistaa onko tullut uudempaa osoitteesta ftp://ftp.dlink.com/Wireless/dwa130_revC/Drivers/
- Ajuri on dlinkin dwa 130 WLAN USB tikulle tarkoitettu, mutta käyttää samaa rtl8192 piirisarjaa

2. Pura zip paketti esimerkiksi kotihakemistoosi
- Tämän voi tehdä esimerkiksi painamalla oikealla hiiren napilla ladattua pakettia ja valitse "Pura tähän"

3. Asenna riippuvuudet
Koodia: [Valitse]
$sudo apt-get install build-essential linux-headers-$(uname -r)-(Saataa olla muitakin riippuvuuksia -> antakaa palautetta)

4. Käännä ajuri
- Avaa pääte, siirry ajurin kansioon ja käännä
Koodia: [Valitse]
$cd rtl8192u_linux_2.6.0006.1031.2008
$make

5. Asenna ajurin modulit ja firmware
Koodia: [Valitse]
$sudo make install
6. Käynnistä tietokone uudelleen
-Tai vaihtoehtoisesti aja ajuri kansion juuressa
Koodia: [Valitse]
$chmod u+rwx wlan0up
$sudo ./wlan0up

Minulla toimii A-Link WNU WLAN USB tikku WPA2 salauksen kanssa tällä ajurilla (versio 0.06) toistaiseksi hyvin tämän iltaisen surffailun perusteella. Kuitenkin kannataa muistaa, että kyseessä on keskeneräinen ajuri ja ongelmia saataa ilmetä.

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntun sammuttaminen
« : 25.06.08 - klo:20.35 »
Uusimmat päivitykset korjasivat sammutus ongelman eli sammuttaminen toimii nyt normaalisti. Virransäästötila on tosin edelleen epäkunnossa, eli Ubuntu 8.04 ei osaa palata virransäästötilasta (suspend-to-ram) sillä käynnistyksen yhteydessä näytölle ei tule signaalia. Apua tähän kiitos!

6
Xgl-server ei näyttänyt siis olevan toimiva ratkaisu viiveongelmaan sen aiheuttamista sivuvuvaikutuksista johtuen. Pidättäydyn siis edelleen perus Xorg: ssa terästettynä AIGLX:llä. Tähän yhdistelmään, kun laittaa päälle Compiz työpöytätehosteet (Ubuntu 8.04 vakio tehosteet tai muokatut tehosteet), aiheutuu GTK-ohjelmien ikkunoiden muokkaamisesta todella ärsyttävä noin reilun sekunnin mittainen viive/lagi. Onko kellään neuvoja tämä korjaamiseksi tai ideoita miten edelleen rajata vikaa?

7
Selvittelin asiaa itsekkin eli direct rendering ei toimi xserver-xgl:n kanssa, koska renderöinnin tulee mennä xgl serverin kautta:
"glxinfo returns "Direct rendering: no": This is not a bug. 3D acceleration under Xgl *must* go through the Xgl server (hence, "indirect"). However, this does not mean that 3D acceleration doesn't work. There is a small 3D performance penalty involved, but it is quite small."
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xgl/+bug/136598

Wine ei tietääkseni osaa käyttää XGL serveriä 3D ohjelmien pyörittämiseen, mikä tarkoittaisi sitä, että joudun aina jotenkin disabloimaan XGL:n esim pelejä varten. Korjatkaa jos olen väärässä.

Tuo toinen ongelma on käytettävyyden kannalta jo vähän vakavampi: Eli en saa tykille kuvaa, kun xserver-xgl on päällä (asennettuna). Apua tähän? Paluu tavalliseen x-serveriin ja AIGLX:aan poistaisi nämä kaksi ongelmaa, mutta alkuperäinen ongelma työpöytätehosteiden kanssa tulisi takaisin.

8
Työpöytätehosteet nyt toimii mainiosti, mutta ongelmia kuitenkin testailun jälkeen ilmeni:

-Direct rendering ei ole käytössä (ihmettelen vain että miksi ja kuinka se on mahdollista edes jos tehosteet pelaa näin hyvin)
Kyse on varmaan siitä että xserver-xgl korvaa jotain xorg.conf:n lataukseen liittyen. xorg.conf tiedosto itsessään oli sama kuin ennenkin.

-nvidia-settings väittää että nvidia-ajuri ei ole käytössä.

-Kuva ei näy toisella displaylla (projektori)
Liittynee jotenkin samaan ongelmaan.

Nuokun sais pois ni olisin tyytyväinen. Ehdotuksia?

9
Itselläni sama vika mutta eri laitteistolla. Eli Ubuntu 8.04 ei palaudu keskeytystilasta (suspend to ram). Myöskään lepotilasta paluu ei toimi oikein vaan kone hukkaa levylle tallennetut tiedot. Pidän kuitenkin tärkeämpänä keskeytystilatoimintoa eli jos sen vain saisi kuntoon.

"lshal |grep power_" tulostaa seuraavaa:

Koodia: [Valitse]
org.freedesktop.Hal.Device.SystemPowerManagement.method_argnames = {'num_seconds_to_sleep', 'num_seconds_to_sleep', '', '', '', 'enable_power_save'} (string list)
  power_management.acpi.linux.version = '20070126'  (string)
  power_management.can_hibernate = true  (bool)
  power_management.can_suspend = true  (bool)
  power_management.can_suspend_hybrid = false  (bool)
  power_management.can_suspend_to_disk = true  (bool)
  power_management.can_suspend_to_ram = true  (bool)
  power_management.is_powersave_set = false  (bool)
  power_management.type = 'acpi'  (string)

Jos teen ehdottamasi muutoksen suspend scriptiin niin Ubuntu ei mene keskeytystilaan lainkaan. Lisäksi kokeilin ajaa "sudo pm-suspend" eri quirk asetuksin (en tosin kokeillut aivan kaikkia valintoja ja kombinaatioita), mutta en saanut keskeytystilaan mennyttä konetta palaamaan tilasta oikein. Mikä avuksi? Ideoita?

Laitteisto:
Emolevy: Asus P5KC
CPU: Intel Core 2 Quad Q6600
GPU: Nvidia GeForce 7950 GT 512 Mt

10
Sain työpöytätehosteen viiveen pois GTK ohjelmista! Tämä tapahtui aivan vahingossa, kun yritin saada Google Sketchup -windows ohjelmaa toimimaan Wine 1.0:n kanssa. Vika korjaantui asentamalla paketin "xserver-xgl" ja kirjautumalla ulos ja takaisin sisään ja tämän jälkeen kytkemällä tehosteet päälle. Käsittääkseni puhtaalla Ubuntu asennuksella on AIXGL päällä vakiona ja ehkä vika johtui juuri sen ominaisuuksista Nvidian ajureideni tai vastaavan kanssa. Asennettuani xserver-xgl paketin huomasin takaisin sisään kirjauduttuani, että työpöytä toimi yli 50% nopeammin jopa ilman tehosteita verrattuna aiempaan tilaan ilman tehosteita!

Kyllä nyt kelpaa!  8)


11
Epäilen tämän vian olevan ohjelmisto puolella, mutta varmistetaan nyt silti: Löytyykö kokemuksia vastaavasta raudasta ja työpöytätehosteista Ubuntu 8.04 kanssa? :

Nvidia GeForce 7950 GT 512 Mt
Intel Core 2 Quad Q6600
Asus P5KC

12
Olen käyttänyt 8.04 ilman tehosteita jo kauan eikä ongelmia tällöin ilmene. Haluaisin kuitenkin silmän iloa työpöydälleni.

Vian rajaamien ei nyt aivan noin yksinkertaista ole. Vika voi olla GTK: n ja työpöytätehostearkkitehtuurin välisissä toiminnoissa tai näytönohjaimen ajureiden toimissa yhdessä GTK-ohjelmien kanssa. Parempia ehdotuksia vian etsintään ja rajaamiseen?

13
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntun sammuttaminen
« : 16.06.08 - klo:20.11 »
No en kyllä vanhempaan versioon palaa enkä myöskään uudelleen asennusta aio tehdä, sillä hyvin on pärjänny tähänkin asti päivittämällä. Ubuntu 5.04:stä asti olen päivittämällä mennyt ja 3 tietokonekokoonpanokin alla samalla asennuksella. Vaihtanu vaan kovot uuteen koneeseen. Aina tommosia pikkuvikoja tulee eteen, mutta kyllä ne saa ratkaistua, jos vaa jaksaa yrittää. Itselläni suurin osa ongelmista liittyy konfiguraatiotiedostoihin, joihin on jäänyt rippeitä vanhoista Ubuntu julkaisuista. Saisivat tehdä vielä paremman konffitiedostojen hallinnan päivityksen yhteyteen...ehkäpä oman ohjelman, jolla saa kootusti konfiguraatioita hallita, esim synapticin yhteyteen.

Tämä ongelma tosin ei vielä ole ratkennut, eli jos joku osaa auttaa niin neuvot ja vinkit ovat tervetulleita. :)

14
Aivan, eli hidastelu tai viive häviää jos työpöytätehosteet kytkee pois päältä. En ole ollenkaan varma kummassa vika on, tehosteissa vai GTK-ohjelmissa, mutta niiden yhdistelmällä viive ilmenee. Löytyykö kenelläkään vinkkejä vian paikantamiseen ja/tai korjaamiseen?

Arvailuistakin on aina hyötyä, koska niistä voi saada itse hyvän idean vian etsintään, vaikka vastaajan arvelu sitä suoranaisesti kertoisikaan.  :)

15
Kysynkö liian vaikeita kysymyksiä, kun ennen täällä tuntui saavan vastauksen hyvinkin nopeasti? Kiitoksia etukäteen niille, jotka vaivautuu jakamaan osaamisensa  :)

16
Hei. Ongelmana siis viive GTK-pohjaisissa graafisissa ohjelmissa, kun niitä painaa esiin paneelin ikkunaluettelosta (mikäli ovat pienennettyinä ikkunaluetteloon). Sama viive esiintyy myös GTK-ohjelmien käynnistyksessä ja oikean napin pop-up valikon esiin tulossa sekä ikkunan kokoa muutettaessa (ei kuitenkaan pienennettäessä ikkunaluetteloon). Viive on noin sekunnin mittainen, mikä on todella ärsyttävää käytössä enkä ole siksi voinut muuten niin kivan näköisiä tehosteita pitää päällä. Ongelma ei esiinny lainkaan QT-pohjaisissa graafisissa ohjelmissa, esimerkiksi Skypessä. Ongelma esiintyi myös Ubuntu 7.10:ssä ja nyt käytän siis 8.04:ää.

Näytönohjaimena on Nvidia GeForce 7950GT 512Mt ja Nvidia ajurin versio on 169.12. Olen silloin tällöin kokeillut päivittää uusimpiin ajureihin Nvidian sivuilta, mutta se ei ole auttanut. Minulla on myös   
kaksi X screeniä käytössä, mikäli se asiaan jotenkin vaikuttaa (toinen 1680x1050 ja toinen on 1280x720).

Osaako kukaan auttaa?

17
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntun sammuttaminen
« : 11.06.08 - klo:22.04 »
Mulla on myös ongelma Ubuntu 8.04 sammuttamisen kanssa. Eli Ubuntu ei sammu, kun painaa "poistu" ja tämän jälkeen "sammuta" -nappia. Käytössä on systeemi, jossa on yhtäaikaa kaksi X sessiota pystyssä, joista Gnome-sessiosta sammuttaminen ei onnistu. Toinen on Openbox-sessio, josta sammuttaminen ei ole tarpeen edes toimia (etäkäyttöä varten). Kun Gnomessa lopetan prosessin "openbox", sammuttaminen "poistu->sammuta" toimii oikein. Mikä avuksi tähän?

Toinen ongelma koskee keskeytystila toimintoa: Ubuntu menee keskeytystilaan, mutta ei osaa käynnistyä siitä oikein. Ainakaan näytölle ei tule signaalia vaikka kone tuntuu ruksuttavan Ubuntua käyntiin. Osaako joku auttaa molemmissa tai edes toisessa ongemista?


18
Eipä auttanut panelin koon muuttaminen. Boottasin X:n tämän jälkeen, mutta tuloksetta.

Muita ehdotuksia?

19
Tray ikoni ongelma tuli takaisin. Nyt ei auta edes metacity paketin uudelleen asennus. Otin VideoOverlay asetuksenkin pois xorg.confista ja boottailin x:ää ja koko konetta, mutta ikonit vaan on ja pysyy työpöydällä pikku ikkunoissa. Ajattelin ensin, että se johtuu kytkettynä olleesta hajonneesta ulkoisesta äänikortista, mutta poistin sen kokonaan ja vika pysyi samana.

Ei viitsis alkaa uudelleen asentaan koko järjestelmää. Miten ongelma korjataan?

20
Käytössäni on Ubuntu 7.04 Feisty Fawn ja Gnome työpöytäympäristö. Huomasin oudon jutun konffatessani xorg.conf:n kotiteatteriani varten: VideoOverlay "On" -asetus pakottaa tray ikonit työpöydälle omiin pikkuisiin ikkunoihinsa. Näillä ikoneilla tarkoitan siis esim. gaimin, skypen, kaffeinen ja amarokin pikkukuvaketta paneelissa. VideoOverlay -asetusta käytetään käsittääkseni viedon rautakiihdytykseen, joka on varsin tarpeellinen kotiteatterin kannalta. Jos VideoOverlay:n laittaa pois jommalta kummalta näytöltä, niin ikonit palaavat kyseiseltä näytöltä niille kuuluvaan paikkaan paneeliin. Näytönohjaimena on Nvidia GeForce 7950GT ja näyttöinä ldc: LG204WT ja projektori: Optoma HD70 ja molemmat on liitetty digitaalisiin dvi liittimiin.

Miksi näin tapahtuu? Kuinka asian voisi korjata siten, että ikonit olis takas palkissa ja VideoOverlay päällä?

edit: Ongelma korjaantuu asentamalla uudelleen "metacity" -paketti ja boottamalla xserver.

Olen siis konffannut xorg.conf:iin kaksi erillistä työpöytää, molemmille näyttölaitteille omansa:

Koodia: [Valitse]
Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 1280 0
    Screen      1  "Screen1" LeftOf "Screen0"
    InputDevice "Generic Keyboard"
    InputDevice "S510"   
EndSection

Section "Files"
    RgbPath         "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
EndSection

Section "Module"
    Load           "dbe"
    Load           "extmod"
    Load           "type1"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
EndSection

Section "ServerFlags"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

#---------------------------#
#HIIRI
#---------------------------#

Section "InputDevice"
Identifier  "S510"
Option      "Name"               "Logitech USB Receiver"
Driver      "mouse"
Option      "CorePointer"
Option     "Protocol"           "ExplorerPS/2"
Option     "Emulate3Buttons"    "true"
Option "Buttons" "7"
Option "ButtonMapping" "1 2 3 6 7"
EndSection

#---------------------------#
#NÄPPÄIMISTÖ
#---------------------------#

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "fi"
EndSection




#---------------------------#
#LCD
#---------------------------#
Section "Device"
    Identifier     "Videocard0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 7950 GT"
    BusID          "PCI:1:0:0"
    Option "VideoOverlay" "on"
    Screen          0
EndSection

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "LG L204WT"
    HorizSync       28.0 - 83.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Videocard0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "metamodes" "DFP-0: 1680x1050 +0+0" #; DFP-0: 1280x1024 +0+0; DFP-0: 1024x768 +0+0; DFP-0: 832x624 +0+0; DFP-0: 800x600 +0+0; DFP-0: 640x480 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1680x1050" #"1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

#---------------------------#
#TYKKI
#---------------------------#
Section "Device"
    Identifier     "Videocard1"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 7950 GT"
    BusID          "PCI:1:0:0"
    Option "VideoOverlay" "on"
    Screen          1
EndSection

Section "Monitor"   
    Identifier     "Monitor1"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "OPTi OptomaHD70 v2"
    HorizSync       15.0 - 120.0
    VertRefresh     15.0 - 99.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen1"
    Device         "Videocard1"
    Monitor        "Monitor1"
    DefaultDepth    24
    Option         "metamodes" "DFP-1: 1280x720 +0+0" #nvidia-auto-select +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1280x720" #"1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

Sivuja: [1] 2 3