Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: kpsaari - 08.06.11 - klo:18.20
-
?
-
Miksi kummassa? Riippuen hieman taltion tiodostojärjestelmästä(lähinnä käyttöoikeuksien kannalta), voit tehdä sen esim. tiedostolla /etc/fstab. Mutta jos liitettävä taltio on ulkoinen kovo, joka ei välttämättä ole aina kiinni koneessa, niin fsck estää konetta käynnistymästä, ellei ulkoisen kovon tarkistusta estä.
-
Jo taltio on aika moniselitteinen käsite. Eli kysymys kaipaisi hiukan tarkennusta.
Olisikohan symbolinen linkki se, mitä etsit? http://linux.fi/wiki/Symbolinen_linkki (http://linux.fi/wiki/Symbolinen_linkki)
ja http://linux.fi/wiki/Ln (http://linux.fi/wiki/Ln)
-
?
Taltio? Massamuistilaitteiden osioita liitetään (mount). Yleensä irroitettavien laitteiden liittäminen tapahtuu automaattisesti (esim. USB-tikut tai -kiintolevyt tai CD/DVD -levyt tms.).
Ubuntussa oletuksena käytetään levyosioiden UUID:tä (selviää komennolla blkid), ja jos levyosiolla ei ole nimeä, käytetään tuota UUID-tunnusta (=epämääräinen kirjain/numero -sarja - ja liitospiste oletuksena /media -hakemiston alihakemistona).
Periaatteessa (root-oikeuksin = sudo) liitetään osioita mount -komennolla komentoriviltä.
man mount
Pysyvästi tuo tapahtuu jo mainitun /etc/fstab:in mukaan, mutta tuo liitos toimii vain silloin, kun laite on käytettävissä koneen käynnistyessä (tai muutoin määritellysti ko. /etc/fstab -tiedostossa).
-
Ongelmana on se että toisen sisäisen hd:n jaot näkyvät mediasoittimella vasta kun sijaimtia "näyttää"
-
Sitten kyse on tuosta fstab-jutusta. Sinun on lisättävä ne toisen HD:n osiot käynnistyksessä liitettäviin osioihin (fstabissa). Ideana on siis lisätä /etc/fstab-tiedostoon rivi jokaiselle liitettävälle osiolle.
Edellä on siihen ohjeita. Katso myös http://linux.fi/wiki/Fstab (http://linux.fi/wiki/Fstab)
Ja kysele lisää täällä.
-
http://linux.fi/wiki/Fstab
Enpä osaa minäkään liittää pysyvästi erillistä osiota, vaikka tuota wikiä kuinka tavailin.
/dev/sda3 Liitetty kohtaan /media/a3102916-2448-48c1-b19e-07e978eae4e4
-tollanen pitäs saada liitetyksi pysyvästi siten, että on täysin käytettävissä koko ajan. Vain yksi käyttäjä koneella, joten ei mitään erikoisia käyttäjäjuttuja tarvittas.
-
Taidan olla surkea vastaamaan tähän kysymykseen, koska tössin oman toisen sisäisen kovalevyn liittämisen. Yritetään kuitenkin.
Fstabin editoiminen on tehtävä pääkäyttäjän oikeuksilla eli sudoa tarvitaan (tämä ei tarkoita, että liitettävän osion oikeuksiin puututtaisiin).
Ensi avataan /etc/fstab-tiedosto Gedit-tekstieditoriin
sudo gedit /etc/fstab
Lisätään geditissä tiedoston loppuun rivi:
UUID=a3102916-2448-48c1-b19e-07e978eae4e4 /Varasto ext3 defaults 0 2
Huom! kohta, joka minulla on ext3 riippuu liitettävän osion tiedostojärjestelmästä. Laita siis tähän kohtaan osion oikea tiedostojärjestelmä( muistaakseni voi jättää myös tyhjäksi, en ole varma).
Varasto on minun levyosioni nimi, laita sen tilalle omasi.
Tallennetaan. (tämä onnistuu vain pääkäyttäjältä)
Luo kansio /Varasto (tai minkänimisen nyt haluatkaan, joka tapauksessa sama nimi kuin edellä /etc/fstab-tiedostossa, isoja/pieniä kirjaimia ja välilyöntejä myöten sama ).
sudo mkdir /Varasto
Käynnistä kone uudelleen, ja taltio on liitettynä.
Siis tössin; missä tössin?
Alunperin liitin Varasto-kovalevyn /media-kansion alle . Loin kansion /media/Varasto ja määrittelin sen /etc/fstabiin. Varasto mountautui aina käynnistäessä tai käyttäjää vaihdettaessa, mutta työpöydälle ilmestyi myös Varasto-kuvake, joka minua ärsytti. Tätä kirjoittaesani, kokeilin ohjeeni toimivuutta omalla koneellani. Nyt toinen kovalevyni on sijainnissa /Varasto eikä kuvaketta näy työpöydällä. Mountaus tapahtuu automaattsesti käynnistyksessä. Tiedä sitten tuliko tässä mitään parannusta.
Eli liitä mihin haluat, liitospistettähän voi aina vaihtaa.
-
Käynnistä kone uudelleen, ja taltio on liitettynä.
Koneen käynnistäminen ei ole välttämätöntä - eikä edes tarpeellista. Komento sudo mount -a
liittää jo /etc/fstab:ssa määritellyt osiot.
Liitospisteen (mountpoint) voi valita vaikka omaan kotihakemistoon, mutta on yhä huomattava, että oikeudet ko. hakemistoon ovat myös ko. käyttäjällä.
Myös jo aiemmin mainittu linkitys (symlink, softalinkki - ln) on helppo keino lisäillä kotihakemistoon (tai työpöydälle) liitettyjä osioita.
-
Käynnistä kone uudelleen, ja taltio on liitettynä.
Koneen käynnistäminen ei ole välttämätöntä - eikä edes tarpeellista. Komento sudo mount -a
liittää jo /etc/fstab:ssa määritellyt osiot.
Niinpä, eipä ole periaatteessa tarpeen. Mutta, kun tosiaan tein samat kuviot omalla koneella, totesin, että sudo mount -a jätti vanhan /media-liitoksen voimaan, vaikka myös liitti Varastoni /:n alle.
Koska Kestosippi mainitsi /media-liitoksen (mountauksen jälkeen siis), ajattelin, etten sotke neuvooni turhia epätietoisuuden aiheita, enkä maininnut mount -a:ta. Reboot siivosi meitsin systeemin yksiselitteiseksi. Tuolla edellä linkittämälläni linux.fi:n sivullahan mount -a mainitaan.
-
Niinpä, eipä ole periaatteessa tarpeen. Mutta, ...
Tuo kommenttini vain siksi, että on vain harvoja tapauksia, jolloin Linux-järjestelmä on käynnistettävä uudelleen - erotuksena johonkin toiseen yleisemmin käytettyyn tietokonejärjestelmään ;)
-
on vain harvoja tapauksia, jolloin Linux-järjestelmä on käynnistettävä uudelleen - erotuksena johonkin toiseen yleisemmin käytettyyn tietokonejärjestelmään ;)
Samaa mieltä, periaatteessa, mutta tumpelo kun olen, aina en osaa; niin joskus vain on helpointa käynnistää uudestaan tai ainakin kirjautua ulos ja takas.
-
Kiitos!
Nyt sain sen automaattisen liittämisen näillä ohjeillanne onnistumaan.