Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: TQeng - 05.08.06 - klo:12.56

Otsikko: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: TQeng - 05.08.06 - klo:12.56
En nopealla vilkaisulla löytänyt vastaavaa aihetta, anteeksi jos tästä on jo olemassa ketju.

Tämä on toki Ubuntu-foorumi, joten lienee ilmiselvää että näillä foorumeilla suurin osa ihmisistä käyttää (K/X/Ed)Ubuntu Linuxia. Mutta mitä kautta päädyittekään Ubuntun käyttäjiksi? Tuliko kokeiltua muita jakeluja ennen Ubuntua, vai onko/oliko Ubuntu ensimmäinen Linuxinne? Mitä eroja distrojen välillä olette havainneet? Onko matka jatkunut Ubuntusta kenties johonkin muuhun jakeluun? Onko Ubuntu paras kokeilemanne jakelu, ja jos on, niin miksi? Kiinnostaisiko jonkin muun jakelun kokeileminen?

Aloitin tietokoneen käytön MS-DOSilla. Tämän jälkeen käytin Windowseja (95, 98, ME, XP) varsin pitkään. Ensikosketus Linuxiin oli Mandrake, nimen omaan siltä ajalta kun se vielä oli Mandrake. En erikoisemmin innostunut, tuntui vähän hankalalta ja oudolta. Varsinkin kansiorakenne ja ohjelmien asentaminen vaikutti jostain syystä omituiselta. Näin jälkikäteenkään ajatellen, eipä tuo Mandrake kovin täydellinen järjestelmä ollut, mutta varmaan suurin osa ongelmista meni oman osaamattomuuden piikkiin.

Sitten asensin ykköskoneelleni Kubuntun 64-bittisen version. Ongelmiahan se tuotti rutkasti, mutta ainakin paransi taitoja ja tietoja. Vähän ajan kuluttua siirryin suosiolla 32-bittiseen, jolloin ongelmien määrä väheni. Kubuntu tuntui Mandrakeen verrattuna melko toimivalta paketilta. Varsinkin apt-get ilahdutti, samoin kuin pakettivarastojen laajuus, ja siirryin käyttämään päätoimisesti Kubuntua.

Tämän jälkeen olen sitten kokeillut myös Debiania Etchiä ja Zenwalk Linuxia. Näistä Debian tuntui ainakin ensivaikutelman perusteella huononnetulta Kubuntulta. Live CD:eillä on tullut testattua muitakin jakeluita, ja kakkoskoneelta löytyy Fedora Core ja Arch, mutta en paljoa ole niitä käyttänyt.

Nykyään pääkäyttis on Zenwalk, jonka nopeuteen, toimivuuteen, käytettävyyteen (oikeaan, ei Gnome-, Windows- tai Mac-tyyliseen)  ja yksinkertaisuuteen ihastuin. Zenwalk lähtee täysin eri lähtökohdista kuin Ubuntu ja osoittaa, että jakelu voi olla hyvä ilman valtavaa pakettivarastoakin. Nykyään pidän Kubuntua varsin hyvänä jakeluna, jolla on heikkoutensa, kuten bugisuus. Tätä viestiä kirjoittelen Debian Unstablesta käsin. Päätin antaa Debianille uuden mahdollisuuden, joten käytellään nyt tätä jonkin aikaa ja katsotaan, olisiko tästä sittenkin johonkin. Kovin hitaalta vaikuttaa supernopean Zenwalkin jälkeen, mutta yritän olla tekemättä hätiköityjä johtopäätöksiä. Debianin vahvuus on samalla saralla kuin Ubuntussakin - paketteja on saatavilla lähes rajaton määrä. Tällä hetkellä käytössä olevilla repoilla niitä on 18 661 kappaletta.

Tällä hetkellä kiinnostavia distroja ovat PCLinuxOS ja SuSE. Vaikka siitä olenkin kuullut jälkimmäisestä paljon negatiivista palautetta, kiinnostaisi se ihan yleissivistyksen kannalta. PCLinuxOS taas kiinnostaa nimen omaan positiivisen palautteen takia. Myös Gentoota voisin kuvitella kokeilevani, eikä tietämyksen laajentaminen BSD-järjestelmienkään suuntaan olisi mahdotonta (Frenzy-nimistä Live CD:tä olen jo kokeillutkin).

Eli yksinkertaisuudeessaan reittini on siis ollut MS-DOS → Windows → Kubuntu → Zenwalk, mutta sivupolkujakin on riittänyt. Entäs teillä?
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: eliasj - 05.08.06 - klo:13.43
Joskus kotikoneessa oli 95, sitten ostettiin uus kone ja siinä oli XP, sitten asensin Breezyn ja päivitin Dapperiin kun se ilmestyi. Ubuntuista olen kokeillut kaikkia, Xubuntua, Ubuntua ja Kubuntua ja pitkään oli IceWM:kin käytössä, nyt käytän Gnomea.

Lisäys: Kyllähän minä vähän aika sitten kokeilin DSL:ääkin, mutta enää se ei koneella ole.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Ryppy - 05.08.06 - klo:13.51
Oh-oh... Tuota jos nyt lähdetään henk.koht. jutuista (ei siis työn antajan) niin kyllä se minulla, niin kuin monilla antikvaareilla lähti C-64 DOSsilla. Sitten tuli PCOS ja DOS en ole varma oliko ensimmäinen DOSsini MS- vai PC-DOS versio taisi olla 2.1. Sitten tulikin sarja muita DOSseja ja Winkkuja ja Maccia ja 95-winkun aikana kokeilin ensimmäistä kertaa LINUXia, joita sitten onkin tullut kokeiltua jos jonkin moista. Ubuntu on se johon jäin koukkuun.
Muita hyviä / mielen kiintoisia distroja on mm. mainitsemasi PCLOS, Musix ja DeMUDI Agnula musiikista kiinnostuneille.
Mandrivaan en oikein ole saanut makua. Linspire on  miellyttävän oloinen. Myös kevyt versioista DSL ja Puppy ovat vanhoille koneille kokeilemisen arvoisia. Nyt pyörii koneissani neljä eri Linuxia. Ubuntu, jota pääasiassa käytän on 3 vuotta vanhassa masiinassa tänä vuonna hankittu kone on vielä vailla pysyvää distroa. Joku musiikki/kuvan käsittely-distro siihen on kaavailuissa, siinä kun on enemmän resursseja.
DeMuDi Agnula on sikäli erikoinen, että se sai EU-rahoitusta ja on siis Eurooppalainen. Onha niitä tietysti muitakin eurooppalaisia, mutta harvat saavat hynää EUlta.
No olen kokeilia ja kokeilut sen kuin jatkuvat  :D Niin ja Winkku on osaltani taakse jäänyttä elämää  ;D

Tuli vähän sekavan oloinen sepustus. Koittakaa kestää  :-[
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Niilo - 05.08.06 - klo:13.58
Onhan sitä testimielessä tutkittu useampaakin juttua. On aloitettu Win 3.11 ajasta ja testailtu Wintoosaa aina XP:n saakka niin suomen, englannin kuin ruotsin kielisenäkin. Sitten on asennettu koneelle Mandrakea, SuSea ja Red Hatiakin ns. open versioina, mutta ne eivät tarjonneet suuremmin iloa Linuxin käyttöön. Tässä joulun pyhinä löysin Ubuntun jakelun ja asensin koneelleni ja se oli ensimmäinen kunnolla toimiva open versio näin minun tasoiselleni tietokoneen käyttäjälle.

Kahta en vaihda Ubuntua ja Suomen kesää :)   
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Ninnnu - 05.08.06 - klo:14.01
Pähkinän kuoressa: MS-DOS/Win3.11 --> Win95 --> W98 --> WME (ITLinux 2000 --> 2004) --> WME (Debian) --> WME (Mandrake) --> WME (Ubuntu) --> Ubuntu (WME dual-bootissa, mutta veikkaanpa etten boottaa sinne enää ikinä, saattaa käydä liian pelottavaksi kun on rautaakin vaihtunut aika radikaalisti sitten viime bootista)
Suluissa olevat distrot olivat dual-bootattavina leluina. Saatan kirjoittaa joskus pitemmän selostuksen...
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: eap - 05.08.06 - klo:14.02
Eka käyttis taisi olla joku DOS 3 tai sinnepäin sitten wintoosan 95 > 98 > 2000. Kolmisen vuotta sitten kokeilin jotakin linuxia, mutta sain vain koneeni sekaisin eikä kaikelle raudalle ilmeisesti ollut ajureita. Nyt keväällä kaveri krtoi kubuntun livecd:stä ja latailin sen ja kokeilin jonkin aikaa. KDE ei jotenkin miellyttänyt ja latasin sitten ubuntun cd:n ja siihen koukkuun sitten jäin. Viikon CD:ltä pyöritämisen jälkeen asensin ubuntun (Breezy) kakkoskoneelle ja nyt kun olen päivittänyt Dapperiin ja saanut ladattua toimivat ohjelmistot tästä onkin tullut ykköskone.  :)

Muuten ubuntu filosofia kiehtoo elämänfilosofiana, koska olen sen piirissä ja vaikutuksessa elänyt viimeiset 20 vuotta ja tulen elämään varmasti lopun elämääni sen vaikutuksessa, olipa koneella käyttiksenä mikä tahansa.  :)
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Ankka - 05.08.06 - klo:14.36
Jaa-a mitähän mä oon käyttäny.

Joskus vuosia, vuosia sitten oli mustavaklosella ruudulla varustettu läppäri missä oli windows 3.11. Myöhemmin uudempi, värinäytöllä (640x480 pikseliä!) varustettu kone, jossa ensin windows 3.1 ja sitten 95. Näillä pelailin lähinna herttaa, pasianssia ja civ II:tä. Ei ne mun omia koneita tietenkään ollu.

Joskus vuonna '99 iskä osti uuden koneen: pentium 466, matrox millenium ja windows 98 SE. Olipa se juhlavan nopea.

Siinä iskä joskus kokeili jotain red hattia ja corel linuxia, muttei oikeen toiminut.

Pari vuotta sitten päätin itse ostaa itselleni läppärin, ja päädyin iBookkiin. Olin kyllästynyt windowsin nihkeyteen ja pätin kokeilla jotain ihan muuta.

Noin vuosi sitten kokeilin knoppixia, ja tykästyin linuxiin. Kaveri mainitsi ubuntun, ja heti kun breezy ilmestyi, asensin sen tuohon vanhaan koneeseen. Asennus oli verraten helppo, joskin nettiyhteys ei aivan toiminut oudosti toimivasta reitittimestä johtuen. Sekin saatiin kuntoon, ja mkäpä siinä. Pakettienhallinta ja ohjelmien asennus ihastutti. Päihitti windowsin ja mac os x:n helposti. Kun taloon hankittiin joulun aikoihin uusi kone, oli siihenkin windowsin rinnalle jo seuraavalla viikolla ubuntu asennettu. Kaikki toimii, paitsi pikkusiskon minidisc-soitin..

Nyt, kevään aikana olen suoritellut hieman kokeiluja arch linuxilla. Vaikuttaisi erittäin mukavalta ja nopealta paketilta. Varsinkin käynnistysnopeus on aivan eri luokkaa kuin ubuntussa, vaikka dapper jo breezyyn nähden kärkäs onkin käynnistymään.

Ikinä en ole joutunut win ME:tä käyttämään. XP:n parissakin käyttökokemukset ovat rajoittuneet lähinnä kouluun ja muihin satunnaisiin.

Lyhenettynä lienee win 3.1 --> win 95 --> win 98SE --> Mac OS X --> ubuntu --> arch.

Ibookkiin en ole jaksanut asentaa linuxia, vielä. Ajattelin myydä sen ja hankkia jonkin pc:n tilalle. Halpoja thinkpadeja vaan ei oo missään myynnissä... :(
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Tuplanolla - 05.08.06 - klo:14.43
On tullut kokeiltua Windowseja 95 - XP, Mandrake, SuSe 8.2 - 10.1, DSL, Ubuntu Dapper Drake.
Ubuntu tällä hetkellä ja se on ylivoimaisesti paras mm. apt-getin ansiosta ;D
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Minna S - 05.08.06 - klo:15.01
Koneilla on ollut PC-Dos, MS-Dos ja Windows 3.1, OS2 Warp, Windows 3.11, Windows XP ja Ubuntu. XP ja Ubuntu tällä hetkellä, kummatkin eri koneella. Jaa, ja lastenhuoneessa on vanha kirpparilta ostettu raato jossa on Win 95 tai 98, en muista kumpi  :D
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: UbunTux - 05.08.06 - klo:15.18
Ensimmäisen kunnon tuntuman tietokoneeseen antoi 98SE.  Kauhea viritelmä ei muuta voi sanoa, kun käynnistyi parhaimmillaan tai pahimmillaan 15 minuuttia koneessa jossa Puppy on nykyisin käyttökunnossa puolessa minuutissa. Ensimmäisen eli tämän hetkisen koneeni mukana tuli XP homer edition. Kokemukseni windowsin hidastumisesta käytön myötä selkeni jäi vei kaksi vuotta ennen kuin vaihdoin Ubuntuun (KDE, GNOME, XFCE) nyt kesällä. Olin ollut lähtökuopissa jo puolisen vuotta, mutta tieto siitä, että olin maksanut windowsin lisenssistä ostaessani koneen piti minua pitkään sen epätyytyväisenä orjana, koska olen aika pihi. Lisäksi tulin huomanneeksi, että käyttelin lähinnä ja melkein ainoastaan avoimia ohjelmia Windowsillani. Nyt xp:llä on ruhtinaalinen 4,3 GB osio ja olen käynyt siellä lähinnä päivittämässä sitä  :D Ubuntussa tullaan varmaan pysymäänkin.
Kokemusta on tullut myös Knoppixista (joka oli ensimmäinen kokeiluni) Fedora Coresta ja DSL:stä.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: jakeee - 05.08.06 - klo:16.42
Oma taipaleeni lähti liikkeelle Windows 95:stä. Tämän jälkeen käyttöjärjestelmä muuttui 98:ksi ja pian 98SE:ksi.

Windowsin kanssa tuli pyörittyä vuoteen 2004 syksyyn asti, kunnes rakas isoveljeni asensi minulle Mandraken. Linuxin käyttöni oli jälkeenpäin ajateltuna hyvin omituista. En tajunnut juuri mitään consolesta ja en tiennyt mitään rpm:stä. Onnistuin kuitenkin asentamaan muutaman ohjelman mm. amsn:n.

Pian kiintolevyni hajosi ja veljeni laittoi minulle Debianin. Silloin opin myös deb-paketit ja apt-get:in ihanuuden. Ajattelin, että nyt löytyi maailman paras käyttöjärjestelmä :) Jotenkin onnistuin sotkemaan viime vuoden keväällä Debianin ja jouduin palaamaan hetkeksi Win98SE:hen. Se oli oiva muistutus minulle siitä, että miksi vaihdoinkaan pois Windowsista.

Pian olin taas Linuxiin menossa ja päätin kokeilla Kubuntua. KDE ei juurikaan säväyttänyt ja kauhistuin sudosta. Äkkiä takaisin Debianiin. Kesän aikana aloin kyllästymään Debianiin ja sen heikkoon X.Orgiin ja päätin, että uutta jakelua on kokeiltava. Viime syksynä päädyin siis tähän Ubuntuun. Ja mitä ihmettä. Sehän toimi kuin unelma. Nvidian ajurit asentuivat todella helposti. Olen toki onnistunut sotkemaan Ubuntun pariin otteeseen mutta kehittyneempänä Linux-käyttäjänä olen ongelmista selvinnyt 8)
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Patse - 05.08.06 - klo:16.51
Ekan tietsani oli sisustettu Windows 95 joka vaihtu noin 2 tunnissa 98:iin.Sitä jonkun aikaa rämplättyä kaiken näköisten kommelluksien kanssa tuli tilalle XP .No eipä siinä hirveenä toi Wintoosa mielluttänyt bluescreeneineen ja ainaisten Ctrl -->Alt -->Del nappien painelun jälkeen vaihdoin Lineox Entrprise Linux 3:seen.Pian olikin LEL 4 valmis joten se sitten.Siitähän se Linux putki lähtikin käyntiin.Seuraavana olikin Fedora Core 3 ja sen jälkeen FC4 joka oli mielestäni todella huvä.Harmikseen koneessani ei enään kyseinen järjestelmä toiminutkaan olikohan kernelin päivitys tai jonkun muun sellaisen jälkeen.Toki kone meni päälle ja muutaman sekunnin kuluttua ei näkynytkään kuin mustaa,joten FC4 sai lähteä.Tais olla Mikrobitti josta luin Ubuntusta ja latasin ja asensin Ubuntu 5.ja jotakin kun ei oikein nyt muista.No nyt on sitten ubuntua käytetty eteenpäin siitä ja käytössä nyt tietenkin Ubuntu 6.06.Live levynä toimii tottakai Damn Small Linux ainakun ongelmia tulee.Onneksi harvoin!!!!Nyt hajos vaan kovo.Sen vaan tossa oon huomannut että en hirveenä tiedä kyllä näistä Linux saloista kun oon tälläinen perus käyttäjä.Nettiä ylipäätään tulee vaan käytettyy.Musat kuuntelen stereoilla ja DVD:t tulee katottuu Geexboxilla HEI siinähän on kan yks!!! Sorry en jaksa oiko lukee tätä.Ken saaneen selvää,  se hyvä.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: peran - 05.08.06 - klo:16.57
Öh, minun käyttis historiikkiani: Alku: TI 99/4A -> MSX -> MS-DOS 3.2 -> WIN 95 -> WIN 98 -> XP  (Samaan aikaan Win 2000 ja SUSE) -> Ubuntu Hoary -> Breezy -> Dapper (pakon edessä vähän XP:tä).
Edit - testattu myös punahattua.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: janne - 05.08.06 - klo:17.08
PC puolen tietkoneiden käyttö alkoi minulla linjalla DOS->w95->Nt4 (rinnalle myöhemmin w98 ja 98se)->w2k. tuona aikana testailin dualbootissa RedHatia, Mahdrakea, Slackwarea ja Debiania (myös Progeny varianttia), mutta en oikein päässyt mihinkään, kun tietoa oli vähän, enkä tiennyt mitä sovelluksia oikeasti tarvitsisin ja mitä valtaosa paketeista sisälsi.

viimeinen dualboot oli sitten SuSE 7.3 jonka asensin ftp-asennuksena. huomasin, että tuonne SuSEn puolelle tulee bootattua aika usein joten hommasin sille heikkotehoisen testikoneen, pelkästään linuxia varten. seuraavaksi huomasinkin, että käytän etupäässä vain tuota linux-konetta joten päivitin sitä tehokkaammaksi (tehoissa se meni "pääkoneen" ohi :) ). lopulta en käyttänyt vanhaa windows-konetta enää lainkaan, joten myin sen pois.

sitten alkoikin kova SuSE 8.0:n dataclubille saapumisen kova odotus. paketti ostettiin välittömästi ja käytössä se olikin jo samana päivänä. tosin noihin aikoihin aloin siirtyä KDE:stä Gnomen puolelle eikä tuolloinen SuSE sitä kovin hyvin tukenut. se olikin hyvä tekosyy kokeillaa muutenkin kiinnostanutta Gentoota, oliko se nyt versiota 1.2 josta tuli gcc-päivityksen myötä 1.4 ja siitä eteenpäin tasaisesti testing-puolella. Gentoo opetti kyllä paljon ja paljasti samalla rutkasti puutteita (minun silmissäni) SuSEssa.

sitten tuli Ubuntu. Warty vaikutti lupaavalta ja testailinkin sitä aika paljon tuossa testikoneella. pysyttelin kaikesta huolimatta Gentoossa. Hoaryn myötä sitten siirryin viimein Ubuntun käyttäjäksi, päätettyäni Ubuntun hyvien puolten olevan enemmän minua varten kuin se mitä Gentoo tarjoaa (ja Ubuntusta puuttuu). tosin ennen Ubuntuun siirtymistä, tuossa Gentoon aikana tuli kyllä testailtua ainakin Fedoraa, (uudempaa) Mandrakea, jotain uusia "helppoja" distroja, useampaa BSD:tä, Solarista ja SUSEja, mutta Ubuntu oli ensimmäinen joka tuntui hyvältä ja nimenomaan paremmalta kuin Gentoo.

palvelin siiryi myös Gentoo -> Debian -> Ubuntu siirtymän tuossa Ubuntuun siirryttyäni.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: moonstone - 05.08.06 - klo:17.30
Ekana käytin MS-Dossia ja Windows 3.11 käyttiksiä. Ne kestivätkin piiiiitkälle kunnes tuli windows 95, joka ei silloin näyttänyt olevan ollenkaan parempi kuin aikaisempi 3.11, joten koko win95 tuli sivuutettua melkein täysin. Sittemmin hankittiin uusi kone jossa oli windows 98 mukana. Sitä käytettiin ihan julmetusti viimeiseen asti. Skippasin täysin w2k ja wme käyttikset ja hyppäsin suoraan WinXPhen... jokunen vuosi tuli xp:tä käytettyä kunnes tympäännyin haittaohjelmiin, viruksiin, uudelleenasennuksiin ja "tylsyyteen" niin aloitin kokeilemaan distroja järjestyksessä.

1. Mandrake 9 -> joka oli jotenkin "buginen"
2. Mandrake 10.1 -> joka oli jo parempi mutta kanssa jotenkin "buginen"
3. Debian (woody) -> jossa oli niiiiin vanhat paketit, että se ajoi minut pois jo sillä
4. Slackware -> en tiedä mikä tässä tuli... oli muistaakseni hankala...
5. Gentoo -> tähän rakastuin, mutta sitten huomasin, että kääntäminen vie pitkään eikä sopinut enää elämäntilanteeseen (perhe lisääntyi ja aika loppui)
6. Ubuntu Hoary, Breezy, Dapper -> Uskomattoman hyvä käyttis tykästyin heti.

On tullut myös kokeiltua kaikenlaisia distroja mm. Knoppix, DSL, SuSe, Linspire, Fedora Core 5 ja DeMuDi.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Sarkas - 05.08.06 - klo:18.09
Amiga - Win 3.11 - Win NT - Win 98 - Win XP Pro - Win XP
Ubuntu - Knoppix - Suse 10.0 - Ubuntu käytössä.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Owdy - 05.08.06 - klo:18.50
Suunnilleen win 3.11 -> 95 -> 98 -> XP -> Mandrake -> Xubuntu -> Ubuntu
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: raimo - 05.08.06 - klo:20.44
Kivikautinen DOS, en muista versiota, 8088 kone kuitenkin, ilman kovalevyä ja vihreä hercules näyttö.
Win 3.1 -> 3.1x
Win 95
Win 98 -> SE
Win ME
Valitettavasti myös XP (yök)

Ja sitten se kauniimpien käyttisten osio
SOT
RH 7.2
RH 7.3
muLinux
Breezy
Dapper
kohta varmaan Edgy ..

Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: mikk0 - 05.08.06 - klo:22.21
Oma ensimmäinen tietokone on sen verran tuore hankinta että itselläni kaikki taisi alkaa Win 98:sta. Olen toki käyttänyt Dos / Win 3.1:kin.
Sittemmin hommasin Win ME:n päivityslevyn ja se olikin viimeinen Windowsini.

Linuxeista olen kokeillut erinäisissä kannettavissa museokoneissa Slackwarea ja ZipSlackia (koneessa ei ollut CD:tä tai verkkokorttia...). Jonkun tietokonelehden mukana tuli SuSE 8.2 ja se oli ihan kiva lelu dualboottina, mutta eipä minulla juuri ohjeita siihen ollut, joten leluksi jäi. Sitten ostinkin SuSE 9.1 Pron ja se siirtyi ensisijaiseksi käyttikseksi. Siihen kyllästyttyäni (vanheni pirulainen) latasin Ubuntu Hoaryn, sitten Breezyn ja nyt Dapperin. Nyt Windows-levyt on myyty, mutta tuskinpa niillä kukaan mitään tekee...

Ai niin, eihän tuo ME ollutkaan viimeinen Windowsini, sillä sain Assemblyilla kouraani Vistan Beta 2:n. Se meni tosin yhdelle kaverille joka on koulutushommissa. Eiköhän hänelle ole siitä enemmän iloa ja hyötyä, kun pääsee tutustumaan ajoissa...

Mikko
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: mcduck - 06.08.06 - klo:10.00
Kivikaudella aloitin itsekkin, eka kone oli 80088-prossulla ja vihreämustalla näytöllä sekä DOS-3:lla varustettu Commodore PC-20/III. 640KB muistia ja 20MB:n kovalevy josta kaverit oli kateellisia  8) .. Tuota sitten aikanaan päivittelin DOS-6:een ja CGA-näyttöön (5 väriä!) asti. Hiirenkin siihen aikanaan hankin kun moiset ilmestyivät markkinoille.. Ja alkuperäinen Test Drive löytyy muuten edelleen lerpulla.. :D Koneen mukana tuli muuten kaupan päälle VIC-20.

Juu, peruskouluaikana koulussa ja kavereilla tuli sitten käytyä läpi 286- ja 386-koneet. Ja kaikki klassiset PC-pelit.

Sitten tuli 486/33 ja Windows 3.11 for Workgroups, shellinä Clysbar kun tuo Program Manager oli niin surkea tekele ;) Tällä koneela aloitin myös 3D-animaatioiden väsäämisen. (Sujui muuten rendaaminen aika tavalla hitaammin kuin nykyisellä koneella :D)

Seuraavana K6-2 ja Win98, shelliksi valitsin Litestepin joka DOS-historian kanssa on melkoisesti pehmittänyt siirtymistä Linuxin puolelle. Tuolla koneella kituutin aika pitkään ja rinnalle tuli aikanaan PS2-Linux (edelleen käytössä) ja sitten lopulta AXP@2300 ja Win2K. Sitten testailin satunnaisesti Linux-jakeluita kunnes kohdalle osui Hoaryn live-levy ja jäin koukkuun Ubuntuun. Eli PC-puolella Ubuntu oli ensimmäinen linux-distroni.

Ja nyt siis sekä tuo Athloni että uusi läppäri kulkevat Ubuntun voimalla ja PS2 pyörittää PS2-linuxia. Läppärillä tosin on myös winXP kun tuota tarvitsen erilaisia grafiikka- ja musiikkisoftia varten.

Vaikka ihan ensimmäiset kotitietokoneet ovatkin menneet itseltäni ohi, PC-rautaa olen siis käyttänyt ihan alkuajoista lähtien ja aika tavalla on kyllä homma muuttunut kun asiaa rupeaa miettimään..
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: mikkohuo - 06.08.06 - klo:11.33
MS-DOSsien ja Windowsin varhaisten versioiden myötä päädyin käyttämään 98:sia pitkäksi aikaa. 98:n rinnalla on tullut sitten kokeiltua jos jonkimoista distroa. Itse asiassa Win 98 on vieläkin tässä dualboottina, mutta enpä edes muista koska olisi sitä viimeksi käyttänyt. Distrohistoriani on kutakuinkin tällainen, vaikka jonkun olen saattanut unohtaakin:

SOT Linux 5.2
Suomalainen versio Red Hatista. Sai aikanaan paljon julkisuutta.
+ Suomenkielinen opaskirja
+ Sain asennettua koneelle ja pystyin käyttämään ihan hyvin
- Pelkkä näytönohjaimen (Matrox) asetusten muokkaaminen oli jo vaikeaa
- Käytännössä distro oli vielä sen verran epävakaa, asetusten muokkaaminen hankalaa ja ohjelmatarjonta vähäistä, että Linux ei ollut vielä tuolloin valmis korvaamaan Windowsia

Red Hat 6.*
+ Toimi jo paremmin kuin SOT
- Samoja puutteita kun SOTissakin

Best Linux
Uudelleen nimetty SOT, mutta en vielä tämänkään kohdalla siirtynyt kokonaan Linuxiin, vaikka kehitystä oli tapahtunut paljon. Tämä SOTin versio sai kyllä paljon kehuja maailmallakin.

Mandrake 8.1-9.2
Kehitystä tapahtui pikkuhiljaa ja Mandraken ideahan oli tehdä työpöytäkäyttöön sopiva versio Red Hatista. Siirryin pikku hiljaa käytännössäkin enemmän Linuxin puolelle.
+ Käyttäjäystävällisyys oli jo huomattavasti parempaa luokkaa mm. Mandrake Control Center oli hyvä ja selkeä.
+ Ohjelmatarjonta alkoi parantua pikku hiljaa (mm. Open Office, KDE jne.)
- Bugisuus
- Pakettienhallinta (urpmi) ei toiminut kovin hyvin. "rpmhell" tuli tutuksi.

Vector Linux
Mandrake alkoi olla turhan raskas vanhalle Pentium II -koneelleni, joten päätin kokeilla hitaammille koneille suunnattua Vectoria. Vector on muokattu versio Slackwaresta.
+ nopea ja kevyt
- ohjelmapakettientarjonta (erityisesti suomenkielisten) vähäistä
- Asetusten muokkaaminen tehtiin slackwaren tyyliin suoraan asetustiedostoihin
-> Palasin takaisin johokin Mandraken 9 -sarjan versioon

Debian
Kyllästyin Mandraken ongelmiin ja eteeni sattui netissä juttu Kanotixista (muokattu Knoppix), jossa kehuttiin sen olevan helppo tapa ottaa käyttää Debian Unstable (tuolloin Sarge).
+ apt-get oli yhtä juhlaa Mandraken urpmin ja "rpmhellin" jälkeen
+ ohjelmapaketteja saatavilla huikeat määrät
+ Debian Sargen kehitysvaiheessa Unstable haaraan tuli jatkuvasti todella tuoreita paketteja
- Unstable oli ajoittain epävakaa
- Kun Sargesta tuli Stable, niin ohjelmat alkoivat olla vanhentuneita eikä uusia paketteja enää tullut

Mepis
Mepistä kehuttiin monessa paikka, ja päätin kokeilla, vaikka se Suomessa on ollutkin hieman vieraampi.
+ Helppo ja selkeä asennusohjelma
+ Multimedia härpäkkeet toimivat asennuksen jälkeen lennosta
+ Erittäin hyvä distro uudelle Linux-käyttäjälle
- Tuolloin Mepis päivitti uusia paketteja Debian Unstablesta, joten järjestelmästä tuli helposti epävakaa

Kubuntu
Mepisin päivitysongelmat innostivat kokeilemaan Kubuntua. En voinut kuvitellakaan, että käyttäisin Gnomea, joten Kubuntu -projektin aloittaminen oli hyvä uutinen.
+ apt-get toimi hienosti
+ paljon tuoreita ohjelmapaketteja
+ aina KDE:n uusin versio
+ aktiivinen suomalainen käyttäjäyhteisö
- epävakaa
- graafiset asetustenmuokkaus työkalut toimivat huonosti tai niitä ei ollut
(Kubuntu on nykyisin mennyt näiltä osin paljon eteenpäin)

Ubuntu
Olin aiemmin aina vältellyt Gnomea ja käyttänyt etupäässä KDE:ta. Pidin Gnomea ennen kaikkea rumana. Kyllästyin kuitenkin Kubuntun bugisuuteen ja päätin ottaa härkää sarvista ja kokeilla jonkin aikaa Gnomen käyttöä. Muokkasin ulkoasua itselleni mieleisempään suuntaan ja olen kummasti oppinut tykkäämään Gnomesta! Vannoin aiemmin vahvasti KDE:n nimiin, mutta ihmeitä tapahtuu ja nyt olen jo jonkun aikaa pitänyt Gnomesta huomattavasti enemmän. Se on vaan selkeämpi!
+ Asiat vaan toimii Kubuntua paremmin (kuten järjestelmänhallinnan graafiset työkalut)

Summa summarum
Ubuntuun olen nyt päätynyt ja tässä pitää erityisesti aktiivinen käyttäjäyhteisö. Varmaan Susekin olisi ihan hyvä, mutta Ubuntulla on kuitenkin monia etuja siihen verrattuna, kuten hyvin toimiva pakettienhallinta ja laaja suomalainen käyttäjäkunta. Lisäksi Ubuntun puolella on "filosofisempi"  suhtautuminen vapaiden ohjelmien kehittämiseen.

Vaikka Linux onkin tullut näiden eri kokeilujen myötä monella tapaa tutuksi, niin mulle on koko ajan ollut tärkeää, että Linux voisi kehittyä kenelle vaan sopivaksi käyttöjärjestelmäksi. Tässä ollaan menty huikeasti eteenpäin! Ubuntuahan voi nyt suositella melkein kenelle tahansa, sillä apua on uudelle käyttäjille saatavilla verkosta myös suomeksi varsin hyvin. Ubuntu tutuksi -wikirja ja tämän foorumin aloittelijaystävällinen toiminta onkin loistojuttuja! Ajattelen niin, että vaikka Linux on kehittynyt uudelle käyttäjälle ystävällisempään suuntaan, niin se ei ole mitenkään pois meiltä, jotka olemme käyttäneet Linuxia jo pidempään.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Jaune - 06.08.06 - klo:11.37
Mun "mikroilu" alkoi VIC20:llä vuonna 198x, siitä sitten parin vuoden päästä c-64. Sitä tuli paukutettua sitten jonnin aikaa kunnes sain isukilta Talent PC-XT/8mhz, 256kt muisti hercules näytöllä(2 värinen), jossa siihen aikaan kova sana jopa 10mb kovalevy :) Siinä ms-dos jotain.

Sitten ostin isoveljeltä huiman 286/12 Mhz ja huima 1mb muisti ja 25mb kovalevy ja siinä edelleen joku ms-dos. Sitten vierähtikin vuosia ennen kuin sain oman koneen hommattua. Se oli Pentium 133 Mhz/32mb/2Gt kovolla jossa win95. Sillä tuli sitten kokeiltua ensimmäistä kertaa linuxia, jokin RedHatin versio se oli, mutta netti ja X ei toiminut kunnolla, joten se kokeilu jäi lyhyeen. Jokunen vuosi myöhemmin hankin 450Mhz celeron/64mb muistilla ja win98SE käyttiksellä. Sillä kokeilin jossain vaiheessa Mandrakea, mutta käytössä oli silloin gprs netti yhteys Siemensin puhelimella ja en saanut sitä toimimaan, joten Mandraken käyttö oli kovin satunnaista. Silloin tällöin koitin jotain distroja, mutta suurin osa kaatui tuohon gprs yhteyteen, ohjeitakin etsin ja löysinkin, mutta en osannut laittaa toimimaan.

Tässä välissä oli sitten yks kone jolla en tainnut linuxeja edes kokeilla, jotain Knoppix live cd:tä taisin siinä pyöritellä hetken aikaa. Puolitoista vuotta sitten hankin nykyisen koneen AMD Athlon XP 3200+/512mb/250Gt+80Gt/GeForce FX5500 ja XPhome käyttiksellä. Sillä tuossa xpeetä pyörittelin kunnes sitten asensin SuSen ja homma ei oikeen pelittänyt, asennuksessa oli jotain häikkää. Ettiskelin netistä jotain toista distroa ja useissa paikoissa Ubuntua hehkutettiin joten koitin sitä. Ja hyvin pian XP on jäänyt käyttämättä, koneella se on edelleen lähinnä mukuloitten takia jotta pääsevät Habbohotellia veivaamaan. Muuten on koko perhe siirtynyt käyttämään Ubuntua. Kannettavalle koitin ZenWalkia kun tuo Xubuntu ei oikeen jaksanut kunnolla pyöriä 128mb:n muistilla. Mutta ZenWalkin hylkäsin kun en osannut FreeCiviä siihen asentaa ja pistin Xubuntun takas OpenBoxilla, nyt se toimii jotenkuten ketterästi.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: TQeng - 06.08.06 - klo:12.34
Mutta ZenWalkin hylkäsin kun en osannut FreeCiviä siihen asentaa

Vaikkei oikeastaan ketjuun mitenkään kuulukaan, niin nykyään FreeCivin - kuten monet muutkin pelit - saa asennettua suoraan netpkg:sta (Zenwalkin vastine apt-getille) ZenGamer-projektin ansiosta. ;)

Niin, koska ihmiset ovat työpöytäympäristöistä samalla puhuneet ja itse jätin tämän käsittelemättä:

Itse käytin KDE:ta niin Mandrakessa, Kubuntussa kuin Debianissakin, toki olen Gnomeakin kokeillut. On totta, että Kubuntu on vähän bugisempi ja epäluotettavampi kuin Ubuntu, mutta itselleni KDE-softan hyvyys ja henkilökohtainen täydellinen sopeutumattomuuteni Gnomeen pitävät vaakakupin selkeästi Kubuntun puolella.

Nykyisessä järjestelmässäni käytän Xfce:tä, joskin lähes kaikki käyttämäni ohjelmat ovat KDE-pohjaisia. Nopea ja yksinkertainen Xfce on sopiva kompromissi, ja kun se vielä pelaa hyvin yhteen KDE-softan kanssa, niin mikäs siinä. Asensin Xfce:n Zenwalkin innostamana myös Debianiin ja Kubuntuun, mutta niissä en ole sitä loppujen lopuksi paljoa käyttänyt. KDE:n uusia julkaisuja odotan edelleen suurimmalla innolla.





Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: AppaRatuS - 06.08.06 - klo:13.43
Lähdetään ihan alusta ei-PC/linux-kaudelta ja lapsuudesta: Vic-20, C-64, AmigaOS, Win95, Win98, RedHat (joku 5), WinME, WinXP, Debian, Ubuntu, OS X. Tällä hetkellä käytössä Ubuntu (1 PC) ja OS X (iBook ja MacMini). Tuota Zenwalkia muuten pitääkin vähän tutkailla...
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: aatu - 06.08.06 - klo:18.44
Lyhyesti muistellen menee jakeluhistoriani :D MS-DOS->Win3.11->win95->Redhat?->Win98->Suse8?->Winxp->Ubuntu/Xubuntu.

Aloittelin näitä tietokonehommia MS-DOS:in parissa jotain vuonna 1994. Muistaakseni kone oli 486DX2/66. Siinä tosin pyöri sitten win3.11myöskin.

Linux kokeiluja löytyy aina windowsin eri versioiden välillä mutta ne ovat jääneet vain kokeiluiksi johtuen monista syistä joista voidaan mainita asennus ja käyttöongelmat jotka ovat voineet johtua myöskin osaamattomuudesta tai tuen puutteesta :-\ 

Nyt minulla sitten pyörii Ubuntu koneella vai pitäiskö sanoa että Xubuntu kun käytän enimmäkseen Xfce:tä kun pöyrii vähän paremmin tällaisessa vanhassa koneessa. Toistaiseksi tämä on ollut paras kokeiluni ja pysynyt koneella jo reilun vuoden ja kiitos kuuluu suurimmaksi osaksi tälle suomalaiselle tukisivustolle ja vähän sille lontoon kielisellekin josta on löytänyt ratkaisut tähän mennessä ilmenneille ongelmille :D
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: audi - 06.08.06 - klo:20.57
Aloitin dos/ win 3.1, 3.11 käyttöjärjestelmillä, jotka mielestäni olivat parempia kuin uudemmat m$. Koneena oli 386sx. Sitten ostin 133 Mhz pentiumin, win 95. Vuodet kuluivat, kone vaihtui, win98 >:( , 2000. Ensimmäinen linux oli vähän aikaa sitten kubuntu, nyt käytössä on ubuntu :). Mitä mieltä olette suse 10:stä? Ajattelin laittaa sen winnin tilalle sekä jatkaa ubuntun käyttöä.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Tuplanolla - 06.08.06 - klo:21.08
Suse kymppi piste yksi on susi jo syntyessään. Paljon huonompi kuin 10.0. Mikään ei toiminut edes 32bit versiolla. 10.0 on paljon parempi.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: audi - 07.08.06 - klo:09.04
Suse kymppi piste yksi on susi jo syntyessään. Paljon huonompi kuin 10.0. Mikään ei toiminut edes 32bit versiolla. 10.0 on paljon parempi.
Sittten se voisi olla windowsin korvaaja. ;)
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: Reaktor - 07.08.06 - klo:14.40
Kuusnepallahan tuo elämä alkoi ja Basic-koodaus tuli sitä kautti tutuksi, vaikka en "hello world" ja yksinkertaisia taskulaskin viritelmiä pidemmälle 10  vuotiaana koodannutkaan. Pelaamalla se 90-luvun alku meni. Joskus 91-92 aikohin tuli siirtymä suoraan PC:n puolella. Oli sellainen hieno 286-kone, "kannettavaa" mallia vieläpä. Hyvin pian kone vaihtui 386 40mhz DX -malliin, joka oli aikansa upeinta kamaa ja hakkasi toisinaan 486sx:t maanrakoon. Aika kului pelaillessa. Seuraava kone oli 486 60mhz DX2 ja pelaamisesta oli tullut jo päiväduuni koulun ohella. Tuona aikana pelaamisen ohelle tuli myös grafiikan kanssa värkkääminen ja Scream Träkkäys, sekä qBasicilla koodaaminen (yksinkertaisia tekstipohjaisia stradegiapelejä). Koko 90-luvun alkupuoliskon myös BBS-yhteydet oli kovassa käytössä ja puhelinlaskut aiheutti vanhemilla raivokohtauksia.

Joskus 95 aikoihin kone päivitty pentiumiksi ja Windows 95 tuli DOSin tilalle. Nettikin tuli tutuksi. Loppupuoliskosta mulla on yllättävän huonot muistikuvat, sillä silloin tuli pelailtua, nettailtua ja tehtyä kaikkea paljon ja sekaisin... myös elettyä, ja teini-iän takia myös soiteltua paljon bändeissä, ryypättyä, ja ne naisetki rupes kiinnostaan. Lisäksi siinä sivussa oli ropeltaminen, nuorisotoiminta, Judo ja miljoonat muut harrasteet.

Pelaaminen oli arkipäivää, mutta ei sellaista selkeää suuntaa ollu. 1998-99 taitteessa muistan että alkoi koodausinto kasvaa Allegron ja DJGPP:n myötä, jolloin netin kautta tutustuin porukkaan jonka kanssa koodattiin ikuisuusprojektipeliämme. Milleniumi meni jenkeissä vaihto-oppilaana vuoden ajan ja aikaa meni myös siellä päässä koodatessa. Peli ei koskaan tullut valmiiksi ja samalla opin melko paljon ohjelmistotuotannon vaikeudesta ja aikataulujen venymisestä. 90-luvun viimeisinä vuosina asensin ensimmäisen kerran Slackwaren ja sekoitin koneeni jotenkin totaalisesti. 96-99 oli sikäli ikimuistoista aikaa että tuolloin pidettiin useampaan otteeseen verkkopelejä kahden - viiden koneen voimin ja harrastettiin sellaista pienimuotoista skeneilyä. Voi elämä sitä ku Doomia tai Death Rallya vedettiin kahden koneen välillä nollakaapelilla seitsemän pelaajan voimin (kaksi pelaa, loput tapittaa), tai kun ensimmäiset Quake Gibberpartyt pidettiin neljän koneen voimin IPX-protokollalla ja saatiin kolme koneista rikki.. tai kun koneita oli peräti kuusi ja kaikki sujui niin kuin pitikin. 96 osallistuin myös Abductioniin, ja seuraavana vuonna oli pakko tulla uudestaan. Abduilta tarttui mukaan irkki ja NES emulaattori.

Lukio-aikoihin 2000-syksyllä alkoi jälleen pelaaminen, käyttiksenä W2K. Ensimmäiset kaks vuotta meni vahvasti pelaillessa, mutta myös opiskellessa ja opiskelijaelämään tutustumisessa. Suurin saavutus oli verkkopeliyhdistyksen perustaminen (RJ45 ry), joka kasvoi kolmessa vuodessa kymmenen hengen tapahtumista kuudenkymmenen hengen "massatapatumiksi" (tilan puutteen vuoksi enempää ei saatu porukkaa mukaan). Elämässä alkoi olemaan jo aika paljon muutakin tekemistä. Yksi ratkaiseva tekijä oli että aloin tutustumaan web-ohjelmointiin, jonka myötä aloitin perheyrityksessä mm. nettisivujen koodaamisen ja seuraavan parin vuoden aikana myös tietokantakoodaus alkoi tulemaan tutuksi.

Harrastuksesta alkoi tulemaan pikkutöitä, ja muu elämä meni pelaamisen edelle. Jossain vaiheessa (varsin myöhään, olisko ollu 2003 keväällä) taivuin asentamaan XP:n. 2003 yritin asentaa useampia distroja, ja Gentoota koitettiin yritykseen asentaa palvelinkäyttöön, mutta graafinen käyttöliittymä ei pelittänyt kunnolla, valikot ja paneelit bugitti, eikä pakettien hallintakaan pelittänyt. Debian asentui omalle koneelle, mutta jäi hyvin vähälle käytölle. Tuolloin harrastin musiikin tekemistä ja nauhoittamista vielä kovasti, vehkeet ja vermeetkin oli hankittu, joten sekvensserisoftien oli oltava hyvät ja taatusti toimivat. Windowsille löytyi hyviä vaihtoehtoja ainakin jokaiselle sormelle, Linuxille ei tuolloin ollenkaan.

Armeija. 9kk pyssyleikkejä ja kuntoutuslomaa metikössä (huom, kuntoutusloma != kuntsari, ei siis siviilissä ;)

2004 syksyllä aloitin opiskelun Tampereen ammattikorkeassa. Hetipian syksyllä ostin 300mhz serverin tiedostopalvelimeksi (kun kovopaikat oli työasemassa varattu) ja asensin Debianin. Ryhdyin pyöritteleen Apachea kyseisellä koneella ja irssikin oli toki pakko asentaa. 2004-2005 meni vielä Windows XP:n parissa, vaikka pelaaminen oli jääny aika vähille.

2005 - Hard Tux Halleluja! Syksyllä huomasin käyttäväni 300mhz serveriäni enemmän kuin Windows-konettani. Tuolloin iski sellainen moraalinen kymysys että kun on tullut aika paljon waretettua softaa Windowsin puolella omaan käyttöön, niin miksipä en parantais tapojani ja vaihtais open source -puolelle. Kun pelaaminen jäi vähille niin siirtymisestä tuli hyvin kivuton. Ajoin surutta Ubuntun (jota koulukaveri kehui) vanhan Windowsin päälle ettei tippa tulis kesken kaiken silmään, ja säädin säätämistä sen pari kuukautta. 2006 Tammikuusta lähtien voin sanoa jo hallinneeni Linuxin perusasiat suht. hyvin, ja kiitos Winen, Cedegan ja nyttemmin myös VMWaren oon jääny Ubuntun pariin. Keväällä käännytin yhden kaverin kokeilemaan Linuxia, ja sielläkin kannettavassa pyörii nykyään SUSE.

Nykyään olen laiska säätäjä, joka ei koodaa vapaa-aikana yhtään ylimääräistä (kun tietokantakoodaamisesta ja web-suunnittelusta tuli ammatti), vihaa konffausta, pelaa biljardia, opettaa musiikkia (rumpujen & kitaran soittoa) sivutoimisena ja ryyppää. Vista ei kiinnosta. XGL ja Compiz kiinnostaa. Ohjelmapäivityksiä odottelen aina. Modattu Xbox on maailmanparas mediasoitin!

Semmoinen historiikki.
Otsikko: Re: Jakeluhistoriasi?
Kirjoitti: MoB - 08.08.06 - klo:16.30
Tämä viesti tulee olemaan aika pitkä. Yritän kertoa lyhyesti. Listaan pääkoneiden käyttikset, kakkos- sun muissa vähäpätöisemmissä koneissa on vieraillut lähes kaikkea mahdollista.. NT 3.1, NT 3.51, NT 4, OS 2.0, ja kymmeniä Linux distroja.

Ekat koneet olivat ilman käyttistä (VIC-20 & co.)

GEOS (C-64:lla, näppärä laitos, jonka mukana tuli tuikitärkeä hiiri)
Workbench (ns. Amiga OS) 1.2
Workbench 1.3
Workbench 2.0

Tässä vaiheessa PC syrjäyttää Amigan hyötykäytössä (Amigan käyttö jatkuu rinnalla aina Amiga 3000 koneeseen lisäkilkkeineen ja Amiga OS 3.9 asti)

PC DOS 5.0
PC DOS 7 + Windows 3.1 (pari hassua kertaa tuli Windowsissa käytyä)
OS/2 2.1 + Windows 3.1 + PC DOS 7 (OS/2:n mukana tuulli bootmanageri, jolla pystyi käyttämään useampaa käyttistä - Windows ohjelmat ajettiin ihan OS/2:n sisältä)
OS/2 Warp + Windows 95

Eletään vuotta -96.

OS/2 Warp Connect + Windows 95 + Slackware 3.1

Tuolloin vierailtiin verkossa modeemin voimin ja slackware jäi aika vähälle käytölle. Billiä ei kauaa jaksanut läpsiä :)

OS/2 Warp Connect + Windows 98 + Slackware 3.4
OS/2 Warp 4 + Windows 98 + RedHat 4.2

Vuosi -98. Eräänä mukavana aamuna herään siihen kun purkki (siis BBS järjestelmä, kannu, boksi - tiedätte, jos tiedätte :)) koneesta oli levyohjain kilahtanut ja vetäissyt jotakuinkin jokaisen kiintolevyn sisällön käyttökelvottomaksi. BBS kuviot oli tuolloin jo aikalailla kuollutta, joten kiitin kuluneesta reilusta viidestä vuodesta ja pistin pillit pussiin - samalla tuli vedettyä koneeseen vain pelkkä Win'98.
Pari vuotta vedetään pelkällä Windows 98:lla.

Windows 98

Tässä vaiheessa rupeaa olemaan aikas selvää, että Windows ei ole käyttöjärjestelmä minua varten ja päätin siirtyä käyttämään Linuxia. Päätöstä helpotti suuresti ISDN yhteyden muuttuminen ADSL naruksi, jolloin distroja ei tarvinnut enää ostaa. Valitettavasti tein virheen, jonka useimmat aloittelijat tekevät - jätin koneelleni vielä Windows 2000:n. Harmittavan usein huomasin löytäväni itseni Windowsin työpöydältä.

Redhat 6.2 - 7.2 + Windows 2000
Windows XP Pro - lähes vuosi ilman Linuxia (kakkoskoneessa tosin viereilee erinäisiä Linux distroja tuon tuosta)
Mandrake 8.0 - 9.0 + Windows XP Pro

Rpm-helvetti alkaa kyrsimään ja kakkoskoneessa suoritetut eri distrokokeilujen jälkeen päätän asentaa Gentoon ja Windows saa lähteä.

Gentoo 1.4 -  2004.x.x
Ubuntu 5.04
Ubuntu 5.10 64-bit
Ubuntu 6.06 64-bit

Pääkoneessa 64-bit Dapperi ja toisessa koneessa 64-bit Dapper, Gentoo ja XP Pro.