Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: SuperOscar - 14.09.09 - klo:20.45
-
Tuikitarpeetonta naiivia utelua on tämä ::) mutta itsekin olen tuuminut, päivittäisinkö puhelinta (Nokia N81) jo vähän älykkäämpään, joten... Mielipiteitä?
-
N900 vetää minua puoleensa enemmän kuin mikään muu puhelin/härpäke ikinä, joten ite ainakin ottaisin sen.
-
Ite kallistuisin heron puoleen koska paremman tuen nopeuden ja marketin takia heroon. Olen itsekin miettiny mistä ostaa android luuri ja mitä muita vaihto ehtoja olis josta minulla on täällä oma ketjukin. :)
-
N900 olis mun mielestä kiinnostavampi, mut ite ehkä vielä ootan seuraavaa versiota ;)
-
Vasta yksi ”Jotain ihan muuta” -ääni... Olisikohan iPhonelle?
Minuakin N900 kiinnostaa, mutta Nokia yhtiönä ja valmistajana on jotenkin menettänyt luottamukseni. Lex Nokiat ja muut jäivät kaivelemaan hampaankoloon.
-
Miksi N900:
- Aito nettiselain (+Flash)
- Näytön resoluutio: Nettisivuja ei tarvitse selata sivuttaisuunnassa.
- HW-näppis
- Maemo käyttöjärjestelmä. (Laitteeseen saa useita työpöytälinueistakin tuttuja ohjelmia)
- Tehokkaampi laitteisto (Yhtä tehokas kuin TouchBook miniläppäri!)
Miksi Hero:
- Jos haluaa sen Androidin. (Saa todennäköisesti myös n900 myöhemmin)
- Suuri valikoima kännykkäsovelluksia.
Itse olen siis arvatenkin tuon n900 puolella :P
-
Miksi N900:
- Aito nettiselain (+Flash)
Kyllä kai Androidinkin selain ihan aito on, vaikka siinä ei Flash-tukea olekaan.
-
Miksi N900:
- Aito nettiselain (+Flash)
Kyllä kai Androidinkin selain ihan aito on, vaikka siinä ei Flash-tukea olekaan.
Toi oli vähän sekavasti sanottu.. tarkoitin että Androidin selain on kännykkäselain kun taas n900 on ihan kunnon selain joka siis on ton resoluutin ansiosta mukavampi käyttää.
-
Itse laittaisin kyllä Android puhelimen jos olisin nyt puhelinta vaihtamassa ihan jo sen takia, että Androidille löytyy kivuttomasti softaa ja kaupallisiakin sellaisia. Nokian jättäisin pois jo ihan sen takia, että tunkevat niin älyttömän bugista kamaa markkinoille, että ei ole tosikaan. Tuo oma 5800XM alkaa pikkuhiljaa oleen sellainen kun odotin sen olevan julkaisuhetkellä. N900 sitten tietysti jos sitä puhelinta pitää saada twiikkailla kuin tietokonetta, vaan itse ainakin haluaisin laitteen mikä oikeasti toimii, on kivuton käyttää ja että ihmiset voi soittaa minulle enkä ole tavoittelemattomissa minkään säätämisen takia :) . En myöskään esim. odota että N900 tulee samaan esim. kaupallisia ulkopuolisia navigointisoftia tms. (joo joo, on ilmaisia ja niistä kyllä sitten yleensä näkee että on ilmaisia)
En voi käsittää, että miten esim. tuo OVI Store on Nokialla vieläkin noin räkäisessä ja viimeistelemättömän oloisessa kondiksessa. Silti pitää yrittää tuoda uusia palveluita ja taas jätetään vanhat purkkaviritykset tekemään omaa hidasta kuolemaansa. Itse olen törmännyt esim. synkronointibugiin millä sai hävitettyä työnumerot puhelimesta, jonka tosin sentään ovat ilmeisesti korjanneet. Tosin itsellä meni luotot kyseisiin toimintoihin sen sileäntien. Ihmettelen myös väen hehkutusta N900:n käyttämisestä, miten siitä jo nyt on konkreettista tietoa kuinka toimiva värkki on kyseessä?
Jos N900 on oikeasti hyvä ja sille alkaa tuleen sitten joskus tulevaisuudessa kaupallisia softia ja värkin todellinen laatu tulee ilmi, niin voihan tuon sitten ostaa muutenkin ihmismäisempään hintaan. Android kapulan myynti käytettynäkin luulisi olevan suht helppoa jos laite on kunnossa ja pitää hinnan siedettävänä?
-
Henkilökohtaisesti Maemo vie voiton seuraavilla syillä:
- Gnumeric
- Abiword
- Octave
- Duke Nukem 3d
- kaikki kaipaamani konsoli-ohjelmat
- Voin vain kuvitella, mitä pystytään porttaamaan tehokkaammalle raudalle ja avautuvalle alustalle.
-
Hankin itselleni Heron tuossa elokuun alussa. Silloin arvoin iPhonen ja Heron välillä. Päädyin Heroon siksi, että en halunnut sitoutua mihinkään Soneran kytkyihin ja lukittuihin puhelimiin. Toisekseen Hero vaikutti olevan ensimmäinen puhelin, joka pisti kampoihin iPhonelle käyttöliittymän sulavuudessa. Ja kolmanneksi Hero tuli ensimmäisenä saataville Suomessa.
Ja olen ollut tyytyväinen Heroon. Käyttöliittymä on hyvän näköinen ja helppo käyttää. Varsinkin tuo viimeisin päivitys nopeutti sitä huomattavasti. Puhelin synkronoi todella näppärästi googlen palveluiden kanssa. On melkeinpä kätevämpi tarkistaa sähköpostit puhelimen kautta, kuin tietokoneelta. Henkilöiden yhteystiedot se hakee Google Contactsista ja myös päivittää ne sinne. Facebookista saa ihmisten kuvat yhteystietoihin. Heron selain tukee myös flashia (tosin ei kaikkia. Vissiin versioon 9 asti). Selain tukee multitouchia, joten siinä toimii zoomit kuten iPhonessa.
Hyviä puolia herossa:
+ Mahtuu taskuun
+ Kapasitiivinen kosketusnäyttö mutlitouchilla. Herkkä ja mukava käyttää.
+ Integrointi Googlen palveluihin, Facebookkiin ja Twitteriin.
+ Helppo käyttää. Mikään ei ärsytä, kuten aiemmissa puhelimissa.
+ Android market. Paljon ohjelmia, helppo asentaa.
+ Nettiselain on helppo ja mukava käyttää. Yhtä hyvä kuin iPhonessa.
- Android Market. Maksullisten ohjelmien puoli ei toimi suomessa. Saa roottaamalla käyntiin, mutta en ole jaksanut säätää.
- Connect Bot ssh-terminaalissa bugeja Heron kanssa. Edellisessä päivityksessä korjattiin jotakin bugeja, mutta vielä näppis ei toimi oikein. Mutta tulen toimeen.
- Synkausohjelma, jonka avulla esim päivitin firmwaren, toimii vain windowsilla. Ja silläkin epävarmasti. Piti päivittää mäkin kautta VMWare Fusionilla.
-
N900 sitten tietysti jos sitä puhelinta pitää saada twiikkailla kuin tietokonetta, vaan itse ainakin haluaisin laitteen mikä oikeasti toimii, on kivuton käyttää ja että ihmiset voi soittaa minulle enkä ole tavoittelemattomissa minkään säätämisen takia :) . En myöskään esim. odota että N900 tulee samaan esim. kaupallisia ulkopuolisia navigointisoftia tms. (joo joo, on ilmaisia ja niistä kyllä sitten yleensä näkee että on ilmaisia)
Aika hyökkäävällä asenteella olet tullut kirjoittelemaan, joten minä jatkan..
Et tiedä Maemo 5:stä mitään eikä viestistäsi ilmi käyvä AndroidtoimiionkivutonkäyttääjaettäihmisetvoioikeastisoittaaminulleN900eipystymoiseen pidä lainkaan paikkansa. Nokian Internettabletit ovat ollet koko elinkaarensa ajan mobillien linux-laitteiden eliittiä ja Nokia ei tätä kahitystä ole todellakaan kääntänyt huononpaan suuntaan. N900:a on tehokkain laitteisto mitä missään Nokian puhelimessa on ikinä nähty, "puhelimesta" löytyy PIM (Kunnon kalenterit ja osoitekirjat), Nokia OVI Maps jota olet varmasti käyttänyt 5800si enkä usko että voit sanoa sen olevan kovin ala-arvoinen.
Itsekin innolla odotan kaupallisten softatalojen kiinnostusta Maemo kehitykseen. Miksi uskot ettei sitä tule? Maemolle on paljon helpompi tehdä softaa kuin yhdellekkään symbianluurille, ohjelmointikielenä voi käyttää lähes mitä tahansa haluaa siinä missä Androidille saa vain Javaa. Totuus on se että Androidille on softaa koska se on ollut saatavilla jo vaikka kuinka kauan. Maemo 5:lle ei luonnollisesti ole softaa koska ensimmäistäkään sitä käyttävää laitetta ei ole vielä saatavilla! Tähän asti nettiin tihkuneet, jopa iPhone käyttäjien kirjoittamat arvostelut [1] (http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=38735&tyyppi=1) [2] (http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/hands-on-nokia-n900-review-631040) ovat olleet lähes täysin positiivisia siitä huolimatta että käyttis tai laite ei välttämättä edes ole vielä viimeiseen teräänsä hiottu. Tällä laitteistolla, tällä softalla Nokia on tehnyt aika harppauksen eteenpäin perässä laahaavista Symbianpuikoista. Älä viitsi siis heittää lokaa ihan ilman mitään perusteita tai tietoja.
-
3 epäonnistuneen Nokia kokemuksen jälkeen ei enää jaksa ottaa niin kallista riskiä. Eli Nero olisi valintani, ei tosin mitenkään kiireellisimpien hankintojen joukossa, ainakin laadukas linssi tai pari kameraan sitä ennen.
-
alan kallistua tahan N900:een...
Tan selainkin on nimittain tosi nopee ja nappis hyva kayttaa :D
Naytto on tarkka, jne...
-
mina kannatan ja oon kallistumassa tahan N900:een
tan selain on todella nopee ja nappis on hyva kayttaa
naytto on tarkka, vaikkei tassa koneessa skandeja viela olekaan
-
jake: Ei kahta viestiä samasta aiheesta ja vielä melkein samalla sisällöllä sekä lyhyen aikavälin sisällä samaan aiheeseen, kiitos. :) (pitkä virke, (ja varmaan jossain kohti on joku kirjoitusvirhe) onneksi ei tarvinnut lausua ääneen ;D)
Muitakaa, että aina voi muokata viestiään.
-
jake: Ei kahta viestiä samasta aiheesta ja vielä melkein samalla sisällöllä sekä lyhyen aikavälin sisällä samaan aiheeseen, kiitos. :) (pitkä virke, (ja varmaan jossain kohti on joku kirjoitusvirhe) onneksi ei tarvinnut lausua ääneen ;D)
Muitakaa, että aina voi muokata viestiään.
...muttku viesti ei näyttäny heti lähteneen...
ni piti varmistaa sen perille tulo ;)
ja jotta viesti ei ois ollu sama, niin piti hiukka modata sitä...
ja - you know - innostu kokeilusta tällanen vanhempikin ratsu vielä... varsinki ku sain kokeilla tällee hiukka 'etuajassa'...
Taidan olla sen takia iteki vielä pikkusen etunojassa ;)
-
Henkilökohtaisesti Maemo vie voiton seuraavilla syillä:
- Gnumeric
- Abiword
Aiemman Maemo laitteen kokemuksella Gnumeric on toimiva taulukkolaskentaohjelma matkakäyttöön, mutta Abiword oli hyödytön (tilanne saattaa olla sittemmin parantunut). Maemolle on kuitenkin tulossa KOffice (http://labs.trolltech.com/blogs/2009/09/17/office-viewer-for-maemo5-based-on-koffice), joka on kevyt ja tukee hyvin myös .doc formattia.
-
Vaikka olen köyhä opiskelija, niin en millään malta jättää Noksun uutukaista kokeilematta. On se sen verran houkutteleva paketti 8). Octave ja KOffice myös vetää aika lailla puoleensa minua.
Täytyy kyllä myöntää, että Hero olis myös aika kokeilemisen arvoinen härpäke, mutta valinta kohdistuu kyllä nyt suomalaiseen. Ja onhan tuo "designed in Finland" aika siisti juttu. Tässä asiassa ainakiin vastataan Applelle kunnolla ja jäädään vielä (toivottavasti) voitolle :).
-
Jotain ihan muuta. Minä kun tarvitsen vain peruspuhelimen. Saahan se olla kosketusnäyttöinen, mutta hinta ei kyllä saa ylittää 200 euroa. Tuossakin on oikeastaan puolet liikaa.
-
Jotain ihan muuta. Minä kun tarvitsen vain peruspuhelimen. Saahan se olla kosketusnäyttöinen, mutta hinta ei kyllä saa ylittää 200 euroa. Tuossakin on oikeastaan puolet liikaa.
http://www.e-ville.hk/fi/product/view/?id=1602 ;D
-
Menin sitten tilaamaan itselleni tuon Heron. (ei jaksanut odottaa n900 saamista)
Mutta ilmeisesti vaatii windowsin että, pystyy päivitykset puhelimeen asentamaan?
-
Menin sitten tilaamaan itselleni tuon Heron. (ei jaksanut odottaa n900 saamista)
Mutta ilmeisesti vaatii windowsin että, pystyy päivitykset puhelimeen asentamaan?
Olikos tuo nyt androidin tuntien mikään yllätys..
-
Ei tietenkään millään pahalla tai loukkaavasti, mutta meizirkkin käyttämä kirjoituskieli ja tiedot ovat kyllä aika hirveitä, mutta miten hän nyt vain ikinä haluaa.
0. Toivottavasti Ubuntu ei ole "ykkösdistrosi".
1. Android ei ole windows, mistä lie olet tällaista päähäsi saanutkaan.
2. Androidin selain käyttää Geckoa, N900 käyttää WebKittiä, mikäli et tiennyt. Siitä en ole tietoinen, ovatko "vainmobiiliselain" ja huonompi prosessori noin valtavia tekijöitä
3. N900:aan jää sormenjälkiä, Heroon HTC:n mukaan ei (kyllä, epäluotettavan yhtiön mukaan).
4. Nokia ei tehnyt Maemoa.
5. Paremmat "käyttöympäristöt" ovat useimmiten mielipidekysymyksiä (allekirjoituksestasi). KDEmod, LXDE ja xmonad/fbpanel/jne. ovat minun mielestäni parempia vaihtoehtoja.
6. En ymmärrä, miten n900:aan saisi Androidia.
ps. niin ja viestin tarkoitus ei ollu suosia Heroa ja haukkua N900:aa (pidän molemmsita puhelimista, kaikki mahdolliset kehut N900:aa kohtaan sinä vain jo taisit luetella) tai sinua. Sinulla voi tietenkin olla omat päätelmäsi, mutta se taas ei ole millään lailla minun asiani.
-
Älypuhelimista Nokia.
Voittaa HTC:n ominaisuuksissa ja iPhonen operaattoririippumattomuudessaan.
-
Ei tietenkään millään pahalla tai loukkaavasti, mutta meizirkkin käyttämä kirjoituskieli ja tiedot ovat kyllä aika hirveitä, mutta miten hän nyt vain ikinä haluaa.
0. Toivottavasti Ubuntu ei ole "ykkösdistrosi".
Itseasiassa on, enkä nää siinä mitään värää. Aika monen ubuntu foorumin käyttäjän ykkösdistro on varmaan ubuntu ?
1. Android ei ole windows, mistä lie olet tällaista päähäsi saanutkaan.
Mistä lie olet päähäsi saanut että olen sitä mieltä? Minä en ole niin sanonut.'
2. Androidin selain käyttää Geckoa, N900 käyttää WebKittiä, mikäli et tiennyt. Siitä en ole tietoinen, ovatko "vainmobiiliselain" ja huonompi prosessori noin valtavia tekijöitä
Väärin. Androdin selain käyttää webkittiä, Maemo 5 käyttää Gecko pohjaista selainta, N900 on pelkkä laitteisto jolla tosiaan voidaan ajaa molempia. Jos et usko katso wikipediasta tai googlaa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Android_os#Features
http://en.wikipedia.org/wiki/Maemo#Maemo_5
3. N900:aan jää sormenjälkiä, Heroon HTC:n mukaan ei (kyllä, epäluotettavan yhtiön mukaan).
Mielenkiintoista. Voi olla että olen mennyt asiasta joskus mölisemään jotain mikä ei pidä paikkansa mutta ihan sama, kiitos tiedosta.
4. Nokia ei tehnyt Maemoa.
Tiedän.
5. Paremmat "käyttöympäristöt" ovat useimmiten mielipidekysymyksiä (allekirjoituksestasi). KDEmod, LXDE ja xmonad/fbpanel/jne. ovat minun mielestäni parempia vaihtoehtoja.
Tottakai jokaisella on se oma suosikki, ja sen kirjoittaminen tuohon allekirjoitukseen ei mieletäni ole asia, josta kenenkään tulisi suuttua. En ole missään vaiheessa yrittänyt pakottaa situa käyttämään KDEta tai e17? Saat käyttää ihan mitä haluat ja kunnioitan kyllä omaa tahtoasi.
6. En ymmärrä, miten n900:aan saisi Androidia
.
Jo vanhoilla 770, n800 ja n810 Internettableteilla on voinut käyttää androidia.
Kukaan ei ole vielä hommaan ryhtynyt n900 osalta, mutta teoreettisesti se on täysin mahdollista. N900n voidaan jo nyt laittaa edeltäjiensä tapaan multibootti vaikka Meriin tai Ubuntuun. Andoridi on vain ajan kysymys jos vaan joku joka osaa kiinnostuisi ja ottaisi homman hoitaakseen. Toki kannattaa ottaa huomioon että se on täysin kiinni vapaaehtoisista kehittäjistä, ei heitä saa painostaa. He tekevät jos kiinostaa.
ps. niin ja viestin tarkoitus ei ollu suosia Heroa ja haukkua N900:aa (pidän molemmsita puhelimista, kaikki mahdolliset kehut N900:aa kohtaan sinä vain jo taisit luetella) tai sinua. Sinulla voi tietenkin olla omat päätelmäsi, mutta se taas ei ole millään lailla minun asiani.
Olen aika varmasti kehunut n900 ja Maemoa joskus ehkä liiankin vuolaasti, mutta lähinnä juuri tässä androidi puhelimeen vertaavassa topicissa koska en itse oikein pidä androidista. Androidi ei ole kuin Ilmainen käyttöjärjestelmä. Okei koodi on saatavilla mutta ainoastaan Googlen kehitettävissä. Onhan Nokiallakin ohjakset Maemosta mutta ei läheskään yhtä kireällä.
Tossa ihan hyvä esitys Androidin rajoittuneisuudesta:
http://laforge.gnumonks.org/weblog/2009/11/04/#20091104-android_mythbusters
-
Sinänsä puuttumatta Meizirkin kertomien 'värityksiin', jotka ei oo kauhiasti mua häirinneet. vaikka ihan kaikista asioista emme ole täysin samaa mieltä olleetkaan, niin minä kyllä luen ne hyvin mieluusti. Miten sen sanois, ettei hää liika 'ylpistyis', niin hää kyll osaa ja tietää asioita ...ja pikkuisen peslaa niitä joskus mieleisekseen, niinkuin uskon useimpien meistä tekevän, vaikka uskotteleisivat itse olevansa täysin neutraaleja ...siis mielipiteettömiä... huh - juullostaakin jo pahalata tuo tahdottomuus/mielipiteettömyss-ajatuskin, huh.
Mutt silti kysyisin tietämättömyyttäni, ett kuka eli mikä kehittu Maemon, kun molemmat _tiedätte_ ett ei Nokia.
Onko se Debian? jonka pohjalta tuo lie kehitetty eli siis muuteltu, täydennetty ja ties mitä...
Minusta ei, vaikka kuinka olis Debiania pohjalla. Lisukkeita kun lie tullut paljon muila mukaan
vai oliko se GNU? Gnome kun vieläkin viimeisiä henkosiaan vetelee liittymässä...
-
No en tuosta linkkikokoelman tarkoituksesta juuri ottanut selkoa, mutta Maemo on yhteisöprojekti jossa Nokia on varmaan se suurin vaikuttaja ollut.
Maemo is a software platform that is mostly based on open source code and powers mobile devices such as the Nokia N810 Internet Tablet. Maemo platform has been developed by Nokia in collaboration with many open source projects such as the Linux kernel , Debian , GNOME , and many more.
Ja tuo alusta on avoin, mutta varsinainen "jakelu" tablet ym. -laitteissa sitten sisältää suljettuja ohjelmia jotka on tuotettu Nokian toimesta.
Edit: Toki osa alustasta on suljettua, kuten jotkin kodekit ja ajurit. Mutta noin pääosin alusta on avoin. Ja jos nyt kiinnostaa tutustua tarkemmin, niin asiaa valottaa mm. maemo.org, Nokia forum
-
Tuon linkki kokoelman tarkoitus oli että mikään ei tule tyhjästä, ihmiset puhuvat linuxista mutta eivät tiedä mikä se on ja mistä se tulee. Oisko tuo nyt jokin historian juttu :) systeemistä
Pelottaa vaan aina tuo wikipedian kylväminen kovin "totuutena", mielummin vaikka sitten niitä viitteinä olevia oikeittein saittien linkkejä. Nuo artikkelit kun tuppaa olemaan enempi tai vähempi virheellisiä tai "viritettyjä", kun on vähän oiottu :)
-
Pohdinta lie liki ja teoreettista lähinnä, mutt tavallaan kiinnostavaa...
Jos joku aloittaa tuotekehityksensä jostain saamansa vinkin tai pienen alkutuuppauksen seurauksena, tehden ja liittäen siihin joskus jopa moninkertaisen määrän omia kehitelmiään/tuotteistuksiaan/innovaatioitaan, niin kenen se lopputulema silloin on? Sen aloitusoivalluksen/mahdollistajan vai jatkokehittäjän?
Olkoon kyseessä vaikka auto tai lentokone. Osia ja kehitysvaiheita ja innovaatioita tulee aikas monesta paikasta. Lentokoneen ja auton valmistaja hankkii tarvitsemansa mikä mistäkin. Kenen se auto tai lentokone silloin on? Kokoajan vai jonkin hienon, uraauurtavan toiminnon siihen kehittäneen? ...vai idean alkuperäisen 'keksijän' eli hänen, joka älysi ilman aerodynaamisten virtausten ja siiven muotoilun 'leijuttavan' konetta ilmassa ja ymmärsi liittää kapineeseen sopivatoimisen (potkuri-, tms) moottorin vauhtia antamaan - sitä ilman kun siipien kantavuus - se 'leijailu' ei pitkälle yltäisi...
Tätähän vois jatkaa vaikkas kuinka. Eli onko Maemo sen aihion kehittäjän vai kaiken toiminnalliseksi tuotteeksi yhteen ympänneen?
Kyllä varmaankin nuo wikipedia-listan mukaiset yhteisöt ja niiden jäsenet ovat merkittäviäkin tekijöitä, mutta onko Maemo sittenkään heidän?
Eihän Ubuntukaan kaiketi ole GNU:n eikä linux Torvaldsin - vaikka lienevät hyvin merkittäviä tekijöitä tuotteissa.
-
Jos joku aloittaa tuotekehityksensä jostain saamansa vinkin tai pienen alkutuuppauksen seurauksena, tehden ja liittäen siihin joskus jopa moninkertaisen määrän omia kehitelmiään/tuotteistuksiaan/innovaatioitaan, niin kenen se lopputulema silloin on? Sen aloitusoivalluksen/mahdollistajan vai jatkokehittäjän?
Itse näkisin homman aina siten, että kukin projekti on vain se mitä se on, eikä siihen sisälly se alusta minkä päälle se on rakennettu.
Esimerkiksi Maemo ei sinänsä ole käyttöjärjestelmä tai "Linux", vaan ainoastaan Linux -ytimen ja Debian -käyttöjärjestelmän päälle tehty mobiilialustalle suunnattu modifikaatio. Ja Maemohan on Nokian kehittämä, joten mielestäni kyllä "Nokia on tehnyt Maemon", vaikka täällä muuta on väitettykin. Mutta Maemo sinänsä ei kata esimerkiksi sitä Linux -ydintä joka alla pyörii, tai Debiania jonka päälle koko järjestelmä on rakennettu. Toisaalta Maemo kattaa ne _muutokset_, jotka Nokia on tehnyt Maemon mukana tulevaan Linux-ytimeen ja Debian -järjestelmään.
En myöskään esimerkiksi Debiania määrittelisi "Linuxiksi". Debian (ja sen johdannainen Ubuntu) ovat yleispäteviä GNU-yhteensopivia käyttöjärjestelmiä, joita _yleensä_ ajellaan Linux -kernelin päällä. Debianiahan (ja näin ollen myös Ubuntua) voi käyttää vaikka Hurd tai BSD -ytimellä, jolloin näillä ei ole enää mitään tekemistä Linuxin kanssa.
Otetaan esimerkki vielä pienemmässä mittakaavassa: jos oletetaan että teen vaikkapa Firefoxiin jonkin pienehkön muutoksen (patch) ja laitan sen julkiseen jakoon. Tällöin Firefox sinänsä on edelleen Mozilla Foundationin weppiselain, kun taas se muutos on minun. Eli näin ollen Firefox ja tämä pieni muutos ohjelmakoodissa ovat kaksi eri tuotetta, jotka voidaan yhdistämällä saadaan haluttu lopputulos jota ei voi erikseen spesifioida kenenkään määrätyn tahon tuotteeksi.
Sen sijaan jos Mozilla Foundation lisää tuon muutoksen viralliseen Firefox-jakeluun ja lisää minut Firefoxin kehittäjäryhmään, niin tuolloin tuosta muutoksesta tulee osa Firefoxia, eikä puhuta enää kahdesta eri tuotteesta, vaan puhutaan vain Firefoxista, jonka kehitykseen minä olisin tuollaisessa tapauksessa osallistunut. (Tämähän toki edellyttäisi minun suostumustani).
Eihän Ubuntukaan kaiketi ole GNU:n eikä linux Torvaldsin - vaikka lienevät hyvin merkittäviä tekijöitä tuotteissa.
Nämä vertaukset ovat sikäli erilaisia lähtökohdiltaan, että GNU -järjestö ei itse ole mitenkään osallistunut Ubuntun kehittämiseen, vaan Canonical on kerännyt ison nipun GNU -softaa, sekä Linux -ytimen ja näistä koonnut käyttöjärjestelmän. Canonical Ltd. omistaa Ubuntun trademarkin, joten voidaan sanoa että "Ubuntu on Canonicalin". Mitä Ubuntu sitten itsessään on? No sehän on kokoelma eri ohjelmistoja jotka pyörivät Linux -ytimen päällä. Canonical ei omista mitään näistä, vaan ainoastaan hyödyntää niitä omassa Ubuntu-käyttöjärjestelmässään.
Linuxin ja Linus Torvaldsin side taas on melko erilainen, koska Torvalds itse kirjoitti ja julkaisi ensimmäisen Linux -ytimen. Torvaldsilla on siis tekijänoikeudet Linuxin alkuperäisiin versioihin ja Torvalds omistaa Linux-trademarkit. Mielestäni Linux on selvästi Linus Torvaldsin jos pitää jollain tapaa määritellä "kenen tuote" Linux on.