Ongelma nro 1 - Näyttö vilkkuu sekä avatessa että myöhemmin. Muuttamalla näytön resoluutiota vilkkuminen lakka mutta vain hetkeksi, kun käynnistää uudelleen on vilkkuminen taas todellisuutta. Taas kun muuttelen resoluutiota niin vilkkuminen loppuu.
Taitaa olla aika tyypillinen ongelma Radeonin kanssa noissa tietyissä HP:n läppäreissä. Ilmeisesti näyttö vilkkuu natiiviresoluutiolla ja toimii vilkkumatta jos vaihdat matalampaan resoluutioon? Millä resoluutiolla vilkkumista esiintyy ja millä se lakkaa? Mitä xrandr listaa päätteessä (avaa näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T)
xrandr
Kopioi listaus tänne, eli maalaa teksti päätteessä ja paina Shift+Ctrl+C
Liitä selaimeen normaalisti Ctrl+V:llä.
Ongelma nro 2 – Kone käynnistyy tuskastuttavan hitaasti. Luin että Ubuntun pitäisi käynnistyä nopeasti?
Pitäisi käynnistyä alle minuutissa tuossa koneessa. Kauanko se kestää?
Ongelma nro 3 – Kone kuumuu. Kuumenemista oli jo Windows XP:llä mutta nyt vielä enemmän. Luin myös että Ubuntuun vaihdon pitäisi päinvastoin auttaa kuumenemisongelmaan.
Johtunee näytönohjaimen virransäästön puuttumisesta. Se ei ole vakiona päällä Linuxin Radeon-ajurissa tuon sukupolven näytönohjaimille.
1. Avaa pääte näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T.
2. Avaa tiedosto /etc/default/grub tekstieditoriin komentamalla päätteessä:
sudo -i gedit /etc/default/grub
sudo pyytää syöttämään salasanan. Se on oma kirjautumissalasanasi, ja päätteessä ei tapahdu mitään kun syötät sen, mutta salasana menee kuitenkin perille. Hyväksy painamalla enteriä.
3. Etsi rivi
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash". Lisää riville parametri
adeon.dpm=1 näin:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.dpm=1"
4. Tallenna tiedosto ja sulje gedit. Päivitä grub.cfg komentamalla päätteessä:
sudo update-grub
5. Käynnistä Ubuntu uudelleen. Koneen pitäisi nyt toimia viileämmin.
Toivottavasti joku osais jelppiä. Oonkohan ees asentanut oikean version Ubuntusta vai olisiko tälle koneelle ollut parempi vaikka Xubuntu?
Xubuntu voi olla hieman nopeampi, mutta ei varmaankaan auta näihin perusongelmiin, jotka johtuvat näytönohjaimen ajurista. 64-bittinen versio on tosiaan parempi valinta.