Kirjoittaja Aihe: Linux on voimissaan Suomessa  (Luettu 28452 kertaa)

lunatiC

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 459
  • Profiili
  • http://www.hurjatmopoilija.com/
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #40 : 25.04.07 - klo:17.58 »
Täytyy myöntää kyllä että upea uutinen! Toivon todella hartaasti että sama tapa lähtee leviämään muihinkin kaupunkeihin!

E.K.Virtanen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 736
  • Profiili
  • Sähköaivoilua
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #41 : 26.04.07 - klo:08.24 »
Todella hieno uutinen. Nyt täytyy toivoa että muutkin kaupungit/instanssit ymmärtävät tämän idean kauneuden eivätkä vain tavan vuoksi osta uutta windowssin takia ja hävitä vanhoja romuksi.

pttk

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1045
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #42 : 26.04.07 - klo:14.31 »
itse olen jo 10 ihmistä käännyttänyt ubuntuun vaikka aivan aloittelija vielä itsekin.
yleisin kommentti on että "kun se linux on niin vaikea käyttää" eivätkä suostu edes kokeilemaan, ja pelaaminen on tosiaan yksi suuri peruste windowsille.
meidän koululla julkisissa koneissa on joku redhatin live versio eikä oikein toimi ei sitten millään, ja tuollainen ei todellakaan ole hyvää mainosta linuxille. laittasivat vaikka puppyn ni johan alkaisi tapahtumaan.


Sama juttu 10+ täällä muuten onnistui vaikkei vielä kirjaston koneille asentaminen, niin vein viimeiset 3 kpl canonical  6.06 drapperia kirjastoon ja nyt halukkaat voivat lainata niitä sieltä.
 Suosittelen muillekin jos käännyttäminen ei onnistu, mikäli kuluttaavat ne puhki täytyy viedä feistyjä joskus tilalle.   ;)
Debian 6 "Squeeze", Ubuntu  10.04, Ubuntu 12.04

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #43 : 26.04.07 - klo:14.37 »
[Sama juttu 10+ täällä muuten onnistui vaikkei vielä kirjaston koneille asentaminen, niin vein viimeiset 3 kpl canonical  6.06 drapperia kirjastoon ja nyt halukkaat voivat lainata niitä sieltä.
 Suosittelen muillekin jos käännyttäminen ei onnistu, mikäli kuluttaavat ne puhki täytyy viedä feistyjä joskus tilalle.   ;)

Jos oli Tikkurilan kirjasto mihin veit, niin ovat olleet ihan hyvin kierrossakin. 32-bittinen PC oli tainnut pari kk sitten saada jo kuutisen lainausta, mikäli oikein muistan. Niin, ja jos ei ollut Tiksi mistä puhuit, niin tosiaan Tikkurilassa on 3 LTS:ää (32bit ja 64bit PC sekä PPC) lainattavana.

dotdeb

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 36
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #44 : 30.04.07 - klo:08.39 »
Hienoa että linux lähtenyt käyntiin mutta harmi vain että täällä lapissa eteneminen on vielä piirun verran hidasta. Sais edes jonku yhdistyksen tänne niin saataisiin vähän säpinää toimintaan.

Jallu59

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3430
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #45 : 10.06.07 - klo:12.57 »
Keväällä meni kaikki mehut opiskeluun, mutta vihdoinkin, kun en saanut kesätöitä, ehdin kirjoittaa TurunSanomiin mielipiteeni. Valitettavasti tila oli rajoitettu, joten kertomaanne ei suoraan voinut hyödyntää. Kiitos kuitenkin kaikille taustoittamisesta, voi olla, että sille on vielä käyttöä. Turun Sanomiin äsken lähettämäni teksti seuraavassa:

TURUN TOINEN MAHDOLLISUUS

Turun kaupungilla on nyt, WindowsXP:n elinkaaren lähetessä loppuaan, jälleen sopiva mahdollisuus siirtyä luotettavampaan ja edullisempaan tietojenkäsittelyyn, vaihtamalla työasema-arkkitehtuurinsa avoimen lähdekoodin tuottamiin ratkaisuihin , Linux, OpenOffice ja Firefox keihäänkärkinä. Kyseisen ratkaisun kannattavuus todettiin jo vuonna 2003 tehdyssä kaupungin omassa selvityksessä, mutta jo suunniteltu kokeilukin estettiin käsittämättömistä ja perustelemattomista syistä, minkä seurauksena Turku on menettänyt miljoonia euroja tarpeettomina lisenssimaksuina vuodesta 2004 tähän päivään.

Tietotekniikan kehitys on näiden vuosien aikana jatkanut kulkuaan ja ohjelmistot ovat kehittyneet. Valitettavaa on, että Microsoftin tuotteiden luotettavuus ja yhteensopivuus ei näiden vuosien aikana ole kohentunut lainkaan ja niiden turvallisuus on täysin tietoturvaohjelmistojen varassa, jotka vievät tehoja varsinaiselta työltä. Sen sijaa avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat kehittyneet huimasti, ollen täysin ammattimaisella tasolla. Niinpä avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöönoton miellyttävänä lisäominaisuutena on niiden toimivuus tämän päivän ominaisuuksin niin uusissa, kuin eilispäivänkin koneissa, mitä kautta voidaan säästää miljoonia työasemien laitteistokuluissa. Sivutuotteena saavutetaan myös parempi yhteensopivuus eurooppalaisiin dokumenttistandardeihin. Tietokantaliittymien tullessa enenevässä määrin selainpohjaisiksi, myös käytettävien, alustariippuvien ohjelmistojen merkitys pienenee. Ammattitaitoiset ohjelmoijat pystyvät ne jäljelle jäävät kyllä kääntämään toiselle arkkitehtuurillekin. Käyttäjien kannalta siirtyminen Linux-maailmaan ei ole sen suurempi askel kuin siirtymä uuteen windowsiin. Ylläpitäjien kannalta työn painopistettä voitaisiin siirtää järjestelmien kehittämiseen, nykyisen järjestelmän korjaukseen painottuvan työn sijaan.
 
Avoimen lähdekoodin edut on havaittu monissa julkisissa ja kaupallisissakin organisaatioissa. Avoimen lähdekoodin järjestelmiin on siirrytty niin kotimaassa, kuin ulkomailla. Palvelinpuolella Linux lieneekin jo markkinajohtajan asemassa, nimenomaan luotettavuutensa, suorituskykynsä ja skaalautuvuutensa takia. Viimeisin suuri työasematason siirtymä on PSA-yhtymä(Peugeot-Citroen) 12000 työasemallaan. Myös pääministerimme on huomannut asian järkevyyden ja myöntänyt kunniamaininnan "Pääministerin parhaat käytännöt" –kilpailussa vuonna 2006, Noormarkun kunnan koululaitokselle siirtymisestä avoimen lähdekoodin järjestelmiin. Valtionhallinnossakin ollaan, esimerkiksi oikeusministeriössä, siirtymässä avoimen lähdekoodin ratkaisuihin.

Päinvastoin kuin Turun sanomat pääkirjoituksessaan 1.4.2007 väitti, Linuxia ei siis ole Suomessa unohdettu, vaan Linux on luotettavuudellaan vallannut palvelinmarkkinat, jopa mediataloissakin.

Turun kaupungin olisikin siis nyt aika aloittaa suunnittelu avoimen lähdekoodin järjestelmiin siirtymiseksi nyt, jotta se ehditään tehdä hallitusti, ennen vuotta 2010, jolloin nyt käytössä olevien työasemaohjelmistojen tuki loppuu.

Jari J. Lehtinen
wanhempi tietotekniikkakonsultti, Turku
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

eliasj

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4075
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #46 : 10.06.07 - klo:13.39 »
Hyvä kirjoitus ja tärkeät asiat on tuotu hyvin esille. Toivottavasti Turku ottaisi neuvosta vaariin!
alias vililikku

pttk

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1045
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #47 : 10.06.07 - klo:13.51 »

Äläs Elias muuta sano  ja  nostetaan  Jarille hattua, lisää tällaisia yrityksiä ja oikeanlaisia muistutuksia päättäjille.   ;)
Debian 6 "Squeeze", Ubuntu  10.04, Ubuntu 12.04

Ilokaasu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1547
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #48 : 10.06.07 - klo:19.32 »
Taas suoraa toimintaa puheen sijasta, arvostettavaa toimintaa, hyvä niin. Ja tekstikin oli aivan mainio...


muntux

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 59
 • http://www.facebook.com/pages/Muntux-projekti/1050
  • Profiili
  • Muntux-projekti
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #49 : 10.06.07 - klo:23.14 »
Hei

Ajattelin muistuttaa Tusun Sanomien toimitusta ja lukijoita Linuxin elinvoimaisuudesta, mutta tarvitsisin vähän referenssilistaa taustatueksi. Ulkomailta tulee nyt mieleen PSA-yhtymä.

Meillä koto-Suomessa nyt ainakin Antarktis, Kokkolan kirjasto ja musiikkiluokat, Helsingin yliopisto???, jne Kertoilkaahan projekteja ja niiden asennuskantoja (työasemien määrää/projekti).

T:Jallu59

Tietääkseni myös Seinäjoen Työvoimatoimistolla on ollut käytössä Linux järjestelmä jo ainakin vuoden verran. Itse myös vein Seinäjoen kaupungin kirjastolle 4 kpl Ubuntu 7.04 levyä, mutta uskoakseni he eivät ole uskaltaneet ottaa niitä käyttöön? Aineistohaulla (seitti kirjastot) löytyi yksi ubuntu 7.04 asennuslevy, joka oli vasta hankinnassa (mutta kuitenkin). Ja tätä kappaletta oli tilattu vain 1kpl, vaikka itse vein sinne 4 kpl kyseistä levyä.

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #50 : 11.06.07 - klo:00.02 »
Itse myös vein Seinäjoen kaupungin kirjastolle 4 kpl Ubuntu 7.04 levyä, mutta uskoakseni he eivät ole uskaltaneet ottaa niitä käyttöön? Aineistohaulla (seitti kirjastot) löytyi yksi ubuntu 7.04 asennuslevy, joka oli vasta hankinnassa (mutta kuitenkin). Ja tätä kappaletta oli tilattu vain 1kpl, vaikka itse vein sinne 4 kpl kyseistä levyä.

Olen itsekin tarjonnut levyjä jo noin kymmenelle kirjastolle, joista vain yksi (manse) vastasi, jotakuinkin näin:
"Levyn voi atk-asiantuntijamme mukaan ladata myös netistä, joten emme ole kiinnostuneita rompuista."
Vastasin toki, että kaikilla ei ole (nopeata) nettiyhteyttä eikä mahdollisuutta/osaamista polttaa levyä.

Homma jatkuu varmaan huomenissa, vaikka seuraavat 20 kirjastoa sitten...

Ai niin. Kekäläisen Otto Linux-tuesta on järkännyt pääkaupunkiseudulle (ainakin Espoossa on jo lainattavissa) 6.06.1:stä (heidän oma versionsa), joten pks on kohtalaisesti hoidossa. Aitoja Dappereita on Tiksissä tosiaan kolme, 32bit, 64bit ja PPC.

Voisi kyllä vaikka Tikkurilaan, Pasilaan ja Itikseen viedä Feistyt. Oikeastaan, ajelen velolla huomenissa Pasilan ja Itiksen paikkeilla, joten voisin käväistä tarjoamassa.
« Viimeksi muokattu: 11.06.07 - klo:00.31 kirjoittanut Jussi Nykänen »

eliasj

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4075
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #51 : 11.06.07 - klo:08.45 »
Itse myös vein Seinäjoen kaupungin kirjastolle 4 kpl Ubuntu 7.04 levyä, mutta uskoakseni he eivät ole uskaltaneet ottaa niitä käyttöön? Aineistohaulla (seitti kirjastot) löytyi yksi ubuntu 7.04 asennuslevy, joka oli vasta hankinnassa (mutta kuitenkin). Ja tätä kappaletta oli tilattu vain 1kpl, vaikka itse vein sinne 4 kpl kyseistä levyä.

Olen itsekin tarjonnut levyjä jo noin kymmenelle kirjastolle, joista vain yksi (manse) vastasi, jotakuinkin näin:
"Levyn voi atk-asiantuntijamme mukaan ladata myös netistä, joten emme ole kiinnostuneita rompuista."
Vastasin toki, että kaikilla ei ole (nopeata) nettiyhteyttä eikä mahdollisuutta/osaamista polttaa levyä.
Miksei ota kun ilmaseksi saa!? Ei vie kyllä hyllytilaakaan 4 Feistyä kun noin 2cm. :)
alias vililikku

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #52 : 28.06.07 - klo:14.44 »
Kirjastoista:

pariinkymmeneen olen Feistyä tarjonnut (voin laittaa listan myöhemmin, se ei ole tässä nyt käsillä):

- Tampere ei tosiaan halunnut
- Joensuu halusi (ja levy löytyy jo aineistohaulla)
- Kokkola halusi


Muut eivät ole vastanneet. Toki nyt on huono aika ja jatkanen tarjoamisia vaikka elokuussa. Kokkolaan ja Joensuuhun lähetin molempiin myös 64-bittisen, saa nähdä laittavatko saataville.

Ai niin, Helsingin Kirjasto 10:iin vein muutaman 32bit Feistyn pois jaettavaksi.

Owdy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1954
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #53 : 29.06.07 - klo:06.09 »
- Tampere ei tosiaan halunnut
Mitä ne sano?

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #54 : 29.06.07 - klo:10.50 »
Mitä ne sano?
Että "senhän saa ladattua netistäkin", tuossa pari viestiä aiemmin hiukan tarkemmin sepostettuna:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=9296.msg78596#msg78596
« Viimeksi muokattu: 29.06.07 - klo:11.09 kirjoittanut Jussi Nykänen »

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #55 : 06.07.07 - klo:10.47 »
Paivitysta (sori puuttuvat skandit):

Kirjastoista:

- Tampere ei tosiaan halunnut
- Joensuu halusi (ja levy löytyy jo aineistohaulla)
- Kokkola halusi


Ouluun lahti tanaan 2 kpl 32-bittisia Feistyja. 64-bittisia ei enaa minulla ole, menivat ne kaksi, jotka olivat nopean tilaajan etuna Joensuuhun ja Kokkolaan.
« Viimeksi muokattu: 26.07.07 - klo:11.47 kirjoittanut Jussi Nykänen »

Aspen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 47
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #56 : 07.10.07 - klo:13.35 »
Trondheimista en löytänyt, mutta mm. Kuuba: http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=23924&tyyppi=1

Tänään oli Kalevan paperiversion Viikko-liitteessä Kuubaan liittyvä juttu "Siirtyminen Linuxiin kangertaa". 

"Vapaiden ohjelmien maksuttomuus ei hänen mukaansa merkitse kuubalaisille mitään, koska kaikki ohjelmat ovat heille käytännössä ilmaisia piraattiversioita. Yhdysvaltain julistaman kauppasaarron vuoksi ohjelmia ei edes voi osta laillisesti." Mitähän tästä nyt pitäisi ajatella?  :)

jake

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1262
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #57 : 07.10.07 - klo:19.04 »
Hei

Ajattelin muistuttaa Tusun Sanomien toimitusta ja lukijoita Linuxin elinvoimaisuudesta, mutta tarvitsisin vähän referenssilistaa taustatueksi. Ulkomailta tulee nyt mieleen PSA-yhtymä.

Meillä koto-Suomessa nyt ainakin Antarktis, Kokkolan kirjasto ja musiikkiluokat, Helsingin yliopisto???, jne Kertoilkaahan projekteja ja niiden asennuskantoja (työasemien määrää/projekti).

T:Jallu59


Näitä vastauksia, kommentteja oot saanu jo niin paljon ettei niitä kaikkia jaksa selatakaan, varsinkin kun jotkut on ilmeisesti vanhan jo hylätyksi luulemani suur-Suomi-aatteen luomoissa, kun ovat Münchenit ja Bergenit, ym liittäneet osaksi Suomea ;-)

Mut jos kerran Turun Sanomia oot lähestymässä, niin liki toimistusta on ainakin Naantali ja siellä reilut sata linux-päätettä kouluissa...

tarkepaa tietoa esim Inoi:sta muistaakseni

niin ja Suoraman ala-aste Kangasalalla sinua lähempänä kaiketi ja tietty Lemin kunta
« Viimeksi muokattu: 07.10.07 - klo:19.06 kirjoittanut jake »
Kaikille avoin standardi antaa mahdollisuuden valita itselle sopivin ohjelmisto käyttöön.
Millään taholla ei ole oikeutta pakottaa muita käyttämään jotain tiettyä sovellusta tietojen vaihdossa.
"Valitsin siis avointa standardia noudattavat sovellukset, esim: OpenOffice, Firefox ja tiett

jake

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1262
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #58 : 07.10.07 - klo:19.24 »
no miten kävi, Jallu, tuliko juttusi ulos lehdessä?
Kaikille avoin standardi antaa mahdollisuuden valita itselle sopivin ohjelmisto käyttöön.
Millään taholla ei ole oikeutta pakottaa muita käyttämään jotain tiettyä sovellusta tietojen vaihdossa.
"Valitsin siis avointa standardia noudattavat sovellukset, esim: OpenOffice, Firefox ja tiett

Jallu59

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3430
  • Profiili
Vs: Linux on voimissaan Suomessa
« Vastaus #59 : 07.10.07 - klo:21.43 »
Eipä tullut. Oliko liian pitkä vai liian provosoiva, vaikka tänä viikonloppuna kyllä julkaisivat itseänsä kritisoineenkin kirjoituksen. Täytyypä aktivoida projekti, vähän lyhentää ja yrittää uudellen loppuviikosta, kun mulla on hiukan aikaa tenttien välissä :) Nythän visvasta on jo ihmisillä kokemuksia ;D

EDIT: TS:n päätoimittajakin on tässä välissä vaihtunut, tiiedä onko sillä vaikutusta. Katsotaan.

T:Jallu59
« Viimeksi muokattu: 07.10.07 - klo:21.45 kirjoittanut Jallu59 »
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS