Asensin Kubuntu 16.04.1 käyttikseen / distroon ohjelman Gramps oletus-pakettivarastosta. Ohjelmasta asentui nätisti versio 4.2.2 ja vielä suomen kielisenä. Ohjelman uusin versio on 4.2.5. Asensin ohjelman pakettivarastosta sen takia kun tiedän, että siellä on "varmasti" käyttöjärjestelmän / distribuution kanssa toimiva ohjelma. Ja olen kuullut aika paljonkin valitteluja suomenkielisen ohjelman asennuksista kun on jollain skripteillä wiki-ohjeiden ohjaamana yritetty asennella.
Gramps-projektin virallisen deb-paketin asennus Ubuntu 16.04:ään (toimii myös 14.04:ssä ja mahdollisesti 17.04:ssä)Tee varmuuskopio nykyisestä datasta:
https://gramps-project.org/wiki/index.php?title=How_to_make_a_backupLataa deb-tiedosto selaimella täältä:
https://github.com/gramps-project/gramps/releases/latestTai päätteessä esim. wgetillä:
wget https://github.com/gramps-project/gramps/releases/download/v4.2.5/python3-gramps_4.2.5_all.deb
Kaksoisklikkaa deb-pakettia tiedostoselaimessa, niin pääset asentamaan sen riippuvuuksineen graafisen asentimen avulla. Vaihtoehtoisesti komentorivillä:
sudo dpkg -i python3-gramps_4.2.5_all.deb
sudo apt-get -f install
Asenna vielä liitännäisten riippuvuudet, joista ohjelma herjaa käynnistyessään:
sudo apt-get install python3-icu gir1.2-gexiv2-0.10 gir1.2-osmgpsmap-1.0
Nyt askarruttaa kysymys: Kuka ja miten tiuhaan testailee ohjelmiston xyz sopivuutta erilaisiin distribuutioihin ja tekee muutoksia niihin?
Canonical ylläpitää main-repositorion paketteja. Universen ja multiversen paketit tulevat pääosin lähes suoraan Debian-projektista, joissa niitä ylläpitää Debian-yhteisö eli eri tasoiset harrastelijat. Ubuntu-yhteensopivuus testataan kyllä pintapuolisesti, ja paketeilla on ainakin nimellinen Ubuntu-ylläpitäjä, jonka yhteystiedot löytyvät esimerkiksi packages.ubuntu.com-sivuston kautta:
http://packages.ubuntu.com/fi/xenial/grampsKäytännössä vain selaimet päivittyvät uudempiin versioihin jakeluversion elinkaaren aikana. Lisäksi LTS-versioihin on mahdollista asentaa uudempia kernelin ja X.org:n versioita HWE-päivityksinä. Muihin ohjelmiin tehdään vain tietoturvapäivityksiä, ja universe ja multiverse pysyvät pitkälti koskemattomina. Seuraavaan jakeluversioon poimitaan sitten sopivat uudemmat versiot Debianin paketeista, lisätään mahdolliset Ubuntu-paikkaukset ja käännetään binääriksi.
Voiko tavallinen ohjelmiston käyttäjä (normaaleine tietokonetaitoineen) avittaa millään tavalla uusien versioiden pakettivarastoihin ilmestymistä?
Debianin/Ubuntun paketointijärjestelmä on aika monimutkainen ja paketoinnin ylläpito vaatii jonkin verran sovelluskehitysosaamista. Oppaita kuitenkin löytyy, ja asioita voi opiskella.
Ja mitä mieltä olette vaihtoehtoisten pakettivarastojen käytöstä uusimpien versioiden asentamiseksi?
Jos haluaa uuden version tietystä ohjelmasta nykyiseen jakeluversioon, sellainen voi usein löytyä jostain PPA:sta tai ohjelman omista lähteistä, kuten tässä Grampsin tapauksessa. Ohjelmakohtaiset PPA:t ovat yleensä suhteellisen turvallisia, varsinkin jos niitä ylläpitää ohjelman kehittäjä itse. Isot PPA:t taas ovat riskialttiita. Niissä on usein uusia versioita keskeisistä järjestelmäkirjastoista, jolloin PPA:n ulkopuoliset ohjelmat voivat mennä rikki. PPA:n voi kuitenkin poistaa käytöstä, jos se osoittautuu ongelmalliseksi. Onnistuu parhaiten ppa-purge -ohjelmalla.