Kirjoittaja Aihe: Ubuntu Mate / Vista dual boot  (Luettu 4518 kertaa)

Suurmoguli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Ubuntu Mate / Vista dual boot
« : 17.03.17 - klo:18.32 »
Heippa vaan kaikille

Asensin juuri Ubuntu Mate 16.04.1 LTS:n. Oli tarkoitus laittaa se Windows Vistan rinnalle, joka oli tässä koneessa ennestään.
Muuten kaikki menikin oikein, mutta käynnistysvalitsinta ei ilmaannu käynnistäessä, vain pelkkä tyhjä ruutu.
Myöskään biosiin ei pääse. Pienen odottelun jälkeen Ubuntu käynnistyy.
Asennus on muuten oikein, eli Vista on tallessa, omalla osiollaan.
Mutta miten siihen pääsee käsiksi?

Kone on HP Compaq dc7900. Tein asennuksen (32-bit) USB-tikulla.
Löysin aiheesta tällaisen tiedon: https://support.symantec.com/en_US/article.TECH41245.html
Mutta onko tuo sitten ihan sama asia?

Kiitos etukäteen, jos joku osaisi neuvoa tähän jonkun ratkaisun.
Core i5-4570 @3.2GHz, 8 Gt DDR3, Geforce GTX 760, Kubuntu 18.04 LTS

lauritx

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 270
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #1 : 17.03.17 - klo:18.50 »
Rämplää esc nappia käynnistäessä. Näkyykö Vista? Onko ne kenties eri kovalevyillä?
« Viimeksi muokattu: 17.03.17 - klo:18.58 kirjoittanut lauritx »

Suurmoguli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #2 : 17.03.17 - klo:19.57 »
Sitä olen juuri tässä tehnyt, eli rämplännyt eri nappeja siinä toivossa että jotain tapahtuisi :)
Nyt onnistuin jotenkin pääsemään Vistaan, eli kyllä se siellä on.
Koetin sitten uudelleen, mutta enää ei onnistu. En tiedä mitä pitäisi painaa ja missä kohtaa.
Myös sinne biosiin olisi kiva päästä.

Tässä koneessa on vain yksi levy, jossa oli alun perin kaksi osiota.



Core i5-4570 @3.2GHz, 8 Gt DDR3, Geforce GTX 760, Kubuntu 18.04 LTS

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15245
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #3 : 17.03.17 - klo:20.05 »
Asensin juuri Ubuntu Mate 16.04.1 LTS:n. Oli tarkoitus laittaa se Windows Vistan rinnalle, joka oli tässä koneessa ennestään.
Muuten kaikki menikin oikein, mutta käynnistysvalitsinta ei ilmaannu käynnistäessä, vain pelkkä tyhjä ruutu.
Myöskään biosiin ei pääse.

DC7900-mallissa pitäisi päästä BIOS-asetuksiin F10-näppäimellä. Kokeile

(a) pitää F10-näppäintä pohjassa koko käynnistymisen ajan virran kytkemisestä lähtien
(b) paina sitä edestakaisin: sekunti painettuna, käytä ylhäällä ja paina taas sekunti jne.

Koneen boottivalikkoon pääsee vastaavasti F9:llä, mutta siitä on todennäköisesti apua vain, jos Windows sijaitsee eri kovalevyllä kuin Linux.

Pienen odottelun jälkeen Ubuntu käynnistyy.
Asennus on muuten oikein, eli Vista on tallessa, omalla osiollaan.
Mutta miten siihen pääsee käsiksi?

Käynnistä Ubuntussa pääte (näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T) ja koeta päivittää GRUB-asetustiedosto komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo update-grub(sudo kysyy salasanaasi, jota syötettäessä tekstiä tai tähtiä ei tule päätteeseen, mutta salasana menee kyllä perille. Hyväksy enterillä.)

Kopioi tuloksena saamasi listaus tänne, niin katsotaan mitä käyttöjärjestelmiä se löytää levyiltä.

Kone on HP Compaq dc7900. Tein asennuksen (32-bit) USB-tikulla.

Tuohon koneeseen olisi hyvin voinut asentaa 64-bittinen Ubuntun. 32-bittiseen ei enää saa esimerkiksi Google Chromea ja joitain muita suljettuja ohjelmistoja.

Löysin aiheesta tällaisen tiedon: https://support.symantec.com/en_US/article.TECH41245.html
Mutta onko tuo sitten ihan sama asia?

Vanhaa tarinaa, ei enää päde nykyisiin Linux-jakeluihin.

Suurmoguli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #4 : 17.03.17 - klo:21.01 »
En päässyt biosiin vieläkään. Mutta keksin että Vistaan pääsee kun painaa 5 x nuoli alas ja enter. Eli täällä on valikko, se ei vain jostain syystä näy.

Linux-levykuva löytyi: /boot/vmlinuz-4.4.0-31-generic
Löytyi initrd-levykuva: /boot/initrd.img-4.4.0-31-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Löytyi Windows Vista (loader) kohteella /dev/sda1

Edit: Ja tuossahan ne valinnat tosiaan on. Eli Vista on viides.


« Viimeksi muokattu: 17.03.17 - klo:21.12 kirjoittanut Suurmoguli »
Core i5-4570 @3.2GHz, 8 Gt DDR3, Geforce GTX 760, Kubuntu 18.04 LTS

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15245
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #5 : 17.03.17 - klo:21.10 »
En päässyt biosiin vieläkään. Mutta keksin että Vistaan pääsee kun painaa 5 x nuoli alas ja enter. Eli täällä on valikko, se ei vain jostain syystä näy.

Linux-levykuva löytyi: /boot/vmlinuz-4.4.0-31-generic
Löytyi initrd-levykuva: /boot/initrd.img-4.4.0-31-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Löytyi Windows Vista (loader) kohteella /dev/sda1

Edit: Ja tuossahan ne valinnat tosiaan on. Eli Vista on viides.

Hmm. Kuva voi näkyä jossain toisessa ulostulossa. Erityisesti, jos koneessa on sekä emolevyyn integroitu näytönohjain että erillinen näytönohjainkortti.

Suurmoguli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #6 : 17.03.17 - klo:21.12 »
Sitä juuri mietin, että puuttuukohan tästä jokin näytön ajuri? Tämä näyttö on Samsungin tv/monitori, eikä ehkä sieltä yleisimmästä päästä (hdmi / Display port)

Edit: Koneessa on kaksi ulostuloa emolevystä: vga ja display port.
« Viimeksi muokattu: 17.03.17 - klo:21.16 kirjoittanut Suurmoguli »
Core i5-4570 @3.2GHz, 8 Gt DDR3, Geforce GTX 760, Kubuntu 18.04 LTS

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15245
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #7 : 17.03.17 - klo:21.17 »
Sitä juuri mietin, että puuttuukohan tästä jokin näytön ajuri? Tämä näyttö on Samsungin tv/monitori, eikä ehkä sieltä yleisimmästä päästä (hdmi / Display port)

Ajurit eivät auta, jos koneen käynnistyessä näyttö on täysin pimeä, eikä missään vaiheessa näy mitään ennen käyttöjärjestelmän käynnistymistä. Silloin ongelma johtuu siitä, että koneen BIOS näyttää kuvan eri ulostulossa, eikä se yleensä ole siirrettävissä millään softapuolen asetuksilla.

Jos taas käynnistyksessä näkyy HP:n logo tai tekstejä, ja vain GRUB-valikko on pimeyden peitossa, vika saattaa olla korjattavissa GRUBin näyttötila-asetuksilla.


Edit: Koneessa on kaksi ulostuloa emolevystä: vga ja display port.

Juu, veikkaan että käynnistyksen aikana kuva näkyy VGA-ulostulossa.

Suurmoguli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #8 : 17.03.17 - klo:21.27 »
Ei näy mitään, ennen Vistan tai Ubuntun logoa.



Core i5-4570 @3.2GHz, 8 Gt DDR3, Geforce GTX 760, Kubuntu 18.04 LTS

Suurmoguli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #9 : 17.03.17 - klo:22.10 »
Taas tuli todistettua ettei mitään kannata heittää pois...  :)
Hain vanhan vga-näytön autotallista, ja siellähän ne valikot näkyy.
Biosiin pääsee, mutta enpä siellä nähnyt mitään sellaista asetusta, jolla saisi kuvan tuohon display porttiin.
Vaikka luulisi senkin toimivan, kun se on emolevyllä.
Mahtaisiko päivitys auttaa?
Core i5-4570 @3.2GHz, 8 Gt DDR3, Geforce GTX 760, Kubuntu 18.04 LTS

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15245
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #10 : 17.03.17 - klo:23.00 »
Mahtaisiko päivitys auttaa?

Voihan sitä kokeilla. Versiossa 1.24 Rev. A (1 Apr 2011) on ainakin video biosin päivitys, joka voi vaikuttaa tällaisiin asioihin. Uusin versio on ilmeisesti 1.27 Rev.A (27 Nov 2015), jos koneen tarkka malli on dc7900 (786G1).

http://h20565.www2.hp.com/hpsc/swd/public/detail?sp4ts.oid=3785043&swItemId=vc_156860_1&swEnvOid=2094

Suurmoguli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #11 : 17.03.17 - klo:23.20 »

Juu, se on juuri tuo 786G1.
Pitääpä selvitellä asiaa.

Kiitos avusta.

Core i5-4570 @3.2GHz, 8 Gt DDR3, Geforce GTX 760, Kubuntu 18.04 LTS

raimo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3784
    • Profiili
Vs: Ubuntu Mate / Vista dual boot
« Vastaus #12 : 27.04.17 - klo:18.22 »
Tämäpäs olikin hyvä ketju, huomasin että omaan HP dc7800 (786F1) malliin on myös BIOS-päivitys ja sen myötä sai AHCI-moden toimimaan SSD-levylle. Ilman päivitystä valintoina oli vain IDE ja RAID, IDE:lläkin SSD toimi, mutta tuo AHCI on tietenkin suositeltavampi.
« Viimeksi muokattu: 27.04.17 - klo:21.58 kirjoittanut raimo »
So long and thanks for all the fish!