Muut alueet > Yleistä keskustelua

MS ja Linux

<< < (3/3)

Tomin:

--- Lainaus käyttäjältä: matsukan - 24.05.20 - klo:00.29 ---Se voi tehdä myös Red Hatin tyylisen jakelun jossa distro itsessään on osittain suljettu ja sen käyttö on maksullista.

--- Lainaus päättyy ---

Millä tavalla Red Hat (Enterprise Linux) on osin suljettu? En ole tietoinen, että Red Hatissä olisi osia, jotka ovat suljettuja vaan vapaata levittämistä rajoittavat tavaramerkit. CentOS paketoi Red Hatin avoimen lähdekoodin uudestaan poistaen sieltä kaikki tavaramerkit, koska heillä ei ole oikeutta käyttää Red Hatin tavaramerkkiä. Fedora on yhteisöprojekti, jota Red Hat rahoittaa.

matsukan:
Tarkoitin siis tietenkin että RHEL:n käyttö on maksullista -- se tuo tietenkin sen todellisuuden että on alueita jotka on suljetettu koodia kuten esim lisenssimanagerit jne. Tämä voi olla Windowsin Linux pohjainen tulevaisuus, karvalakkiversio on ilmainen ja sitten maksullinen yirtyksille.

--edit :

Jotenkin tämä on jäänyt bongaamatta mutta laitetaan sitten tähän ketjuun:

https://www.theverge.com/2018/10/28/18035086/ibm-red-hat-acquisition-open-source-cloud-software-company

kaulahuivi:
Onko nykyään niin, että Linux on avoin ohjelmisto, mutta siitä saa pyytää maksua, vaikka sitä on tapana jakaa ilmaiseksi? MS voisi rakentaa oman Linuxin ja korjata siten Windowsinsa viat ilmaiseksi Linux-osaajilla ja myydä sitä sitten yrityksille? Kuluttajaversio olisi ilmainen? Keikauttaisi markkinat kummasti? Menikö Linus Torvalds MS:n ansaan vai muuttiko MS:n raha miehen suunnan?

AimoE:

--- Lainaus käyttäjältä: kaulahuivi - 25.05.20 - klo:15.03 ---Onko nykyään niin, että Linux on avoin ohjelmisto, mutta siitä saa pyytää maksua, vaikka sitä on tapana jakaa ilmaiseksi? MS voisi rakentaa oman Linuxin ja korjata siten Windowsinsa viat ilmaiseksi Linux-osaajilla ja myydä sitä sitten yrityksille? Kuluttajaversio olisi ilmainen? Keikauttaisi markkinat kummasti? Menikö Linus Torvalds MS:n ansaan vai muuttiko MS:n raha miehen suunnan?

--- Lainaus päättyy ---

Maksua ei peritä ohjelmistosta vaan palvelusta. Paitsi että ohjelmista on koottu toimiva kokonaisuus ja sihen julkaistaan päivityksiä, mukaan tarjotaan tukea, ohjeita, kursseja, pilvipalvelimia jotka tarjoavat lisäpalveluita, jne.Palveluista maksava yritys voi luottaa siihen että homma pysyy koossa. Ilman näitä maksavia asiakkaita kuluttaja-asiakkaille ei riittäisi tietoturvapäivityksiä yms. ilmaisia palveluita.

nm:

--- Lainaus käyttäjältä: kaulahuivi - 25.05.20 - klo:15.03 ---Onko nykyään niin, että Linux on avoin ohjelmisto, mutta siitä saa pyytää maksua, vaikka sitä on tapana jakaa ilmaiseksi?

--- Lainaus päättyy ---

Useimmat avoimen koodin lisenssit ovat aina sallineet tämän. 20 vuotta sitten oli vielä hyvin tyypillistä, että Linux-jakelut julkaistiin CD-levyillä, joita sai ostaa kaupoista tai lehtien kylkiäisinä.

Linux-ytimen ja useimpien sovellusten lisenssi on GNU General Public License, joka edellyttää, että binäärimuodossa jaetun tai myydyn ohjelmiston lähdekoodin on oltava saatavilla vastaavin ehdoin (eli myös pelkästä lähdekoodista voi halutessaan pyytää yhtä suuren maksun kuin binääreistä+lähdekoodista). Kuka tahansa on kuitenkin vapaa koostamaan lähdekoodista vastaavan ohjelmiston ja jakamaan sitä edelleen, kuten Centos-jakelu tekee Red Hat Enterprise Linuxille.

https://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#DoesTheGPLAllowMoney

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta