Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt => Aiheen aloitti: Hullu basisti - 27.12.13 - klo:01.14
-
Pitkällisen harkinnan jälkeen olen ajatellut siirtyä Kubuntuun. Tällä hetkellä koneessa Ubuntu 12.04.3 LTS. Kone on HP Compaq Intelin Core2 Vpro prossulla ja kaksi gigaa rammia vain käytössä. Nyt kysynkin että kannattaako asentaa Kubuntu 12.04.3 LTS vai odotella 14.04 jakelua? Niin ja kannattaako asentaa 32 vai 64 bittinen käyttis, kun on noin vähän rammia? Toi tän hetkinen Ubuntukin on 32 bittinen. Tarkoitus olisi tehdä puhtaana asennuksena.
-
32Bittisen luulisi pelaavan hyvin. Miksei sinulle kelpaa 13.11 versio?
-
Itsekin asentaisin viimeisimmän, eli tuon 13.11:n ja päivittäisin sen sitten LTS:ksi.
-
Kiitos vastauksista. Voishan tuota 13.11 kokeilla ja sitten päivittää LTS:äksi myöhemmin. Oisko 32 bittinen tässäkin kova sana?
-
Tuolla muistimäärällä kannattaa laittaa 32bit. Jos jossain välissä aiot päivittää muistin +4Gt varmuudella, niin silloin on kannattaa laittaa 64bit.
64Bit nimittäin käyttää jonkin verran enemmän keskusmuistia ja tukee yli 3Gt muisteja. 32Bit versiossakin taitaa kyllä olla PAE-kernel, eli sekin toimii ja ilmeisesti käyttää kyllä yli 4Gt muistiakin, mutta käsittääkseni 64Bit on aina tehokkaampi kuitenkin muistinkäytön suhteen. Siis jos sitä on reilusti. Esim. Windowsin 32Bit asennukset ei käytä ylimääräistä muistia järkevästi "välimuistina", kun taas 64Bit asennukset osaa ns. ennakoida käytettyjä softia ja osaavat latailla niitä sopivissa suhteissa valmiiksi keskusmuistiin. Linuxit on sinänsä aina kyllä kulkeneet tuon välimuistin suhteen edellä Windowseja, vaikka muutamassa viime julkaisussa ovatkin parantuneet aivan mielettömän paljon.
-
Kiitos vastauksesta. Lähiaikoina ei ole suunnitelmissa lisätä muistia, kun on ihan peruskäytössä kone ja tähän asti ollut riittävä. Pistänpä 32 bittisen lataukseen. Onkos jossain tuo 13.11 iso kuva jakelussa, kun kotisivuillaan ilmoittavat viimeisimmäksi versioksi 13.10:n? Ilmeisesti tuo 13.11 on jokin "respini" vai? Pahoitteluni kun kyselen tyhmiä?
-
13.10 on viimeisin versio.
-
Tack. Sillä mennään. En pistänyt vielä ratkaistuksi, jos tulee mutkia matkaan, niin saan tähän samaan säikeeseen vuodatettua. :)
-
No niin. Nyt on Kubuntu koneessa. Rekonq saa jäädä oletusselaimeksi, tykkään. Tartteeko muuten erikseen asentaa vielä se restricted extras, vaikka asennuksen alussa pisti täpin siihen että asennetaan kolmannen osapuolen kodekit yms.? Siitä on jo aikaa kun on tarvinnut asentaa ja ei tahdo muistaa enää miten se meni.
-
Ei pitäisi olla tarvetta. Voit toki kokeilla komentaa varmuudeksi päätteessä: sudo apt-get install kubuntu-restricted-extras
Pitäisi vain ilmoittaa, että paketti on asennettu. Jos epäilyttää, niin ei tuosta mitään harmia ole.
-
Kiitti vinkistä. Viimeksi kun olen yrittänyt asentaa päätteestä, niin jämähti siinä kohtaa kun oli niiden fonttien vuoro ja tuli erillinen laatikko, jossa oli jotain lisenssiehdoista. Koitan eka ilman asennusta, että pelaako kaikki niinkuin pitää.
-
Omissa asennuksissani ainakin varsinaiset extras-paketit ovat olleet asentamatta, ainoastaan jokin addons-paketti asentuu järjestelmän asennuksessa. Siitä fonttien asennuksesta pitää edetä sarkaimella ja sitten valita kyllä tai ei, päätteessä asennettaessa se kysely yleensä ilmestyy näkyviin ellei jää muiden ikkunoiden alle.
-
OK. Kiitos tästä. Ubuntuun ja Xubuntuun olen saanut moitteitta asennettua paketit pakettienhallinnasta, mutta jotkin tahot suosittelevat Kubuntuun asennusta päätteen kautta.
-
No niin. Testasin myös tuon 12.04 version ja mielestäni pelasi niin hyvin, että tämä on nyt asennettuna koneeseen. Ne restricted extras paketit asentuivat tähän mukisematta.
kyllä nää Kubuntut vaan on niin hyviä, että harmittaa kun en aikaisemmin tullut kokeilleeksi.
-
Mitä mieltä olette muuten Kubuntun kehittämisen tulevaisuudesta? Olen lukenut, että se on nykyisin hiukan hajallaan. Mikä on Kubuntun tulevaisuus? Ei sillä, että tämä nykyinen pelittää ihan hyvin tällaisenaan.
-
Tuossa ketjussa on toiselta sivulta lähtien silloin tällöin mainittu Kubuntusta, vaikkakin ohimennen. Kuitenkin Kubuntun tila selveni aika monelta osin itselleni.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=46151.20
-
Itse olen pitänyt Kubuntu 12.04 versiosta. KDE on aika monimukainen ympäristö eli jos toimii niin mitä sitä sorkkimaan. Käytin aikoinaan paljon myös KDE 3.5. Mutta kun rauta vaihtui niin siitä oli pakko luopua. KDE 4 on tullut vakaammaksi mitä se alkujaan ei tosiaan ollut. Onkos kukaan kokeillut plasma-mediacenteriä? Työpöytänä KDE on hyvä ja monipuolinen. Ei niitä QT-sovelluksia kuitenkaan kovin paljoa ole. Eli pakko asennella myös niitä GTK pohjaisia ohjelmia Firefox, VLC... Kaverin Win 8 koneella katselin tikulta kuvia enkä osannut sammuttaa ikkunaa kuin alt-F4 komenolla. KDE:ssä on sentään vielä se "start-nappi" josta sovellukset löytää helposti ja ne saa kiinnikin. Unitystäkään en oikein tykännyt. LXDE välillä käytössä. Kevyt ja osaa heti käyttää.
-
Ei niitä QT-sovelluksia kuitenkaan kovin paljoa ole. Eli pakko asennella myös niitä GTK pohjaisia ohjelmia Firefox, VLC...
VLC on QT-sovellus.
-
Itsellä Kubuntu 12.04 on toiminut asentamisesta asti moitteetta. Ehdottomasti jää pääkäyttikseksi tohon mun pöytäkoneeseen. Rekonq on myös osoittautunut mulle vakaaksi ja nopeaksi, joten ei ole ollut tarvetta asennella Firefoxeja tms. Itseasiassa mun ei ole tarvinnut asentaa mitään ohjelmia. Mielestäni tässä on onnistuttu tekemään hyvä distro, joka käy sellaisenaan peruskäyttöön. Silmäkarkkiakin on riittävästi, muttei liikaa. Eikä tämä onneksi tunnu hitaammalta/raskaammalta kuin Ubuntu, joka mulla oli Kubuntua ennen. Valmiin oloinen paketti kaikin puolin. Suosittelen.
-
Hyvin on toiminut paitsi että ensin valmiustilasta paluu ei aina onnistunut vapaalla nouvou ajurilla. Kun tilalle vaihtoi Nvidian ajurin sekin korjaantui.
-
VLC on QT-sovellus.
Pitääpä tarkistaa... VLC asentuu moneen ympäristöön ja jos se käännetään QT4 Guilla niin ei se minusta tee siitä vielä QT sovellusta. Sen voi myös kääntää GTK kirjastoilla ja Windows versio tuskin käyttää QT. QT:n lisenssikin aika monimutkainen. Siitä on kyllä aikaa kun viimeksi sen käänsin. Ekalla yrityksellä ei muistaakseni tullut GUIta mukaan ollenkaan... Jos hidas kone ja vähän muistia käytössä niin silloin on merkitystä millä kirjastoilla niitä ikkunoita piirretään näytölle.
Rekonq on jäänyt itselle vähälle käytölle.. Dolphin on kyllä paras tiedostonhallinta mitä olen käyttänyt. Ennen sitä oli Konqueror mikä oli monipuolisempi kuin monet kilpailijansa.
-
Pitääpä tarkistaa... VLC asentuu moneen ympäristöön ja jos se käännetään QT4 Guilla niin ei se minusta tee siitä vielä QT sovellusta. Sen voi myös kääntää GTK kirjastoilla ja Windows versio tuskin käyttää QT.
On käyttänyt Qt:tä vuodesta 2008 lähtien. Vanha oletus oli wxWidgets, joka puolestaan käyttää Linuxissa GTK+:aa ja Windowsissa järjestelmän natiivikirjastoja. Lisäksi VLC riippuu GTK+:n Glib-kirjastosta ainakin joidenkin Linux-versiossa toimivien liitännäisten osalta.
https://wiki.videolan.org/Interfaces
qt Current (>=0.9.0) default Qt4 interface on Linux and Windows.
wx Previous (<0.9.0) default wxWidgets interface on Linux and Windows.
QT:n lisenssikin aika monimutkainen.
Qt:n lisenssi on ollut vuodesta 2009 lähtien sama LGPL 2.1, jota myös GTK+-projekti käyttää.
-
VLC on QT-sovellus.
Pitääpä tarkistaa... VLC asentuu moneen ympäristöön ja jos se käännetään QT4 Guilla niin ei se minusta tee siitä vielä QT sovellusta. Sen voi myös kääntää GTK kirjastoilla ja Windows versio tuskin käyttää QT. QT:n lisenssikin aika monimutkainen. Siitä on kyllä aikaa kun viimeksi sen käänsin. Ekalla yrityksellä ei muistaakseni tullut GUIta mukaan ollenkaan... Jos hidas kone ja vähän muistia käytössä niin silloin on merkitystä millä kirjastoilla niitä ikkunoita piirretään näytölle.
Oletuksena käyttää Qt4 GUI:ta sekä windowsissa että linuxissa (http://www.videolan.org/vlc/features.php?cat=intf). Gtk (oikeastaan wxwidgets) -versio ei ole ollut tuettuna vähään aikaan, tosin en osaa sanoa kääntyykö siitä huolimatta.
Ubuntun pakettivarastoista löytyvä versio käyttää myös qt4:sta, joten ei sitä oikein gtk-ohjelmaksikaan voi kutsua.
MUOKS: Näköjään nm ehti ensin
-
Kubuntusta vielä. Siinä Vasemmassa alakulmassa sinisen K-nappulan vieressä on kolme eriväristä palluraa. Siitä kun klikkaa, niin tulee neljä erilaista tilavaihtoehtoa. Oletuksenahan on vissiin tuo uusi aktiiviteetti. Siinä on työpöydällä sellainen iso läpinäkyvä laatikko, jossa lukee tyhjä kansio. Mikä on sen funktio ja miten sen saa takaisin, jos on mennyt sulkemaan sen ruksista? Pahoittelut sekavasta ja tyhmästä kysymyksestä.
-
Siinä on työpöydällä sellainen iso läpinäkyvä laatikko, jossa lukee tyhjä kansio. Mikä on sen funktio ja miten sen saa takaisin, jos on mennyt sulkemaan sen ruksista?
Se on Kansio-sovelma, jolla saa tietyn kansion sisällön näkymään työpöydällä. Sen saa näkyville seuraavasti: klikkaa työpöytää rotan oikealla korvalla, valitse Lisää sovelmia, kirjoita hakusanaksi kansio, kaksoislinkkaa kansion kuvaa. Klikkaamalla jakoavainta Kansio-sovelmassa voi valita työpöydällä näkyvän kansion.
-
Kiitos mlr586 ohjeesta ja selvennyksestä.
-
Konqueroriin käännöstyökalut suomen kielelle, näkyy olevan kyllä eksoottiset kielet edustettuina mutta itse tarvitsen myös joskus suomen. Olisi varalla jokin selain jos Chrome oireilee, siis onko mahdollista saada suomen käännöstuki Konqueroriin.
Kiitän
-
Outoa, Ainakin minulla on valikot suomeksi. Ohjeen alta löytyy valinta kieli. Ja tietysti järjestelmäasetuksista. KDE:lle taitaa löytyä enempi kieliä kuin esim. Windowsille (jota muistaakseni ei ole islanniksi). Tosin kaikkea ei ole vielä käännetty. Tuolta pääsee alkuun http://community.kde.org/KDE_Localization/fi
-
Jos vastasit minun kyselyyn, niin tarkoitin Konquerin Työkaluista löytyvää Kääntäjää. Siellä on esim. Enlannista Kiinaksi yms., mutta Suomeksi ei saa tulkattua kuten Chromessa. Olisi kyllä monipuolinen laitos tuo Konqueror, ehkä liikaakin ominaisuuksia näin alkuun.
-
Jos vastasit minun kyselyyn, niin tarkoitin Konquerin Työkaluista löytyvää Kääntäjää. Siellä on esim. Enlannista Kiinaksi yms., mutta Suomeksi ei saa tulkattua kuten Chromessa. Olisi kyllä monipuolinen laitos tuo Konqueror, ehkä liikaakin ominaisuuksia näin alkuun.
Taisin lukea kysymyksen hieman unisena.. Suomi niin pieni kielialue, että on ihme kun edes käyttöliittymä on osin suomeksi. Se että osaisi kääntää kiinasta suomeen taitaa olla jo liikaa vaadittu. Kiinalaisia on 1,6 Miljardia. Jos kaikki suomalaiset muuttaisivat sinne niin ei sitä huomattaisi. Googlen käännöstyökalu ei taida olla vapaata softaa
-
Jos vastasit minun kyselyyn, niin tarkoitin Konquerin Työkaluista löytyvää Kääntäjää. Siellä on esim. Enlannista Kiinaksi yms., mutta Suomeksi ei saa tulkattua kuten Chromessa. Olisi kyllä monipuolinen laitos tuo Konqueror, ehkä liikaakin ominaisuuksia näin alkuun.
Taisin lukea kysymyksen hieman unisena.. Suomi niin pieni kielialue, että on ihme kun edes käyttöliittymä on osin suomeksi. Se että osaisi kääntää kiinasta suomeen taitaa olla jo liikaa vaadittu. Kiinalaisia on 1,6 Miljardia. Jos kaikki suomalaiset muuttaisivat sinne niin ei sitä huomattaisi. Googlen käännöstyökalu ei taida olla vapaata softaa
Konquerorin käännösliitännäinen kuitenkin käyttää juuri Google Translatea (http://docs.kde.org/development/en/applications/konqueror/konq-plugin.html) käännöksiin, ja Translate tukee myös suomea. Kuulostaa siis vain käyttöliittymän rajoitteelta.
-
Konquerin tai Dolphinin vahvuudet ovat tiedostonhallinnassa. Konquerin erilaiset profiilit. Saa vaikka kaksi kansiota vierekkäin mc:n tyyliin. ssh yhteyden saa helposti toiseen koneeseen. Monia sellaisia asioita joita en ole ikinä tehnyt Windows koneessa. Kaiken lisäksi näyttää vielä auttavasti web-sivuja. Ei minua haittaa se jos ei osaa kääntää sivuja tai hakea tekstityksiä elokuviin. Aika montaa tietostomuotoa kuitenkin tukee.