Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - vtp

Sivuja: 1 ... 12 13 [14] 15
261
Mulla on Compaq Armada 1750 -koneessa DeLi http://www.delilinux.org

Erittän kevyt jakelu, jossa toimii myös X. Ikkunamanagerina on icewm. Atin korteille ei jostain syystä tullut ajuria, joten se oli itse patchattava ja käännettävä. Useat crux:in ohjelmat kääntyvät osoitteesta: http://crux.nu

Tosin omassa tapauksessa olen todella paljon kustomoinut alkuperäistä jakelua, mm. asentanut Idesk-laajennuksen, päivittänyt gtk2:n ja kääntänyt lähdekoodeista uusimman Gimp:in ja Firefoxin. Tosin koneessaani on 128 megaa muistia, mutta kyllä tuo DeLi toimii 32 megalla, olen sen kokeillut.

Off-topic: Compaqin rautaa ei voi todellakaan suositella. Acpi-tuen saamiseksi piti kernelin käännöksen lisäksi asentaa puukotettu dsdt, koska tuo os biosista on rikki ja mä$än rikkinäisellä kääntäjällä käännetty. Asiasta löytyy paljon juttua googlettamalla sanoilla "broken dsdt microsoft" tai "acpi dsdt"

Lopputuloksena nopeasti käynnistyvä ja näppärä kannettava sähköpostin käyttöön, surffailuun ja kuvienkäsittelyyn sekä tekstinkäsittelyyn.

Lisäksi on käännetty jakellun xmms ogg-tuella sekä streamtuner ja streamripper. Nyt on yritystä saada wine toimimaan. Tähän saakka on ollut epäonnea viimeisimmällä versiolla. Käännös sinällään menee ok, mutta yrittäessäni käynnistää jotai winen osaa, saan ainoastaan "Segmentation fault" -ilmoituksen.

262
Yleistä keskustelua / Vs: Quantum DLT lämmöntuotto
« : 03.02.08 - klo:19.45 »
Kiitoksia vinkistä, mutta ratkaisu taisikin jo löytyä. Kotelon yläosassa on paikka lisätuulettimelle. Powerin tuuletin tuulettaa ainoastaan emolevyn sekä korttipaikat. Välissä on "hylly" ja yläosassa sitten cd-asemat ja nauhuri.

Yläosa ei tuulettunut käytännössä laisinkaan ja siksi nauhuri kuumeni. Laitoin kotelon takaosaan pienen flektin kiinni puhaltamaan ilmaa ulos ja kas, nyt nauhuri otti kokeilemani varmistuksen loppuun. Nyt se se ottaa kotelon sisään korvausilmaa nauhurin läpi eturei'istä kuten pitääkin.

Nauhuri lämpenee toki vieläkin melkoisesti, joten yksinkertaisesti ostan tilalle isomman flektin ja suurennan ehkä vielä aukkoakin, mikäli tarvis. Uskon, että tämä toimenpide riittää pitämään nauhurin lämpötilan kurissa.


263
Yleistä keskustelua / Quantum DLT lämmöntuotto
« : 03.02.08 - klo:11.48 »
Tuli raahattua töistä kotiin korjattavaksi rikkinäinen Quantum 35/70 DLT-nauhuri. Nauhurista oli moottoripiirilevyltä kuivanut yksi elektrolyyttikondensaattori liian lämpenemisen vuoksi. Vaihdoin kaikki 6 konkkaa ja nyt laite käy ja kukkuu. Korjauksen jälkeen ylivoimaisesti helpoin tehtävä oli scsi-ohjaimen asennus Ubuntuun. Kortti kiinni koneeseen, kaapelit kiinni, virrat päälle ja sitten /dev/st0 oli ilmestynyt paikoilleen  :)

Pikainen tarkistus: "cd /work ; find . -print  | cpio -ocvC 65536 > /dev/st0" - kaikki toimii!!

Sitten tuli käytännön ongelma: nauhuri tuottaa niin paljon hukkalämpöä (Standby: 37W, Operation: 47W), jotta koteloni jäähdytys on täysin riittämätön. Varttitunnin kun varmistaa, niin sitten scsi-väylä lyö hanskat tiskiin ylikuumenemisen vuoksi. Kun nauhuria aikansa jäähdyttää, niin homma pelaa taas.

Tämän tyyppinen vika siis: http://tinyurl.com/39bjq7

Onko kellään vinkkejä parempaan jäähdytykseen? Lisäsin jo koteloon yhden tuulettimen, mutta ei vielä ole selvää, onko jäähdytys edelleenkään riittävä. Koteloni on täyskorkea ja nauhurin alla on yhden paikan verran tyhjää ja nimenomaan tämä aluslevy pitäisi saada jäähtymään kun siinä on se elektroniikka. Valurautarunko saakin kuumentua.

264
Täälläkin yksi, joka on mieltynyt xfce-työpöytään.

Koneena on Compa Aqmada E500 450MHz, 320MB. Laitteessa oli ennen XP, mutta sitten rohkaistuin vaihtamaan käyttöjärjestelmää mm. seuraavista syistä:

  • Xp:ni oli piraattiversio ja olen päättänyt, että ensisijaisesti käytän ilmaisohjelmia tai sitten maksan haluamastani ohjelmasta. Koneeni on maksanut 0€, joten käyttöjärjestelmä ei voi olla konetta kalliimpi  ;D
  • Firefoxin flash ei toiminut, ei toiminut myöskään java. Firefoxin / javan / flashin poistot ja rekisterin putsauskikkailut eivät tuottaneet tulosta -> tyypillistä windowsin sekoilua, johon ei löydy mitään järkevää korjausta.
  • Ulkoinen HP polttava asema ei tunnistunut luotettavasti ja 4-porttisessa usb-hubissa se suostui toimimaan vain yhdessä. Muista tuli herja "laitteen asennuksessa ongelmia".
  • Useamman ohjelman uninstall oli rikki, eikä niitä saanut siten järkevästä poistettua.
  • En halua käyttöjärjestelmää, missä joku vakoilee koko ajan, mitä olen tekemässä. Windowsin käytössä tulee väkisinkin sellainen olo.
  • Yksinkertaisesti vain liian hankala käyttöjärjestelmä tuo XP, joka alkaa jo olla myös vanhentunut :(

Eipä ole Xubuntun kanssa ollut enää ongelmia polttavien asemien tai selainten laajennusten kanssa. Kerran kun ne saa wörkkimään, niin hyvin toimii. Samaten ohjemien asennus ja poisto on naurettavan helppoa. Päivityksetkin saa kerralla asennettua boottaamatta useita kertoja konetta.

Myös se ainokainen "pakollinen" Windows-ohjelma, aikoinaan ostettu Paradox 7, jolla olen tehnyt niin paljon koodia, ettei ohjelmasta voi luopua, toimii winen alla käytännössä moitteetta. Vanha ohjelma, jossa on mielestäni kaikki, mitä kevyessä työpöytätietokannassa tarvitsee olla.

Pitää kuitenkin muistaa, että *buntut pakettivarastoineen on niin laaja kokonaisuus ja vieläpä ilmainen, että kyllähän siihen joukkoon pakostikin mahtuu hieman murheitakin ja joskus pahojakin ohjelmavirheitä. Toivottavasti kukin omaa hieman kärsivällisyyttä ja jaksaa lukea foorumeita. Talkoohengellä järjestelmä on kasattu ja tätä samaa meininkiä kun hieman myös loppukäyttäjiltä löytyy, niin homma pelaa.

Nyt on myös löytynyt sellaisia herkkuja, kuten fusesmb (kaikki verkon koneet saa liitettyä hakemistopuuhun), verkkoskannerin tuki/jakaminen (saned), helposti asentuvat Palm-ohjelmistot (gnome-pilot) jne., joista en ollut aiemmin tietoinen lainkaan.

Xubuntu yksinkertaisesti rokkaa  :)

EDIT: Mulla siis tuo vanhempi Feisty 7.04 ja pitäisi rohkaustua päivittämään 7.10:een...

265
Tuli mieleen sellainen ajatus, että pystyisikö 7.10:stä polttamaan sellaisen asennuslevyn, jossa olisi jo tietyt päivitykset valmiina? Ei tarvitsisi asennuksen jälkeen heti aloittaa lataamaan 98 pakettia? Vaikka tilanne muuttuu koko ajan, olisi lataamista silti huomattavasti vähemmän.

266
Laitealue / Dokumentoimaton Palm Pilot -vinkki
« : 23.12.07 - klo:17.35 »
Minulla on tällä hetkellä kolme kappaletta Palmin kämmenkoneita, yksi V ja kaksi Vx-mallia.

Ohjelmia on näppärä siirtää gpilot-install-file -käskyllä. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, ettei manuaalisivujen mukaan ole mahdollista antaa mitään parametria, jolla kerrotaan laite, jolle tiedosto halutaan siirtää. Jokaiselle laitteelle kun pitää antaa ID, jolla ne hanskataan yksilöllisesti ja tiedoston siirto onnistuu oletuksena ainoastaan listan ensimmäiselle Pilotille.

Gettasin ohjelman sorsat ja yllättäen löytyi ohjelmaan dokumentoimaton vipu "--pilot" ja kas, tuolla voidaan antaa sen yksilön nimi, johon siirto halutaan:

gpilot-install-file ohjelma.prc --pilot MyPDA

Tein Thunariin "Mukautetut toiminnot" -ominaisuutta hyödyntäen kolme eri siirtoa eri laitteelle. Nyt voi valita hiiren kakkospainikkeella "Siirrä Palmiin XXXX". Näppärää  ;) Thunar rocks  ;D ;D

WIntoosassa ei resurssienhallintaa kustomoida kovinkaan helposti käyttämättä regeditiä

267
Kiitoksia vastauksesta. En ole huomannut rint-funktion aiheuttavan mitään kummallista, joten saa olla toistaiseksi näin.

268
Mitäs eroja mahtaa olla näillä kahdella funktiolla, jotka pyöristävät liukulukuja lähimpään kokonaislukuun? Ainakaan uClibc-kirjastosssa ei ole 'round':ia, mutta 'rint' löytyy. En ihan man-sivusta ymmärtänyt lukemaani. Glibc:stä tuo round sen sijaan löytyy.

Tarkoituksena on kääntää imlib2 -kirjasto uClibc:tä vasten. Käännös onnistuu ainoastaan, mikäli muutan kaikki: "round -> rint".

269
Kun nuo *buntut alkavat jo olla niin helppoja asentaa ja käyttää, niin on pitänyt laajentaa osaamista vähän erilaisiin Linux-jakeluihin. Lisäksi minulla on nurkissa AMD K6/233/96M kone, jolle pitäisi löytyä järkevää käyttöä.

Olen asentanut koneeseen DeLi-jakelun http://www.delilinux.org. Onko kukaan muu kokeillut tuota?

Jakelu on erityisesti tehty vanhoille koneille ja asennus on äärimmäisen yksinkertainen. Jakelu on Slackware-pohjainen ja asennuksessa tulee hyvin kevyet ohjelmat www-selaimesta, sähköpostista sekä tekstinkäsittelystä. Olen kustomoinut asennusta käntämällä kernelin uusiksi, asentamalla lähdekoodeista Firefox 2.0.0.9:n sekä sambaserverin. Jaoin koneesta hakemiston verkkoon, joten tuosta saa helposti tiedostopalvelimen. Työpöydälle sain kuvakkeet idesk-ohjelmalla. Lähes kaikki ohjelmat kääntyivät "heittämällä" ainoastaan imlib2 vaati pienen muutoksen, johon löysin apuja netistä.

Tässä tosiaankin saa itse vaikutta kaikkeen ja netti on täynnä asennusohjeita ja ratkaisuja ongelmiin. Käyttistä on helppo laaajentaa siihen suuntaan kun haluaa, kuten Gentoossa tehdään. Gentoo pitäisi myös jossain vaiheessa testata. Parasta kaikessa on tuo tunne, että hallitsen konetta, eikä kone minua (vrt. M$ XP/Wiswa ;D) Näin tietysti Ubuntussakin, mutta näissä erikoisjakeluissa tuo tunne on vielä vahvempi :)

270
Tervehdys! Kaivoin kaapista pölyttymästä tietokonevanhukseni, jossa nyt asennettuna NT4. Piti hakea tuolta muutamia levylle unohtuneita valokuvia. Samalla iski ajatus, että päivittäisin siihen modernimman käyttöjärjestelmän. Laitoin xubuntun alternate-cd:n tänään latautumaan.

Toimiiko xfce4 järkevästi tuollaisella kokoonpanolla? Muistia on koneessa ainoastaan 96 megatavia. Levyinä 10 ja 20 gigaiset, jotka ikäisekseen ovat suhteellisen nopeita. Näytönohjain on joku sis-pohjainen, jolla taitaa olla jopa jotain alkeellisia 3d-ominaisuuksiakin.

Xubuntun asennus, kernelin kääntäminen ym. on suhteelliset tuttua, joten saako virittämällä siedettävän nopeaksi. Viritysohjeitahan on esimerkiksi näillä foorumeilla.

Toinen vaihtoehto on asentaa koneeseen DeLi-linus. Tällä jakelulla kone kyllä suorastaan lentää. Icewm-työpöydälläkin tulee yllättävän hyvin toimeen. Eihän niistä työpöydän kuvakkeista kuitenkaan ole suurta iloa kun ne jäävät käytännössä heti taka-alalle kun aukaisee ensimmäisen sovelluksen.

271
Minulla on Feistyssä seuraava ongelma:

Käynnistän läppärin (Compaq Armada E500, ATI Rage Mobility näytönohjain) läppärin kansi kiinni ja kuva ulkoisella näytöllä -> kaikki ok.

Avaan koneen kannen ja painan Fn-F4 (=kuvan vaihto), jolloin kuva siirtyy koneen paneeliin.

Painan uudelleen Fn-F4, jolloin kuva palaa ulkoiselle monitorille ja on nyt 2mm liian vasemmalla. Jos nyt korjaan tuota monitorista ja seuraavan kerran käynnistän koneen ulkoisella näytöllä, niin kuva on 2mm oikealla.

Pieni, mutta rasittava ongelma. Mitenhän tuon saa korjattua?

Olen ajellut "dpkg-reconfigure xserver-xorg" ja tarjonnut tuolle ainoastaan yhtä resoluutiota (1024x768) ja yhtä virkistystaajuutta (75Hz), mutta silti ei näyttö tunnu pysyvän aloillaan.

272
Laitealue / Vs: Epson EPL-5700L ei toimi
« : 29.09.07 - klo:20.49 »
Täällä on keskustelua Epsonin tulostimen asentamisesta Ubuntuun. Pahimmassa tapauksessa melko työmaa, mutta itse sain homman toimimaan.

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=11551.0

5700:ssa ei ole toteutettu flow-control -ominaisuutta kunnolla. Tulostinta hidastetaan sen verran, että oletetaan paperinsyötön ehtivän mukaan. Näin estetään muistin täyttyminen. Muissa malleissa tarkkaillaan tulostimen muistin täyttymistä ja hidastetaan tulostusta ainoastaan tarvittaessa:

void do_5700l_slowdown(EPL_job_info *epl_job_info)
{
#ifdef USE_FLOW_CONTROL
  double now;
  double time_between_writes;
  double sec_interval;

  now = get_time_now();
  /* sleep time is vertical resolution dependent */
  time_between_writes = SECS_BETWEEN_WRITES_5700L * 600 / epl_job_info->dpi_v;

  /* should we delay? */
  sec_interval = epl_job_info->time_last_write_stripe - now;
  if (sec_interval < time_between_writes)
    {
      sleep_seconds(time_between_writes - sec_interval);
    }
  /* upper levels will keep time_last_write_stripe updated for us */
#endif
}


Sinun tapauksessa siis esimerkiksi paperin loppuminen aiheuttaa lopputulostuksen katoamisen, koska muisti täyttyy. Periaatteessa olisi mahdollista kehittää tuota ajuria toimimaan myös 5700:n osalta, mutta Epson ei ole julkaissut tietoja tulostimestaan, joten homma pitää tehdä reverse-engineering -periaatteella. Jonkun verran tuota ohjelmakoodia tutkiskelin, mutta en kaikkia ymmärtänyt.

273
Laitealue / Vs: HP-n monitoimi tulostin härpäke?
« : 29.09.07 - klo:20.35 »
Ainakin vanhempi HP PSC-1350 toimi heittämällä ja asennus oli todella paljon helpompaa ja nopeampaa kun Windowsin puolella. Skanneria en esimerkiksi saanut winukan puolella toimimaan ollenkaan. Cups ei suoraan tukenut tuota mallia, mutta esimerkiksi 1310-ajurilla tulostin toimii ihan oikein ja se on meillä jaettuna kotiverkossa. Skanneripuolelle löytyy suoraan tuki kun xsane-ohjelma on asennettu ja muistikortinlukija toimii ihan kernelin ajureilla. Myös skanneripuoli on jaettu kotiverkkoon siten, että XP-koneesta pääsee siihen kiinni sanetwain-ohjelmalla ja xubuntustani suoraan xsane:lla.

Kyllä tulostus ja skannaus on Linux-maailmassa erittäin hyvin jo hanskassa, vaikka joskus ongelmia tuleekin.


274
Ei taida auttaa kun tehdä asia pitkän kaavan mukaan, eli muuttaa kernelistä asetuksia yksi kerrallaan -> kääntää ja kokeilla, missä vaiheessa adapteri lakkaa toimimasta. Kiitos kuitenkin vastauksesta. Aina asiat eivät ole helppoja.

Googlella ei löytynyt ihan vastaavia tapauksia.

Jos menen single-user -tilaan (init 1), niin kortin asettaminen ei aiheuta jumiutumista. Kuitenkin jos tällöin lataan modulin "pata_pcmcia", niin käy huonosti.

Olisiko kellään vinkkiä, miten voisin itse debugata tai jollain muulla tavalla selvittää (logeista?), mihin funktiokutsuun kernel kaatuu? Tällöin olisi helpompi saada apua vaikka kernelin kehittäjiltä kun on tarkka vikapaikka tiedossa.

Yksi vaihtoehto on tietysti koodata itse ohjelmaan jotain, jolla pystyy seuraamaan sen käyttäytymistä.

Helppohan on käynnistää kone vakiokernelillä, mutta silloin en koskaan saa tietää, mistä vika johtui  8)

275
Eikö kukaan osaa auttaa?  ???

276
Olen kustomoinut Ubuntun vakiokerneliä mm. poistamalla turhia juttuja (isa,apm,vlb,smp) jne. sekä muuttamalla latencyjä ym. Muuten kerneli toimii hyvin, mutta kun liitän koneen pcmcia-paikkaan CF-kortin (CompatFlash) adapterin avulla, niin koko kone jumii, elikkä kerneli vetää herneet nenään ihan totaalisesti. Näppäimistö lakkaa toimimasta ja hiiri pysähtyy. Virheilmoituksia ei tule.

Olen säilyttänyt alkuperäisen kernelin ja tällä kaikki toimii normaalisti. Jumiminen tapahtuu pata_pcmcia-modulin lataamisen yhteydessä kun kortti liitetään lukijaan.

Osaatteko auttaa minua selvittämään, mikä vipu on mennyt väärään asentoon ? :-[

Kernelini .config-tiedosto löytyy täältä: http://www.phnet.fi/public/vtp74/config.txt

Koneeni on Compaq Armada E500

277
Jatketaan vielä vanhaa aihetta kun sain linkin tähän.

Olen hienosäätänyt levyjakojen (samba) parametreja swat-ohjelmaa käyttäen. Windows-maailmassa ei taida olla yhtään järkevää vastinetta tuohon. Samban puolella myös kaikki parametrit on hienosti dokumentoitu. Mikr0$0ftin käyttiksissä yleensä mennään ronkkimaan rekisteriä, josta suurin osa on dokumentoimattomia. Tuo rekisteri on muutenkin mielestäni täysin epäonnistunut tekele. (Eri mieltäkin tietty saa olla).

Säädäpä Windowsissa oplock-asetus jakokohtaisesti pois päältä. Ei onnistu muuta kun globaalisti koko palvelimelle taikka työasemalle.  :(

278
Tarkoitus ei ole aloittaa käyttöjärjestelmien välistä sotaa, joten jätetään selvät haukut antamatta. Mitkä asiat mielestänne ovat niitä, jotka tekevät Ubuntusta (tai miksei yleensäkin Linuxista) sen oikea käyttöjärjestelmän? Itselleni tulee mieleen seuraavia:

- Ubuntussa muistitikun käsittely on selvästi kohdallaan. Kuvake ilmestyy työpöydälle (loogista) ja samasta kuvakkeesta sen voi irroittaa (umount). Windowsissa tikun kanssa on usein hankaluuksia, koska esimerkiksi XP voi antaa tikulle sellaisen tunnuksen joka on jo käytössä verkkolevyllä... tai enkö vaan osaa?
- Tulostimien ja skannereiden verkkokäyttö on suorastaan naurettavan helppoa. Kaikki jaetut laitteet toimivat käytännössä suoraan kaikilta käyttäjilta, joille on annettu oikeudet. Jaetut tulostimet toimivat kunhan palvelimelle on asennettu oikeat ajurit. Skanneri verkkokäyttö on myöskin helppoa.
- fusesmb-laajennus on mielestäni loistava. Kaikki työryhmät ja samballa jaetut levyt saa liitettyä suoraan hakemistopuuhun, jolloin jaettujen resurssien käyttö on helppoa jokaisesta ohjelmasta.
- Päivitykset ja ohjelman asennukset hoidetaan keskitetysti.
- Tietoturva ja virustilanne ainakin tällä hetkellä hallinnassa. Tilanne voi tietysti hieman huonontua, mikäli Linux yleistyy.
- Hinta/laatusuhde
- Asennuksen helppous.
- Vapaa muokattavuus (joskin vaatii syvällistä perehtymistä)
- Työpöydän muokattavuus. Helppo tehdä ns. "anoppiasennus"  ;D

Ja sitten näitä ei niin hyviä asioita  :-[ :
- Epson EPL-6200L -tulostimen asennus vaati viikon illat töitä. Muutoksia piti tehdä ihan ajuritasolle saakka. Vika ei ole Linuxin, koska Epson ei ole julkaissut tietoja tulostimestaan.
- Mediaominaisuudet ainakin Ubuntussa vielä asennuksen jälkeen puutteellisia. Joutuu ihmettelemään, mitä pitäisi asentaa, jotta saa kaikki videonpätkät näkymään. Tosin osasyyllisiä ovat tahot, jotka olettavat, että jokaisella on Windows. Toivonkin, että jokainen käyttäjä alkaisi pommittaa esimerkiksi yleä henkilökohtaisella sähköpostilla ja vaatimaan avoimia tiedostomuotoja.


279
Xubuntu 7.04 & Ubuntu 6.10

Xubuntu-koneena on wanha Compaq Armada E500 ja hyvin pelittää. Xfce4 on kevyt ja tyylikäs!
Toisessa koneessa on Ubuntu 6.10 - kone on mikä lie, parilla kympillä ostettu konkkavikainen. Emolevyn korjauksen ja käyttiksen asennuksen jälkeen toiminut loistavasti. Molemmat koneet ohjelmistoineen siis käytännössä ilmaisia, eikä tarvitse warettaa ohjelmia.

280
Käytän Paradox 7-ohjelmaa winen kautta. Tietokannan rakenteen vuoksi minun on vaihdettava euron merkki pieneksi e-kirjaimeksi. Onnistuin Linuxin puolelle localeen tuon tekemään ja käsky:

locale currency_symbol


Palauttaa pienen e:n

Tämän lisäksi tein winen regeditillä muutoksen kohtaan

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\International\sCurrency   € -> e

Ei toimi, ei  :(  Paradox (joka suoraan ottaa Windowsin symbolin) näyttää edelleenkin vielä euron oikean symbolin. Mitä vielä pitää tehdä, jotta homma alkaa toimia?

Sivuja: 1 ... 12 13 [14] 15