Kirjoittaja Aihe: Ubuntu 22.04.1 LTS_ Tiedostot (Nautilus) hylkii sinne lisäämääni riviä  (Luettu 2520 kertaa)

Samanta

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 90
  • Profiili
Latasin uuden Ubuntu 22.04.1 iso-tiedoston Ubuntun pääsivuilta, tein siitä live USB asennustikun. Asensin sillä Ubuntu 22.04.1 LTS dual boot läppärin toiselle kovalevylle ja laitoin asennuksessa myös LUKS suojauksen. Asennuksen jälkeen lisäsin Tiedostot (Nautilus) - kansioon 'Työpöytä'- nimisen kansion ja asetin sen alle alakansion Työpöytä1. Tämän lisäyksen tein avamalla /Koti ->  .config -> gtk-3 -> bookmarks tekstitiedoston ja lisäämällä siinä olevaan kansiolistan loppuun yhden rivin (eli rivi nr 6 ), johon kirjoitin file:///koti/käyttäjä/Työpöytä ja tallensin ko tiedoston. Tämän jälkeen Työpöytä kansio näkyi Tiedostot kansioiden toiseksi alimpana rivinä ennen +Muut sijainnit riviä.

Koneen uudelleen käynnistyksen jälkeen Tiedostot kansiohin ilmestyy  'Työpöytä'- niminen kansio kahteen kertaan. Kun avaan Koti - kansion siellä näkyy  'Työpöytä' niminen kansio kuten pitääkin, mutta hieman erivärisenä. Kun avaan uudestaan bookmarks tiedoston em tavalla, niin kirjoittamani rivillä 6  lukeekin nyt file:///home/käyttäjä/Ty%C3%B6p%C3%B6yt%C3%A4. Kun korjasin tämän lukukelvottoman sanana tilalle Työpöytä ja tallensin sen, näkyy sama Työpöytä niminene kansio taaskin kahteen kertaan Nautiluksen listassa ja kun avaan bookmarks:n uudetaan niin rivin 6 kota on taaski lukukelvoton kuten ennen. 

Koska en saanut mielestäni tilannetta korjaantumaan siirsin kaikki omat työt pois Työpöytä kansiosta Asikirjat kansioon ja poistin bookmarks tekstitiedostosta kirjoittamani rivin nr 6. Nyt myös Nautiluksen molemmat saman nimiset rivit posituivat. 

Mitä tein vääriin tai miten toisella tavalla tämä tulisi tehdä, jotta ko lisärivi nr 6 näkyisi Nautiluksessa vain kerran ja säilyisi bookmarks:ssakin oikein kirjoitettuna, eli Työpöytä. Vai onko tässä käynyt niin, että nyt Nautilus ei ymmärrä ä- ja ö kirjaimia, vaikka tässki(kin) Ubuntun asenuksessa valitsin näppäimistöksi Finnish keyboard, no dead keys.

Anteeksi, että tästä tuli näin pitkä kirjoitelma, mutta yritin kirjoittaa asian tarkasti.


 


juyli

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1108
  • Profiili
  ä- ja ö kirjaimia, vaikka tässki(kin) Ubuntun asenuksessa valitsin näppäimistöksi Finnish keyboard, no dead keys.
Mm. Ääkkösten käyttö tiedosto- ja hakemistonimissä voi tuottaa yllättäviä ongelmia.

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2630
  • Profiili
Ubuntu-asennus luo freedesktop.org:n standardihakemistot kotihakemistoon, ja yksi näistä on nimeltään Desktop, eli suomenkielisessä Ubuntussa Työpöytä. Olet lisännyt Gnome:n bookmark -menettelyllä toisen samannimisen hakemiston.

Tuoreen Ubuntu-asennuksen jäljeltä vakiokansiot määritellään tiedostossa ~/.config/user-dirs.dirs, joka on tekstitiedosto. Tiedostoa voi muokata. Siihen voi jopa lisätä omia hakemistoja, jotka eivät kuulu niihin jotka standardi olettaa löytyviksi.

Gnome:n bookmarksilla on kait (?) tarkoitus määritellä miten olemassa oleviin hakemistoihin viitataan Gnome-ohjelmissa, mutta en tiedä varmasti.

Edit:
Oletko kokeillut kirjanmerkkien muokkausta (nautilus- eli) tiedostonhallinnan ikkunassa?
« Viimeksi muokattu: 06.09.22 - klo:08.14 kirjoittanut AimoE »

Samanta

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 90
  • Profiili
@july @AimoE Kiitos tiedoista ja neuvoista !

En halua muuttaa tiedostossa ~/.config/user-dirs.dirs määriteltyjä vakiokansioita, ne on OK.

~/.config/gtk-3.0/bookmarks tiedostossa ei ole Työpöytä -kansiota (hakemistoa). Ilmeisesti bookmarksiin lisätyn Työpöytä rivin ä- ja ö- kirjaimet sotkevat bookmarks:n lisärivin kirjoitusasun koneen uudelleen käynnistyksen jälkeen. Mutta se ei vaikuta Nautiluksessa näkyvään kirjoitusasuun, vaan siellä Työpöytä -kansio (-hakemisto) näkyy oikein.

Tässä asennuksessa bookmarksiin tekemäni Työpöytä rivin lisäyksen jälkeen sama nimi (Työpöytä) näkyy Nautiluksessa kahteen kertaan. Muissa erilaisiin koneisiin ennen Ubuntu 22.04.1 versiota tekemissäni asennuksissa se näkyy Nautiluksessa vain kerran, kun olen tehnyt kuvailemani 1 rivin lisäyksen bookmarksiin.

Haluaisin toistaa saman myös tähän asennukseen, jotta Työpöytä -kansioon (-hakemistoon) pääsisi suoraan Nautiluksesta.

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2630
  • Profiili
Jos kokeilet tehdä sen GUI:n kautta, niin nähdään oknko kyseessä bugi. Avaat sii stiedostoselaimen, ja siellä Työpöytä-kansio, ja sitten yläpalkista täppäät polkua, jolloin saat valikon josta voit valita kirjanmerkin lisäyksen.

Toinen tapa on, että tiedostoselaimessa näet Työpöytä-kansion ja alat raahata sitä vasemman reunan navigointipalkkiin, jolloin sinne ilmestyy toiminto, jolla raahattu kansio lisätään kirjanmerkiksi. Toiminto näkyy vain raahaamisen aikana.

Samanta

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 90
  • Profiili
@AimoE Kiitos lisäneuvosta !

Ennen tämän aiheen aloittamista tekemieni toimieni johdosta ko. koneen Työpöytä- kansio oli hävinnyt Koti- kansiosta ja ilmeisesti myös ~/.config/user-dirs.dirs vakiokansioiden tiedotosta. Lisäsin Työpöytä- kansion ensin Koti- hakemistoon ja sen jälkeen  ~/.config/user-dirs.dirs tiedostoon rivin XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/TYÖPÖYTÄ" ja boottasin koneen. Sitten käytin kertomaasi 'toinen tapa' keinoa ja  ... nyt ko uusi asennus toimii kuten olen halunnut tämänkin asian suhteen. Kiitos paljon !  :) Merkitsen tämän asian ratkaistuksi.
« Viimeksi muokattu: 06.09.22 - klo:19.25 kirjoittanut Samanta »