Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - stifu

Sivuja: [1]
1
Tässä olen pohdiskellut ja selvitellyt vaihtoehtoja lisää. Olen päätymässä ratkaisuun, jossa Firefox käynnistetään suoraan X-serveriin xinit-komennolla. Käytännön toteutus on vielä vähän hakusessa.

Jos jollakin on kokemusta asiasta, otan mielelläni neuvoja vastaan.

Jos saan homman pelaamaan, koitan muistaa kirjoitella ratkaisusta tännekin.

2
Tarkoituksena olisi saada aikaan järjestelmä, joka kirjautuisi sisään automaattisesti koneen käynnistyessä ja avaisi kaksi selainta. Selaimet pitäisi aueta omiin näyttöihinsä. Molempiin selaimiin käynnistyisi oma Java-Applet. Ja tarkoituksena olisi siis estää kaikenlainen muu käyttö ilman kirjautumista "vahvemmilla" tunnuksilla.

Onko kenelläkään antaa vinkkiä mistä aloittaa?

Niin ja perustietoa raudasta. Eli käytössä Nvidian näytönohjain, jossa kahden näytön tuki.

3
No niin jo joo. Eli tuli juuri tänään mieleen, että eihän se Grub käynnisty riittävän pitkälle. Eli siis buuttaa sillä Fedoran Live-CD:llä ja noudata sitä Wikin ohjetta Grubin asennuksessa (http://wiki.ubuntu-fi.org/Grub-kaynnistyslataaja). Ja siinä kohtaa, kun Ubuntun Wiki pyytää antamaan Grubin konsolissa käskyn:
Koodia: [Valitse]
find /boot/grub/stage1koita käskyä:
Koodia: [Valitse]
find /boot/grub/grub.confJa tämä siis siksi, kun on kyse Fedorasta. Ja tykkää asentaa Grubin hieman eri tavalla kuin Ubuntu.

Ja sitten vaan find-käskyn tulos root-arvoksi. Setup-arvoksi ilman sitä pilkun jälkeistä numeroa.

Esim. Jos find /boot/grub/grub.conf palauttaa arvon (hd1,0), -> root (hd1,0) ja setup (hd1).

Ilmoittele kuinka käy.

-> Stifu

4
Aloitetaas taas ihan perusasioista.

Ensiksi se find- komento on grubin sisäinen komento jonka voi ajaa grubin konsolissa. Eikä siis linuxin terminaalissa.

Ja toiseksi. Korjatkaa viisaammat, jos olen väärässä. Olettaisin tuon koko ongelma johtuvan siitä, että grubissa on määrritelty väärin tuo root-osio.

Elikkäs minusta helpoin tapa päästä eteenpäin asiassa on käynnistää tietokone uudelleen. Sitten pysäyttää Grubin normaali käynnistys painamalla e. Tämä päästää käyttäjän editoimaan käsin grubin käynnistysvalintoja. Rivit jotka näkyvät editointikohdassa, kannattaa kirjoittaa ylös paperille. Niitä saatetaan tarvita myöhemmin täällä, jos ei ala vieläkään pelaamaan. Mutta sitten siis seuraavaksi painetaan c ja siirrytään Grubin konsoliin. Siellä komennetaan sitten tuo komento.
Koodia: [Valitse]
find /boot/grub/grub.confHuomion arvoista tuossa Grubin konsolissa on, että siinä toimii niin sanottu jenkkinäppis. Elikkäs siis tuo / merkki löytyy - merkin paikalta.

edit. Kuten tuolla alempana totean, ei mennyt ohje ihan putkeen. Grub kun ei käynnisty edes tuohon valikkoon, jossa voisi painaa e-näppäintä. Loput ohjeet sinänsä pätevät grubin konsoliin.

Vastaus laitetaan sitten taas paperille. Sitten painetaan Esc. Ja sitten siihen editointi tilaan kirjoitetaan kohtaan root, sen find komennon palauttama tulos. Sitten eikun vaan painetaan b ja pidetään sormia ristissä.

Laita tulokset tänne näkyviin.

-> Stifu

5
Lainaus
Tutkiskelin tuota error 17:ta jonkin verran ja ymmärrän suunnilleen mistä on kyse. En tosin osaa korjata ongelmaa. Buuttasin siis koneeni Ubuntun live-cd:ltä ja koetin noudattaa näitä( http://wiki.ubuntu-fi.org/Grub-kaynnistyslataaja ) ohjeita kirjaimellisesti, mutta törmäsin erroreihin täälläkin. Pääsin ohjeissa komentoon
Koodia:

find /boot/grub/stage1

asti. Sitten kone väittää ettei löydä etsimiäni tiedostoja. Käsittääkseni ohjeiden toiminnot kohdistuvat live-cd:n tiedostoihin, vaikka niiden pitäisi tietenkin kohdistua kiintolevyllä olevan käyttiksen tiedostoihin.

Kokeilepas mieluummin komentoa
Koodia: [Valitse]
find /grub/grub.conf
Tai kun ei ole nyt tuota Fedoraa, millä kokeilisi...
Koodia: [Valitse]
find /boot/grub/grub.conf
Tuo Fedora kun haluaa asentaa tuon Grubin loput vaiheet hieman eri paikkaan kun ubuntu. Huom. tuo grub.conf on samalla vastine Ubuntun menu.lst:lle.

-> Stifu

6
Vai sillä lailla. Sanoisinko jopa että tutkimattomia ovat Nvidian tiet tällä hetkellä linux-maailmassa.

-> Stifu

7
Olen paininut samanlaisten ongelmien kanssa tässä puolisen vuotta. Jotenkin vaan on editointi-softien kehitys jäänyt hieman jälkeen kameroista. Nykyisin kun kuitenkin myydään paljon kiintolevylle tai muistikortille tallentavia kameroita, jotka tallentavat videon suoraan pakatussa mpeg-2 muodossa.

Kun nyt kerran löysin asiaan sopivan ketjun niin en kykene olla vuodattamatta hieman tuntojani tänne. Hieman ohjelmista:


Kino

Ehdottomasti paras ohjelma aloittaa videoiden editointi. Sen käyttöliittymä on selkeä ja käyttö nopea oppia. Muutenkin tykkään kinon käytöstä. Työskentely sillä on jotenkin suoraviivaista ja sujuvaa.

Mutta sitten. Ensimmäinen ongelma oli heti tuo mpeg-2 tuen puuttuminen. Noh sitä kun sitten pikkuisen selvittelin niin löytyihän taustalta tietysti järkevä selityskin. Kameran käyttämä ac-3 ääniformaatti kun ei satu olemaan aivan vapaasti levitettävää muotoa. Asian tietysti voi kiertää kun asentaa ffmpeg:n uudelleen eri kirjastoilla. Sittenhän homma alkoi pelaamaan taas kuin tanssi. Tämän jälkeen ei tarvitse enää komentorivillä alkaa noita videoita muuttamaan kinon ymmärtämään muotoon. Kino osaa hoitaa sen itse.

Mutta, mutta. Kaikki hyvähän vissiin loppuu aikanaan. Seuraava murhe tuli vastaan. Minä en ainakaan löytänyt mitään tapaa muokata ääniraitaa ja videoraitaa erikseen. Eli videon taustalle, jos haluaa jonkun biisin soimaan, se onnistuu. Mutta hukkaa siinä vaiheessa kohtaukset. Ja sitten kun menet lyhentämään videota jostakin kohtaa, napsasee samasta kohtaa myös ääniraidasta pois. Voi kyllä taas ajaa sen ääniraidan uudestaan. Mutta on kohtuu työllistävä vaikutus. Ei siis sovi esim. musiikkivideoiden tekoon. Taustalle kun laittaa soimaan jonkin menevän musiikin ja käyttää suht nopeita leikkauksia, olisi mukavaa jos leikkaukset ja ääni sopisivat yhteen.

Suurin pettymys tuli sitten vastaan, kun olin jo käyttänyt aikaa kyseisen videon editointiin useita tunteja (lue enemmän kuin 24). Homma oli pulkassa, ja sain tehtyä siitä oikein DVD-videonkin. Juuri sopivasti kaverin tupareihin. Siinä sitten porukalla katsottiin videota ja ihasteltiin kameran kohtuullista kuvanlaatuakin. Kävi vaan niin, että samalla levyllä oli myös muutamia alkuperäisotoksia kameralta. Ja tietysti kun hienosti leikattu videoni loppui, alkoi seuraava klippi näkymään. Ja voi sun sitten sitä kummastelua, että mitenkäs se kuva nyt noin kirkastui ja terävöityi. Arvelipa joku että se pätkä oli sitten kuvattu jo oikein hd-kameralla. Täytyi siinä sitten kavereille vakuutella, että pitää vähän tarkistella sen DVD-kodekin asetuksia.
Ongelmahan käsittääkseni on kuitenkin se että mpeg-2 video, jota kamera suoraan tuottaa, on pakattua videota. Se kun muutetaan pakkaamattomaan dv-muotoon ja takaisin pakattuun mpeg-2 muotoon, niin onhan se ihme jos ei kuvanlaatu heikkene.


Avidemux

Siitä minulla ei ole hirveästi käyttökokemuksia. Sitä suositellaan kyllä joka välissä, mutta en ole oikein vielä mieltänyt sitä miksikään videoiden editointi ohjelmaksi. Näen sen mieluummin videoiden konvertointi- ja siivoamis-ohjelmana. Sen ominaisuudet kun loppuvat kesken jo siinä vaiheessa, kun pitäisi alkaa työstää useampaa kuin yhtä pätkää. Avidemux kun ei erottele kohtauksia mitenkään toisistaan. Toisinaan olisi kiva vaihtaa kohtausten järjestystäkin. Ja editoida leikkauskohtia muutenkin, kun etsimällä omalla silmällä se kohtauksen vaihtuminen.

Noh mutta kuitenkin tutustumisen arvoinen ohjelma. Ja hyvä varmasti esim. tallennettujen tv-lähetysten siivoamiseen ja pikku fiksailuun.


PiTiVi

Oikein mukavan näköinen pikku ohjelma. Ominaisuudet kyllä loppuvat lähes heti kesken. Osaa kyllä tuon useamman klipin hallitsemisen paremmin kun tuo avidemux. Mutta ominaisuudet sitten jäävätkin melkein niiden klippien trimmauksen ja järjestelyn tasolle.


Cinelerra

Hui hirvitystä. Meni muuten sormi suuhun melkein rystysiä myöden. Aivan kamalan näköinen käyttöliittymä. Yritin, en saanut oikein mitään tolkkua. Hylkäsin. Hyi.

Mutta kuinkas kävikään. Heh heh. Kun en ole parempaakaan vielä löytänyt, olen tässä viime aikoina hammasta purren opetellut käyttämään. Ei ole helppo ohjelma, mutta monipuolinen. Ja oikeasti toimiva. Alkaa se jo sujumaan. Siinä nyt vaan sattuu olemaan ominaisuudet, joita kinossakin olisin kaivannut. Kuvanlaatua en ole kyllä vielä todennut käytännössä. Pitää hoitaa se ensi viikolla. Olen tässä juuri koostamassa levyä, jossa mukana eri tavoilla editoituna sama pätkä. Laitan kyllä sitten kommenttia tänne.


Yhteenveto

Mielestäni kino on paras, jos tyytyy siihen kuvanlaadun lievään heikkenemiseen ja käyttää videoiden omia ääniraitoja. Muuten Cinelerra on opettelemisen arvoinen ohjelma. Avidemux on hyvä juuri esimerkiksi tv-tallenteiden muokkaamiseen. Tosin siinäkin toiset vannovat ProjectX:n nimiin. PiTiVi on loistava ohjelma käyttäjille, jotka kaipaavat todella yksinkertaista ohjelmaa. Sopiva esimerkiksi lomavideoiden siivoamiseen.



Voin tässä vielä jokin päivä laittaa muutaman käytännöllisen skriptin noiden .MOD tiedostojen käsittelyyn. Itse kun olen ainakin opetellut sellaisen kuvaamistyylin, että niitä tiedostoja sitten syntyy aika hurja määrä. Ja jos niitä alkaa yksitellen nimeämään uusiksi ja muuttamaan toiseen muotoon. Siinä menee ikä ja terveys.

-> Stifu

8
Koitappas vielä seuraavaa:

Ensin tärkein homma. Ota varmuuskopio vanhasta xorg.conf:ista.
Koodia: [Valitse]
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.backup
Sitten käynnistä se nvidian ohjelma komentoriviltä pääkäyttäjän oikeuksin:
Koodia: [Valitse]
sudo nvidia-settingsPääkäyttäjän oikeudet vaaditaan asetusten tallentamiseen.

Ja sitten sieltä resoluutio oikeaksi ja hertsit kanssa. Tallennat uudet asetukset Save to X Configuration File.

Sitten ei kun vaan käynnistelemään x-serveri uudestaan (Ctrl + Alt + Backspace).

Jos ei homma sillä tokene, niin sitten pitää alkaa säätämään tuota xorg.conf:a käsin. Ensiksi muuttaisin tuota kohtaa:
Lainaus
Section "Screen"

# Removed Option "metamodes" "1280x1024 +0+0"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "1280x960 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection

Rivi:
Koodia: [Valitse]
Option         "metamodes" "1280x960 +0+0"
Riviksi:
Koodia: [Valitse]
Option         "metamodes" "1280x1024 +0+0"
Ja kohtaa:
Lainaus
Section "Monitor"

    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "LG L1950B"
    HorizSync       30.0 - 71.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Vakoilin hieman internetin syövereistä noita näyttösi todellisia vaaka ja pysty taajuuksia. Yhdessä speksissä ainakin mainittiin maksimeiksi vaakaan 83kHz ja pystyyn 75Hz. Eli sen mukaan:

Rivit:
Koodia: [Valitse]
    HorizSync       30.0 - 71.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0

Riveiksi:
Koodia: [Valitse]
    HorizSync       30.0 - 83.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0

Ellei sekään auta sitten pitää keksiä jotain lisää. Minulla ainakin tokeni jo tuolla ensimmäisellä vaihtoehdolla. Ja niin muutes, tuossa juuri katselin omaa xrandr-tulostettani. Näyttää aivan höpöjä resoluutiokseni ja virkistystaajuudekseni. Samoin tuo Asetukset-valikon näytön tarkkuus. Eipä ole niihin luottaminen. Etkös muuten näe tuosta näytöstä jotenkin valikosta tai infosivulta, mikä on kulloinenkin resoluutio ja virkistystaajuus. Mulla ainakin näkyy asetukset heti kun painaa näytöstä menu-nappia.

-> Stifu

9
Oletkos koittanut laittaa sinne nvidian asetuksiin suoraan sen resoluution, jonka haluat. Vai oletko yrittänyt sillä auto-asennolla? Itselläni ainakin tokeni, kun pakotin sieltä nvidian ohjelmasta 1280x1024 reson päälle. Kokemusteni mukaan tuo xrandr ei pelaa, kun käytössä Nvidian suljetut ajurit. Eli siitä ei kannata kauheasti välittää.

Toinen vaihtoehto on puukottaa tuota xorg.confia käsin. Jos et muuta keksi, niin laita tänne oma /etc/X11/xorg.conf. Eiköhän siihen löydetä jotain rotia.

-> Stifu

10
Joo elikkäs muokkasin Hardyn menu.lst:tä seuraavasti:

Vanha linkitys Intreepidiin (suoraan menu.lst):

Koodia: [Valitse]
## Ubuntu Intrepid Ibex
title Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex
configfile (hd3,0)/boot/grub/menu.lst

Uusi käsky, joka "oikeasti" käynnistää tuon Intrepidin grubin:

Koodia: [Valitse]
## Ubuntu Intrepid Ibex
title Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex
rootnoverify (hd3,0)
chainloader +1

Ja kyllä. Homma pelaa. Pystyin muuttamaan Intrepidin menu.lst:n alkuperäisen mukaiseksi. Eli Intrepid käynnistyy seuraavalla komennolla:

Koodia: [Valitse]
## ## End Default Options ##

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
uuid 157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiet

Tosin Hardyn grubiin ei enää takaisin pääse komennolla rootnoverify (hd0,0), chainloader +1.

Noh hintansa aina kaikella.

Niin ja sanon nyt sitten sen täälläkin ääneen, minkä jo ilmaisin tuolla oppaiden kehitys ketjussa. Joku joka osaa ja viitsii, voisi päivittää tuota wikin grub-ohjetta. Keskustelualueet ovat pullollaan aloittelevien käyttäjien avunhuutoja, kun yrittävät epätoivoisesti saada Ubuntun ja windowsin toimimaan rinnakkain. Eikä kahden Linuxin käyttökään ole harvinaista. Wikin ohjeessa kun ei puhuta mitään dualbootista. Täällä keskustelualueella tuli joskus vastaan hyvä ketju, mutta en ole löytänyt sitä vähään aikaan itsekään. (Lue: liikaa viestejä melkein samoista aiheista)

11
Tuon TNT:n osalta en ole nyt aivan 100% varma, kun en pysty sitä kokeilemaan. Mutta noin periaatteessa (ja nvidia-ajureilla käytännössäkin) homma pelaa seuraavalla tavalla. Ensiksi pitää muistaa, että 8.10 toi mukaan tuon tutun ja turvallisen /etc/X11/xorg.conf:n rinnalle xrandr:n. Ja käytän tässä ilmaisua rinnalle, koska jostakin kumman syystä nvidian ajurit haluavat vielä sorkkia nimenomaan tuota xorgia. Muuten järjestelmä käyttää ja tukee tuota xrandria. Mutta löpinät sikseen ja koodia kehiin:

Koodia: [Valitse]
ahuhta@ruisperkele:~$ sudo xrandr
Screen 0: minimum 320 x 240, current 1280 x 1024, maximum 1280 x 1024
default connected 1280x1024+0+0 0mm x 0mm
   1280x1024      50.0*    51.0 
   1280x960       52.0 
   1152x864       53.0     54.0     55.0     56.0 
   1024x768       57.0     58.0     59.0 
   960x600        60.0 
   960x540        61.0 
   840x525        62.0     63.0     64.0 
   832x624        65.0 
   800x600        66.0     67.0     68.0     69.0 
   720x450        70.0 
   700x525        71.0     72.0 
   680x384        73.0     74.0 
   640x480        75.0     76.0     77.0 
   512x384        78.0     79.0 
   400x300        80.0 
   320x240        81.0     82.0 

Näyttää meille mahdolliset resoluutiot ja niiden nimet. Sekä vielä näytönohjaimen eri ulostulot ja niiden nimet. Seuraavaksi on hyvä tutustua man xrandr. Sieltä löytyy oikeat käskyt tuon reson vaihtamiseen. Esimerkiksi kun haluan muuttaa tuon default-lähdön resoluution vaikka 1024x768.

Koodia: [Valitse]
ahuhta@ruisperkele:~$ sudo xrandr --output default --mode 1024x768
X Error of failed request:  BadMatch (invalid parameter attributes)
  Major opcode of failed request:  156 (RANDR)
  Minor opcode of failed request:  7 ()
  Serial number of failed request:  15
  Current serial number in output stream:  16

Jotain se näköjään tuossakin huutelee, mutta ainakin itselläni toimii. Ja siis käytössä Ubuntu 8.10 amd64, nvidian suljetut ajurit sekä näyttiksenä GeForce 9800GT.

-> Stifu

12
Haulla löytyisi ketjuja huru mycket.

Mutta laitetaanpa vielä:

Säädä ylläolevan viestin mukaisesti. Windows-osio tulee menu.lst:hen kutakuinkin näin:

title Bill Gatesin maailmanlopun vempele
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
rootnoverify (hd1,0)
chainloader +1


Joo ja tuohon ylempään vielä lisäisin, että kannattaa aina ensin kokeilla ilman noita map-rivejä. Josko vaikka toimisi ilman turhaa lisäkikkailua. Ennen ei pelannut, mutta uudemmat biosit osaavat pitää puurot ja vellit erillään. Eli biosin voi säätä buuttaamaan muultakin kuin ensimmäiseltä levyltä. Siis vaikka kone buuttaa tuolta linux-levyltä, silti windows käynnistyessään luulee sijaitsevansa ekalla levyllä.

Toisin sanoen uudemmat biosit osaavat hoitaa tuon saman homman, mitä nuo map rivit tekevät. Ja eikös tuohon vielä kuulu se kuuluisa makeactive-rivi.

Tässä minun menu.lst windowsin osalta. Ja hienosti käynnistyy.
Koodia: [Valitse]
title Windows
rootnoverify (hd2,0)
makeactive
chainloader +1

13
Saatko siis säädettyä koneesi BIOS:n siten, että buuttaa tuolta ide levyltä oletuksena? Koska se on se helpompi vaihtoehto saada homma pelittämään. Eli lyhyesti seuraavasti:

  • Asetat koneen buuttaamaan tuolta ide-levyltä
  • Käynnistät ubuntun
  • Lisäät tuon wikin ohjeen mukaan /boot/grub/menu.lst tiedostoon windowsin käynnistysrivit
  • Käynnistät koneen uudelleen ja valitset windowsin (Jä tässä vaiheessa sitten suosittelen rukoilemaan että windows löytää itsensä ja on tyytyväinen siihen ettei käynnisty biosin mukaan ekalta levyltä)
  • Jos rukoilu ei auttanut, pitää windowsin käynnistysvalintoja vielä säätää tuon samaisen ohjeen mukaan

Ja huomasin juuri että tuolla wikissä ei suoraan kerrota tuota windows asiaa. Alussa on vaan viitattu linux.fi:n ohjeeseen, josta siis tuo windows osio löytyy.

Kannattaa ensin ihan rohkeasti kokeilla itse, koska sillä tavalla jää mieleen paremmin. Jos ei solmu kuitenkaan aukea, eiku lisää kysymyksiä tänne vaan. Koitetaan auttaa.

-> Stifu

14
Joo kyllä minä tuon uuid:n ymmärrän ;) Sitähän on käytetty jo pitkään esimerkiksi juuri fstabissa.



Ja kun kerran siitä uuid:stä puhe, niin aikaslailla offtopic. Mutta seuraavan linkin takaa löytyy melko näppärän oloinen skripti:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=593796&page=2



Ja sitten taas asiaan...
En löytänyt sitä uuid-käskyä grubin manuaalista. Silti se toimi oikein siinä Intrepidin ensiasennus grubissa. Sillä mieleeni heräsikin kysymys, että kun grub 2.0 on jo testaus vaiheessa, niin onko Intrepidissä jo mukana jokin uudempi versio grubista. Tuo Hardystä asennettu grub kun ei tuota uuid-riviä käsitellyt lainkaan. Ja taisinpa jostain foorumista lukea, että tuo grub2 tulee tukemaan uuid:tä tuon perinteisen /dev/xxx sijaan.

Ja on googlen perusteella ollut muillakin samankaltaisia ongelmia, kun ovat asentaneet Ubuntu 8.10:n Susen rinnalle. Ubuntu 8.10:n menu.lst:ssä on sitkeästi tuon perinteisen:
Koodia: [Valitse]
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
root (hd3,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiet

sijaan:
Koodia: [Valitse]
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
uuid 157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiet

Taitaapi tuo onkelma liittyä nyt jotenkin siihen, että Hardyssä minulla on asennettuna grubista versio 0.97-29ubuntu21.1, ja taas vastaavasti Intrepidissä versio 0.97-29ubuntu45.


Pystyykös tuon muuten kiertämään jotenkin hienosti tuollaisella Windows tyylisellä käskyllä. Voisi tuolla Hardyn grubilla käynnistää tuon Intrepidin grubin, eikä vaan sen menu.lst:tä. Pitääkin muuten kokeilla. Olen muistaakseni nähnytkin sellaisen toteutuksen jossain. Laitan infoa, jos saan pelaamaan.

15
Oon tosi huono tän launchpadin käytös mut tässä löytyi ainakin tämmönen bugi
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/grub/+bug/202009
Kommenttien mukaan joillakin on se vieläkin olemassa. Bugi on "confirmed" eli luultavasti sille ollaan myös jotain jossain vaiheessa tekemässä.

Joo tuolta löytyi oikea lääke.

Lainaus

 $ echo "get debconf/frontend" | debconf-communicate
 0 Dialog

This is not DEBIAN_FRONTEND; I'm looking for the value of the DEBIAN_FRONTEND environment variable here, which overrides whatever frontend setting is stored in debconf itself.

The expected behavior is that when you run update-grub (as part of a package install or otherwise) and there are local changes in your menu.lst relative to the last auto-generated menu.lst, you get a debconf prompt asking you how to resolve this conflict.

Of course, once this conflict has been resolved for a given iteration of the menu.lst, you won't be asked again until the proposed menu.lst settings change. So if you had DEBIAN_FRONTEND=noninteractive set when you *last* upgraded, running update-grub again will not give you a new prompt. To force the prompt to be shown, you can adjust one of the settings in your kopt_2_6 line and re-run update-grub.

Elikkäs editoin tuota kopt-riviä ja ajoin uudestaan update-grub. Ja kas kummaa alkoi tapahtua. Tosin vieläkin tuo skripti halusi sinne ne uuid-rivit, eikä ollenkaan root-riviä. Sitten editoin lisää menu.lst:
Koodia: [Valitse]
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
##      kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
##      kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=/dev/sdd1 ro

## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd3,0)

Eli muokkasin tuon koptin ja grootin. Ja ajoin taas update-grub. Ja hämmästys oli suuri. Menu.lst tiedostoon ilmestyi juuri kaipaamani käynnistykset ja vielä "oikessa" muodossakin.



Mikähän tuo uuid juttu oikein on? Kun en löytänyt grubin manuaalista koko komentoa. Liittyykö jotenkin siihen, että käynnistän tuon Intrepidin Hardyn grubin kautta? Koska tuo minun alkuperäinen menu.lst toimi siihen saakka kunnes yritin käynnistää tuon Hardyn grubin kautta. Ja silloin kun jouduin editoimaan käsin tuota käynnistysvalintaa grubin konsolista, ei grubi itsekään näyttänyt koko uuid-riviä. Onko noissa eri versiot grubista?

Noh, pääasiahan on että homma taas pelaa  ;)

16
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ohjetoiveet
« : 12.01.09 - klo:02.13 »


http://wiki.ubuntu-fi.org/Grub-kaynnistyslataaja#head-0a791b7c143dda454598e1e64911d0f2d07f2c10
Ja keskustelu ohjeesta ketjussa http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8070.0

r

Jos saa ehdottaa niin minusta noihin grubin ohjeisiin tuonne wikiin saisi tehdä pari lisäystä:

  • Kunnollinen ohje siitä, miten saa kaksi Ubuntua asennettua rinnakkain. Ja siten että molemmat käynnistyy omilla grubeillaan, jotta tuo update-grub toimii molempiin. Ja sitä myötä myös automaattiset päivitykset.
  • Hieman valaistusta siitä, mitä tuo update-grub tekee. Liian usein näkee ihmisten muokanneen menu.lst:tä turhaan käsipelillä.

-> Stifu

17
Asensin tuossa vähän aikaa sitten vihdoin 64-bittisen Intrepidin. Jätin vielä rinnalle vanhan 32-bittisen Hardyn. Intrepidin asennus tietysti kirjoitti yli tuon vanhan Grubin ja tulos oli toimiva, mutta ei hyvä. Vanha Hardy kyllä löytyy valikosta ja buuttaa, mutta vanhan version kernel-päivitykset ei päivity automaattisesti Grubiin.

Ratkaisin asian asentamalla vanhan Hardyn Grubin uudelleen ja loin sieltä linkin Intrepidin omaan Grubiin.

Hardyn /boot/grub/menu.lst:
Koodia: [Valitse]
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

## Ubuntu Intrepid Ibex
title Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex
configfile (hd3,0)/boot/grub/menu.lst

Ja vastaavasti sieltä linkin takaisin Hardyn Grubiin.

Intrepidin /boot/grub/menu.lst:
Koodia: [Valitse]
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

## Ubuntu Hardy Heron
title Ubuntu 8.04 Hardy Heron
configfile (hd0,0)/boot/grub/menu.lst

Nyt tuli vastaan kuitenkin ongelma. Hardy toimi moitteettomasti ja tuohon Intrepidin Grubin valikkoonkin pääsi, mutta sen jälkeen Grub herjasi tiedoston puuttumista. En tullut laittaneeksi täydellistä virhettä ylös. Ongelma oli kuitenkin, ettei kerneliä jostain syystä löytynytkään.

Hardyn puolelta kun avasin tuon Intrepidin /boot/grub/menu.lst, huomasin että missään välissä ei ollut root-osiota määritelty.

Koodia: [Valitse]
## ## End Default Options ##

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
uuid 157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiet

Käynnistin koneen uudestaan ja muokkasin suoraan Grubissa tuota käynnistysvalintaa. Lisäsin siihen ensimmäiseksi rivin root  (hd3,0). Ja sittenhän käynnistyi Intrepid ihan moitteetta.

Tämän jälkeen ajoin:
Koodia: [Valitse]
ahuhta@ruisperkele:~$ sudo update-grub
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst ... done

ahuhta@ruisperkele:~$

Vaan kun sama ongelma jatkuu jostain syystä /boot/grub/menu.lst näyttää edelleen tältä:
Koodia: [Valitse]
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
#            grub-install(8), grub-floppy(8),
#            grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
#            and /usr/share/doc/grub-doc/.

## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0

## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 5

## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu

# Pretty colours
color cyan/blue white/blue

## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line)  and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
#      password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret

#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
#

#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST

### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below

## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs

## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
##      kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
##      kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro

## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba

## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
##      alternative=false
# alternative=true

## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
##      lockalternative=false
# lockalternative=false

## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash

## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
##      lockold=true
# lockold=false

## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=

## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0

## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
##      altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single

## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
##      howmany=7
# howmany=2

## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
##      memtest86=false
# memtest86=true

## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false

## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false

## ## End Default Options ##

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
uuid 157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiet

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
uuid 157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro  single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
uuid 157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiet

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
uuid 157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro  single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic

title Ubuntu 8.10, memtest86+
uuid 157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

## Ubuntu Hardy Heron
title Ubuntu 8.04 Hardy Heron
configfile (hd0,0)/boot/grub/menu.lst

Koitin jopa asentaa Grubin uudelleen:
Koodia: [Valitse]
sudo grub-install /dev/sdd1
Sitten poistin /boot/grub/menu.lst kokonaan. Ja ajoin taas sudo update-grub. Edelleen sama homma. Jostain syystä tuolla menu.lst:ssä kummittelee tuo uuid rivi, eikä root riviä löydy ollenkaan.

Mielenkiintoisemmaksi homman tekee se, että poistin manuaalisesti tuon uuid rivin ja laitoin tilalle root   (hd3,0). Sen jälkeen homma pelaa. Ja kun ajan sudo update-grub, nuo muokkaamani rivit säilyvät ennallaan. Eikös niiden pitäisi päivittyä aina kun ajaa tuon update-skriptin?

osa muokattua menu.lst update-grub skriptin jälkeen:
Koodia: [Valitse]
## ## End Default Options ##

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
root (hd3,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiet

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
root (hd3,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro  single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
root (hd3,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiet

title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
root (hd3,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=157de10e-9b4d-440b-9ae7-72251080e5ba ro  single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic

title Ubuntu 8.10, memtest86+
root (hd3,0)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

Koitin jopa tyhjentää nuo automaattiset rivit kokonaan pois:
Koodia: [Valitse]
## ## End Default Options ##

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

Ja ajoin skriptin:
Koodia: [Valitse]
ahuhta@ruisperkele:~$ sudo update-grub
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst ... done

Jää tyhjäksi ???!

menu.lst
Koodia: [Valitse]
## ## End Default Options ##

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

Missä siis vika? Onko kenelläkään hajua? Olis nimittäin mukava saada tuo skripti pelaamaan, ettei tarvittis sitten manuaalisesti päivittää, kun tulee uusia kerneleitä.

Sivuja: [1]