Kirjoittaja Aihe: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto  (Luettu 1795 kertaa)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 722
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Viime yönä tuli nukuttua aika huonosti, ja omat yöuneni olivat pätkittäisiä lyhyitä torkkuhetkiä, mitä siitä puhutaan "koiranunta" -termillä.

En yleensä katso kovin varhain aamuisin televisiota, mutta tänään seurasin ennen Ylen Aamulähetystä uusintana lähetettyä Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumenttia, josta Yleisradio lähetti kyseisen sarjan kolmannen päätosjakson. En nähnyt ohjelmaa kokonaan, kun nukahdin alkupuoliskon aikana uudestaan, mutta pisti jotenkin korvaan kertojan maininta, "IBM on ihmisen historian merkttävin teknologiayritys. Ihmisen ensimmäisellä kuulennolla käytettiin IBM:n teknologiaa.". Tämä jotenkin särähti korvaan.

Noiden ainakin kotimaisten yleensä Yleisradion tiedetoimittajien taustatoimituksella laadittujen käsikirjoitukset niissä nyt yleensäkään, kuten ei ulomaalaisissakaan tiededokumenteissa nyt aivan täysiverisesti ihan juuritasolla puhuta ammattitermistollä asioista, vaan pikemminkin niissä yleensä tarjotaan se tiedemaailman esitys ja tutkimus ja jokin ilmio kerrottuna yleisolle enemmänkin kansan tajuisesti, että katsojalla ei välttämättä tarvitse olla itsellään sen kohteen oppialan sen syvempää koulusivistystä välttämättä hankittuna, että saisi dokumentista nyt jotain asiaa irti ja uutta mietintämyssyyn, ja tämänkaltainen viihteellisempi tieteen tiedottaminen ja esittäminen myos liittyy osittain tieteen popularisoimisen aihealueeseen jollain tavalla.

Jos esitän kysymyksen, mikä teknologiayritys on merkityksellisin läpi ihmisen historian näihin päiviin saakka, niin ei mielestäni IBM nyt niin yksioikoisesti ole mikään absoluuttinen totuus asiasta, vaikka tuossa Ylen dokumentissa asia esite
ttiinkin periaatteessa suurelle massalle siihen sävyyn, erityisestikään argumenttien olleen se, että IBM:n teknologiaa on käytetty ihmisen ensimmäisellä onnistuneella kuulennolla. On varmaan aivan totta, että on International Business Machines varmaankin yksi varteenotettava vaihtoehto ainakin kolmen merkittävimmän joukossa, ja sitten argumenteista riippuen voidaan päätyä erilaisiin lopputulemiin, niin melko loppujen lopuksi päätyy mielipidekysymykseen, johon nyt ei ole saatavillakaan mitään absoluuttista lopullista kiveen hakattua vastausta, asiantuntijoilta, ja muilta, keneltä asiaa kysyy, tosiaan voi argumenteista riippuen tulla eri teknologiayrityksiä vastauksena.

Mitä tuolla "Koneeni tullut tien päähän" joku oivaltavsti kommentoi siinä keskustelussa, että onhan muutaman kilotavun muistilla varustetula tietokoneella ihmisen kuulentokin onnistunut, ja on käyty kuussa, ja se nykyisin aivan läpikotaisin läpikäyty, ja mitä sain sen käsityksen, että se Apollo 11:n lennon muutaman kilotavun tietokone on jälkeenpäin emuloitu ja siihen voi tutustua myos netissä, ja sain sen käsityksen, että sillä olisi ollut jonkinlainen virstanpylväs-asema nykyaikaisten mikroprosessorien kehityskulussa, mitä nyt näissä nykyisissä laitteissa ja mikrotietetokoneissa on jokaisessa jokin prosessori.

Voisin kuvitella, että 1960-luvulla onnistuneen neitsytkuulennon onnistumisen edellytyksenä olevan teknologian kehittämiseen osallistui kymmenittäin tai satoja tuon ajan huippu-luonnontieteilijoita, tietojenkäsittelytieteilijoita ja insinoorejä sellaisia, jotka olivat länsimaihin ja Amerikkamyonteisiä edistämään ideologiansakin puolesta nimenomaan Yhdysvaltojen asiaa voittaa kuun valloitus Neuvostoliiton edeltä, ja sitten soen porukan aikaansaannoksena syntyi mm. tuo kuulennolla käytetty edistyksellinen milestone-kone, joka oli älyn riemuvoitto sen aikaisen uusimman tutkimustiedon valossa, vaikka siinä oli vain se muutama kilotavua sitä muistia.

Ei se nyt varmaan pelkästään IBM:n insinoorien ansiota ollut, ja sitä kautta argumentti IBM:n merkittävin ihmisen koskaan perustettu teknologiayritys vähän laihalta kuulostaa se, että sen takia se olisi sitä, että IBM:n teknologiaa käytettiin tuossa ensimmäisessä onnistuneessa kuulennossa. Vai olenko väärässä.

Jos nyt ajatellaan sitäkin, että tietokonejärjestelmä koostuu raudasta, ohjelmistosta, ja sitten yleensä koneessa on jokin käyttojärjestelmä, jotta sillä voisi tehdä ylipäätään mitään järjellistä noin yleisellä tasolla, ja IBM käsittääkseni on ainoastaan rautavalmistaja, tai oli tuolloin 1960-luvulla. Eihän itsessään pelkkä rauta aikaansaa oikein mitään tietokoneella suoritettavaa toimenpidettä.

Kolmen kärki itselläni, jos IBM on yksi niistä kolmesta, niin Intel ja Microsoft ovat ne kaksi muuta omassa rankingissani, joiden merkitys on ollut mittaamattoman huomattava sen eteen, että nämä tietokoneet nyt ovat ihan peruskäyttäjien käytettävissä siten, miten arkikäytossä ne tänä päivänä käsitetään, vaikka tietokonetta käyttävä ihminen ei tietäisi mitään tietokoneen tekniikasta sen enempää.

Uudemmista teknologiayhtioista jokin Alphabet, eli Googlen emoyhtio on ehkä se merkittävin, mikä nyt on IBM:n lisäksi mukana esimerkiksi kvanttitietokone-kehityksen kilpajuoksussa, ja muutoinkin Google on noussut ehkä merkittävämmäksi tiedon hallinnan ja ihmisten arjen sujuvuuden kannalta jopa Microsoftia tärkeämmäksi lopulta. Facebookkia en näe mitenkään teknologian positiivisen kehityssuunnan edistämisen kannalta kovinkaan merkittäväksi yhtioksi, tai siis Meta, miksi ne nyt muutti sen emoyhtion nimen, ja Amazoninkin juuret ovat kirjakaupassa, Amazonin suurin saavutus lienee liiketoimintamalli, ja sitten jotkin verkkokaupankäyntiin liittyvät algoritmit, joita sovelletaan muillakin aloilla, niin Amazon otti ensimmäisenä käyttoon joitain niistä.

Onko siis oikein valita IBM ihmisen historian merkittävimmäksi teknologiayritykseksi, jos argumentoi valintaa sillä, että ensimmäisellä kuulennolla käytettiin IBM:n teknologiaa. Sekin aika kaukaa haettu, jos nyt sitä miettii, että kansantajuisesti pitää saada lyhyesti IBM perusteltua merkittävimmäksi yhtioksi, mutta jotenkin jäi kaivelemaan tuon Ylen dokumentin taustatoimittajien käsikirjoituksen kohta.

Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #1 : 26.01.22 - klo:13.32 »
Apollo kapseli tuli toimeen sangen vaatimattomalla tietokoneella koska iso osa laskentaresursseista oli Maassa, niissä järeissä IBM:n kapistuksissa. Niillä suoritettiin vaativammat laskelmat ja kapseli sitten sai jo valmiiksi pureskeltua dataa.

IBM muutenkaan ei ollut pelkkä rautavalmistaja vaan väsäsi näiden laitteiden softapuoltakin, käyttiksistä alkaen. Ja no he tekivät suurkonepuolella jo 60-luvulla saman kuin PC puolella kasarilla, ts. syntyi aika monta kloonivalmistajaa jotka markkinoivat vähän halvempia koneita IBM yhteensopivina, osa täysin piraattikopioita, mm. itäblokissa :D
« Viimeksi muokattu: 26.01.22 - klo:13.35 kirjoittanut JaniAlander »
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 722
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #2 : 26.01.22 - klo:14.46 »
Tuon sinun kommenttisi luettuani tuli mieleen, että ehkä perusteltua argumentoida IBM:n merkitys ihmisen historian merkityksellisempänä teknologiayrityksenä juuri ensimmäisen kuulennon yhteydellä, kun valaisit asiaa ja laajensit käsitystäni.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5676
    • Profiili
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #3 : 26.01.22 - klo:15.30 »
No kyllä ibari on itse asiassa ehkä merkityksellisin It firma kautta historian. Nimittäin ilman sitä ei olisi ollut Dosia ja Windowsia välttämättä lainkaan. Nimenomaan tuohon aikaan syntynyt kilpailutilanne teki siitä ehkä oleellisimman. Eli kyseessä softa ja rautapuoli tietysti. Itse en pidä inteliä aivan älyttömän korkealla, koska kilpailijoita kuitenkin oli. Toki, onhan Intel tietysti tehnyt kovia tekoja, mutta on myös firma joka on aina kun mahdollista levännyt laakereillaan ja tehnyt lähes merkityksettömiä rautapäivityksiä. Nyt tuoreimpana tietysti amd ja Apple veti housut nilkkoihin heiltä.

Niin ja raudan kannalta kotitietokoneet ja muukin nykytekniikka olisi varmaan aika paljon jäljessä ilman ibaria. Sieltä tuli kuitenkin esim. se legendaarinen ps-sarja joka on varmasti suurimmalle osalle foorumi lukijoitakin tuttu jollain lailla/jostain. Jos ei muuten, niin sellaisen kloonin kautta.
« Viimeksi muokattu: 26.01.22 - klo:15.32 kirjoittanut qwertyy »

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2719
    • Profiili
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #4 : 26.01.22 - klo:15.57 »
Noiden ainakin kotimaisten yleensä Yleisradion tiedetoimittajien taustatoimituksella laadittujen käsikirjoitukset niissä nyt yleensäkään,

Oliko kyse vanhasta filmipätkästä (ajalta jolloin bimi tosiaan hallitsi markkinoita) vai ihan tuoreesta osuudesta?

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #5 : 26.01.22 - klo:17.12 »
En yleensä katso kovin varhain aamuisin televisiota, mutta tänään seurasin ennen Ylen Aamulähetystä uusintana lähetettyä Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumenttia, josta Yleisradio lähetti kyseisen sarjan kolmannen päätosjakson. En nähnyt ohjelmaa kokonaan, kun nukahdin alkupuoliskon aikana uudestaan, mutta pisti jotenkin korvaan kertojan maininta, "IBM on ihmisen historian merkttävin teknologiayritys. Ihmisen ensimmäisellä kuulennolla käytettiin IBM:n teknologiaa.". Tämä jotenkin särähti korvaan.

Kyseessä oli siis tämä ohjelma:
Laika, Lada, Marx ja mä, Jakso 3: Taistelu tietokoneen sielusta
https://areena.yle.fi/1-50095887

Ja viittaat ilmeisesti näihin vuorosanoihin:

Lainaus
13
00:01:21,259 --> 00:01:26,459
(Eva Polttila:) Koko kylmä sota oli
oikeastaan kamppailua tietokoneista.

14
00:01:26,539 --> 00:01:31,059
Niiden avulla suurvallat rakensivat
yhä tuhoisampia aseita.

15
00:01:31,699 --> 00:01:36,979
Maailman merkittävin tietokoneiden
valmistaja oli amerikkalainen IBM.

16
00:01:37,059 --> 00:01:41,299
Sen tietokoneiden ansiosta
kuulento tuli mahdolliseksi.

Ohjelmassa ei väitetty, että IBM olisi "ihmisen historian merkittävin teknologiayritys".
« Viimeksi muokattu: 26.01.22 - klo:17.16 kirjoittanut nm »

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 722
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #6 : 26.01.22 - klo:18.06 »
En tiedä, kun mielestäni kuulo-aistini rekisteröin korvien välityksellä sisääntulona tuon "IBM on ihmisen historian merkittävin teknologiayritys", kun en ollut lainkaan humalassa, saati käytä mitään hallusinogeenejä, ja lääkepöhnässäkään en ollut niin voimakkaasti, että tiedä sitten kuulinko omiani, kun kait on luottaminen kertomaasi, kun suorat lainaukset noista repliikeistä tuossa aikaleimojen yhteyteen liitettynä.

Apple tosiaan on ja omalla tavalla hyvinkin merkityksellinen, Steve Jobs omalla persoonallisuudellaan sai aikaan sellaisen  vaikutuksen, että tietyissä piireissä Apple edustaa uskonnon kaltasta merkkiuskottavuuden palvontaa, mutta tiedä sitten, jos Steve Jobs ei olisi koskaan tavannut Steve Wozniakkia, niin olisiko Apple koskaan päätynyt siihen asemaan, missä se on vielä Steve Jobsin ennenaikaisen kuoleman jälkeen nykyisin tahkoo mieletöntä tulosta. Kirjoitin seuraavan kappaleen ennen tätä tekstikappaleen loppua, ja seuraavassa tekstilohkossa mainitsemani elokuva "Pirates of Silicon Valley", siinä Applen tarinaa, mitä esitetään, niin käsittääkseni Steve Wozniak oli Applen osalta se pelle-peloton sähköinsinööri enemmän mitä Steve Jobs. Harvemmin tapahtuu samoin, kun joku merkkihenkilön elämä päättyy, että hyvin useat merkittävät alan yritykset julkaisevat mitään muisto-kirjoitusta kenestäkään, mutta silloin kun Steve Jobs kuoli kuoliko hän vähän päälle 51-vuoden nuorena syöpään, niin Googlekin etusvilluaan julkaisi Steve Jobsin kuolintiedotuksen julkisuuteen tulon jälkeen muistotekstin Steve Jobsin elämälle, ja sitten siinä oli linkki Applen kotisivulle. Se on ainut kerta, kun olen nähnyt tapahtuvan vastaavaa reaktiota kilpailevan teknologiayrityksen toiminnassa, ja se osittain kertoo, että Steve Jobs oli oman aikansa alan piireissä arvostettu supertähti.

"qwertyy", sinulle kysymys: Onko tuo ibar -yritys, josta Bill Gates kumppaneineen osti käyttöjärjestelmän itselleen, josta sitten lopulta päätyi noihin IBM:n mikrotietokoneisiin DOS -nimikkeellä se tekstikomentopääte-pohjainen käyttöjärjestelmä? Tuollainen elokuvanimike, kuin "Pirates of Silicon Valley", niin siinähän kuvataan 70-luvun Applen ja Microsoftin alkutaivalta, niin siinähän on kohtaus, kun Bill Gates odottaa puistossa yhtiökumppaniaan, joka on taksilla matkalla ostamaan käyttöjärjestelmän lähdekoodia jostain it-firmasta.

Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #7 : 26.01.22 - klo:18.22 »
"ibari" on nimiväännös IBM:stä.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #8 : 26.01.22 - klo:18.30 »
En tiedä, kun mielestäni kuulo-aistini rekisteröin korvien välityksellä sisääntulona tuon "IBM on ihmisen historian merkittävin teknologiayritys", kun en ollut lainkaan humalassa, saati käytä mitään hallusinogeenejä, ja lääkepöhnässäkään en ollut niin voimakkaasti, että tiedä sitten kuulinko omiani, kun kait on luottaminen kertomaasi, kun suorat lainaukset noista repliikeistä tuossa aikaleimojen yhteyteen liitettynä.

Ei edes tarvitse luottaa kommenttiini ja videosta kopioimaani tekstitykseen, kun voit itsekin kuunnella tuon kohdan uudelleen Areenassa.  :)

"qwertyy", sinulle kysymys: Onko tuo ibar -yritys, josta Bill Gates kumppaneineen osti käyttöjärjestelmän itselleen, josta sitten lopulta päätyi noihin IBM:n mikrotietokoneisiin DOS -nimikkeellä se tekstikomentopääte-pohjainen käyttöjärjestelmä? Tuollainen elokuvanimike, kuin "Pirates of Silicon Valley", niin siinähän kuvataan 70-luvun Applen ja Microsoftin alkutaivalta, niin siinähän on kohtaus, kun Bill Gates odottaa puistossa yhtiökumppaniaan, joka on taksilla matkalla ostamaan käyttöjärjestelmän lähdekoodia jostain it-firmasta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seattle_Computer_Products

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5676
    • Profiili
Vs: Laika, Lada, Marx ja mä -tiededokumentti Yle -havainto
« Vastaus #9 : 26.01.22 - klo:19.00 »
Niin, Jobs oli/on varmaan maailman eniten ylistetty narsisti. Tässä ihan hetki sitten kuuntelin mielenkiintoisen podcastin jostain näistä tunnetuista retro-ohjelmista (englanniksi). Siinä haastateltiin pikaisesti haastattelun jälkeen kuollutta tunnettua tietotekniikkatoimittajaa, jonka nimeä nyt en taas tietystikään muista. No käsittääkseni sama heppu joka teki todennäköisesti ainoan videoidun samanaikaishaastattelun Jobsta ja Gatesista. Tämä kyseinen heppu kertoo, että oli yrittänyt saada näiden haastattelun ja saman katon alle. Jobs oli ollut ongelmissa tuolloin ja tämä oli pitänyt varmana hänen osallistumista ja hän olikin suostunut siihen, mutta vain sillä ehdolla, että Gates suostuu aiheeseen ensin. No tämä oli tehnyt kauan töitä ja päässyt neuvottelemaan Billin kanssa ja saanut häneltä suostumuksen aiheeseen ja tämä siis usean kuukauden aikataululla. Ei siinä, takaisin Jobs:n tykö ja kertomaan, että nyt kaikki ois hanskassa ja siihen Jobs oli tuumannut, että en minä tule moiseen haastatteluun ja ilmeisesti antanut ymmärtää, että oli antanut joskus aiemmin jonkinlaisen syyn ja oli tahallaan juoksuttanut tätä kyseistä toimittajaa. Toimittaja muuten rykäisee siihen perään aika ruman kommentin tyyliin "Tämä oli ihan tavallista k-pää Jobsia". Todellakaan, Apple ei varmasti olisi menestynyt ilman Wozniakia, sehän on ihan varma, koska eikös nämä ensimmäiset revikat ollut käytännössä täysin hänen suunnittelemiaan. Toki Jobs oli tarvittava menestykseen sairaalloisen perfektionisminsa ja estetiikan takia. Tosin jossain määrin tuon tieten ymmärtää, saihan mies kenkää itse perustamastaan firmasta, joka varmasti otti koville, mutta turhaan sitä syyttömien niskaan kaatoi :)

Ibari = IBM
IBM oli ostamassa mikkisoftalta IBM DOS käyttistä, mutta se kariutui ja MS alkoi myymään (lisensoimaan) käytännössä samaa järjestelmää MS-DOS nimellä kloonien valmistajille. MS eli Gates käsittääkseni osti DOS:n pohjat ja pohjautuiko se nyt alun perin CP/M:ään? En muista varmaksi, mutta tavallaan teki oman porttauksen järjestelmästä ja alkoi myymään ja kehittämään sitä jos en ihan väärin muista. Joka tapauksessa MS:n oli tarkoitus tehdä IBM:n kotitietokoneisiin käyttis ja käsittääkseni toimisto-ohjelmia.

*edit*
Ei aivan putkeen mennyt muistelut, mutta nm laittoikin linkin tuohon DOS:n juuriin. Ei ollut kyllä mitään muistikuvaa SCP:stä. Sinänsä tuo on ollut kyllä melkoinen selkäänpuukottajien ja selän hierojien aikakausi. Yhden sortin kauniit ja rohkeat koko IT-ala tuolloin  ;D

*edit2*
Taisi olla Retrohour:n podcasteissä, jaksoa en muista/tiedä kun ne on tullut putkella Spotifystä aina välillä, mutta siellä tuo Jobs:n juttu lähes 100 varmasti oli.
« Viimeksi muokattu: 26.01.22 - klo:19.06 kirjoittanut qwertyy »