Kirjoittaja Aihe: Mikrofonila tehdyt äänitykset kohisevat  (Luettu 464 kertaa)

intikka

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 65
  • Profiili
Mikrofonila tehdyt äänitykset kohisevat
« : 14.05.19 - klo:23.12 »
Ikivanhalla Extech-mikrofonilla tehdyt äänityksetovat ruvenneet kohisemaan voimakkaasti. Onko mikki mennyt rikki vai onko vika jossain muualla? Kohina ei tule kaiuttimista, koska esmes musiikki ei kohise.

Ideoita?

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1086
  • Profiili
Vs: Mikrofonila tehdyt äänitykset kohisevat
« Vastaus #1 : 28.05.19 - klo:14.33 »
Hieman auttaisi, jos tietäisi minkälainen mikkisi on. Onko tavallinen PC:n mikrofoniliittimeen tökättävä? Noista, vanhoista ei vo mennä mihinkään takuuseen. Ikä, huono liitos jossain, tms. Kohina liittyy yleensä huonoon heikkoon signaaliin, jolloin vahvistusta tarvitaan paljon ja tietsikan vahvistusaste kohisee. Tietokoneiden integroidut ääniasteet ovat suurin piirtein halvinta mahdollisra tavaraa joten laatua oikein voi odottaa.

Hajakenttä

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1250
  • Profiili
Vs: Mikrofonila tehdyt äänitykset kohisevat
« Vastaus #2 : 29.05.19 - klo:17.08 »
"ruvenneet kohisemaan" sanamuoto viittaa, että ovat joskus olleet kelvolliset äänet. Kuten jo sanottiinkin, pienenlainen signaalitaso tietokoneen äänikortille mennessä vaatii paljon vahvistusta ja se tekee sen kohinan. Kohina itse on jo signaalissa mukana ja kun vahvistetaan tulee vahvistetuksi myös kohina. Vika on siis signali/kohina suhteessa.

Mikä sitten on signaalia pienetänyt? Varsinkin jos se on joskus ollut hyvä. Onko kyseessä USB mikrifoni? Onko kyseessä pelkkä mikrofoni liitettynä mikrofonijakkiin? Onko mikrofoni, kuten useimmiten,  kondensaattorimikrofoni tyyppiä? Jos on, sillä on myös polariteettijännite n. 50 V. Kuulostaa korkealta ja sitä se onkin. Se tehdään usein 1,5 V paristosta jännitteenkorotus piirillä. Paristo ja piiri sijaitsevat mahdollisimman lähellä mikrofonia. Kun paristo loppuu alkaa polariteettijännite laskea ja mikrofonin signaalitaso myös. Paristo kestää hyvin kauan, koska systeemin tehonkulutus on hyvin pieni. Usein käytetään myös ns. phantomjännitettä. Se on mikrofonivahvistimesta tuleva 50 Voltin polariteettijännite, joka kulkee mikrofonin signaalijohtimessa.

Pelkkä mikrofoni antaa tyypillisesti signaaltason 1 mV. Se on aivan liian vähän tietokoneen äänikortille, joka tarvitsee n. 100 mV – 1 V:n tason. Tavallisesti käytetään USB-mikrofonia, jolloin esivahvistin on mikrofonikompleksissa kaikkine polariteettisyöttöineen ja se saa (jos saa) jännitteensä USB-liittimestä. Joskus mikrofonin kapselin sivussa on lähes huomaamaton voimakkuuden säädin. USB-mikrofonin äänenlaatua ei pidetä kovin hyvänä, mutta hintakaan ei ole kova.

Itse teen paljon äänityksiä luonnossa jne. ja käytän kondensaattorimikrofonia, jossa on sisällä (kahvassa) polariteettijännitteen paristo. Se on keskihintainen (n. 50 €) x/y stereomikrofoni. Koska haluan koko laajan ympäristön äänimaiseman en käytä parabolista peiliä. Siksi käytän hyvin suurta vahvistusta esivahvistimessa. Sellaisia ei ole kaupallisesti saatavana ja rakensin sen itse. Jokainen transistori kohisee, joten hylkäsin ajatuksen intgroidusta vahvistinpiiristä, joissa on n 30 - 300 transistoria per kanava. Tein vahvistimen kahdella transistorilla per kanava. Nekin transistorit (BC107) valitsin mittaamalla kohinan kourallisesta yksilöita ja valitsin pienikohinaisimmat. Saan sillä hyvin puhtaat äänet ja vahvistus on 1 mV:n mikrofonisignaalista 1 V:iin tietokoneen sisäänmenoon, siis kertoimena tuhat, ja mikä parasta, hyvin laajalla dynamiikalla. Siis hyvin hiljaisetkin äänet kuuluvat, kaikki minkä hyvä ihmiskorvakin luonnossa kuulee, mutta omakohina jää mitättömäksi.
Memento Vivere
Terv: Timo

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1086
  • Profiili
Vs: Mikrofonila tehdyt äänitykset kohisevat
« Vastaus #3 : 30.05.19 - klo:08.54 »
Siinähän tuli jo hyvä tietopläjäys. Itsekin peräsin mikrofonin tyyppiä, koska se on tärkeä tieto. Jos tosiaan itse mikissä on paristo, joka on jo loppusuoralla, niin ulostulo on sitten huono/olematon. Tunnen kyllä mikrofonityypit laadukkaan laajakalvoisen kondensaattorimikinkin omistavana. Itse rakensin etusen sille INA217-piirillä, ja se on täysin kohinaton ja lisäksi transienttitoisto aivan huippuluokkaa. Onnea kysyjälle mikin kanssa.