Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Laitealue => Aiheen aloitti: motalb - 25.04.11 - klo:12.37

Otsikko: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 25.04.11 - klo:12.37
Hieman tuossa googlailin, ja totesin että Lucidit ovat ilmeisesti olleet herkkiä jäätymään (freeze) monista eri syistä. En siis onnistunut löytämään siitä heinäkasasta sitä neulaa joka olisi ainakaan suoraan liittynyt oman koneeni oireisiin.

Minulla siis Lucidin jäätyminen liittyy nimenomaan ulkoisten usb-liitäntäisten kiintolevyjen ja muistitikkujen käyttöön. Tämä jäätyminen konkretisoituu koneessani (HP Pavilion dv7-sarjaa) siten että näytössä mikään ei liiku eikä kello käy. Hiiri (usb), touchpad ja näppäimistö eivät reagoi mihinkään. Caps lock ja num lock eivät muuta merkkivalojen tilaa. Kiintolevy ei ole aktiivinen merkkivalon eikä äänenkään perusteella.
Ainoa keino millä olen saanut tilanteen laukaistua, on painaa virtakytkintä noin viisi sekuntia, jolloin kone sammuu välittömästi. Kun koneen käynnistää uudelleen ja tutkii lokeja, niin kaikki lokit ovat päättyneet viimeistään siihen aikaan mihin ruudun kello on jämähtänyt, ja seuraavat merkinnät liittyvät uuteen käynnistymiseen. Niistä logeista en ole bongannut mitään minkä olisin tulkinnut poikkeavaksi. Voi tosin olla etten ole älynnyt etsiä oikeista lokeista.

Vaikuttaisi siltä että ei ole niinkään merkityksellistä paljonko sitä tietoa ulkoisen kiintolevyn välillä siirretään, vaan ainakin osittain ajasta jona sitä levyä aktiivisesti käytetään.

Minulla on kaksi usb-liitäntäistä kiintolevyä. Vanhempi on Iomegan pienikokoinen 500 gigan levy jolla ei ole omaa virtalähdettä, ja jota yleensä olen käyttänyt omavirtaisen usb-hubin kautta. Uusin levyni on WD:n My Book Essential joka on omavirtainen, isokokoisempi ja "älykäs" (ehkä liiankin fiksu linuxkäyttöön).

Tätä jäätymistä on siis aikaisemmin tapahtunut tuon Iomegan kanssa, ja muistaakseni joskus jonkun muistitikunkin kanssa. Tuoreimmat ongelmat ovatkin sitten eiliseltä kun aloin siirtelemään valokuva-arkistojani tuohon uuteen My book essentialiin.
Ensimmäiset 10 gigan kansiot siirtyivät ongelmitta lauantai-iltana. Kun sitten eilen sunnuntaina aloin koostamaan levylle reilun 5 gigan kansiota pienemmistä eristä, niin sitten jämähti.
Uudelleen käynnistämisen jälkeen WD ei ollut halukas mounttaamaan kunnolla Ubuntuun, joten käynnistin virtualboxissa pyörivän xp:ni. XP:lle WD "avautui", ja sen jälkeen toimi jälleen myös Lucidissa.
No sitten ajattelin että kun tuo WD on selvästi windows myönteinen, niin tehdäänpä homma virtuaali-xp:llä. Niinpä jatkoin valokuvakansioni koostamista xp:llä, mutta tämä yhdistelmä jäätyi vielä nopeammin.

Osaisiko joku nyt tuon selostuksen pohjalta arvioida mihin tuo jäätyminen luultavammin viittaa?
Olisiko Lucidissa itsessään joku vika joka tuota aiheuttaa?
Vai viittaisiko se, että lokeista ei silmääni osunut mitään poikkeavaa, enempi kovo-ongelmaan?
Kenties vielä tarkemmin usb-ongelmaan (kovo, softa)?
Olisiko jollakin peräti parantava ratkaisu ongelmaan?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 25.04.11 - klo:20.28
En osaa varmasti sanoa, mistä tuossa on kyse, mutta kokemuksen perusteella ...

Kovalevyongelmat vaikuttavat joskus mystisiltä ja niihin on keksivinään "hyviä" ratkaisuja ja "vikoja". Ongelmat näyttävät joskus häipyvän kun vaihtaa käyttöjärjestelmää tai tapaa millä kopiointia tekee. Yleensä niissä ei kuitenkaan ole mitään mystiikkaa: kyse on joko rautaviasta tai seonneesta filesysteemistä.

Sinulla on tuossa useampia ongelmia - sinänsä taustalla voi olla useampia vian lähteitä - mm. ongelmia läppärin USB-liitännöissä (joita voi kutsua myös "ominaisuuksiksi"), yhteensopimattomia tikkuja yms.

Tuo varsinainen kopiointiongelma jota kuvailet, kun levy noinkin hyvin toimii, viittaa tiedostojärjestelmän ongelmaan. Kuvauksesi perusteella arvaan, että levyllä on NTFS. Se on (tämän foorumin) mainetta huonompi järjestelmä, mielestäni. Se sekoaa varsin helposti ja sekoaminen aiheuttaa juuri tuollaista jota raportoit. Ehkä joku kuvittelee että Ubuntun/Linuxin ntfsfix pystyy korjaamaan viat, mutta se ei pidä aina paikkansa. Windowsin oma fixaus-tapa voi hyvinkin olla välttämätöntä - jotta levyn saa kuntoon - siis jos uusi alustus ei tule kysymykseen, enkä menisi takuuseen, että sekään auttaa, jos levyllä on bad blockeja mitä pitää merkitä sivuutettavaksi. Windowsin oma alustus + korjaus on joskus toiminut vaikka levyllä on ollut bad blockeja.

Vähän aikaa sitten palautin uuden WD:n USB levyn kun se ei suostunut toimimaan missään koneessa. Ei toiminut Ubuntussakaan. Palautus oli sillä kertaa helpppoa, koska asiakaspalvelun (Koneboxi) Windows kone tilttasi täysin kun levyä yritti käyttää :-)  ... ei tarvinnut jatkaa selittelyä että levy on viallinen - vaikka myyjä kohteliaasti etukäteen varoittelikin, että valitettavasti nämä saattavat meillä juuri nyt toimiakin :-).
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 25.04.11 - klo:22.45
Juuri sitä tarkoitin tuolla levyn älykkyydellä, että sitä mokomaa ei pysty käsittelemään gparted:lla.
NTFS:ään joutuu siis tyytymään >:(

En ole tänään ehtinyt paneutumaan ongelmaan enempää, mutta taidan seuraavaksi koittaa koostaa kansiot valmiiksi Lucidissa, ja tehdä siirrot WD:lle isompina kertaerinä.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 26.04.11 - klo:08.54
Juuri sitä tarkoitin tuolla levyn älykkyydellä, että sitä mokomaa ei pysty käsittelemään gparted:lla.
NTFS:ään joutuu siis tyytymään >:(
...

Ei kai - vai onko siinä jotain kryptaus-estoja - joita en tunne?

En käytä Gparted ohjelmaa, koska ongelmatilanteissa joutuu kuitenkin palaamaan aina fdisk:in käyttöön.

Oletko kokeillut fdisk:llä? Voihan olla että partition joutuu tuhoamaan ennen uuden tiedostojärjestelmän luontia ...
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 26.04.11 - klo:18.57
Juu, siinä levyssä on salaussysteemi.

Koitin pikaisesti fdiskiä, mutta kun en ole aikaisemmin käyttänyt, niin en oitis päässyt jyvälle toimintaperiaatteesta. Ja taas pitää sen verran kiirettä että en ehdi nyt enempää paneutua.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 26.04.11 - klo:21.21
Juu, siinä levyssä on salaussysteemi.

Koitin pikaisesti fdiskiä, mutta kun en ole aikaisemmin käyttänyt, niin en oitis päässyt jyvälle toimintaperiaatteesta. Ja taas pitää sen verran kiirettä että en ehdi nyt enempää paneutua.

Luulisin, että tuollaista levyä kannattaa käyttää siinä tarkoituksessa mihin se on tehty - onhan se paljon kalliimpikin. Sen hallintaa en tunne, mutta luulisi, että salauksen hallintaan on omat työkalunsa, joko ulkoisina tai sisäisinä ohjelmistoina.

fdisk on sinänsä melko helppo, se vain osioi:

sudo fdisk /dev/sdx, missä x on oikea kirjain

n - tekee uuden
d - tuhoaa ainoan tai kysyy numeroa
t - tällä syötetään tyyppi
L - antaa listan mahdollisista tyypeistä
p - tulostaa mikä on tilanne
w - kirjoittaa tehdyt muutokset

komento:

sudo mkfs.ext3 /dev/sdx1

- tekee ext3 filesysteemin
- x tarkoittaa oikeaa kirjainta
- 1 tarkoittaa tehtyä partitiota

Kumpaakaan käytettäessä levy ei saa olla mountattu. Komento on esim. "sudo umount /dev/sdx1" . Komento "sudo df /h" kertoo mountatut.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 27.04.11 - klo:08.52
Ennen nukkumaan menoa vilkaisin vielä miten aikaisemmat kuvien siirrot olivat onnistuneet. Ei hyvältä vaikuttanut, vaan kuvat olivat enemmän tai vähemmän värivikaisia. Sain saman tien tarpeekseni NTFS:tä, ja tuon pikaohjeesi avulla poistin koko osion. No enempää en sitten taas ehtinytkään asiaan paneutua. Ehkäpä tänä iltana ehdin harjoittelemaan uuden osion tekemistä fdiskillä.
Meneekö tuo muuten niin että jos kirjoitan sudo mkfs.ext4 /dev/sdx1, niin saan ext4-osion?

Tuosta WD My Book Essential:sta vielä.
Kyseinen levyasema osaa salata sille kirjoitetun datan. Laitteen mukana tuli jotkut hallintaohjelmat windowsille ja applelle, mutta ei tietenkään linuxille. Jos nyt oikein ymmärsin, niin nuo softat ovat lähinnä automaattista varmuuskopiointia varten. Eli se varsinainen salaussysteemi majailee ilmeisesti firmwaressa. Salaus ei ole nyt päällä, mutta ilmeisesti tuo firmware silti erottaa levyn käyttöjärjestelmän suorasta hallinnasta.
Minulla ei sinällään ole tarvetta tuolle salaussysteemille, mutta olisi se ihan kiva jos se toimisi ubuntussa.

Käyttöönottovaiheessa hyvin pikaisesti googlasin, ja löysin jotakin mainintaa jostakin. firmwaresta, mutta en siihenkään ehtinyt enempää paneutua.
Voi olla että tälle laitteelle on olemassa joku ihan fiksu käyttötapa linuxissa, mutta omalla kohdalla suurin ongelma on tällä hetkellä ajan puute. Tätäkin viestiä rustasin muiden hommien väleissä lähemmäs kolme tuntia :D
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 27.04.11 - klo:09.11
Uuden osion teko menisi varmaan suunnilleen näin (edelleenkin x kuvaa kirjainta jonka levy saa, riippuu siitä miten monta muuta levyä on kyseisessä koneessa kiinni, sen näkee komennolla "sudo fdisk -l" (pieni ällä lopussa) ).

sudo fdisk /dev/sdx

p (näkee mitä on)
n (aloittaa tekemään uutta, vastaus "1" varmaan partition numeroon, muutoin oletukset)
t (annetaan tyyppi, 83 on tyyppinä "Linux", myös ext4)
w (kirjoitetaan, tämä ei onnistu jos levy on mountattu, pitää umountata ja tehdä uudestaan)

sudo mkfs.ext4 /dev/sdx1
, tämä tekee tiedostojärjestelmän, oletukset ovat ihan hyviä

Ulkoiselle levylle kannattaa antaa aina myös nimi, jotta se mountautuu automaattisesti aina yksilölliselle nimelle, jotta sitä voi käyttää esim. scripteissa aina samalla tavalla

ext-systeemeissä nimen voi antaa jälkikäteen seuraavalla komennolla (voi olla että jotakin paketteja joutuu lataamaan e2label - komennon saamiseksi käyttöön, mutta systeemi kyllä neuvoo):

e2label device [ new-label ]

eli esim. :

e2label /dev/sdx1 omalevy

Levy pitää umountata/mountata uudelleen, jotta uusi nimi näkyy.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: salai - 27.04.11 - klo:10.37
Minä en vieläkään ymmärrä, mihin nämä väitteet fdiskin käytön välttämättömyydestä perustuvat. Mitähän ovat ne nimenomaiset asiat, joita gparted ei osaa tehdä helpommin ja vähemmän riskialttiisti kuin fdisk?

Olen kymmenistä kovalevyistä (myös WD My Bookista) poistanut ja luonut osiotauluja sekä satoja kertoja luonut niihin partitioita, joita olen formatoinut eri tiedostojärjestelmille ja muutellut niiden nimiä haluni mukaan. Koskaan en muista mitään nimenomaan gpartediin liittyviä ongelmia ilmenneen. Eikä minun ole tarvinnut lukea "gurujen" loputtomia "paina tätä -näppäintä" ohjeita.

Minusta tuo fdisk-mantra vaikuttaa lähinnä itsetehostukselta, jolla yritetään tehdä vaikutus aloittelijoihin ja pelotellaan kaikki komentoriviä pelkäävät takaisin Windowsin pariin.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 27.04.11 - klo:11.17
...
Minusta tuo fdisk-mantra vaikuttaa lähinnä itsetehostukselta, jolla yritetään tehdä vaikutus aloittelijoihin ja pelotellaan kaikki komentoriviä pelkäävät takaisin Windowsin pariin.

Tämä on mielipidefoorumi, jossa eriävien mielipiteiden esittäminen on lähtökohtaisesti, jopa suositeltavaa. Joten koita pysyä asiassa, äläkä päästä suustasi tuollaista agressiivistä kuonaa toisten mielipiteestä.

Jos Gparted toimii aina ja helposti, niin hyvä. Olen tarjonnut fdiskiä vain silloin kun näin ei selvästikään ole ollut. Jos se olisi niin helppo, niin ei kai siitä kysyttäisikään. Fdiskin käytön hyvät puolet olen perustellut jo aiemmin, joten kannattaa lukea ne ensin ennenkuin alkaa kyselemään.

On melko turhaa vähätellä työkalua, fdiskiä, joka on olemassa aina, toimii aina ja on nopea käyttää. En viitsi sanoa mitä tuollainen asenne edustaa tietotekniikassa.

Se, että onko Gparted:in tapa jotenkin helpompi vai ei, on osittain makuasia. Omasta mielestäni fdisk/mkfs on huomattavasti näppärämpi ja se myös kertoo virhetilanteet paremmin - tämä on erittäin tärkeää juuri silloin kun Gparted:illa asia ei ole onnistunut: syy on voinut olla virhetilanteessa, jonka fdisk / mkfs olisi paremmin osannut kertoa. Jos Gparted toimii hyvässä tapauksessa, niin sehän ei oikeastaan kuulu ollenkaan tapaukseen, kun sen käytöstä kysytään - taustalla voi hyvin olla "ei-hyvä-tapaus", joka sitten selviäisi fdisk/mkfs -käytöllä. Joten tuossa Gparted hehkutuksessasi ja kaikkivoipaaisuusessa on selkeä looginen virhe - suhteessa siihen että ongelmista sen käytössä on juuri kysytty ja niitä yritetään ratkaista.

Jo haluat auttaa kysyjää Gpartetin käytössä, niin auta sitten. Älä tule jälkikäteen louskuttamaan leukojasi siitä, että joku on auttanut jollakin muulla tavalla. Tämän sanon moderaattorina. Tällä tavalla toimii tukifoorumi ja näin toimii yleinen keskustelu yleensäkin. Jos olet ollut liian saamaton tai hidas auttaaksesi, niin älä arvostele muita jotka ovat sitä yrittäneet tehdä.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: salai - 27.04.11 - klo:17.24
Parhaani mukaan autan, jos huomaan ongelman, johon olen itse törmännyt.

Tässä tapauksessa kysyjä kertoi WD Book Essentialista vain,  "että sitä mokomaa ei pysty käsittelemään gparted:lla". Tietysti (jos olisin kysymyksen ajoissa nähnyt) olisin ehkä kysynyt, mitä kysyjä oli yrittänyt oikein tehdä, koska ei tuossa pitäisi mitään ongelmaa olla.

Minulla itsellä on nimittäin My Book Essential Edition 2.0 WD5000H1U-00 (500 GB). Otin sen käyttöön aikoinaan (taisi olla Mandriva silloin) muistaakseni seuraavasti:

1. Tein koko levystä Seagaten Disk Wizardilla levykuvan siltä varalta, että tarvitsisin niitä levyllä mukana olleita sisäänrakennettuja ominaisuuksia Windowsin puolella (en ole tarvinnut, enkä edes testannut toimisiko systeemi).

2. Käynnistin Gpartedin, irrotin levyn (unmount) ja loin uuden partitiotaulun (Device > Create Partition Table ).

3. Tein uudet partitiot (ext3 24GB Mandrivan asennusta varten ja loput ntfs) ja nimesin ne loogisesti.

Tuossa meni yhteensä (pieni levykuvan luonti mukaan luettuna) muutama minuutti. Joka tapauksessa ei  kertaakaan tarvinnut katsella manuaaleja tai googlata fdiskin tai muiden kryptisten komentojen parametrejä. Yhden kerran olen myöhemmin joutunut ntfs:lle ajamaan levyntarkistuksen XP:ssä sähkön katkettua, mutta ei siihenkään fdisk olisi mitään auttanut.

Voihan tuo kyseinen ongelmainen WD kovalevy olla tietysti moniongelmainen. Eli se nimenomaan vaatii asiantuntijan suositteleman fdiskin, jossa painellaan vuoronperään konsonantteja n, t, d, L, p, w (toki välissä kai saa ostaa vokaaleitakin?).

Kaikkia merkkejä ei kuitenkaan kannata kokeilla, varsinkin tavuviiva " - " vaikuttaa epäillyttävältä (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=37486.msg292604#msg292604).  :P
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 27.04.11 - klo:18.34
Kokeilin tuota Ganymedeksen selkeää ohjetta, hyvin toimi.
Ei tullut virheilmoituksia eikä jumiutumista.

Sen verran tarkistin että levy mounttaa, ja että tiedostojärjestelmä on ext4.
Muu testaus jää myöhempään aikaan, sillä täytyy taas lähteä :-\
Palaan asiaan kun varmistan levyn toiminnan tai toimimattomuuden todellisessa käyttötilanteessa.

Salaille vielä:
Ihmettelinkin että mikä mahtaa olla tuon levyn tarkka tyyppi. Nyt sitten lopulta ymmärsin kommenttisi ansiosta pyöritellä sen pakkauslaatikkoa käsissäni, ja löysin pohjasta pienehkön tarran jossa lukee: Model WDBACW0010HBK-00. Yhden teran levy siis.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 27.04.11 - klo:18.49
Kokeilin tuota Ganymedeksen selkeää ohjetta, hyvin toimi.
Ei tullut virheilmoituksia eikä jumiutumista.

Sen verran tarkistin että levy mounttaa, ja että tiedostojärjestelmä on ext4.
...

No ainakin sitten levyn käsittely sinänsä toimii - minkä selvittäminen oli askel 1. Niin eihän tuota Gparted ohjelmaa sitten taasen 10.10:ssä enää oletuksena olekaan - on Disk Utility, jolla voi tehdä aika paljon enemmänkin, jos sitä haluaa käyttää.

Tiedostojärjestelmän tarkistukseen on komento "sudo blkid" - muiden näyttämisistä en mene takuuseen, jotkut sekoilevat partition ja tiedostojärjestelmän tyypin kanssa tai ainakin hämäävät lukijaa.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 27.04.11 - klo:22.23
Nukkumaan kiire, mutta tein vielä pienen rasitustestin jossa siirsin 3 gigaa kuvia levylle.
Tuo määrähän ei aluksi hetkauttanut ntfs-systeemiäkään, mutta nopeudessa oli merkittävä ero. Kun ntfs:n nopeus oli noin 10 megaa sekunnissa, niin tässä testissä vauhti oli reilu 30 megaa sekunnissa.

Näin jälkikäteen huomasin päätettä kelatessani tällaisen ilmoituksen:
Koodia: [Valitse]
WARNING: DOS-compatible mode is deprecated.
It's strongly recommended to switch off the mode (command 'c')
and change display units to sectors (command 'u').
Koska en formatointioperaatiota tehdessäni noteerannut tuota ilmoitusta miksikään, niin se on nyt oletusasetuksilla.
Miten on, onko tuolla oleellistakin merkitystä?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: juyli - 27.04.11 - klo:23.09
Minä en vieläkään ymmärrä, mihin nämä väitteet fdiskin käytön välttämättömyydestä perustuvat. Mitähän ovat ne nimenomaiset asiat, joita gparted ei osaa tehdä helpommin ja vähemmän riskialttiisti kuin fdisk?

Fdisk tarjoaa jo oletuksena osioiden tekeminen vaikka sektori sektorilta. Gparted on mitä mainioin osioiden tekemiseen vähän laajemmalla skaalalla.
Osiointi-ohjelmilla on toki aina mahdollisuus tuhota datat osioilta, jos ei tiedä, mitä on tekemässä, olisi sitten kyseessä qtparted, gparted, parted, cfdisk tai fdisk.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: salai - 27.04.11 - klo:23.47
Näin jälkikäteen huomasin päätettä kelatessani tällaisen ilmoituksen:
Koodia: [Valitse]
WARNING: DOS-compatible mode is deprecated.
It's strongly recommended to switch off the mode (command 'c')
and change display units to sectors (command 'u').
Koska en formatointioperaatiota tehdessäni noteerannut tuota ilmoitusta miksikään, niin se on nyt oletusasetuksilla.
Miten on, onko tuolla oleellistakin merkitystä?
Ilmeisesti kukaan ei noudata tuota voimakasta suositusta, koska joka ikinen kokeilemani levy antaa saman varoituksen (fdiskillä).

Pitäisikö nyt käydä kaikki kymmenet kovalevyt läpi fdiskin kanssa ja muuttaa ne oikeaoppisiksi?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 28.04.11 - klo:06.33
Ilmeisesti kukaan ei noudata tuota voimakasta suositusta, koska joka ikinen kokeilemani levy antaa saman varoituksen (fdiskillä).

Pitäisikö nyt käydä kaikki kymmenet kovalevyt läpi fdiskin kanssa ja muuttaa ne oikeaoppisiksi?
Mikä edes on oikeaoppinen?
Olen käyttänyt gparted:ia vuosien varrella melko paljon. Tuttu ohjelma siis. Tämän ketjun ansiosta hoksasin gparted:issa nyt ensimmäisen kerran tuon valinnan, "Laite -> Luo osiotaulu..."
Kun sen valitsee niin tulee toki varoitukset siitä että tämä tyhjentää levyn, mutta muuten on vain toteamus "Oletuksena luodaan MS-DOS-osiotaulukko".
"Lisäasetukset"-valinnan takaa löytyy sitten mahdollisuus valita yhdeksästä muusta osiotaulutyypistä. Näiden vaihtoehtojen "nimet" eivät äkkiseltään kerro mitään.
Jos nyt jätetään vänkääminen siitä kumpi on parempi gparted vai fdisk, ja joku osaisi/viitsisisi selittää minulle onko tuolla osiotaulun tyypillä oleellistakin merkitystä johonkin asiaan?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 28.04.11 - klo:07.12
Luulisin, että oikeaoppisen voi tehdä periaatteessa näillä kaikilla mainituilla. En usko, että lopputuloksessa on sinänsä eroa, kunhan vain saa tehtyä.

Nyt kun olet tekemässä uutta, jossa ei vielä ole dataa, niin ei kai haittaisi noudattaa suositusta, puhun nyt tästä fdiskin vivusta/komennosta.

Toisaalta, pikaisen katselun jälkeen, asialla ei ilmeisesti ole mitään  merkitystä etenkään juuri tuollaisessa tapauksessa, jossa sinulla on ext4 ja datalevy.

Itse en ole asiaan kiinnittänyt huomiota sen enempää - kuin että olen varmuuden vuoksi alustanut uudet datalevyt ja tikut fdiskillä, koska lähes kaikista on tullut herjoja uutena - en tiedä olisivatko toimineet muutoinkin (tosin joissakin niissä on ihme sössäystä NTFS-partitioiden kanssa, joita en jäisi katselemaan Linux-käytössä).
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 28.04.11 - klo:08.12
Minulla oli tuossa osiotaulujutussa koekaniinina muistitikku joka on ollut jo tovin jumissa.
Gparted ei ole kyennyt käsittelemään sitä. Ja fdiskiä ei ole ennen tätä episodia tullut tietoisesti käytettyäkään.
Kun nyt siis loin gparted:n osiotaulu-työkalulla uuden osiotaulun, niin oitis tikku oli jälleen muokattavissa gparted:lla.

Eli ilmeisesti tässä minun alkuperäisessä ongelmassanikin gparted olisi saattanut toimia, jos olisin ihan ensimmäiseksi ymmärtänyt luoda uuden osiotaulun. Tosin tässä minun tapauksessani homma kyllä sujui gparted:lla muuten ihan hyvin, mutta ext4-tiedostojärjestelmän luomisen aikana koko kone jäätyi. Seuraavaksi koitinkin sitten Ganymedeksen fdisk-ohjetta, ja se meni puhtaasti läpi.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 02.05.11 - klo:22.13
Viikonloppuna tein Lucidilla testejä käyttäen kolmea eri ulkoista kiintolevyä. Tänään asensin Lucidin rinnalle Nattyn, ja tein sillä vastaavat testit. Nattylla tosin käytin vain kahta kiintolevyä.
Kaikissa levyissä on ext4-tiedostojärjestelmä.

Koejärjestely oli seuraava:
Loin ensin kansion "eka", johon kopioin kaksi pientä valokuvakansiota (1,5GB).
Sitten loin eka:n sisään kansion "toka", ja sen sisään kansion "kolmas".
Kolmas-kansioon kopioin yhden 7GB valokuvakansion.
Seuraavaksi siirsin kaksi ensimmäistä valokuvakansiota kolmas-kansioon.
Jos tähän mennessä ei ollut tiltannut, niin kopioin kolmas-kansioon lisää valokuvakansioita 1-6GB erissä.
Jos koko operaatio onnistui, niin kuvia kopioitiin levylle hieman vajaa 30GB.

Tulokset Lucid:
Kopiointi levylle päättyi "jäätymiseen" joka kerta. Se tosin vaihteli kuinka nopeasti jäätyminen tapahtui, mutta 15GB:n yli ei päästy koskaan. Jäätyminen ei ollut levystä kiinni, joten kyse on Lucidin tai USB:n ongelmasta.
USB-portillakaan ei tuntunut olevan suurempaa eroa. Se portti jossa on koneen käyttöönotosta lähtien ollut langattoman hiiren pieni "yhteyspalikka", tuntui toimivan hiukan paremmin.
WD My Book Essential:ssa oli jäätymisten lisäksi ongelmana kuvien korruptoituminen. Liitteissä saman kuvan normaali ja viallinen versio gimpillä avattuna. Muilla levyillä korruptoitumista ei tapahtunut.

Koska tuossa oli paljon muuttujia joissa vikaa voi olla, niin asensi siis tänään Nattyn.
Eroa oli siinä, että Natty ei jäätynyt missään vaiheessa. Mutta WD My Book Essential:ssa kuvat korruptoituivat edelleen.
Lucidiin verrattuna selvästi viallisia kuvia tuntui kyllä olevan vähemmän. Lucidilla arvioisin että noin joka kymmenes kuva oli viallinen, ja Nattylla joka kahdeskymmenes.

Jotakin hämärää tuossa WD:ssä kyllä on. Ja selvästi Lucidissakin on jotakin vikaa.
Lieneekö ongelma kernelissä? Lucidini on toki muokattu "näköisekseni", joten joku paketti saattaisi aiheuttaa ongelman.
Nattyynkin asensin atin suljetun ajurin, kun se Lucidissakin on, mutta ainakaan sillä ei tuntunut olevan vaikutusta.



[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 02.05.11 - klo:22.36
Kannattaa kokeilla rsync:llä kopiointia - se ehkä kertoo mitä menee väärin.

Tuonkaltaisia ongelmia olen tavannut vain kahdesta syystä: 1) Rautavika (tapauksessani oli kiinalainen halpis-USB-kelkka), 2) Rikkoutunut Ubuntu (ladattu väärän Ubuntu-version paketteja itsemääriteltyjen lähteiden avulla).

Windowsissa tuonkaltainen toiminta olisi hyvin mahdollista interaktiivisella tavalla. Ratkaisu siellä on robocopy, mitä ilman en koskaan kopioi mitään tärkeää, mitä ei samantien pysty tarkistamaan. (Tosin sekään ei riitä jos rauta toimii periaatteellisella tasolla aivan väärin - vertaa kiinalainen halpis-levykelkka).

En mene kyllä takuuseen onko rsync Linux-puolella samalla tavalla tärkeä ja onko se sitten aivan varma. Luulisin kyllä että periaatteellisella tasolla tilanne on sama kuin Windowsissakin - eli esim. se, että jos kopiointi ei onnistu, niin siitä ei tule välttämättä mitään ilmoitusta (siis ainakin Windows tekee näin).

Komennoksi kelpaa esim.

rsync -urv /home/pekka/lahde_hakemisto/  /home/pekka/kohde_hakemisto/

jossa "/home/pekka/" on oma kotihakemistosi. Komentoa voi ajaa useampaan kertaan, jos se tilttaa kesken (esim. siksi että tietoverkko menee hetkeksi alas, ei tosin koske juuri sinun tapaustasi).

USB-ongelmiin yleensä, kirjoitin joku aika sitten liitteen mukaisen ohjeen. Se ei rajoitu Linuxiin eikä ole tarkoitettu pelkästään levyille. Ehkä siinä joku osuu silmiin?

En mene takuuseen, että rsync-riittää, mutta mielestäni sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Jos se ei riitä, niin luulisin, että kyseessä on rautavika tai Ubuntu on rikki (mikäli mahdollista? - minun tapauksessani se oli itse hajoitettu).

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 03.05.11 - klo:09.51
Tuonkaltaisia ongelmia olen tavannut vain kahdesta syystä: 1) Rautavika (tapauksessani oli kiinalainen halpis-USB-kelkka), 2) Rikkoutunut Ubuntu (ladattu väärän Ubuntu-version paketteja itsemääriteltyjen lähteiden avulla).

Minun koneeni tapauksessa vaikuttaisi siltä että tuo "Jäätyminen" ei ole rautavika. Samassa koneessa oleva Natty kun ei jäätynyt testisessiossani kertaakaan.
Kysymys kuuluukin siis, olenko itse säätänyt Lucidin rikki, vai onko siinä "valmistusvika" ??? Kun ehdin, niin taidankin ajaa testin fyysisesti toisella koneella. Talosta kun löytyy lähinnä nettikäytössä oleva kone jossa on Lucid. Sitä ei ainakaan ole kovin paljon säädetty ::)

Tuo tiedostojen korruptoituminen sitten.
Tässä jonkinlainen rautavika lienee todennäköinen. Ja koska korruptoitumista on havaittavissa ainoastaan WD My Book Essential:ssa, niin vika lienee siellä levyn päässä?  ??? ???
Se että viallisia kuvia näytti Nattylla tehdyssä testissä olevan vähemmän, saattaa olla sattumaa tai näköharhaa, sillä tein testin Nattylla vain yhden kerran.
Tähänkin voi tulla lisätietoa kun ajan testin toisella koneella olevalla Lucidilla.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: ditl - 03.05.11 - klo:09.59
Tuosta liitteen listasta kysyisin onko tuo omien kokemusten perusteella laadittu? Jos osaa laatia tuollaisen listan niin on kai myös näkemystä siitä miten paljon ongelmallisia tapauksia on yleensäkin. Kovin epävarmalta USB toiminta näyttää tuon listan perusteella.

Lista alkaa "There are many reasons why an USB device might not work." Jäin kuitenkin kaipaamaan perimmäistä syytä näihin ongelmiin. Listan alkupään kohtien perusteella vaikuttaa HW ongelmalta. Vaikka kyseessä olisi HW ongelma myös SW voi vaikuttaa sen ilmenemiseen. SW voi toteuttaa erilaisia paikkauksia.

Onko USB HW jotenkin kriittiseksi suunniteltu jolloin löytyy tietokone/oheislaite pareja jotka eivät toimi?
Onko maailmalla yleinen ongelma? USB laitteita ainakin on myyty hyvin hyvin suuri määrä.

Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 03.05.11 - klo:11.02
Tuosta liitteen listasta kysyisin onko tuo omien kokemusten perusteella laadittu? Jos osaa laatia tuollaisen listan niin on kai myös näkemystä siitä miten paljon ongelmallisia tapauksia on yleensäkin. Kovin epävarmalta USB toiminta näyttää tuon listan perusteella.

Lista alkaa "There are many reasons why an USB device might not work." Jäin kuitenkin kaipaamaan perimmäistä syytä näihin ongelmiin. Listan alkupään kohtien perusteella vaikuttaa HW ongelmalta. Vaikka kyseessä olisi HW ongelma myös SW voi vaikuttaa sen ilmenemiseen. SW voi toteuttaa erilaisia paikkauksia.

Onko USB HW jotenkin kriittiseksi suunniteltu jolloin löytyy tietokone/oheislaite pareja jotka eivät toimi?
Onko maailmalla yleinen ongelma? USB laitteita ainakin on myyty hyvin hyvin suuri määrä.

Kyllä nuo ovat lähes kaikki aivan omakohtaisia kokemuksia - loput ovat lähipiirin kokemuksia. Melkein kaikkien koneiden kanssa, joita on käyttänyt pitempään, on tullut joku noista ongelmista. USB-laitteita on ollut käytössä tietysti aika paljon ja erilaisia (levyjä, tikkuja, tv-tikkuja, mokkuloita, hiiriä, jatkojohtoja jne). Silti en näkisi että noilla kokemuksilla on juurikaan mitään tilastollista merkitystä.

Ongelmien yleisyyteen on yleisesti ottaen aika hankala ottaa kantaa - mutta kyllä niitä on. Useat noista ongelmista johtunevat virransaannista - joko läppäri antaa virtaa huonosti tai tikku vaatii aivan liikaa - en osaa sanoa kumpi on totta. Jatkojohtojen kanssa lienee yksinkertaisesti niin, että jotkut johdot vaimentavat aivan liikaa. Esim. 0.2 m johdon kanssa, tv-tikku EI TOIMI Asus 901 EE PC:ssä - johto voi olla huonoa laatuakin. Läppäreiden portit ovat joskus viallisia - mm. DELLin kalleimmassa läppärissä (M90) oli tällainen tyyppivika (2 viallista porttia koneen kyljessä).

Kaikkia kamalampia ilmiöitä tässä ei ole mainittukaan - esim. se, että jos yrittää käyttää 3 USB-levyä Windows XP.ssä - systeemilevykin menee sekaisin ja dataa hukkaantuu (jos hyvin käy). Tuo lienee ihan Windowsin omia tekemisiä, tapahtunut useammissa järjestelmissä ja myös Firewiren kanssa. Toisaalta, voi olla että SP3:ssa tuo jo toimisikin. Juttu on vain niin, että kun tuollainen tapahtuu kaksi kertaa, haluaa jatkossa melko varmasti olla koskaan yrittämästä kolmella levyllä samanaikaisesti, sillä kahden kanssa tuota ei ole esiintynyt koskaan.

Näitä toimimattomia pareja - Kingstonin yleisimmät (yhdessä vaiheessa) halpis-Capless tikut, 8 GB, eivät toimi missään Ubuntu-koneessani. Windows-läppäreissä kyllä toimivat. Lienee kuitenkin melko harvinaista.

Joten USB toimimattomuus on melko sekalaista sillisalaattia ja erilaisia vikatyyppejä on paljon.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 03.05.11 - klo:22.38
Tein edellisessä viestissä lupaamani testin noin 5-6 vuotta vanhalla perus pc:llä jossa on Lucid lähinnä nettikäytössä.
Ajan puutteen vuoksi ajoin testin suoremmalla tyylillä, ja dataakin kopioin levylle vain noin 17 Gt.
Tämä Lucid ei jäätynyt. WD My Book Essential:sta löytyi kyllä vioittuneita kuvia, muuta niitä oli niin harvassa että joutui oikein etsimään. Toisen testilevyn kuvista virheitä ei löytynyt tälläkään kertaa.

Kuvien siirtonopeus oli tuolla vanhalla koneella selvästi hitaampi kuin tällä HP Pavilion dv7 läppärilläni.
Ehkä tuohon nopeuteen liittyen WDMBE:n merkkivalo lopetti välkkymisensä lähes heti kun Ubuntun latausikkuna ilmoittaa kopioinnin olevan valmis. Tällä läppärillä valo jatkaa välkkymistään vielä lähemmäs puoli minuuttia sen jälkeen kun Lucid tai Natty on saanut oman osansa valmiiksi.

Kun vasta jälkikäteen huomasin, että vanhan koneen testissä WDMBE:n virtuaalinen cd-asema oli irrotettuna, niin tein vielä tällä läppärin Natty:lla pienen testin, jossa myös tuo virtuaali-asema oli irrotettuna. Testin jälkeen tarkastin virheellisten kuvien määrää, ja niitä oli kyllä vähemmän kuin ennen, mutta silti niitä löytyi hyvin pienellä hakemisella.

Jonkinlaisena mutu-summauksena voisi päätellä että Lucidin jäätyminen ulkoisen kovalevyn käytössä, ei ole Lucidin tyyppivika. Onko jäätymisvika tässä läppärissäni siis laitevika, vai onko joku säätötoimenpiteeni aiheuttanut Lucidiin tällaisen vian? Ehkä vähän kumpaakin.

Kuvien vikaantuminen (korruptoituminen) WDMBE:ssä vaikuttaa selkeästi kyseisen laitteen ongelmalta. Täytyy jossakin välissä perehtyä googlaamaan tarkemmin, mahtaisiko olla jokin firmware-päivitys joka auttaisi asiaan. Voi tietysti olla niinkin että tämä nimenomainen laite sattuu olemaan maanantaikappale.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: ditl - 04.05.11 - klo:03.29
Tuota kuvaa kun katsoin niin juolahti mieleen että siinä voi olla sattunut siirtovirhe. Niitä on luultavasti enemmänkin mutta kuvista niitä ei tavallisesti huomaa jos ei vertaa pikseli-pikseliltä alkuperäiseen.

Silloin kun kone jäätyy siirtovirhe sattuu johonkin USB-protokollan tärkeään ohjaus- tai statusbittiin, oletan.

Jos kokeilisit siirtää tiedoston jossa on MD5 tarkistussumma niin siitähän bittivirheet paljastuisi.

Mielenkiinnosta kysyn onko laptop vai pöytäkone?
Itse olen epäillyt EMC häiriöiden aiheuttamaa ongelmaa pöytäkoneeni USB liitännässä.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 04.05.11 - klo:07.12
Jos kokeilisit siirtää tiedoston jossa on MD5 tarkistussumma niin siitähän bittivirheet paljastuisi.

Mielenkiinnosta kysyn onko laptop vai pöytäkone?
Itse olen epäillyt EMC häiriöiden aiheuttamaa ongelmaa pöytäkoneeni USB liitännässä.
Tuossa on ideaa. Jahka ehdin niin teenkin tuota testiä käyttäen Ubuntun levykuvia :D

Ja laptop tämä koneeni on.

Taas menoksi...
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 04.05.11 - klo:07.29
Unohtui edellisellä kerralla kommentoida tuota kuvien "korruptoitumista". Siitä en usko perinteisessä mielessä olevan kyse - kyse on vain siitä (olettaisin), että  kuvan kopiointi jää kesken ja skipataan seuraavaan kuvaan. Nämä kuvat näyttävät kokonaisilta, ainoastaan yksi tai useampi väri puuttuu alaosasta - pitäisi tietysti tietää kuvan formaatti ja tiedoston rakenne, jotta tietäisi varmasti, että näinkö siinä käy kun tiedosto jää kesken, mutta uskoisin, että tästä on kyse.

Se miksi yksittäisten kuvien kopiointi jää kesken ... kokeilitko jo rsync:llä? Tuleeko sillä virheitä? Siis komennot kuten rsync (ja Windowsin robocopy) ovat tarkoitettuja varmistamaan, että kopiointi onnistuu silloin kun "yhteys" on epävarma.

Hyvin tärkeää olisi tietää onnistuu tämä rsync:llä?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 04.05.11 - klo:21.43
Juuri testasin noita md5sum juttuja, ja tulokset olivat selviä.
Vertailulaitteena olevalle ulkoiselle kiintolevylle tiedostot siirtyivät virheettä.
Mutta WD My Book Essential:lle kopioitujen tiedostojen md5summat eivät täsmänneet.

Kun tiedostojen ominaisuuksia vertaili nautiluksesssa, niin viallinen tiedosto oli täsmälleen saman kokoinen kuin alkuperäinen tiedostokin. En tosin ole varma siitä näyttääkö nautilus tiedoston koon aina täysin oikein.

Se miksi yksittäisten kuvien kopiointi jää kesken ... kokeilitko jo rsync:llä? Tuleeko sillä virheitä? Siis komennot kuten rsync (ja Windowsin robocopy) ovat tarkoitettuja varmistamaan, että kopiointi onnistuu silloin kun "yhteys" on epävarma.

Hyvin tärkeää olisi tietää onnistuu tämä rsync:llä?
Tämän kokeilen seuraavaksi. Joskus huomenna.

Edit:
Voisikohan tuolla rsync:llä torjua myös Lucidin jäätymisen?
Olen tehnyt nyt testit pelkästään Natty:lla koska siinä ei tätä jäätymistä ole.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 04.05.11 - klo:23.53
...
Voisikohan tuolla rsync:llä torjua myös Lucidin jäätymisen?
Olen tehnyt nyt testit pelkästään Natty:lla koska siinä ei tätä jäätymistä ole.

En oikein usko. Ei tiedostojen kopioinnin pitäisi muutenkaan aiheuttaa mitään jäätymistä.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: ditl - 05.05.11 - klo:08.00
Tiedostojen vertailu diff file1 file2 näyttäisi erot.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 05.05.11 - klo:09.09
Tiedostojen vertailu diff file1 file2 näyttäisi erot.
Pystyisikö noilla tiedoilla päättelemään mikä menee vikaan?
Se on jo md5sum-testin perusteella selvää että virheitä tulee. Se ei paljon lohduta onko niitä virheitä 50 prosentissa vai 1 promillessa kuvista :(
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: ditl - 05.05.11 - klo:10.20
Ehkä näkisi onko jokin bitti/bitit satunnaisesti kääntynyt (siirtovirhe) vai onko ihan erilaiset jolloin voi olla muu syy. Tämä olisi vain kokeilua, ei ehkä mitään selviäsi mutta ei tuon tekeminen kauan tosin kestäisikään.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 05.05.11 - klo:15.54
Sinun pitää tehdä testejä jotka eliminoivat vian lähteitä - käsittääkseni Natty testit ja toisen levyn testi jo sitä tekivät mutta niitä pitää jatkaa:

1.
Kokeile rsync:llä - näet onko vika perustavaa laatua vai pelkästään ohjelmistoasia. Toisaalta se kertoo myös sen, että onko ongelma vain pätkimisessä - onko pätkiminen syy vai seuraus?

2.
Kokeile Lucid -live-bootilla ongelmakoneessa, toimiiko silloin? Tämä kertoo onko vika Lucidi/versus-koneesi vai oletko saanut Lucidin rikki? Et kerro mitä olet tehnyt - ei se kyllä aivan itsestään mene rikki, jos on mennyt.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 05.05.11 - klo:19.55
1.
Kokeile rsync:llä - näet onko vika perustavaa laatua vai pelkästään ohjelmistoasia. Toisaalta se kertoo myös sen, että onko ongelma vain pätkimisessä - onko pätkiminen syy vai seuraus?
Rsync-testi tehty Natty:lla. Kopioin rsync:llä valokuvakansion josta nautilus kertoo seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
2 220 kohdetta, yhteensä 6,4 GtJa WD My Book Essential:lle kopioinnin lopuksi rsync kertoi:
Koodia: [Valitse]
sent 6905441821 bytes  received 42087 bytes  20768372.66 bytes/sec
total size is 6904470613  speedup is 1.00
Silmämääräinen tutkiskelu paljasti viallisia kuvia. Ei paljon, mutta liikaa.
Mitä tuo nyt sitten kertoo pätkimisestä  ??? ???

Lainaus
2.
Kokeile Lucid -live-bootilla ongelmakoneessa, toimiiko silloin? Tämä kertoo onko vika Lucidi/versus-koneesi vai oletko saanut Lucidin rikki?
Tässä käytin livetikkua jossa on 32 bittinen Lucid.
Valitsin kopiointiin 11,6 Gt valokuvakansioita. Kopiointinopeus oli hitaampi kuin koneeseen asennetulla 64 bittisellä Lucidilla.
Nopeus vastasi pöytäkoneen Lucidilla tekemääni testiä. Siinäkin on 32 bittinen Lucid.
Siihen ne yhtäläisyydet loppuivatkin. Pöytäkoneen Lucid ei jäätynyt, mutta live-Lucid jäätyi 7,2 Gt kohdalla.

Tästä voitaneen päätellä että tässä koneessa on jotakin mitä Lucid ei hanskaa, mutta Natty hanskaa

Lainaus
Et kerro mitä olet tehnyt - ei se kyllä aivan itsestään mene rikki, jos on mennyt.
Tämä kone on ollut nyt aika tarkkaan vuoden aktiivisessa käytössä sekä töissä että vapaalla.
En luonnollisestikaan ole hajottamalla hajottanut Ubuntuani. Mutta tämän vuoden aikana on varmasti ollut useitakin tilanteita joissa on käytetty esimerkiksi epävirallisia repoja. Tulee nyt ainakin mieleen Virtuaboxin suljettu versio ja tulostimen 32 bittisten ajurien pakotettu asennus.
Eli kyllä se ihan mahdollista on että Lucid on jollakin tapaa saanut siipeensä. Tuo live-Lucidin testi nyt kaiketi todisti, ettei minun Lucidini ole ainakaan tuosta kohtaa rikki itseaiheutetusti.

Mitäs sitten testataan?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 05.05.11 - klo:20.34
...
Mitäs sitten testataan?

Vielä se, että rsync:llä nyt testasit kertaalleen ja se ei huomannut että jotakin meni väärin. Mikä on paha merkki.

Mutta vielä:
- aja kerran rsync:llä
- huomaa, että virheellisiä on (jos sinulla on edellinen vielä tallessa, niin voit käyttää sitäkin)

- aja rsync -uudestaan

Huomaako rsync, että kuvat ovat virheellisiä? Jos ei huomaa, niin sehän ei kopioi tällöin mitään.

Kokeile vielä, mitä rsyc tekee kun lisäät parametrin "--delete-before". Tuhoaako ne virheelliset ennen kopiointia ja sitten kopioi uudestaan?

Eihän tuo sinänsä auta, jos kerran lopputulokseen ei voi luottaa, mutta selvittää vielä edelleen ongelman luonnetta.

Kun käytät vipua "--delete-before" sinun pitää olla absoluuttisen varma, että kohde on oikein, koska sehän tuhoaa välittömästä kohteesta sellaista mitä lähteessä ei ole - eli tuhoaa todennäköisen kaiken kohteesta, jos se on väärä.

Oliko tuo live-Lucid -jäätyminen mielestäsi sama ongelma kuin mitä tulee "oikealla Lucidilla"? Tuliko tuossa jäätymisessä virheitä kopiointiin? Voi se live-Lucid periaatteessa toimia huonommin muustakin syystä johtuen, sellaisesta syystä johtuen, joka korjaantuu oikeassa asennuksessa. Vai mistä päättelit toisin? ... tietysti jos oli virheitä kopioinnissa siinäkin ... ?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Antifilatelisti - 05.05.11 - klo:21.24
En tiädä mikä näissä dv7 sarjalaisissa mättää, mutta omat huolet kaikkosivat lopullisesti Ubuntu 11.04 Natty Narwhalin myötä. Nyt yhtä onnellisen kuin 6.04,  8.10 aikoina, jolloin kaikki oli sulavaa. 9-10 ubuntuiden kanssa oli kauheeta säätöö, kun vanhat hyyty, uudet hyyty ja vain näiden väliltä olevat pönttökoneet pelasivat. Siis näin omiin kokemuksiini kärjistettynä  ;)

9 version myötä tasohiireen poiskytkeminen jäädytti graafisen puolen totaalisesti(tuntui kuin kaikki painalluksen tuottamat grafiikat olisivat häipyneet jumissa olevan osan taakse). Toisinaan näppäimistö reagoi, jos reagoit samantien näppäinyhdistelmillä.(ctrl+alt+f1  ja takas ctrl+alt+f7 jolloin kaikki pelasi jälleen).  No onneksi nyt voin jälleen 11.04 myötä käyttää tasohiirtä junamatkalla, ettei tartte numpadia käytää hiirenä :)

Levyoperaatioissa ei iteslläni ole ollut probleemaa. Tosin teen pääosin ne komentoriviltä, kun en millään jaksaisi näpyttää hiirellä nautilusta meren pohjaan ja uudelle rannalle.

Muoks:
Ainiin pitää nyt viälä sen verran kehua tätä hp-dv7-2060eo mallia, että akku kesti 7kk takuu oli 6kk. Näppis kesti 15kk takuu oli 12kk. Ostopaikka oli gigantti ja sieltä ei saanut uutta akkua ja kun väitin, että kone rikkoi akun niin ei uskottu. No laitoin veljen akun sitten huvin vuoksi kun samanlaiset koneet oltiin hankittu. No se sano vahoo kanssa ja nyt on molemmat ilman akkua. Luonteeni ei ole ilkeä, joten en jaksanut alkaa vääntämään gigantin kanssa kättä vaikka olisi pitänyt, mutta takuuaika oli kerta ummessa niin oli sitten ja olkoot sitten. Uuden koneen hankinta on vuoden päästä edessä kuiteski, kun tää käryttää pöydän mustaks mikäli en pohjaa korottaisi pullon korkeilla. Perhanan amdeen turionit kun lämpenee niin vietävästi. Pöytäkoneessa amd on täydellinen ja taitaapa nää pheenomit läppäriinki jo sopia kenties ilman lämpöongelmia. Ens koneeseen saa luvan tulla amdeen prossunäyttis yhdistelmä projektinimeltään fusion. Inteli olis muuten kiva mutta niillä menee liian hyvin muutoinkin. Olisivat voineet intelin pojat kannustaa nokiaa mukaan megoon, kun kerta projektissa ovat. Samalla olisi nokia tiivistänyt suhdettaan inteliin, jonka teknologiaa on kohta puhelimet täynnä kun keksivät nääs jonkun tavan polkea arm-konserni suohon. Ja siitä suosta löytynee tuolloin jo amdeen luuranko motorolan 90luvun huippu prosessoreiden vierestä. No nyt saa riittää, kun tämä on jo überofftopiccia sivupuolisen aikeesta.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 05.05.11 - klo:21.48
Oliko tuo live-Lucid -jäätyminen mielestäsi sama ongelma kuin mitä tulee "oikealla Lucidilla"? Tuliko tuossa jäätymisessä virheitä kopiointiin? Voi se live-Lucid periaatteessa toimia huonommin muustakin syystä johtuen, sellaisesta syystä johtuen, joka korjaantuu oikeassa asennuksessa. Vai mistä päättelit toisin? ... tietysti jos oli virheitä kopioinnissa siinäkin ... ?
Jäätyminen oli täysin samanlainen. Näytöllä kaikki pysähtyi. Hiiri ja näppäimistö eivät reagoineet mihinkään. Kiintolevyjen luku- ja kirjoitusoperaatiot loppuivat kuin seinään. Puhallin puhalsi sillä nopeudella joka oli käytössä jäätymishetkellä. Ainoa mikä toimii on sammuttaminen painamalla virtakytkintä pitkään.
Uudelleenkäynnistyksen jälkeen keskeytynyt kopiointi näkyy nautiluksella niin, että viimeksi työn alla olleessa kansiossa osa kuvista on kopioitunut, mutta loput näkyvät kuvakkeina joilla on nimi.
Ilmeisesti kansion luomisen jälkeen varataan kaikille kansion tiedostoille nimi, ja vasta sitten aletaan "täyttämään" niitä tiedostoja.

Off topic
9 version myötä tasohiireen poiskytkeminen jäädytti graafisen puolen totaalisesti(tuntui kuin kaikki painalluksen tuottamat grafiikat olisivat häipyneet jumissa olevan osan taakse).
Jeps, ei minunkaan kannata painaa nappulaa jolla tasohiiren saa disaploitua.
Tartteekin testata mitä Nattyn puolella tapahtuu kun sitä painaa ;D
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 05.05.11 - klo:22.12
- aja rsync -uudestaan

Huomaako rsync, että kuvat ovat virheellisiä? Jos ei huomaa, niin sehän ei kopioi tällöin mitään.

Kokeile vielä, mitä rsyc tekee kun lisäät parametrin "--delete-before". Tuhoaako ne virheelliset ennen kopiointia ja sitten kopioi uudestaan?
En ole perehtynyt tuohon rsync:iin, joten käytetäänkö tuossa uudelleen kopioinnissa myös -urv vipua?
Ja miten --delete-before vipu sijoittuu?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 06.05.11 - klo:07.32
En ole perehtynyt tuohon rsync:iin, joten käytetäänkö tuossa uudelleen kopioinnissa myös -urv vipua?
Ja miten --delete-before vipu sijoittuu?

Joo, siis se,. että komentoa voi ajaa toistuvasti aivan samalla tavalla on yksi sen ideoista. Se kopioi vain inkrementaalisesti muuttuneet ja lisätyt tiedostot. Silloin kun joku "delete" vipu on mukana, niin hävittää myös kohteesta kaiken mitä lähteessä ei ole, joten pitää olla hyvin varovainen kohteen kanssa. (Käyttömekanismi voisi olla vaikka se, että ensin kopioi ilman delete-vipua, pysäyttää ajon, katsoo että se oikeasti teki sinne mihin pitikin, editoi komentoriville delete-vivun ja ajaa uudelleen.

Käyttötapa on:

rsync -urv --delete-before lahde_hakemisto kohde_hakemisto

jossa ei ole tarkoitettu olemaan mitään muuta eroa edelliseen komentoon kuin että "--delete-before" on lisätty.

Jos ihmettelet, niin delete:n toteutumiselle on muitakin vaihtoehtoja kuin "before", mutta ne eivät tähän sinänsä kuulu ... tuo tapa on yksi selkeä vaihtoehto testatessa.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 06.05.11 - klo:15.09
Tein uudet testit varmuuden vuoksi uudella aineistolla. Uuteen lähdekansioon kopioin noin 4000 kuvaa.

Ja tältä rsync:n tulokset näyttivät (tulostusta on muokattu)
Koodia: [Valitse]
motalb@motalnatty:~$ rsync -urv /media/C-base/rsynctesti/ /media/C-base/rsynctesti//media/motalWD1/rsynctesti/
#Tästä poistin tiedostonimet (noin 4000 kpl)
sent 2800170442 bytes  received 62203 bytes  18124483.14 bytes/sec
total size is 2799634237  speedup is 1.00

motalb@motalnatty:~$ rsync -urv /media/C-base/rsynctesti/ /media/C-base/rsynctesti//media/motalWD1/rsynctesti/
sending incremental file list

sent 60443 bytes  received 13 bytes  120912.00 bytes/sec
total size is 2799634237  speedup is 46308.63

motalb@motalnatty:~$ rsync -urv --delete-before /media/C-base/rsynctesti/ /media/C-base/rsynctesti//media/motalWD1/rsynctesti/
building file list ... done

sent 60433 bytes  received 12 bytes  120890.00 bytes/sec
total size is 2799634237  speedup is 46317.05

#Tässä kohtaa lisäsin lähdekansioon yhden uuden kuvan
motalb@motalnatty:~$ rsync -urv /media/C-base/rsynctesti/ /media/C-base/rsynctesti//media/motalWD1/rsynctesti/
sending incremental file list
Panasonic/P1040001.JPG

sent 838583 bytes  received 34 bytes  1677234.00 bytes/sec
total size is 2800412221  speedup is 3339.32

motalb@motalnatty:~$ rsync -urv --delete-before /media/C-base/rsynctesti/ /media/C-base/rsynctesti//media/motalWD1/rsynctesti/
building file list ... done

sent 60452 bytes  received 12 bytes  120928.00 bytes/sec
total size is 2800412221  speedup is 46315.36

Laskin 200 kuvan otannasta että vikaantuneita kuvia tuli noin 4%, eikä rsync osannut korjata niitä :(
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 06.05.11 - klo:15.30
OK.

Kaiken tuon perusteella sanoisin, että kyseessä on perustavaa laatua oleva rautavika tai sitten vastaava Ubuntun vika tai administroinnin vika. Jälkimmäinen on mahdollista koska sanot, että olet ladannut Ubuntuun "epävirallisia paketteja". Näin ollen vikaa ei voi laskea Ubuntun valmistajan viaksi - siis välttämättä ei voi.

Itsellä on ollut tuollainen vika Windows-ympäristössä, robocopy:n kanssa, vain kerran. Tällöin oli kyseessä kiinalaisen halpis-2.5" levykelkka, jolloin kopioinnissa syntyi virheitä joita robocopy ei huomannut. Heitin tuon raudan roskiin, koska ammattikäytössä tuollaisella raudalla ei tee yhtään mitään.

Jos edeltä unohdetaan viimeinen vikamahdollisuus (=omat latailut), jonka voisi eliminoida vain erillisellä testillä joka on työläs, niin en osaa sanoa onko syyllinen rauta vai Ubuntu. Syyllisen löytäminen on vaikeaa, koska eihän tuon raudan valmistaja ehkä mitään lupaakaan Linux toiminnasta. Toisaalta, laadukkaampi tuote ehkä toimii paremmin. Ohjelmistojärjestelmän ei pitäisi koskaan mahdollistaa tuollaista vikaa, mutta jos rauta toimii väärin perustavaa laatua olevalla tavalla, niin minkä se ohjelmistojärjestelmäkään sille voi. Joten pattitilanne - ehkä joku viisaampi osaa keksiä parempia testejä - jos tämä nyt sinua tarkemmin kiinnostaakaan?
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 06.05.11 - klo:16.12
Sen verran täytyy tarkentaa että kaikki viime päivien testit olen tehnyt Nattylla. No yhden testin live-Lucidilla.
Tätä Nattya en ole vielä erityisemmin säätänyt. Vain näytönohjaimen suljetut ajurit, restricted extras ja gimpin ole asentanut.
Tiedostojen vioittuminen kopioinnissa on siis käsittääkseni yksiselitteisesti tuon WD My Book Essential:n syy.

Täytyy nyt seuraavaksi laittaa tuo asema "tehdasasetuksille", ja kokeilla sitä windows koneella. Jos virheitä tulee vielä winukallakin niin kyseessä luulisi olevan selvä takuuvika.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 06.05.11 - klo:17.30
...
Tiedostojen vioittuminen kopioinnissa on siis käsittääkseni yksiselitteisesti tuon WD My Book Essential:n syy.
...

Hyvä tarkennus, varmaan juuri noin.

Tässä on sitten vielä sekin, että sinulla lienee tuo levy "aktiivinen", eli siinä sen oma käyttöjärjestelmä tekee jotakin, salaa tiedostoja?

Tällöin tulee sekin kysymys, että pitäisikö sen edes toimia Linuxiin liitettynä? Tässä ei välttämättä ole edes "syyllistä", vaan rajoitetusti toiminnallinen tuote.
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: motalb - 06.05.11 - klo:18.57
Nonni, olipas jännä juttu...

Tyhjäsin WD My Book Essential:n tekemällä gparted:lla uuden osiotaulun ja laitoin sitten kiinni Windows 7 starter koneeseen.
Seiska tietty halusi formatoida levyn, ja annoin luvan. Pian ponnahti joku windowsin virheikkuna jossa kerrottiin alustuksen epäonnistuneen.
Seuraavaksi kokeilin WDMBE:n omalla virtuaaliCD:llä olevaa formatointiohjelmaa. Se raksutti hieman kauemman, mutta johonkin virheeseen sekin päättyi.
Sitten liitin aparaatin jälleen Nattyyn. Asema ei mountannut, mutta näkyi levytyökalussa. Gparted ei tunnistanut asemaa, ja myös fdisk ilmoitti että levyä ei voi käyttää.
Ei kun takas seiskaan jossa formatointi-vaihtoehto oli vielä tarjolla. Nyt nappasin täpän pois kohdasta pika-alustus.
Alustus-operaatio on nyt ollut käynnissä noin puoli tuntia, ja statuspalkki on niin lyhyt että teran levyn kanssa taitaa mennä ikuisuus. Jos nyt sitten onnistuu. Saas nähdä kestääkö hermo :-\
Otsikko: Vs: Lucidin jäätyminen tiedonsiirrossa ulkoisen kiintolevyn kanssa
Kirjoitti: Ganymedes - 06.05.11 - klo:19.05
No joo, jos noin moni epäonnistuu, mukaanlukien levyn mukana tullut oma formatointi, niin levy on viallinen.

Tuo "pitkä" alustus tarkoittaa sitä, että Windows yrittää "merkitä ohitettavaksi" fyysiset levyvirheet. Voi toimia tuon jälkeen, voi olla että ei toimi - hyvässäkin tapauksessa, nyt tuskin toimii. Mielestäni levyn voi palauttaa jos sen mukana tulleet työkalut eivät pysty sitä alustamaan.

... olettaen tietysti, että tarina on sama jossakin toisessa koneessa ...