Kirjoittaja Aihe: Windows horrostila ja UEFI - grr  (Luettu 4277 kertaa)

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2781
    • Profiili
Windows horrostila ja UEFI - grr
« : 16.08.23 - klo:10.39 »
Nyt kun joka koneessa on UEFI, niin enää ei voi luottaa siihen, että Windows pysyy horrostilassa (hibernate). Se herää ja asentaa päivityksiä ja buuttaa -- ja jos Windows ei jostain syystä pääse buutin jälkeen käyntiin, niin läppärin akku hehkuu kuumana kunnes sen hoksaa. Että voi olla ravostuttavaa.

elohope

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 148
    • Profiili
Vs: Windows horrostila ja UEFI - grr
« Vastaus #1 : 16.08.23 - klo:13.03 »
Ajan myötä koneille myönnetään yhä laajemmin periaatteessa avuliasta autonomiaa. Kone saa päättää milloin herätä ja mitä tehdä sitten. Ihmistä voi kyllä joskus harmittaa, kun joutuu sopeutumaan koneen käytökseen.

Onko kokemusta tai tietoa siitä, missä määrin Windowsin horrostila aiheuttaa ongelmia Linux-järjestelmään, kun samalla levyllä tai koneella on molemmat järjestelmät rinnakkain?

On epäilty, että ainakin Linux-puolen wifi-laitteiden toiminta voi häiriintyä siitä, että Windows ei anna tietokoneen eletroniikan levätä rauhassa:

Lainaus
The problem w/ the hibernating windows is that it still "uses" the hardware. It cannot be properly initialized and the following behavior is random. Wifi chips are a very common victim of that.
The worst case scenario would be that windows actaully wakes up (while you're sleeping) and runs updates etc. - though over the course of 6 months you'd likely have noticed that at some point.

Lähde:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=279753&p=2#42
« Viimeksi muokattu: 16.08.23 - klo:13.05 kirjoittanut elohope »

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2781
    • Profiili
Vs: Windows horrostila ja UEFI - grr
« Vastaus #2 : 16.08.23 - klo:15.16 »
Kun yritin etsiä netistä lisätietoa, löytyi neuvoja joilla ei ole mitään tekemistä UEFIn kanssa. Tätä pidettiin Windows-bugina. Tiedä häntä.

Tähän asti minulla on ollut Windows-kone ja Ubuntu-kone erikseen, ja vasta nyt uudella pöytäkoneella ajattelin jättää Windowsin sinne köllimään rinnalle. Tuskinpa jätän sitä horrostilaan. Joka tapauksessa kokemuksia ei ole ennestään muuta kuin pikakokeiluja millä koneella toisen saa hibernoimaan kun toisen käynnistää.

Niin, ja tämä akkua kuumentanut tapaus sattui läppärillä, jota myöskin olen varustamassa vasta.
« Viimeksi muokattu: 16.08.23 - klo:15.29 kirjoittanut AimoE »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16418
    • Profiili
Vs: Windows horrostila ja UEFI - grr
« Vastaus #3 : 16.08.23 - klo:16.36 »
Oletko varma, että tietokone oli horrostilassa? Omatoiminen päivittäminen kesken levon kuulostaa Modern Standby -tilalta (S0ix), joka poikkeaa perinteisistä virransäästötiloista siten, että Windows heräilee ajoittain hoitamaan erinäisiä taustatehtäviä. Yleensä verkkoyhteydet pysyvät auki ja järjestelmä voi mm. ilmoittaa käyttäjälle sovellusten tapahtumista kuten saapuvista viesteistä tai reagoida Bluetooth-laitteiden ilmaantumiseen. Vastaa siis pitkälti älypuhelimen toimintaa lukitussa tilassa.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/device-experiences/modern-standby

Nykyisissä tietokoneissa Windows 10/11:n ”Lepotila” on siis yleensä Modern Standby, jos laitteisto sitä tukee. Vanhat S1/S2/S3-tilat eivät toimi silloin lainkaan - eivät edes Linuxissa. Horrostila (hibernate) on olemassa, mutta se pitää erikseen kytkeä käyttöön Windowsin asetuksissa. Sammutuksessa puolestaan oletuksena on nopea käynnistys (Fast Startup), joka vastaa osittain horrostilaa.

Jos haluat eroon Modern Standbysta, S0ix pitäisi saada vaihdettua perinteisiin lepotiloihin UEFI-asetuksella. Ainakin joissain Lenovon koneissa perinteinen virransäästö on nimellä ”Linux sleep”, ja S0ix on ”Windows 10 sleep”. Windowsin osalta vaihto saattaa vaatia uudelleenasennuksen.

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2781
    • Profiili
Vs: Windows horrostila ja UEFI - grr
« Vastaus #4 : 16.08.23 - klo:16.57 »
Horrostila (hibernate) on olemassa, mutta se pitää erikseen kytkeä käyttöön Windowsin asetuksissa.

Olen nimenomaan kaivanut horrostilan esiin, niin että voin valita sen valikosta, ja sen valinnan olin tehnyt.

Sammutuksessa puolestaan oletuksena on nopea käynnistys (Fast Startup), joka vastaa osittain horrostilaa.

Nopean käynnistyksenkin olin jo ottanut pois käytöstä.


Netistä tähän löytyy neuvo asettaa rekisterissä PowerdownAfterShutdown-arvo ykköseen. En nyt aio sitä enää kokeilla, koska läppäriltä jyrään Windowsin pois. Käytin läppäriä refind-kokeiluun ensin.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16418
    • Profiili
Vs: Windows horrostila ja UEFI - grr
« Vastaus #5 : 16.08.23 - klo:18.21 »
OK. Tässä StackOverflow-aiheessa näyttäisi olevan aika kattava listaus Windowsin eri herätysmekanismeista ja niiden poistamisesta: https://superuser.com/questions/973009/conclusively-stop-wake-timers-from-waking-windows-10-desktop