Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: Vostok - 14.09.12 - klo:18.29
-
Moi !
Kaveri teki miniläppärilleen päivityksen ja kone jumitti totaalisesti. Oli kovin tyytyväinen Ubuntuun ja haluaa nyt että asennan sen hänelle uudelleen.
Alusta lähtien tietty pitää aloittaa koska miun konsteilla en saa konetta nousemaan jumista.
Mikä on optimaalisin versio tuolle koneelle? 10.04 ?
-
12.04, koska tukea ei enää hirmun pitkään 10:lle riitä, eli päivitys aika kolkuttelee kuitenkin.
Sitten tietysti on liuta muita distroja, vaikkapa Debian jos apt:n käyttöön on tottunut.
-
12.04, koska tukea ei enää hirmun pitkään 10:lle riitä, eli päivitys aika kolkuttelee kuitenkin.
Kiitos vastauksesta! Onko noille miniläppäreille joku oma versionsa vai käykö toi "normaali"?
-
Ubuntu 12.04 LTS 32-bit toimii tuolla läppärillä oikein hyvin, jos se on 1 GB-versio (en tiedä oliko niitä pienempiä). Tämä versio jos arvostaa nykyaikaista ympäristöä.
Xubuntu 12.04 LTS 32-bit jos arvostaa nopeutta - on kevyemmällä työpöydällä.
Lubuntu 12.04 jos haluaa hyvin nopean ja vain vähän resursseja tarvitsevan ympäristön - tässä joutuu kyllä sitten tinkimään 5 vuoden tuesta.
Itse käytän ensin mainittua, koska en halua erilaista ympäristöä kuin muille koneille eikä käytössäni ole mitään suoranaista syytä näille kevyemmille. Aiemmin käytin 9.04 NBR eikä se vaikuttanut yhtään nopeammalta ja akkukesto oli sillä huonompi. Asennus on sille hitaammalle, suuremmalle levylle koska en jaksa pelata asian kanssa. Pieneltä toimisi kyllä nopeammin (kuten 9.04:kin olisi toiminut).
EDIT:
UNetBootin-ohjelmalla tehty tikku toimii asennusmediana hyvin. Jollei niin kokeile suosiolla toisella tikulla. ESC-näppäintä pitää osata rämpätä alussa, jotta saat bootti valikon, koska tämä kone ei muuten boottaa tikulta.
Kone toimii hämmästyttävän hyvin jo tällä USB-mediallakin (Ubuntu 12.04 LTS 32-bit) - kannattaa tietysti testata toiminta live-tikulla ensin - jos sinulla vaikka onkin joku eri versio koneesta. Tarkoitan tätä suhteessa aiempien Ubuntu versioiden live-versioihin, joiden käyttö oli melkoista tervanjuontia - ei sillä että olisivat varsinaisesti tarkoitettuja live-jakeluiksi, mutta 12.04:n usb-live-tikkua käytin matkalla ilman ongelmia nettikäytössä juuri tällaisella koneella.
-
Normaali käy. Itse tosin pidättäytyisin Ubuntusta ja Kubuntusta ja valitsisin Xubuntun tai vielä mieluummin Lubuntun. Jälkimmäiset on huomattavasti kevyempiä vaihtoehtoja ja omasta mielestäni myös käytettävyydeltään parempia vaihtoehtoja. Buntulaisista kyllä löytyy myös netbook mallit, mutta en näe itse niiden käyttöön mitään syytä. Eli näissä käyttöliittymä on mukamas parempi netbookki käytössä. En itse kyllä alleviivaisi asiaa.
Paras tapa on tietysti latailla livecd:t ja kokeilla itse mikä tuntuu parhaalta.
Lisäisin että Lubuntussa joutuu tinkimään vain työpöydän osalta viiden vuoden tuesta. Itse selaimet yms. päivittyy normaaliin LTS-tahtiin.
-
Ubuntu 12.04 LTS 32-bit toimii tuolla läppärillä oikein hyvin, jos se on 1 GB-versio (en tiedä oliko niitä pienempiä). Tämä versio jos arvostaa nykyaikaista ympäristöä.
ОK, kokeilen tuon 12.04 asentamista. LTS-versio on ilman muuta tässä tapauksessa käyttökelpoisin ratkaisu koska koneen omistaja tuskin on innostunut päivittämään uuteen versioon kovin pian. Sen verran traumaattinen lienee ollut tuo pieleen mennyt päivitys....
Jostain syystä en löydä mistään suomenkielistä ohjetta 12.04:n asentamiseen muistitikulta. Tiedätkö onko ohjetta suomennettu ja jos on niin mistä sen voisi löytää?
-
Valitettavasti en osaa suoraan vastata näihin suomenkielisiin ohjeisiin, mutta mahdollisesti näilläkin ohjeilla selviää, riippuen siitäkin että miten laajasti kysyt:
1.
Tikun teko.
Ohjelma UNetbootin tekee. Sen idea on seuraava:
0. Asenna ohjelma koneellesi. Löytyy normaaleista lähteistä.
1. Lataa ISO-image ensin itsellesi. Siis Ubuntu 12.04 LTS 32-bit tässä tapauksessa. Suomen sivuilta tai jostain, itse käytän yleensä ubuntu.com -sivuja.
2. Laita tyhjennetty tikku koneeseen kiinni
2. Käynnistä ohjelma
3. Valitse Diskimage ja valitse sille riville tuo ISO imagesi jonka olet ladannut.
4. Valitse alimmalta riviltä oikeat asiat. Oletuksena ovat yleensä oikein, mutta TARKISTA nämä.
Type: USB Drive
Drive: katso että on varmasti tikkusi. Esim. listaus komennosta "sudo fdisk -l" (pieni ällä lopussa) näyttää tietoja.
5. Paina OK, mutta katso vielä, että Drive ei ole mikään kovalevysi tai joku muu USB-laite.
6. Lopussa tulee hieman hämääviä juttuja koneen boottaamisesta. Nämä liittyvät vain siihen, että jos teit tikun sillä koneella johon aiot asentaa Ubuntun. Näinhän ei edes todennäköisesti ole. Joten unohda boottikehoitukset jos et sitten ollut juuri tällä eee901:llä ja halua heti asentaa.
2.
Boottaus tikulta
Tämä on täysin konekohtaista. eeePC:llä pitää rämpätä alussa ESC-näppäintä jotta saa boottimenun. Siitä valitset tikun ja sitten homma käynnistyy.
Jos ei käynnisty tikulta (mutta sait tuon menun esiin), niin kokeile suosiolla toisella tikulla, tämä ei ole täysin varmaa toimintaa.
3.
Asentaminen tikulta
Tämä menee ihan samalla tavalla kuin muutoinkin. Mahdollisesti kysyit vain tätä?
Joku muu osannee antaa linkkejä suomenkielisiin ohjeisiin, jollei sitten tämän Foorumin ylänauhan menuista löydy ... periaatteessa näkyyhän siellä Ubuntun asentaminen ohje - 12.04 menee aika tavalla samalla tavalla.
Laitoin mukaan esimerkkiruutukuvan UNetbootin ohjelmasta. Siitä puuttuu ISO imagen nimi, mikä pitää olla valittuna.
-
Tuanoinniin... Onko siinä eee:ssä kiintolevy vai onko SSD? Jos on jälkimmäinen, onko kaksiosainen, jossa nopea 4 GB:n dev/sda ja 16 GB:n hitaampi dev/sdb? Jos on näin, se Ubuntu ei sellaisenaan mahdu, koska vaatii n. 4,4 GB tilaa. Jos sen asentaa siihen 16 GB:n isompaan SSD muistiin niin sitten mahtuu, mutta on (kai) hitaampi.
Jos osioinnin tekee niin, että sdb:lle laittaa / juuriosion (2 GB) ja /home osion (loput sdb:stä) ja sda:n kokonaan /usr osioksi, niin sitten mahtuu mainiosti. Tämä siis siinä tapauksessa, että on SSD muisti eikä pyörivää kiintolevyä. Molempia kai on myyty. Eikä myöskään sen 16 GB:n muistimodulin vaihtaminen uuteen ja isompaan ja nopeampaan ole mikään kallis tai vaikeakaan juttu.
Ganymedes ei maininnut kuinka sai mahtumaan.
Edit: Olihan se tarkemmin katsottuna tuolla mainittuna:
Itse käytän ensin mainittua, koska en halua erilaista ympäristöä kuin muille koneille eikä käytössäni ole mitään suoranaista syytä näille kevyemmille. Aiemmin käytin 9.04 NBR eikä se vaikuttanut yhtään nopeammalta ja akkukesto oli sillä huonompi. Asennus on sille hitaammalle, suuremmalle levylle koska en jaksa pelata asian kanssa. Pieneltä toimisi kyllä nopeammin (kuten 9.04:kin olisi toiminut).
Kuten sanottu, tekemällä tuon ylimääräisen /usr osion ihan samalla konstilla osiointivaiheessa kuin muutkin tehdään, saa sen pikkumuistinkin käyttöön ja siinä /usr osiossahan on kaikki ne palikat, jotka nopeutta kaipaavat.
Edit2: Laitan vielä kuvakaappauksen mun conkystä. siitä näkyy ne osiot ja kuinka on varattuna ja tilaa. Tosin tämä on Xubuntu, mutta se ei asiaa miksikään muuta, paitsi että käy viileämpänä ja akku keestää pitempään. Myös tiedostojärjestelmän valitsin ext2:n kun se säästää tätä SSD muistia.
-
Joo, en tehnyt tuota Hajakentän ehdottamaa toimenpidettä, jolla nopeutta vaativat asiat ovat 4 GB:n pienemmällä osiolla (jos on siis SSD-malli).
Kannattaa kyllä tehdä, koska nopeusero noiden kahden levyn välillä on kai merkittävä eikä tuolla 4 GB:n osiolla muutoin ole hirveästi hyötykäyttöä (=vähän pieni backup-levyksikin).
Akkukesto on tällä vanhalla härvelillä (=siis vanhalla akulla) 5 h uudella Ubuntulla - oli paljon vähemmän 9.04 NBR:llä. Tämä noin pikaisesti arvioituna ja osin sen itsensä ilmoittaman mukaan - riippuu tietysti mitä tekee.
-
1.
Tikun teko.
Ohjelma UNetbootin tekee. Sen idea on seuraava
Kiitos vaivan näöstä. Tikun teko-ohje ja muu opastus oli selkeää ja sain homman hoidettua !
Lbuntu tuohon Asukseen sitten loppupeleissä laitetiin. 12.04 kyllä asentui ihan nätisti mutta kun sitä käytti niin koko ajan tuli herjaa liian vähäisestä muistista.
-
Ahaa, se ei sitten varmaankaan ollut 1 GB:n malli. Tuossa tapauksessa Lubuntu on varmaan sitten se paras - ainakin ennen Xubuntukin vei aika paljon muistia.
-
^ Xubuntu on parantanut muistinkäyttöään parin viimejulkaisun ajan. Tätä kirjoittelen että Chromessa on kolme välilehteä auki, pääte ja pari välilehteä siinä auki ja jotain omia Conky viritelmiä yms. ja muistinkäyttö näyttää olevan n. 153Mt. Toki Lubuntulla se on vielä hiukan vähemmän.
-
Vähän muistin takia laitoin siskon miniläppäriin ZRamin käyttöön. Auttoi jonkin verran.
Olisikohan ollut tämä ohje: http://www.webupd8.org/2011/10/increased-performance-in-linux-with.html
-
Minullakin olisi Asus Eee PC -miniläppäriin liittyvä kysymys. Malli on 7 tuuman näytöllä varustettu ja siinä on 4 gigan SSD-levy ja 500 megaa muistia. Olen yrittänyt löytää siihen uuden käyttöjärjestelmän, kun Ubuntu 10.04 netbook alkaa olla jo liian iso, ja esim. suuret päivitykset täytyy tehdä osissa, koska levytila ei enää riitä. Ubuntulla jatkaisin, koska se on ollut luotettava ja hyvä, mutta koko estää käytännössä sen päivittämisen.
Olen yrittänyt asentaa siihen mm. Lubuntua, mutta se tyssäsi siihen, että asennusvaiheen alussa järjestelmä ilmoitti minimilevytilan olevan 4,4 gigaa. Samoin oli Peppermint Linuxin kanssa. Jostan syystä Puppy Linuxin teko ei onnistunut tikulle niin hyvin, että sitä olisi voinut edes kokeilla. Tein tikulle Puppy-version sekä Linuxilla että Windowsilla, mutta molemmissa tapauksissa se tyssäsi siihen, että noin puolivälissä latausta se vaan lakkasi etenemästä.
Onko mitään Ubuntu-pohjaista järjestelmää olemassa 4 gigan levylle? Vapaata tilaa asennettuna saisi olla yli giga. Netistä löysin Leeenux Linuxin, mikä on tehty nimenomaan Asuksen miniläppäreille. Sitä saa mm. 2 gigan ja 4 gigan versioina, mutta sen asennus tyssäsi siihen, että ISO-tiedoston asemesta asennussivu tarjosikin zip-pakettia. ??? http://www.leeenux-linux.com/
-
Puppy Linuxin tikut tein ennen aina Puppy Linuxilla itsellään - en muista onnistuiko viimeksi jollakin muulla tavalla. Siis tee boottaava CD-levy ja sen avulla voit tehdä tikun. Tarvitset Puppyn ISO-imagenkin "johonkin" - sen voit kopioida vaikkapa joltakin tikulta live-sessionin "home" -hakemistoon ja polttaa siitä - muitakin vaihtoehtoja on, mutta noin minä olen tehnyt.
Puppyllä itsellään tehdyt tiku ovat kyllä aina toimineet - tosin monipuolisia valintoja joutuu hivenen miettimään.
Puppy ei tietenkään ole turvallisuusmielessä Ubuntun veroinen, mutta onhan se kovalevyasennuksena salamannopea ja "helppo".
-
Luulisin että Lubuntukin kyllä toimii jos tekee ihan perusasennuksen, vaikkapa minimal cd:ltä ja heittää sen jälkeen koneelle lxde:n minimal vivulla
Toisaalta taas. Mikä pakko on käyttää Debian johdannaista *buntua jos aptiin on päässyt tottumaan, kun voisi käyttää alkuperäistä Debiania LXDE:llä? Menee tilan puolesta takuulla tuohon muistimäärään ja toimii vieläpä luultavasti kevyemmin kuin Lubuntu.
-
Luulisin että Lubuntukin kyllä toimii jos tekee ihan perusasennuksen, vaikkapa minimal cd:ltä ja heittää sen jälkeen koneelle lxde:n minimal vivulla
Toisaalta taas. Mikä pakko on käyttää Debian johdannaista *buntua jos aptiin on päässyt tottumaan, kun voisi käyttää alkuperäistä Debiania LXDE:llä? Menee tilan puolesta takuulla tuohon muistimäärään ja toimii vieläpä luultavasti kevyemmin kuin Lubuntu.
Onko sinulla tarjota jokin ei-ubuntu-pohjainen pieni Linux? Kyllä minulle kelpaa jokin muukin, kunhan on tarpeeksi yksinkertainen ja PIENI. Toivoisin, että asennuksen jälkeen jäisi vapaata tilaa ainakin yksi giga. Joten järjestelmä saa vielä vajaa 3 gigaa. Laita linkki!
-
Tuossa on Debian Squeezen imaget.
http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.5/i386/iso-cd/
Netinstall ei vie tilaa juuri ollenkaan, eli sillä kyllä saa järjestelmän pystyyn ja tuolta löytyy ohjeet LXDE-työpöydän asentamiseen.
http://wiki.lxde.org/en/Debian
Ylläolevassa linkissä näyttää olevan myös eee:lle suoraan tehty image.
*edit*
Sitten tietysti on yksi kevyt vaihtoehto Crunchbang, joka on myös Debian Linux, mutta valmiiksi höystettynä openboxilla kts. http://crunchbang.org/download/
Minusta varsin näppärä pikku jakelu tuokin. Tosin nähtävästi sen minimal versio on hävinnyt jonnekin tai en pikaisella vilkaisulla sitä huomannut. Sellainen on ainakin ennen ollut olemassa ja siinä oli lähennä nettiselain, kevyt sähköpostiohjelma ja muutamat ihan perus ohjelmat esim. taskulaskin. Loput sitten käyttäjän itse päätettävissä mitä halusi asentaa.
Vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon jos vain vaivautuu asiaa hiukan tutkiin.
-
Onko mitään Ubuntu-pohjaista järjestelmää olemassa 4 gigan levylle?
Ubuntun kernel-versio on kohtuullisen pieni (ilman X:ää) ;) Tuosta on rakenneltavissa varsin kohtuullinen järjestelmä vaikkapa työpöytäkäyttöön. Erityiset työpöydät tai ikkunamanagerit on vaivatta asennettavissa erikseen.
4Gt alkaa jo olemaan hieman ahdas kaikkine oletuksena työpöytäkäyttöön tarkoitettuine ohjelmistoineen.
Tietenkin (suositeltu) swap-osio kannattaa asentaa jonnekin muualle, jos tuollainen on edes tarpeen.
-
Täällä jo on mainittu Puppy Linux. Minä kokeilin sitä kerran tällä eee:llä, ja se on todella loistava käyttöjärjestelmä. Ainoa haitta on, että sitä ajetaan aina roottina, joka ei ole hyvä vaihtoehto silloin kun käyttäjä ei aivan tiedä mitä tekee. Mutta käyttämällä järkeä siinä mitä suostuu vastaanottamaan koneelle luulisin senkin haitan olevan mariginaalinen.
Loistava se on tässä tapauksessa siinä, että se aina bootissa siirtää itsensä RAM:iin ja toimii sieltä. Siksi se on niin salamannopea. Se nopeus on tosiaan hämmästyttävä.
Kysyjän Jaripekka tapauksessa on SSD-muistia vain 4 GB ja sekin tekee Puppystä tosiaan serkkujensa haukkujan mennen tullen. Nimittäin, sitä ei tarvitse laainkaan asentaa koneen SSD:lle koska se boottaa itsensä RAM:ille ja toimii sieltä. Sen voi siis asentaa SD-kortille ja pitää kortin pysyvästi koneen slotissa. Tai asentaa tikulle ja bootin jälkeen ottaa tikun pois haittaamasta. Sen nimittäin voi ottaa pois. Se on Puppyn hauska ominaisuus. Ja vaikka asentaisikin SSD:lle se vie vain alle puolet siitä. Bootti olisi ainakin nopea, alle 10 s.
-
Tuo ihan totta mitä Hajakenttä tuossa mainitsee. Jos nopeutta ja keveyttä pelkästään ihannoidaan, niin kaikki tavanomaiset Linuxit kannattaa unohtaa ja katsoa mitä temppuja Puppy osaa tehdä.
Sanottakoon kuitenkin heti aluksi, että aina roottina ajettava Linux ei ole turvallisuuden kannalta samanveroinen kuin esim. Ubuntu ja sen johdannaiset.
Nopein systeemi mitä muistan koskaan nähneeni on tavallinen uudehko kone johon asensin kovalevylle Puppyn. Kaikki klikkaukset vastaavat salamannopeasti. Puppyn työpöytiä on monenlaisia, koska Puppy rotujakin on monia. Monet niistä ovat aika rujoja, mutteivat toiminnoiltaan yhtä vanhanaikaisia kuin monet standardi Linuxit. Funktionaalisuudeltaan Puppyn käyttöominaisuudet helposti ylittävät tavanomaisten jakeluiden kyvyt, niistä löytyy esim.: videot ja musat toimivat heti, levyjen mounttaukset toimivat kuin ajatus omista ikoneistaan, työkaluja on vakiona paljon jms.
Kokonaan toinen temppu minkä Puppy osaa luonnostaan, on live-käyttö. Sen mahdollisuuksia on vaikeata kuvata helposti, mutta noin lyhyesti:
- oletuksena kovalevyä ei käytetä ollenkaan
- bootti tässä tapauksessa olisi tikulta
- silti voi tallettaa tekemänsä työt
- aina voi käyttää helposti ulkoisia medioita ja vaikka sitä kovalevyäkin, dataa varten
- periaatteessa samaa "Puppyä tikulla" voi käyttää muissakin koneissa yhtä hyvin ja vuorotellen
- "Puppy tikulla" on oma versiosi, oma työpöytä, omat ohjelmat jms
- e.m. mahdollisuuksien lisäksi Puppystä voi remasteroida omia versiota ja asentaa niitä monenlaisille medioille, kuten cd/dvd-levyt eli tällainen "oma Puppy" on myös kopioitavissa
Tikku-Puppy on hyvin nopea koska kaikki toimii keskusmuistista, oletuksena. Sen bootti ei kuitenkaan välttämättä ole ihan rakettimainen, kovalevy-Puppy on paljon nopeampi.
Kannattanee huomata, että nämä Puppyn käyttötavat eivät ole toisiaan poissulkevia. Monesti käytän Puppyä esim. Windows-koneiden datojen pelastamiseen tai miksei Ubuntu-koneenkin pelastamiseen, koska Puppyllä asiat tekee paljon nopeammin ja on paljon helpompaakin.
Puppy-versiota on erilaisia, esim Slackware, Ubuntu -yhteensopivat ja Macin kaltainen versio. Sellainen pitää huomata, että koska Puppyllä käyttöjärjestelmä ikäänkuin asennetaan lennosta, Puppy ei välttämättä toimi kaikilla koneilla suoraan ... tällöin kannattaa kokeilla esim. eri-ikäisiä Puppeja joissa on mahdollisesti erilainen rautatuki.
-
Nopein systeemi mitä muistan koskaan nähneeni on tavallinen uudehko kone johon asensin kovalevylle Puppyn. Kaikki klikkaukset vastaavat salamannopeasti.
Tuo Puppy kiinnostaa todellakin minua Eee PC -koneen käyttäjänä. Kokeilin Puppy Linuxia pöytäkoneessani suoraan Linux Format -lehden DVD-levyltä, ja toden totta, se oli supernopea. Tietokonetuoliin olisi pitänyt asentaa turvavyöt ja laittaa kypärä päähän. Sen takia yritin myös kokeilla Puppya miniläppärissä. Jostain syystä vain sen laittaminen tikulle aina epäonnistui sen verran, että minikone ei sillä käynnistynyt.
Osaan kyllä tehdä ISO-tiedostosta USB-tikulle toimivia Linux-versioita, ja esim. Peppermintiä ja Lubuntua kokeilin, mutta ne olisivat vaatineet 4,4 gigaa levytilaa. Ne kyllä käynnistyivät ihan hyvin pikkukoneessa suoraan USB-tikulta, mutta Puppy ei onnistunut. Latasin sen Puppyn netistä viralliselta sivulta. Olikohan siinä asennustiedostossa jokin vika?
Onko jollain varmasti toimiva Puppy? Jos voisin saada sen imagen ISO-tiedostona jaettuna vaikkapa Dropboxin kautta. Linkin voi lähettää sähköpostiini jaripepe@saunalahti.fi
Yrittäisin uudelleen vielä tuota formula ykköstäkin nopeampaa Puppya. Ja mielellään juuri Asus Eee PC 4G -koneeseen sopiva versio.
-
Unetbootinilla ei onnistu kaikkien live-tikkujen teko esim. Chakra jää jumiin just samalla lailla kuin sinulla nyt puppy jumittaa. dd tai cat on paljon varmempia ohjelmia live-tikun tekemiseen, tosin nilläkään en ole saanut gentoo-pohjaisia jakuluita sabayonia lukuunottamatta boottaamaa. Dd:llä onnistuu komento rivillä näin
dd if=image.iso of=/dev/sdb
Jossa imagen muutat tietenkin siksi imageksi minkä olet ladannut ja sdb:n siksi millä tunnuksella tikku näkyy.
HUOM kannattaa olla tarkkana että toi sdx oikea levy tunnus sillä dd tuhoaa kaikki tiedot siltä levyltä.
Ps. Jos on myös windows käytössä niin suosittelen Lili ohjelmaa, mistä ei ikävä kyllä jostain syystä löydy linux versiota. Paljon parempi kuin unetbootin http://www.linuxliveusb.com/
-
Kehutaan lisää Puppyä. ;D
Se pitäisi olla joka talossa, vaikka ei tarvitsisikaan. Sillä voi nimittäin pelastaa tiedostoja koneesta, jonka näppäimistön yli on kissa kävellyt niin ettei enää Wista boottaannu lainkaan. Joku on sillä pelastanut tiedostoja puolirisasta levystäkin. Se on muutenkin varsinainen rikospoliisin työkalu, jolla voi tutkia konetta kuin konetta, sen muista käyttöjärjestelmistä riippumatta. Ja onhan se hauskaa kun kyläpaikassa pyytää lainaksi tietokonetta, nimimerkillä: en tarvitse teidän käyttiksiä, enkä tunnuksia, minulla on taskussa tässä tikussa oma käyttis. :P
-
En pysty tällä (arki)viikolla toimittamaan mitään, mutta seuraavassa joitakin vinkkejä:
- Torrentilla lataaminen on aina 100% varmaa. Image on aina oikein. Ubuntustakin löytyy aina Bit Torrent Client.
- viimeinen millä kokeilin saattoi olla 5.3.1 Puppystä
- kerroin jo edellä miten tikun voi tehdä. Eli Puppyllä itsellään, se ainakin toimii. Tarvitset tietysti toisen koneen jonka boottaat CD:ltä. CD:ltä boottaaminen on myös aivan varmaa, koska Windows mediat eivät muuta koskaan ole (kaupasta ostettuna)
- voi siihen Asukseenkin laittaa ulkoisen USB CD-aseman ja bootata siltä. Niin taisin itse tehdä ensimmäisellä kerralla.
Helpointa tietysti olisi jos joku tekisi tikun joka varmasti toimii - yleensä pidän itsekin kaikilla matkoilla sellaisen varmuuden vuoksi mukana.
Puppyn livekäyttö pitäisi olla jokaisen opiskelijan oppiaineena, koska se antaa hienon kuvan Linuxin ja avoimen maailman mahdollisuuksista - näitä ei minkään Windows-kurssin perusteella tajua.
-
Puppy ei käynnistynyt suoraan dd:llä cat:lla eikä unetbootinilla tehdyllä tikulla. Ratkaisu oli tämä
isohybrid image.iso
Tämä muuttaa imgen oikeaan muotoon että se voi bootata usb:ltä. Monista distroista mm.ubuntusta on hybrid image joten se boottaa ilman tätäkin konstia unetbootilla tehdyllä tikulla.
-
Minullakin olisi Asus Eee PC -miniläppäriin liittyvä kysymys. Malli on 7 tuuman näytöllä varustettu ja siinä on 4 gigan SSD-levy ja 500 megaa muistia.
Itsellä on seuraavasti:
eeePC701:ssä Ubuntu 10.04 ja 1GB muistia.
eeePC901:ssä Ubuntu 10.04 ja 2 GB muistia
eeePC T91MT:ssä Ubuntu 11.04 ja 2GB muistia.
Kaikissa on swap jatetty pois ja automaattipäivitykset estetty. Lisämuistina on 8GB SD:t. Tuossa T91MT:ssa 8 + 16 GB.
Yritin tuohon T91MT:n Ubunbtu 12.04, mutta se ei asennu, ei edes Mint 12.04, Xupuntu 12.04, Lubuntu 12.04 tai PepperMint 3, joka on kai 12.04 -versio. Näytönohjaimen asetukset ovat pielessä. Ubuntu 10.04 tarjosi ainoastaan 800x480 resoluutiota. Kuvittelee siis ilmeisesti T91MT:tä 701:ksi.
11.04 lähti toimimaan ihmeemmin virittelemättä, joten olkoon käytössä.
Puppyn eriversioita tulee joskus käytettyä erikoistarpeisiin, mutta en ole oikein ollut ihastunut.
Unityn saa pois aika helposti, kun keksii tempun. Evolutionin poistamisessa on kovempi työ.
701:n kannalta LibreOffice on turha pakkaus ainakin itselle. Tuollainen kone on parhaimmillaan mittalaitteiden ohjauksessa ja matkalla sähköpostin selailussa. Pieni kovalevy kiusaa karttojen käytössä, koska kartat joutuu pistämään SD-kortille.
Päivitykset ovat raivostuttavia. Jos poistat jonkin ohjelman koneesta, päivitykset yrittävät työntää sen takaisin. Pienimuistisessa koneessa tämä ei ole hyvä. Samaten matkalla ollessa automaattipäivityksistä on riesaa, koska prepaid datakortilla ei viitsisi ladata turhaa materiaalia.
-
Kokeilin tuon Puppy Linux asennuksen Asus eeePC 901:lle uusimmilla versioilla. Eli näin:
- lataa Puppy Linux -image. Itse kokeilin uusimmalla, joka on Slackware Linux yhteensopiva versio, Puppy Linux 5.3.3. Ihan pätevän oloinen versio sinänsä.
- polta image CD:lle jollakin koneella, sehän on vain noin 120 MB. Tein sen Ubuntu 12.04:llä, k3b-ohjelmalla. Oikea valinta on siis muotoa "Burn Image To Disk" tms (normaalin datalevyn teko on väärin eikä varmasti toimi). Älä käytä Braseroa, koska se on aika monen mielestä huono tai toimimaton.
- Ei liity suoranaisesti tähän, mutta k3b on kyllä aika hyvä ... se osaa myös multi-session levyjen tekemisen, joka on tarpeen jos Puppyä käyttää pelkästään CD-R-levyltä käsin. Aika harva ohjelma osaa tämän.
- boottaa tämä joku muu kone, oletettavasti eeePC:kin käy jos sinulla on ulkoinen USB-asema käytettävissä, tältä CD:ltä. Itse käytin erillistä läppäriä (Dell M65). Tämä ei aina välttämättä toimi - riippuu koneesta.
- noin yleisesti ottaen, mitään xorg-konfiguraatioita on turha tehdä Puppyllä, ei ainakaan alussa, eikä ainakaan tilapäiskäytössä. Oletuksena boottasi ihan järkevästi.
- tee Puppy Linuxilla tikku. Ota huomioon että kaikki tikut eivät välttämättä toimi ja kiinnitä huomiota siihen että tikku saa varmasti virtaa kunnolla (käytä "oikeaa" slottia, äläkä käytä jatkojohtoja jms). Oikea tapa on Universal Install. Valinnat ovat melko selvät, vaikka vaihtoehtoja onkin paljon. Tikkua varten Puppy Linux löytyy nyt siltä CD:ltä miltä boottasit.
Ja tikku on valmis käytettäväksi. Muista rämpätä ESC:tä alussa, jotta saa boottivalikon josta voit valita tikun. Jos tikkua ei näy listassa, niin kokeile suosiolla toisella tikulla (ja tarkista mitä teit edellä).
EDIT: Wlan-konfigurointi ei onnistu ehkä ensimmäisellä tavalla - Puppyssä on vaihtoehtoisia tapoja valittavissa menuista. Käytin tätä Kerberos nimistä (muistaakseni), joka sinänsä vaikutti monipuolisemmaltakin ja sillä sai tämän eeePC:n langattoman toimimaan. Mutta tämä ei siis liity kortin/piirisarjan toimintaan vaan siihen miten langaton konfiguroidaan langattomaa reititintä varten.
-
Kyllä sen puppy-tikun saa tehtyä unetbootinillakin. Tärkeää on vain ennen tikun tekemistä antaa komento
isohybrid
levykuvalle. En ole varma tarviiko pääkäyttäjän oikeudet mutta ei siitä ainakaan haittaa ole.
-
Aivan aloittelijana yritin asentaa eri Linuxin versioita Asus EEE 901 4G:n, kyllästyttyäni hitaaseen Winukkaan. Muuten sain asennuksen ilmeisesti usb:n kautta onnistumaan. mutta wlan ei toimi. Asuksessani näyttäisi olevan Atheros Communication AR8121/AR8113/AR8114 kortti. Yritin myös ulkoisella usb-porttiin liitettävällä TW-WLAN 801-11g/n sovittimella, mutta linux ei tunnista automaattisesti sitäkään.
Olisiko helppoa ohjetta, miten tälläinen aloittelija/tumpelo saisi tuon Asuksen nettiin wlanin kautta? Olisin neuvoistanne erittäin kiitollinen. Epätoivossani olen jo harkinnut windowsin uudelleen asennusta :)
-
Mitähän antaa päätteellä:
iwconfig
Saat päätteen esille Vasemmasta paneelista ylhäältä ja kirjoita siihen terminal.
Ja rivinvaihdolla suorittaa ohjelman. Sen tulosteen kun sais tänne.
-
Sanoit asentaneesi Linuxia - on totta että eri versioissa Linuxia ja Ubuntuakin on erilaiset raudat tuettuja. Tuon koneen sisäinen kortti on tuettu Ubuntu 12.04 32-bit LTS-versiossa, minkä mainitsin edellä. Se toimii kyllä heittämällä.
Puppy Linuxissa unohdin mainita tempun mikä tarvitaan - nyt se on edellä. Tosin tuskin sitä tarkoititkaan.
-
Kiitoksia nopeista vastuksistanne! Kokeilin tuota Ubuntu 12.04 32-bit LTS-versiota, mutta ei se tässä minulla ihan heittämällä toimi...
iwconfig antaa seuraavaa:
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
Mikä neuvoksi???
-
Mikä neuvoksi???
En todellakaan tiedä, mutta oletuksesi siitä, ettei Ubuntu tunnista langatonta verkkokorttiasi, pitää paikkansa.
Oletko yrittänyt katsastaa BIOS:sta, että onko langaton käytössä. Itselläni EEE 901-PC:ssäni toimii Ubuntu 10.04(myös wlan), enkä ole aikeissa päivittää sitä vähään aikaan.
-
Voisiko olla niin yksinkertainen juttu, että wlan moduli olisi pois päältä? Näkyy antavan nuo tulokset jos niin on. Minulla eee 901 näyttää etureunassa sinistä lamppua jos on wlan päällä ja kytkeytyy päälle ja pois vuorotellen näppäinparilla Fn+F2.
Edit:
Tuo Atheros Communication AR8121/AR8113/AR8114 on kai ethernet laite. Koita katsoa mikä wlan laite on. se käy komennolla:
lspci
siellä toiseksi alimmalla rivillä pitäisi olla:
Network controller: Ralink corp. RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIe
Ja sekin on sen verran kömpelö ja vanhanaikainen, että ei toimi verkossa, jonka salaus on wep, pitää olla wpa, tai kokonaan avoin.
-
Ja sekin on sen verran kömpelö ja vanhanaikainen, että ei toimi verkossa, jonka salaus on wep, pitää olla wpa, tai kokonaan avoin.
Omassa EEE-PC 901 en ole saanut wpa-salausta toimimaan, ja olen joutunut tyytymään WEB-salaukseen, mutta käyttiksenä siis mainitsemani 10.04 eikä uudempi 12.04.
-
Tuhannet kiitokset! Juuri näin asia oli. En tiedä, missä vaiheessa/miten olin tuon kytkenyt pois päältä, mutta nyt toimii. :-[
Kiitokset kaikille, taidanpa jatkaa näitä Linuxin alkeiden osan a1opintojani :)
Voisiko olla niin yksinkertainen juttu, että wlan moduli olisi pois päältä? Näkyy antavan nuo tulokset jos niin on. Minulla eee 901 näyttää etureunassa sinistä lamppua jos on wlan päällä ja kytkeytyy päälle ja pois vuorotellen näppäinparilla Fn+F2.
Edit:
Tuo Atheros Communication AR8121/AR8113/AR8114 on kai ethernet laite. Koita katsoa mikä wlan laite on. se käy komennolla:
lspci
siellä toiseksi alimmalla rivillä pitäisi olla:
Network controller: Ralink corp. RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIe
Ja sekin on sen verran kömpelö ja vanhanaikainen, että ei toimi verkossa, jonka salaus on wep, pitää olla wpa, tai kokonaan avoin.