Väitetään, että Linux-käyttöjärjestelmillä ei ole viruksia. Minulla virus vei Ubuntu 14.04. toimimattomaksi. Salasana ei enää kelvannut, joten en saanut konetta käyntiin ! Sammuttamisen yhteydessä tuli tekstiä, jossa ilmoitettin viruksesta.
Enpä muista, että kukaan olisi väittänyt ettei niitä ole ensinkään. Aktiivisesti leviävistä en ole kyllä vielä kuullut. Jos sait ilmoituksen viruksesta, niin sinulla on täytynyt olla jo virustorjunta käytössä tai sitten kyseinen haittaohjelma on siitä itse kertonut. Useimmat Linuxin virustorjuntaohjelmat kertovat netissä ladattujen tiedostojen mukana tulleista Windowsin haittaohjelmista, jotka eivät tee mitään Linuxissa.
Muutenkin tilanteesi kuulostaa poikkeukselliselta, jos ongelma tosiaan johtuu viruksesta. Noita salasanan kelpaamattomuuksia on joskus nähty ja ne johtuvat kyllä yleisemmistä ohjelmistovirheistä tai käyttäjävirheistä. Vaihtunut näppäimistöasettelu, unohtunut salasana tms. En tiedä, mistä ongelmasta tässä oli kyse. Yleensä tuntemattoman salasanan voi vaihtaa uudelleenasentamatta.
Kiintolevyt formatoitiin tietokonehuollossa. Nyt en saa dvd-asemasta järjestelmää asennetuksi uudestaan. Tämä johtunee mielestäni siitä, formatoinnin yhteydessä katosi myöskin DVD-aseman ohjaintiedosto ! Bios-tiedot ovat OK. Pitääkö minun nyt asentaa uudestaan ensin Windows, ennekuin voin asentaa Ubuntun uudestaan ? Hullun hommaa !
Formatointi ei estä uudelleen asentamista. Ohjaintiedostot* ovat käyttöjärjestelmän omia ja ne tulevat käyttöjärjestelmän mukana eivätkä ole valmiina tietokoneessa. Kiintolevyn alustaminen eli formatointi ei siis hävitä niitä ja käyttöjärjestelmän voi asentaa tyhjäänkin koneeseen. Sinun ei siis tarvitse asentaa Windowsia ennen Ubuntun asentamista.
Voidaan katsella, miksi et pysty asentamaan uudestaan, jos haluat selvittää tämän ongelman. Yleisimmät syyt: Levy on poltettu väärin, jolloin se ei käynnisty, tai käynnistysjärjestyksen asetukset BIOSissa ovat väärin. Oletko katsonut, että levyllä näkyy useita tiedostoja eikä yhtä levykuvatiedostoa? Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä asennusmuistitikun, jolloin tarvitset joutavan vähintään 2 GB kokoisen muistitikun. Saat tikun takaisin muuhun käyttöön asennuksen jälkeen alustamalla sen uudestaan. Tästä on hyvä aloittaa selvittäminen.
*Linuxin tapauksessa käsite ohjaintiedosto on vähän ongelmallinen, koska se ei kuvaa Linuxin laiteohjaimia kovinkaan hyvin. Ne ovat joko käännetty ytimeen tai ytimen moduuleiksi. Linuxissa kaikki tarpeelliset ajurit (pl. joitakin näytönohjainten ja langattomien verkkokorttien ajureita) tulevat mukana ja löytyvät siis myös asennuslevyltä.