Koneessani on Ubuntu Ubuntu 20.04.2 LTS ja varmuuskopioinnin olen tehnyt ohjelmalla nimeltä Varmuuskopio. Parin viikon välein se pyytää laittamaan usb-levyni kiinni ja kopioita syntyy. Olen myös havainnut, että yksittäisen tiedoston tai hakemiston voi palauttaa tiedostonhallinnasta (eli Tiedostot-nimisen ohjelman kautta) hiiren oik. napilla.
- Miten saan selville, mikä ohjelma tuo on, onko ehkä DejaDup?
Kyllä se on Déjá Dup. Avaa pääte ja kirjoita komentoriville deja-dup niin pääikkuna avautuu. Jos se ei ole se jota odotit, paina siinä ikkunassa nappia "Varmuuskopioi nyt..." ja katso näyttääkö tutulta.
- Löydän ohjelman hakusanalla Varmuuskopio, jolloin valittavaksi ilmestyy kaksi eriväristä kassakaappia, joiden molempien nimi on Varmuuskopio. Mikä on niiden ero, miten voisin päätellä, mihin ne osoittavat?
Minulla näkyy vain yksi kaappi, ja siitä avautuu sama ohjelma kuin komennolla deja-dup. Onkohan sinulla kopio deja-dupin käynnistimestä jossain hakemistossa kotihakemistosi alla? Tiedoston nimi olisi deja-dup.desktop.
- Miten teen ylimääräisen varmuuskopion? Molemmista kassakaapeista homma olisi käynnistyvinään, mutta ilmoittaa Odotetaan yhteyttä kohteeseen "... / Tallennustilan sijainti ei ole käytettävissä. Media kyllä on näkyvissä tiedostonhallinnassa
Tarkista ohjelman asetukset. Asetukset löytyvät sen pääikkunan osioista.
- Missä Varmuuskopioinnin asetuksia voi katsoa ja muuttaa?
Siinä mainitsemassani pääikkunassa. Yksi asetus on joka sieltä puuttuu ja jonka saatat haluta muuttaa, se on asetus jonka perusteella deja-dup päättää miten usein tehdään täysi varmistus (muut ovat inkrementaalisia). Tätä aseusta varten joudut käyttämäään komentoriviä taikka sitten apuohjelmaa dconf-editor. Asetukset ovat polussa org.gnome.deja-dup.
- Käytänkö ihan tyhmää ohjelmaa?
Makuasia. Itse haluaisin päästä siitä eroon, mutta en ole löytänyt mieleistäni. Eräs paha vika deja-dupissa on se, että sen cache-muistia ei voi siirtää johonkin muualle, mistä seuraa ikävyyksiä levytilan hallinnassa. Toinen vika on se että haluaisin määritellä erilaisia varmistuskokonaisuuksia joilla on erilaiset aikataulut yms.
Mutta täytyy myös todeta että deja-dup ei toimi yksinään, vaan se on pelkkä GUI-päällystakki komentoriviohjelmalle duplicity, joka sinänsä on fiksumpi kuin deja-dup, mutta jonka käyttö tosiaan vaatii komentorivin hallintaa. Tuo edellä mainittty cache-ongelma on vain deja-dupin ongelma, ei duplicityn.