Kirjoittaja Aihe: Yllättäviä AMD-grafiikka ongelmia  (Luettu 2192 kertaa)

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5433
  • Profiili
Yllättäviä AMD-grafiikka ongelmia
« : 01.03.19 - klo:17.18 »
Olen ollut kovasti siinä uskossa, että AMD:n avoimet ajurit olisi kutakuinkin täydelliset nykypäivänä. Nyt alkanut tehdä enemmän siirtymää linuxeihin työpöytäkoneiden osalta ja pakko sanoa, että melkoinen pettymys tuli HD7870 kortilla.

Mint 19.1 Cinnamon (satunnaisia jäätymisiä työpöydällä). No ajattelin kokeilla Fedoran 29:ä. Paketit taisikin olla samaa ikäluokkaa ja prikulleen samat ongelmat jatkuu. Luulin että joku muu raudassa pistää koneen täysin jäihin, mutta huomasin, että ei tarvi kuin käydä päätteessä ja tulla takaisin työpöydälle niin kone taas toimii ihan ok. No, aloin tutkaileen ja vastaavia ongelmia on ilmeisesti ollut jo 2012 lähtien...

Löysin sitten vähän tuoreempaa infoa ja laitoin grubiin seuraavan
Koodia: [Valitse]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.si_support=0 amdgpu.si_support=1 modprobe.blacklist=radeon"
Kone alkoi toimimaan ihan kivan oloisesti, eikä mitään jäätymistä enää tapahdu. Sain myös 1920x1080 resoluution toimimaan kun itseä ärsyttää suunnattomasti nykyiset 4k skaalausongelmat järjestelmästä riippumatta. Sitä ennen "downscale" aiheutti värisevän korruptoituneen kuvan.

Innostuneena sain Vulkan "cube appin" pyörimään siististi näytöllä ja ajattelin, että no sehän oli siinä sitten. Vaan ei. Kokeilin huvikseni asentaa neverballin ja eipäs näy kuin tekstit ja muuten ruutu on melkein mustaa täynnä. Kokeilin mielenkiinnosta asentaa Steamin ja nostalgia fiiliksissa asensin Deus Ex:n Protonin avulla. Ajattelin että tämähän toimii aivan loistavasti ja sitten peliin päästessä huomasin että esim. lattiatekstuurit ei näy lainkaan. "3D" objektit piirtyy ihan ok.

Onko tämä ihan normaalia edelleen nykypäivänä, vai olenko taas onnistunut hommaamaan rautaa joka toimii osittain Linuxissa? Ei kiinosta pätkääkään alkaa hommaileen jotain Nvidiaa tilalle kun kyseisessä koneessa tuo 7870 riittäisi yllin kyllin suorituskyvyn puolesta.

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5433
  • Profiili
Vs: Yllättäviä AMD-grafiikka ongelmia
« Vastaus #1 : 01.03.19 - klo:18.38 »
Itse itselleni vastaten. Jäi vähän epäselväksi mikä tuossa nyt juurisyy oli, mutta 4.20.12 ytimellä oli ylläolevat ongelmat. Kokelin epätoivoisena kokeilla 5.0.0-0.rc8 kerneliä. Ilman jo yllämainittua Grubin riviä alkoi työpöytä jäätyilemään heti. Laitoin rivin takaisin ja satuin kokeilemaan neverballia, niin kappas openGL piirtyi ihan niin kuin piti ja työpöydän jäätyminen loppui välittömästi.

Deus Ex:n osalta ilmeisesti kyseessä vain sattui olemaan yleinen bugi. Softa moodissa se toimi hienosti, eli ei liene mitenkään yhteydessä ongelmaan, vaan huono testi sattuma.

Eli jos omistaa HD7870:n niin ilmeisesti kannattaa käyttää uudempaa ydintä ja mainittua grubin riviä. Näin ainakin Fedora 29:ssä. Lisään tähän jos löydän jotain takapakkia.

jarmala

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 676
  • Profiili
Vs: Yllättäviä AMD-grafiikka ongelmia
« Vastaus #2 : 01.03.19 - klo:19.02 »
Eli jos omistaa HD7870:n niin ilmeisesti kannattaa käyttää uudempaa ydintä ja mainittua grubin riviä. Näin ainakin Fedora 29:ssä. Lisään tähän jos löydän jotain takapakkia.

Anteeksi, en malta olla sekaantumatta: aina käyttänyt Intelin prossuille integroituja näytönohjaimia, eikä koskaan ollut mitään ongelmia niiden kanssa. Jatkumossa ovat olleet mm. Core 2 Duo E6750, Xeon E5430 ja nyt Xeon E3-1245 V2. Toimivat Ubuntussa heittämällä ilman mitään erikoisia ajureita.

No, eri asia sitten on tietenkin se, jos sattuu pitämään peleistä...
Ubuntu 18.04 LTS, Gnome Flashback Metacity, Xeon E3-1245 V2, 8 GB

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5433
  • Profiili
Vs: Yllättäviä AMD-grafiikka ongelmia
« Vastaus #3 : 01.03.19 - klo:22.08 »
Juu. Intel grafiikat toimii hienosti, tiedän hyvin. Paha vain että tuo "sattuu pitämään peleistä" ei riitä argumentiksi. Haluaisin ostaa vanhemman käytetyn business liisatun vankan pienehkön merkkikoneen, joka maksanut luokkaa 3000€ uutena, mutta kun ne ei vain käy minulle. Jopa siinä ns. peruskoneessa pitää minulla olla jonkinlaista tehoa grafiikan puolesta kun käytän 3D Cad-ohjelmia ja niitä ei kyllä kukaan viitsi pyöritellä Intel grafiikoilla :D

Plus tämäkään kyseinen vanhempi kone tuskin selviäisi esim. 60Hz 2K videosta ja 4K 60Hz näytti olevan lähes mahdollinen. En ainakaan usko että tämä jo lähes 10 vuotta vanha Intel kykenee purkaan nyky paketteja.

Läpyskä tekisi mieli päivittää ja nyt löytyisi kyllä esim. Ryzeniä hyvällä integroidullakin grafiikalla. Vaan en tiedä toimiiko nekään mitenkään hyvin sitten Linuxien kanssa..

Tomin

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 11306
  • Profiili
  • Tomin kotisivut
Vs: Yllättäviä AMD-grafiikka ongelmia
« Vastaus #4 : 01.03.19 - klo:23.52 »
Polarikset (eli RX4x0, RX5x0, x = 5,6,7,8,9) tuntuisivat toimivan pääsääntöisesti hyvin. Omat RX460 ja RX560 toimivat ihan hienosti. Tuo korttisi on GCN sieltä vanhemmasta päästä, joten en ole ihan niin yllättynyt ettei se ihan täysin toimikaan. Amdgpu-ajuri niille on vähän vaiheessa vielä, mutta kuten itsekin totesit,  se toimii joskus paremmin kuin radeon. Muistaakseni videoiden rautakiihdytystä se ei noin vanhoilla korteilla osaa ja silloin pitäisi käyttää radeon-ajuria. Näyttöjen tuessa taisi myös olla jotain eroa.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.